Plangere contraventionala

Hotărâre 2051 din 09.10.2018


ÎNCHEIEREA CIVILĂ NR. 2051

Camera de consiliu din 09.10.2018

Pe rol se află judecarea cererii formulate de petentul CF, în contradictoriu cu intimatul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Timiş, având ca obiect plângere contravenţională.

La apelul nominal făcut în camera de consiliu se constată lipsa părţilor.

Data fără citare.

Instanţa, văzând menţiunea făcută pe adresa comunicată petentului în data de 29.08.2018, în sensul de a achita o taxă de timbru în cuantum de 20 lei şi de a arăta dovezile pe care se sprijină cererea, sub sancţiunea anulării cererii, precum şi dispoziţiile art. 200 din Codul de procedură civilă, rămâne în pronunţare asupra anulării cererii de chemare în judecată.

I N S T A N Ţ A,

Deliberând asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Sânnicolau Mare sub dosar nr. …. petentul CF, în contradictoriu cu intimatul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Timiş, a solicitat instanţei să dispună anularea procesului-verbal de contravenţie seria ……., ca fiind netemeinic şi nelegal.

Potrivit dispoziţiilor art. 200 alin. 1 Cod procedură civilă, completul căruia i s-a repartizat aleatoriu cauza verifică, de îndată, dacă cererea de chemare în judecată îndeplineşte cerinţele prevăzute la art. 194-197.

În temeiul art. 200 alin. 2 Cod procedură civilă, când cererea nu îndeplineşte aceste cerinţe, reclamantului i se vor comunica în scris lipsurile, cu menţiunea că, în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării, trebuie să facă completările sau modificările dispuse, sub sancţiunea anulării cererii, excepţie făcând de la această sancţiune doar obligaţia de a se desemna un reprezentant comun. Dacă obligaţiile privind completarea sau modificarea cererii nu sunt îndeplinite în termenul de 10 zile, prin încheiere dată în camera de consiliu se dispune anularea cererii (art. 200 alin. 3 Cod procedură civilă).

În speţă, se constată că cererea petentului CF nu este regulat introdusă, fiind încălcate dispoziţiile art. 194 lit. e), precum şi cele ale art. 197 din Codul de procedură civilă, în sensul că petentul nu a arătat dovezile pe care se întemeiază cererea (cu toate că instanţa i-a solicitat, în mod expres, ca în cazul în care înţelege să se folosească de proba cu martori, să indice numele, prenumele şi adresa martorilor) şi nici nu a făcut dovada achitării taxei judiciare de timbru în sumă de 20 lei, cel din urmă text statuând că, în cazul în care cererea este supusă timbrării, dovada achitării taxelor datorate se ataşează cererii, netimbrarea sau timbrarea insuficientă atrăgând anularea cererii de chemare în judecată, în condiţiile legii.

Şi art. 33 din O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru arată că aceste taxe se plătesc anticipat, cu excepţiile prevăzute de lege. Dacă cererea de chemare în judecată este netimbrată sau insuficient timbrată, reclamantului i se pune în vedere, în condiţiile art. 200 alin. 2 teza I din Codul de procedură civilă, obligaţia de a timbra cererea în cuantumul stabilit de instanţă şi de a transmite instanţei dovada achitării taxei judiciare de timbru, în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării instanţei. Potrivit art. 19 din aceeaşi ordonanţă, în materie contravenţională, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, precum şi calea de atac împotriva hotărârii pronunţate se taxează cu 20 lei. Or, petentul nu a făcut dovada achitării taxei judiciare de timbru datorate statului.

De asemenea, art. 194 lit. e) din Codul de procedură civilă statuează că cererea de chemare în judecată va cuprinde: (…) e) arătarea dovezilor pe care se sprijină fiecare capăt de cerere. Când dovada se face prin înscrisuri, se vor aplica, în mod corespunzător, dispoziţiile art. 150. Când reclamantul doreşte să îşi dovedească cererea sau vreunul dintre capetele acesteia prin interogatoriul pârâtului, va cere înfăţişarea în persoană a acestuia, dacă pârâtul este o persoană fizică. În cazurile în care legea prevede că pârâtul va răspunde în scris la interogatoriu, acesta va fi ataşat cererii de chemare în judecată. Când se va cere dovada cu martori, se vor arăta numele, prenumele şi adresa martorilor, dispoziţiile art. 148 alin. 1 teza a II-a fiind aplicabile în mod corespunzător (…).

În acest sens, petentului i s-a adus la cunoştinţă, prin comunicarea din 29.08.2018, primită de parte în data de 05.09.2018, obligaţia de a complini respectivele lipsuri, în termenul legal de 10 zile.

Faţă de cele expuse, văzând că termenul de 10 zile fixat potrivit prevederilor art. 200 alin. 2 Cod procedură civilă a expirat la data de 17.09.2018 fără ca petentul să dea curs cerinţelor mai sus menţionate, instanța, în temeiul art. 200 alin. 3 din acelaşi cod, urmează să anuleze plângerea acestuia.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D I S P U N E

Anulează cererea de chemare în judecată formulată de petentul CF, CNP …., cu domiciliul în loc. ….., jud. Timiş, în contradictoriu cu intimatul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Timiş, având ca obiect plângere contravențională.

Cu drept la cerere de reexaminare pentru reclamantă în termen de 15 zile de la comunicare, cerere care se va depune la Judecătoria Sânnicolau Mare.

Pronunţată în şedinţă publică azi, 09.10.2018.