Contestaţie la tabelul preliminar al creanţelor. Fidejusiune

Sentinţă civilă 14JS din 18.01.2018


Coroborând dispoziţiile art. 2312 Cod civil cu art.102 alin. 5 din Legea 85/2014, rezultă faptul că fideiusorul unui debitor intrat în procedura insolvenţei este îndreptăţit să acţioneze în sensul înscrierii sale în tabelul de creanţe al debitorului, însă creanţa sa, fiind condiţionată de efectuarea unei plăţi către creditor, va fi înscrisă ca atare în tabelul de creanţe, urmând ca fideiusorul să voteze în cadrul adunării creditorilor numai din momentul în care, realizând o plată către creditor, va fi titularul unui drept născut şi actual, corelativ unei obligaţii pure şi simple a debitorului de plată a unei sume de bani.

Prin contestaţiile adresate judecătorului sindic, contestatorii CEC Bank SA Bucureşti şi Agrobanat CDC Holding SRL Caransebeş - în faliment, prin lichidator judiciar ABA Insolvency SPRL, au contestat tabelul preliminar al creanţelor debitorului Avia Agro-Banat SRL, în ceea ce priveşte înscrierea creanţelor creditorilor …. şi …, cu drept de vot.

Prin sentinţa civilă nr. 14JS/18.01.2018 Tribunalul Caraş-Severin a admis  contestaţiile formulate de contestatorii CEC Bank SA Bucureşti şi Agrobanat CDC Holding SRL Caransebeş - în faliment prin lichidator judiciar Aba Insolvency SPRL împotriva tabelului preliminar al creanţelor debitorului AVIA AGRO-BANAT SRL în ceea ce priveşte înscrierea creanţelor creditorilor … şi … (poziţia 1 şi 2 grupa V) şi a dispus înscrierea creditorilor în tabelul de creanţe al debitorului în categoria creanţelor chirografare (art.161 pct.8 din Legea 85/2014) sub condiţia suspensivă a plăţii către creditori, fără drept de vot.

Pentru a pronunţa această hotărâre,  judecătorul sindic a reţinut că în tabelul preliminar al creanţelor debitorului Avia Agro-Banat SRL au fost înscrişi la poziţia 1, respectiv poziţia 2 de la grupa V – „Creanţe reprezentând livrări de produse, prestări de servicii sau alte lucrări, din chirii - art.161 pct.8 din Legea nr.85/2014”, creditorul …. cu o creanţa acceptată cu drept de vot de 10.134.354,72 lei şi creditorul …. cu o creanţa acceptată cu drept de vot de 3.703.082,36 lei. La rubrica observaţii administratorul judiciar a consemnat că „sumele cuvenite acestor creditori se vor atribui direct în contul creditorilor pe care îi garantează (…) urmând a se scădea după plată din creanţele datorate acestor creditori.”

În consecinţă cei doi creditori au fost înscrişi în tabelul de creanţe deoarece au calitatea de fidejusori, iar administratorul judiciar a constatat că, în baza art. 2312 Cod civil, aceştia au un drept de regres anticipat împotriva debitorului, înainte de a achita datoria acestuia către creditori, faţă de faptul că împotriva debitorului s-a deschis procedura insolvenţei.

Într-adevăr, conform art. 2312 alin. 1 Cod civil,

„1) Fideiusorul care s-a obligat cu acordul debitorului se poate îndrepta împotriva acestuia, chiar înainte de a plăti, atunci când este urmărit în justiţie pentru plată, când debitorul este insolvabil ori când s-a obligat a-l libera de garanţie într-un anumit termen care a expirat.”

Aceste dispoziţii legale nu pot fi însă interpretate în sensul că înscrierea creanţei fideiusorului în tabelul de creanţe al debitoarei se face fără a fi condiţionată de plata către creditori a sumelor de bani garantate.

Astfel, în raport de art. 2312 Cod civil, fideiusorul se poate îndrepta împotriva debitorului pe care l-a garantat, nefiind obligat, în situaţiile expres prevăzute de acest text de lege, să facă mai întâi o plată către creditor pentru a putea acţiona împotriva debitorului. Aceste prevederi nu stabilesc însă dreptul fideiusorului de a încasa efectiv vreo sumă de bani de la debitor, anterior momentului în care fideiusorul însuşi nu face vreo plată către creditor. Astfel, între debitor şi fideiusorul său nu se naşte un raport juridic principal în cadrul căruia să existe o obligaţie pură şi simplă de plată a debitorului în favoarea fideiusorului. Obligaţia principală este a debitorului faţă de creditorul său. Obligaţia debitorului de a plăti fideiusorului este o obligaţie subsidiară, corelativă dreptului de regres al fideiusorului care a realizat plata către creditor. Numai în această ipoteză fideiusorul poate cere debitorului său plata, iar efectuarea unei plăţi a fideiusorului către creditor reprezintă condiţia care afectează atât naşterea dreptului său de regres, cât şi obligaţia debitorului faţă de fideiusorul său.

Aşa fiind, disp. art. 2312 Cod civil trebuie interpretate în sensul că fideiusorul care nu a plătit, dar care constată că debitorul în favoarea căruia a garantat este insolvabil, îl poate acţiona deja în justiţie pentru recunoaşterea anticipată a dreptului său de regres, dar nu va putea pretinde executarea efectivă a dreptului său decât în situaţia în care acesta devine actual prin îndeplinirea condiţiei, adică din momentul în care fideiusorul plăteşte creditorului.

De asemenea, conform art.102 alin. 5 din Legea 85/2014

„(5) Dreptul de vot şi dreptul la distribuţie ale titularilor creanţelor sub condiţie suspensivă la data deschiderii procedurii, inclusiv ale titularilor creanţelor a căror valorificare este condiţionată de executarea în prealabil a debitorului principal, se nasc numai după îndeplinirea condiţiei respective.”

Prin urmare, coroborând disp. art. 2312 Cod civil cu art.102 alin. 5 din Legea 85/2014, rezultă faptul că fideiusorul unui debitor intrat în procedura insolvenţei este îndreptăţit să acţioneze în sensul înscrierii sale în tabelul de creanţe al debitorului, însă creanţa sa, fiind condiţionată de efectuarea unei plăţi către creditor, va fi înscrisă ca atare în tabelul de creanţe, urmând ca fideiusorul să voteze în cadrul adunării creditorilor numai din momentul în care, realizând o plată către creditor, va fi titularul unui drept născut şi actual, corelativ unei obligaţii pure şi simple a debitorului de plată a unei sume de bani.