Divorţ

Sentinţă civilă 159 din 25.01.2017


INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei deduse judecăţii, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Tulcea la data de ____2016 sub nr. ____/2016 reclamanta _____, a chemat în judecată pe pârâtul ____  solicitând desfacerea căsătoriei din vina ambilor soţi şi revenirea reclamantei la numele avut anterior căsătoriei.

In subsidiar a arătat că este de acord cu desfacerea căsătoriei prin acordul părţilor, în măsura în care şi pârâtul îşi va exprima aceeaşi opţiune.

În motivarea în fapt a acţiunii, reclamanta a arătat, în esenţă, că s-au căsătorit la data de ____, iar din anul 2011 părţile sunt despărţite în fapt, stabilit de comun acord că continuarea acestei relaţii este imposibilă.

A mai arătat reclamanta că fiecare dintre părţi a intrat în relaţii extraconjugale, astfel că la acest moment fiecare dintre soţi are alte planuri de viaţă.

În drept au fost invocate prevederile art. 373 lit. c sau a din Codul civil şi art.383 alin.3 C.civ., iar în susţinerea acţiunii au fost depuse la dosar înscrisuri.

Cererea a fost legal timbrată cu taxă judiciară de timbru de 200 lei.

Pârâtul, a formulat întâmpinare prin care a arătat că este de acord cu desfacerea căsătoriei prin acordul părţilor, având în vedere că părţile sunt despărţite în fapt de aproximativ patru ani, dată de la care nu au mai reluat convieţuirea.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

În fapt, părţile s-au căsătorit la data de _____, conform actului de căsătorie înregistrat sub nr. ___ în Registrul stării civile al Primăriei oraşului ____.

Potrivit art. 373 lit.c C.civ. divorţul poate avea loc la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani.

Art. 379 alin.2 C.Civ. prevede că în ipoteza prevăzută de art. 373 lit. c), divorţul se pronunţă din culpa exclusivă a soţului reclamant, cu excepţia situaţiei în care pârâtul se declară de acord cu divorţul, când acesta se pronunţă fără a se face menţiune despre culpa soţilor.

Instanţa constată că reclamanta a formulat cerere de desfacere a căsătoriei pentru separarea în fapt a soţilor care a durat mai mult de 2 ani, iar prin întâmpinare pârâtul a arătat că este de acord cu divorţul pentru existenţa aceluiaşi motiv de divorţ, caz în care- în temeiul art. 935 alin.2 şi art.931 C.proc.civ. instanţa reţine că sunt îndeplinite condiţiile  pronunţării  divorţului prin acordul părţilor, fără menţionarea culpei în destrămarea căsătoriei.

Aşadar, faţă de situaţia de fapt reţinută în cauză şi faţă de dispoziţiile legale anterior menţionate, instanţa va admite cererea şi va dispune desfacerea căsătoriei încheiată la data de de ____ şi înregistrată la aceeaşi dată sub nr. ______, judeţ Tulcea, prin acordul părţilor.

 Potrivit dispoziţiilor art. 383 alin. 3 din Codul civil, pârâta va reveni la numele avut anterior căsătoriei, respectiv „____”.

Părţile nu au solicitat cheltuieli de judecată.