Plata unei sume

Sentinţă civilă 2089 din 18.12.2018


Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei M. la data de 16.04.2018, reclamanta M. L. a chemat în judecată pe pârâtul C. C., solicitând instanţei, ca prin hotărârea ce o va pronunţa, să dispună obligarea pârâtului la plata sumei de 375 lei şi să înmatriculeze pe numele său autoturismul cu nr. de înmatriculare .…, iar în cazul în care nu va îndeplini această obligaţie să i se permită reclamantei să efectueze formalităţile.

În motivarea cererii, reclamanta a arătat, în esență, că a înstrăinat autovehiculul pârâtului, la data de 25.05.2016, însă acesta, în calitate de cumpărător nu şi-a îndeplinit obligaţia de a-şi înmatricula autovehiculul pe numele său ca nou proprietar.

A arătat că urmare autoturismul a fost radiat din evidenţele fiscale de pe numele său.

s-a mai precizat că datorită faptului că pârâtul nu a efectuat aceste formalităţi, a fost sancţionată contravenţional, dar aceste amenzi ar trebui achitate de către pârât, acesta fiind cel care a circulat cu autoturismul în cauză.

În drept, cererea a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 1350, 1357,1359,1381 Cod civil.

În dovedirea cererii, s-au depus înscrisuri .

Cererea a fost legal timbrată cu taxă de timbru în cuantum de 50 de lei.

Pârâtul, legal citat, nu a formulat întâmpinare la dosar şi nu s-a prezentat personal în faţa instanţei pentru a-şi preciza poziţia procesuală.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Reclamanta a solicitat obligarea pârâtului la transcrierea dreptului de proprietate cu privire la autoturismul cu nr. de înmatriculare BC 06 YVP vândut pârâtului prin contract de vânzare cumpărare.

În drept, instanţa reţine dispoziţiile art. 17 din OUG 195/2002 care prevăd următoarele: „radierea din evidenţă a vehiculelor se face de către autoritatea care a efectuat înmatricularea sau înregistrarea doar în cazul scoaterii definitive din circulaţie a acestora, la cererea proprietarului, în următoarele cazuri: a) proprietarul doreşte retragerea definitivă din circulaţie a vehiculului şi face dovada depozitării acestuia într-un spaţiu adecvat, deţinut în condiţiile legii; b) proprietarul face dovada dezmembrării, casării sau predării vehiculului la unităţi specializate în vederea dezmembrării; c) la scoaterea definitivă din România a vehiculului respectiv; d) în cazul furtului vehiculului. Radierea din evidenţă a vehiculelor înregistrate, la trecerea acestora în proprietatea altei persoane, se face de către autoritatea care a efectuat înregistrarea, la cererea proprietarului, în condiţiile legii. Este interzisă circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor radiate din evidenţă. Vehiculele declarate, potrivit legii, prin dispoziţie a autorităţii administraţiei publice locale, fără stăpân sau abandonate se radiază din oficiu în termen de 30 de zile de la primirea dispoziţiei respective.”

Întrucât în cauză autoturismul nu a fost scos definitiv din circulație ci, prin contractul de vânzare-cumpărare din data de …, reclamanta a vândut pârâtului autovehiculul cu nr. de înmatriculare …, devin incidente dispoziţiile art. 11 din OUG 195/2002, potrivit cărora:

„(1) Proprietarii de vehicule sau deţinătorii mandataţi ai acestora sunt obligaţi să le înmatriculeze sau să le înregistreze, după caz, înainte de a le pune în circulaţie, conform prevederilor legale.

(2) Înmatricularea vehiculelor este continuă, de la admiterea în circulaţie până la scoaterea definitivă din circulaţie a unui vehicul din categoria celor supuse acestei condiţii, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, şi presupune următoarele operaţiuni:

a) înscrierea în evidenţele autorităţilor competente, potrivit legii, a dobândirii dreptului de proprietate asupra unui vehicul de către primul proprietar;

b) transcrierea în evidenţele autorităţilor competente, potrivit legii, a tuturor transmiterilor ulterioare ale dreptului de proprietate asupra unui vehicul.

(3) Operaţiunile prevăzute la alin. (2) se realizează pe baza datelor de identificare ale vehiculului şi ale proprietarului şi condiţionează eliberarea de către autorităţile competente, potrivit legii, a unui certificat de înmatriculare, precum şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare atribuit şi transcrierile necesare în certificatul de înmatriculare şi în cartea de identitate a vehiculului.

(4) În cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în evidenţele autorităţilor competente simultan cu menţionarea încetării calităţii de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operaţiuni şi emiterea unui nou certificat de înmatriculare, noul proprietar este obligat să solicite autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 30 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.”

Prin urmare, noul proprietar, respectiv cumpărătorul are obligaţia de a solicita autorităţii competente transcrierea dreptului de proprietate în termen de 30 zile de la dobândirea proprietăţii.

Conform art. 8 din Ordinul nr. 1501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii şi eliberarea autorizaţiei de circulaţie provizorie sau pentru probe a vehiculelor, transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul se efectuează în baza următoarelor documente:

a) cererea noului proprietar. În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane care poate folosi vehiculul în virtutea unui drept legal, altul decât cel de proprietate, proprietarul va menţiona solicitarea explicită în cerere;

b) fişa de înmatriculare a vehiculului, al cărei model este stabilit conform reglementărilor legale, semnată de fostul şi noul proprietar, vizată de organele fiscale competente ale autorităţilor administraţiei publice locale. În cazul fostului proprietar al vehiculului se poate depune certificatul de atestare fiscală emis de autorităţile administraţiei publice locale, situaţie în care nu mai este necesară depunerea fişei de înmatriculare. În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane, se va depune şi fişa de înmatriculare completată cu datele acesteia;

c) cartea de identitate a vehiculului, în original şi în copie;

d) documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra autovehiculului sau remorcii, în original şi în copie;

e) actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie. În situaţia în care în certificatul de înmatriculare urmează a fi înscrisă şi o altă persoană, se va prezenta actul de identitate sau, după caz, documente care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie;

f) dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice, în termenul de valabilitate a acesteia;

g) copia documentului de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de circulaţie, în termenul de valabilitate a acesteia;

h) dovada plăţii taxei de înmatriculare;

i) certificatul de înmatriculare al fostului proprietar, în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate;

j) plăcuţele cu numărul de înmatriculare, dacă noul proprietar are domiciliul, reşedinţa sau sediul pe raza altui judeţ decât al fostului proprietar;

k) dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare;

l) dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, cu excepţia cazului în care acestea se păstrează de către noul proprietar;

m) certificatul de autenticitate al vehiculului (…);

n) procura specială, după caz.

În cauza dedusă judecăţii, din actele dosarului nu rezultă că pârâtul şi-a îndeplinit obligaţiile rezultate din operaţiunea de cumpărare a autovehiculului, astfel că autoturismul a rămas înmatriculat pe numele reclamantei.

În materia vânzării bunurilor mobile, transferul proprietăţii operează de drept la data încheierii contractului, fără altă formalitate, chiar dacă bunul nu a fost predat sau preţul nu a fost plătit încă, iar înmatricularea reprezintă operaţiunea administrativă prin care se atestă că un vehicul poate circula pe drumurile publice, fiind obligatorie pentru punerea în circulaţie a autovehiculului conform art. 11 al. 1 din O.U.G. nr. 195/2002.

Raportat la situaţia de fapt şi normele de drept mai sus enunţate, întrucât pârâtul avea obligația să solicite autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 30 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului dar nu a făcut acest lucru, instanţa va admite cel de al doilea capăt de cerere în sensul solicitat.

În ce priveşte primul capăt de cerere, deşi într-adevăr sancţiunile contravenţionale au fost aplicate ca urmare a faptei pârâtului, procesele verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor i-au fost comunicate reclamantei, în cauză nefiind făcută dovada că ar fi fost contestate în baza aceloraşi motive ca cele invocate în susţinerea capătului de cerere privind obligaţia de a face.

Pentru toate aceste considerente, va fi admisă în parte cererea, respectiv în ce priveşte obligaţia de a face, şi va fi respins primul capăt de cerere, urmând ca pârâtul să fie obligat la plata cheltuielilor de judecată.

Domenii speta