Contrabandă. Suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei

Sentinţă penală 31 din 06.02.2018


Cuprins pe materii: Drept penal. Drept procesual penal.

Judecătoria Târgu Bujor, secţia penală, sentinţa penală nr. 31/06.02.2018

Prin rechizitoriul nr. …P/2015 din data de 13.01.2017, Parchetul de pe lângă Judecătoria … a trimis în judecată, în stare de libertate, pe inculpatul C.. N.., pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă prev. de art. 270 alin. 2  lit. b  din Legea nr. 86/2006, constând în aceea că, după ce în data de 02.04.2015, în jurul orei 0400 a introdus în România, prin Punctul de trecere a frontierei F.., sustrăgând de la controlul vamal, cantitatea de  310 pachete de ţigări de provenienţă duty free sau cu timbru de acciză Republica Moldova (în valoare de 1368 lei) a introdus din nou, la data de 12.11.2015, în jurul orei 1000, cantitatea de 130 de pachete de ţigări de diferite mărci, cu timbru de acciză de Republica Moldova, sustrăgându-le de la controlul vamal.

Situaţia de fapt a rezultat din administrarea următoarelor mijloace de probă : proces verbal de constatare a infracţiunii flagrante; proces-verbal de ridicare a cantităţii de 130 pachete de ţigări de la inculpat;adresa nr. 82 din data de 12.01.2017 a Biroului Vamal de frontieră Oancea, privind constatarea săvârşirii unei contravenţii de către inculpat în ziua de 02.04.2015, precum şi situaţia intrărilor-ieşirilor inculpaţilor în/din România;adresa nr. 11799 din data de 27.11.2015 a ANAF – Direcţia Generală Regională Vamală G… – Biroul Vamal de Frontieră G…;proces-verbal de verificare în bazele de date;  declarații inculpat.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei …. sub nr. …/2017, la data de 19.01.2017.

Prin încheierea nr. 96 din data de 24.04.2017, judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. …./2015 din data de 13.01.2017 al Parchetului de pe lângă Judecătoria … privind pe inculpatul C. N., pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă prev. de art. 270 alin. 2  lit. b  din Legea nr. 86/2006, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.

La termenul de judecată din data de 10.01.2018, inculpatul a declarat că recunoaşte săvârşirea faptei reţinute în sarcina sa şi a solicitat judecata cauzei în procedura simplificată.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele :

În ziua de 02.04.2015, ora 0400, inculpatul C.. N. s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei O., jud. G. ca pasager al microbuzului marca Mercedes cu numărul de înmatriculare LBY…, cu intenţia de a intra în România. Cu ocazia efectuării controlului vamal, a fost descoperită asupra inculpatului, ascunsă în buzunarele banchetelor microbuzului, cantitatea de 310 pachete de ţigări de provenienţă duty free sau cu timbru de acciză Republica Moldova (valoarea în vamă a acestora fiind de 1368 lei). Organele vamale i-au aplicat inculpatului o amendă contravenţională, în cuantum de 5000 de lei, conform procesului-verbal nr. 18/02.04.2015.

La data de 12.11.2015, în jurul orei 10:00, inculpatul C. N. a intrat în România prin Punctul de trecere a frontierei O., ca pasager în autovehiculul marca Mercedes Sprinter, cu numărul de înmatriculare IF-…., condus de către numitul A. A.. Inculpatul avea asupra sa, ascunsă sub îmbrăcăminte - în ciorapi şi în buzunare special confecţionate în interiorul gecii – cantitatea de 130 de pachete de ţigări de diferite mărci, cu timbru de acciză de Republica Moldova, respectiv: 30 de pachete marca Marlboro Touch, 80 de pachete marca Winston Superslims Blue şi 20 de pachete marca Glamour Suprslims Azur. La controlul de frontieră inculpatul nu a declarat bunurile menţionate, sustrăgându-le astfel de la controlul vamal.

La aceeaşi dată, în jurul orei 1115 o patrulă din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră F.. au oprit pe DJ 242, în localitatea F.., autovehiculul marca Mercedes Sprinter cu numărul de înmatriculare IF-…, care tracta şi remorca marca BCW 400, cu numărul de înmatriculare CAT …, în care se afla şi inculpatul C.. N.. Fiind efectuat controlul autovehiculului şi al pasagerilor, asupra inculpatului C. N. a fost identificată cantitatea de 130 de pachete de ţigări cu timbru de acciză Republica Moldova.

Fiind audiat, inculpatul C. N. a arătat că în ziua de 12.11.2015, în jurul orei 00:00, a plecat din Republica Moldova ca pasager în autoturismul marca Mercedes Benz cu numărul de înmatriculare IF …, iar în jurul orei 10:00 a intrat în România prin Punctul de trecere a frontierei O. având asupra sa, ascunsă, cantitatea de 130 de pachete de ţigări cu timbru de acciză Republica Moldova, ţigări pe care le-a achiziţionat din această ţară. Inculpatul a menţionat că ţigările erau pentru consumul propriu, al său şi al soţiei sale, precum şi că unele urmau a fi date unor prieteni. De asemenea, inculpatul a precizat că nu-şi permite să achiziţioneze ţigarete pe teritoriul Italiei, acestea având un preţ ridicat.

Cu ocazia constatării infracţiunii flagrante, numiţii A. A. – conducătorul autoturismului în care a fost identificat ca pasager inculpatul – H. I., R. N., C. Iu.. şi C.P. – pasageri – au arătat că la momentul controlului efectuat în Punctul de trecere a frontierei O., în dimineaţa de 12.11.2015, nu au fost constatate nereguli de către organele vamale. De asemenea, aceştia au arătat că după intrarea în România au făcut un popas, însă cu această ocazie nici şoferul, nici ceilalţi nu au recepţionat vreun colet. Aceste aspecte confirmă susţinerile proprii ale inculpatului privind introducerea în România a ţigaretelor, prin sustragerea de la controlul vamal.

Examinând graficul intrărilor-ieşirilor din Republica Moldova în România şi retur, se observă că în cursul anului 2015 acesta a tranzitat Punctul de trecere a frontierei O.. cu o frecvenţă săptămânală, atât în calitate de şofer, cât şi în calitate de pasager, preponderent cu autoturismele .

În drept, fapta inculpatului C…N..  care, după ce în data de 02.04.2015, în jurul orei 0400 a introdus în România, prin Punctul de trecere a frontierei F.., sustrăgând de la controlul vamal, cantitatea de  310 pachete de ţigări de provenienţă duty free sau cu timbru de acciză Republica Moldova (în valoare de 1368 lei) a introdus din nou, la data de 12.11.2015, în jurul orei 1000, cantitatea de 130 de pachete de ţigări de diferite mărci, cu timbru de acciză de Republica Moldova, sustrăgându-le de la controlul vamal, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de contrabandă, prev. de art. 270 alin. 2 lit. b din Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal al României.

La individualizarea pedepsei ce se va aplica inculpatului în temeiul textului de lege sus menţionat, instanţa va avea în vedere criteriile generale prev. de art. 74 Cod penal, respectiv: împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite; starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită; natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii; motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit; natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale al infractorului; conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal; nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

Conform fişei de cazier judiciar aflată la dosarul cauzei inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale.

Instanţa va reţine şi circumstanţele personale ale inculpatului, acesta nefiind cunoscut cu antecedente penale, precum şi atitudinea procesuală.

În raport de aceste criterii, urmând a reţine dispoziţiile art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, instanţa va aplica inculpatului o pedeapsă de 1 (un)  an şi 4 (patru) luni închisoare.

În temeiul dispoziţiilor art. 67 alin 1 Cod penal va aplica inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a şi b Cod penal pe o perioadă de 2 (doi) ani.

În temeiul dispoziţiilor art. 65 alin. 1 va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a şi b Cod penal pe durata executării pedepsei închisorii.

 Fiind îndeplinite condiţiile cumulativ impuse de art. 91 Cod penal şi, faţă de circumstanţele personale ale inculpatului şi gradul de pericol social concret al infracţiunii săvârşite de acesta,  instanţa apreciază că scopul educativ preventiv al pedepsei poate fi atins şi fără executarea acesteia.

În temeiul dispoziţiilor art. 91 şi art. 92 Cod penal va dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii şi a pedepsei accesorii pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani.

Conform art. 93 alin. 1 Cod penal va obliga pe inculpat să respecte următoarele măsuri de supraveghere pe durata termenului de supraveghere: să se prezinte la serviciul de probaţiune Ilfov, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Conform art. 93 alin. 2 lit. a Cod penal va impune inculpatului să frecventeze  un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune …, sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

În temeiul dispoziţiilor art. 93 alin.3 Cod penal pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Fundaţiei pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare B…  sau în cadrul  Liceului Teoretic „...

În baza disp. art. 112 lit. e Cod penal va dispune confiscarea în folosul statului a următoarelor bunuri: 30 pachete ţigări „Marlboro” timbru Republica Moldova; 80 pachete ţigări „Winston Slim” timbru Republica Moldova şi 20 pachete ţigări „Glamour Slim” timbru republica Moldova, reţinute conform dovezii seria A nr. …499/13.11.2015.

 Cu privire la latura civilă

Prin adresa nr. 46900 din data de 21.12.2015 ANAF – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice G.. a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 1553 lei reprezentând cuantumul drepturilor vamale şi altor taxe datorate în vamă, aferente mărfurilor introduse ilegal în ţară de către inculpatul C.. N... S-a precizat faptul că la această sumă urmează a se adăuga accesoriile prevăzute de lege pentru creanţele fiscale până la data plăţii integrale. Suma menţionată a fost stabilită prin Decizia nr. 11797/27.11.2015 a Biroului Vamal de Frontieră ...

În cursul cercetării judecătoreşti inculpatul C… N.. a achitat  prejudiciul cauzat părţii civile Direcţia Regională a Finanţelor Publice ..i, la dosarul cauzei fiind depusă chitanţa seria CNPRXGL nr. 00….4.

Aşa fiind, instanţa urmează a  constata achitat prejudiciul cauzat prin săvârşirea infracţiunii.