Pe rol fiind judecarea cererii de deschidere a procedurii insolvenţei formulată de creditorul PM împotriva debitorului SC A SRL.
Dezbaterile asupra fondului au avut loc în şedinţa publică din 18.09.2018, susţinerile părţilor fiind consemnate în încheierea de şedinţă din acea zi când, din lipsă de timp pentru deliberare s-a amânat pronunţarea pentru azi, 25.09.2018.
Deliberând asupra cererii de faţă, constată următoarele:
Prin Sentinţa civilă nr. 994/12.06.2018 pronunţată de Tribunalul Iaşi în dosarul nr. 3355/99/2018 a fost respinsă cererea formulata de debitorul SC A SRL, cu sediul social declarat în Iasi, având ca obiect deschiderea procedurii simplificate a insolvenţei, şi in baza disp. art. 66 alin. 7 din L.85/2014, s-a stabilit termen de judecată pentru soluţionarea cererii creditorului PM.
Cu privire la cererea creditorului PM, instanţa reţine:
Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Iaşi – Secţia a II a civilă – Faliment, sub nr. 3355/99/2018 la data de 21.05.2018, creditorul PM, a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei împotriva debitoarei SC A SRL.
În motivarea cererii sale, arată creditorul că deţine împotriva debitoarei o creanţă certă, lichidă şi exigibilă în suma totala de 753.736 lei, în temeiul contractului de cesiune a drepturilor patrimoniale de autor din data de 09.11.2016, suma fiind constituita din debit (2240 euro, respectiv 10.371 lei) şi daune interese calculate in baza aceluiasi contract (164.976 euro, respectiv 763.839 lei ), la cere se adauga suma de 200 lei, taxa judiciara de timbru.
Arata creditorul ca, din suma pretinsa in temeiul contractului, sumele de 10.214,40 lei reprezentând debit şi respectiv, 534.293 lei, penalităţi, au fost recunoscute in favoarea acestuia si prin Sentinţa civilă nr. 1497/24.10.2017 a Tribunalului Bucureşti.
In temeiul acestei sentinte, s-a declansat procedura executării silite impotriva debitoarei.
Ca urmare, debitoarea înregistrează către creditoare o creanţă certă, lichidă şi exigibilă, în cuantum total de 162.794 euro, respectiv 753.736 lei, sumă ce îndeplineşte condiţiile prev. de L.85/2014 pentru deschiderea procedurii insolvenţei.
A solicitat numirea in calitate de lichidator judiciar a practicianului in insolventa I SPRL.
În drept, se invocă art. 70 din Legea 85/2014.
Cererea a fost legal timbrată.
In susţinerea cererii, creditoarea a solicitat administrarea probei cu înscrisuri, fiind anexate cererii copii ale Sentinţei civile nr. 1497/24.10.2017 a Tribunalului Bucureşti, contractul părtilor.
Debitorul a formulat întâmpinare la cererea de deschidere a procedurii, invocând excepţia lipsei calităţii de reprezentant a SCA O, precizând că intelege să se inscrie in fals impotriva contractului de asistenta juridica incheiat intre creditor şi societatea de avocatura.
Pe fondul cauzei, arata ca suma solicitata nu este certa, lichida si exigibila şi ca impotriva Sentinţei civile nr. 1497/24.10.2017 a Tribunalului Bucureşti s-a formulat cerere in anulare.
Se opune, de asemenea, numirii lichidatorului judiciar propus de creditor.
La solicitarea instanţei, au fost depuse la dosarul cauzei relaţiile oferite de Oficiul Registrului Comerţului privind istoricul debitorului cu privire la sediul social, administratorii şi asociaţii, situaţia actuală a societăţii.
S-au depus oferte de preluare a poziţiei de administrator judiciar, însoţite de dovada calităţii de practician in insolvenţa si poliţa de asigurare de răspundere profesională.
Analizând cererea formulată de către creditor, prin prisma materialului probator administrat si a dispoziţiilor legale incidente, judecătorul sindic retine următoarele :
Potrivit dispoziţiilor art 70 alin 1 din legea 85/2014, orice creditor îndreptăţit să solicite deschiderea procedurii prevăzute de prezenta lege împotriva unui debitor prezumat în insolvenţă,poate introduce o cerere in care va preciza cuantumul şi temeiul creanţei, existenţa unui drept de preferinţă, constituit de debitor sau instituit in temeiul legii, existenţa unor măsuri asiguratorii asupra bunurilor debitorului, declaraţia privind eventuala intenţie de a participa la reorganizarea debitorului.
Conform art 5 pct 20 din lege, prin creditor îndreptăţit să solicite deschiderea procedurii se înţelege creditorul a cărui creanţă împotriva patrimoniului debitorului este certă,lichidă şi exigibilă de mai mult de 60 de zile. De asemenea, conform art 5 pct 29 din acelaşi act normativ, insolvenţa este acea stare a patrimoniului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile.
Dispoziţiile menţionate trebuie coroborate cu prevederile art 5 pct 20 teza a II a din L.85/2014, conform cărora o creanţa certă este aceea a cărei existenţă rezultă din însuşi actul de creanţă sau din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau chiar recunoscute de el.
Analizând aceste cerinţe, instanţa reţine :
În fapt, între debitor şi creditorul PM s-au derulat relaţii profesionale în baza contractului de cesiune a drepturilor patrimoniale de autor din data de 09.11.2016.
Deoarece debitoarea nu a respectat prevederile acestui contract, creditorul a formulat acţiune judiciară împotriva acestuia, care a fost admisă prin Sentinţa civilă nr. 1497/24.10.2017 pronunţată de Tribunalului Bucureşti.
Creditorul reclama împotriva debitoarei un debit restant în sumă totală de 753.736 lei, respectiv 10.371 lei c/val debit restant datorat în baza contractului de cesiune a drepturilor patrimoniale de autor din data de 09.11.2016 şi penalităţi de întârziere în cuantum de 15% din valoarea remuneraţiei pentru fiecare zi de întârziere, calculate potrivit art. 6.6 din contract.
Cu privire la acest aspect, instanţa reţine că, s-a stabilit cu autoritate de lucru judecat o datorie a debitorului fata de creditor in suma de 10.214 lei, echivalentul a 2240 euro şi respectiv 534.293 lei, echivalentul a 96.096 euro, conform Sentinţei civile nr. 1497/24.10.2017 pronunţată de Tribunalului Bucureşti, şi a Sentinţei civile nr. 1802/07.12.2017 a Tribunalului Bucuresti.
Se reţine, de asemenea, ca debitorul nu a făcut dovada finalizării demersurilor acestuia privind cererea in anulare formulata impotriva Sentinţei civile nr. 1497/24.10.2017 pronunţată de Tribunalului Bucureşti, prin urmare, aceasta sentinţa se bucura de autoritate deplina de lucru judecat, potrivit disp art. 1025 cod procedura civila.
Debitorul nu a contestat suma reclamată impotriva sa şi nu a facut dovada achitării acesteia.
Ca urmare, creditorul deţine împotriva debitorului o creanţă certă, lichidă şi exigibilă de mai mult de 60 de zile şi într-un cuantum ce depăşeşte valoarea prag impusă de art.5 pct.72 din Legea nr. 85/2014, dovedită cu inscrisurile anexate.
Cum creditorul are o creanţă certă, lichidă şi exigibilă mai mult de 60 de zile în cuantum total de peste 40.000 lei, se naşte în defavoarea debitorului o prezumţie relativă de insolvenţă potrivit art. 5 pct. 29 lit a din Legea 85/2014.
Prin urmare, instanţa urmează a verifica situaţia debitoarei, pentru a aprecia asupra îndeplinirii condiţiei prevăzute de dispoziţiile art. 5 pct. 29 din Legea nr. 85/2014 privind procedura insolvenţei, referitoare la insolvenţa debitoarei.
Potrivit art. 2 din Legea nr. 85/2014 privind procedura insolvenţei, scopul acestui act normativ este „instituirea unei proceduri colective pentru acoperirea pasivului debitorului.”, iar „insolvenţa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile”.
Instanţa are în vedere, în general, la aprecierea capacităţii de plată a debitoarei, ansamblul operaţiunilor comerciale pe care aceasta le desfăşoară, datoriile lunare ale acesteia şi posibilităţile sale financiare, concluzii deduse din analiza documentelor contabile. In condiţiile în care debitoarea nu a înţeles să se folosească de înscrisurile care i-ar fi putut dovedi capacitatea de a face faţă datoriilor exigibile, instanţa apreciază că aceasta nu a reuşit să răstoarne prezumţia de insolvenţă ce operează în defavoarea sa.
Pentru aceste motive, instanţa, constatând că sunt îndeplinite condiţiile legii, va admite cererea creditorului şi va deschide procedura simplificata a insolvenţei faţă de debitor, ca unica măsură viabilă în vederea acoperirii creanţelor, dispunând şi celelalte măsuri necesare începerii procedurii, va stabili termenele limită reglementate de dispoziţiile legale.
In ceea ce priveşte forma de procedura deschisa impotriva debitorului, instanta a avut in vedere faptul ca, initial, in prezenta cauza a fost formulată cerere de deschidere a proceduri chiar de debitor, cerere ce a fost respinsa prin Sentinta civila nr. 994/12.06.2018 a Tribunalului Iasi, in cadrul acestei cereri debitorul solicitând el insuşi deschiderea procedurii de insolventa in forma simplificată impotriva acestuia.
La desemnarea lichidatorului judiciar provizoriu, judecătorul sindic va avea in vedere cererea creditorului, dar şi disponibilitatea de timp şi de resurse umane, precum şi experienţa generală sau specifica necesare preluării dosarului şi bunei administrări a cazului de către practicienii în insolvenţă care şi-au depus ofertele la dosar. Remuneraţia va fi stabilită în funcţie de criteriile stabilite de OUG 86/2006.
În cadrul procedurii, lichidatorul judiciar va notifica şi va verifica şi creanţa creditorului titular al cererii introductive, sub aspectul cuantumului acesteia, raportat la înscrisurile deţinute şi evidenţele contabile ale debitoarei, cu respectarea dispoziţiilor art. 105 şi 106 din lege şi va depune raportul prevăzut de art 92 din Legea 85/2014.
In temeiul disp. art. 100 din legea 85/2014 judecătorul sindic va fixa termenele limită pentru înregistrarea cererilor de creanţă asupra averii debitorului, termenul de verificare, întocmire si afişare a tabelului preliminar al creanţelor, cel pentru soluţionarea eventualelor contestaţii precum şi data primei şedinţe a adunării creditorilor, dispunând convocarea creditorilor debitorului pentru alegerea comitetului creditorilor, desemnarea preşedintelui acestuia, desemnarea/confirmarea lichidatorului judiciar şi stabilirea remuneraţiei acestuia, precum şi a oricăror alte aspecte necesare derulării procedurii. De asemenea, se vor dispune toate măsurile necesare desfăşurării în condiţii optime a procedurii astfel declanşate.
Cu privire la apărările formulate de debitor ce vizeaza lipsa calităţii de reprezentant a SCA O pentru creditor şi cererea acestuia de inscriere in fals impotriva contractului de asistenta juridica incheiat intre societatea de avocatura si creditor, instanta va respinge ca vadit neintemeiata exceptia invocata.
Se retine că debitorul nu a precizat limitele cercetării falsului şi mai mult, cererea a fost formulata de reprezentantul convenţional al debitorului, care nu a facut dovada respectării prevederilor art. 304 alin.1 şi 4 cod procedura civila.
Prin urmare, reţinând că,la cererea de deschidere a procedurii insolventei a fost ataşată delegaţia emisa de SCA O pentru creditorul PM, fiind menţionat nr contractului de asistenţă juridica si data acestuia, instanţa va respinge exceptia invocata.
Se mai reţine, de asemenea, ca, după incheierea dezbaterilor, a fost formulata o cerere de interventie de catre SC AC SRL, cerere care, potrivit prevederilor art. 394 alin.3 cod procedura civila, nu va fi analizata.
Constată că nu sunt aplicabile în cauză prevederile art. 304 şi urm cod pr. civilă cu privire la înscrierea în fals.
Respinge excepţia invocată de debitorul SC A SRL, prin reprezentant convenţional avocat M, privind lipsa calităţii de reprezentant a SCA O pentru creditorul PM.
Admite cererea formulata de creditorul PM, in contradictoriu cu debitorul SC A SRL.
În temeiul art.72 din Legea nr. 85/2014 :
Dispune deschiderea procedurii simplificate a insolvenţei împotriva debitorului SC A SRL.
În temeiul art. 73 din Legea nr. 85/2014,
Numeşte în calitate de lichidator judiciar provizoriu pe I SPRL, până la confirmarea ori, după caz, înlocuirea sa de către adunarea creditorilor în condiţiile art. 57 din lege.
Fixează onorariul lichidatorului judiciar provizoriu de 1000 lei/lunar.
În temeiul art. 99 din Legea nr.85/2014 dispune notificarea deschiderii procedurii tuturor creditorilor, debitorului şi oficiului registrului comerţului, conform prevederilor Codului de procedură civilă şi publicarea notificării, pe cheltuiala averii debitorului, într-un ziar de largă circulaţie şi în Buletinul procedurilor de insolvenţă.
Pune în vedere debitorului să predea până la data de 05.10.2018 actele prevăzute de art. 67 din lege lichidatorului judiciar.
Fixează termenul limită pentru depunerea cererilor de creanţe la 09.11.2018.
Fixează termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea şi publicarea tabelului preliminar al creanţelor la 19.11.2018.
Contestaţiile la tabel vor fi depuse la Tribunal în termen de 7 zile de la publicarea in Buletinul procedurilor in Insolvenţă a tabelului preliminar.
În baza disp. art. 59 alin. 3 din Legea nr. 85/2014, fixează termen pentru continuarea procedurii la data de 11.12.2018.
Fixează data primei şedinţe a adunării creditorilor la data de 26.11.2018, in locaţia ce va fi stabilita de lichidatorul judiciar şi dispune convocarea creditorilor debitorului pentru alegerea comitetului creditorilor, desemnarea preşedintelui acestuia, confirmarea sau înlocuirea lichidatorului judiciar desemnat provizoriu şi stabilirea remuneraţiei acestuia, precum şi a oricăror alte aspecte necesare derulării procedurii.
Dispune trimiterea notificărilor către debitor, către toţi creditorii debitorului, către instanţele judecătoreşti în a căror jurisdicţie se afla sediul debitorului declarat la registrul comerţului şi tuturor băncilor unde debitorul are deschise conturi, de către administratorul judiciar.
Lichidatorul judiciar va întocmi şi va supune judecătorului-sindic până la data de 05.11.2018 raportul asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la insolvenţă, cu menţionarea persoanelor cărora le-ar fi imputabilă şi a existenţei premiselor angajării răspunderii acestora în condiţiile art. 169, precum şi celelalte situaţii incidente, iar lunar câte un raport cuprinzând descrierea modului în care şi-a îndeplinit atribuţiile, justificarea cheltuielilor efectuate cu administrarea procedurii sau a altor cheltuieli efectuate din fondurile existente în averea debitorului, precum şi măsuri concrete privind desfăşurarea procedurii precum si dovada publicării in extras in Buletinul procedurilor in insolvenţă.
În temeiul art. 39 din Lege, dispune deschiderea de către debitor a unui cont bancar la o unitate bancară de pe raza municipiului Iaşi, din care vor fi suportate cheltuielile aferente procedurii, în termen de 2 zile de la notificarea deschiderii procedurii. În caz de neîndeplinire a atribuţiei, contul va fi deschis de către lichidatorul judiciar.
Tribunalul Gorj
Aprobare raport cauzal
Curtea de Apel Târgu Mureș
Insolvenţă. Remuneraţia administratorului judiciar stabilit prin hotărâre a adunării creditorilor neatacată. Limitele cenzurii judecătorului sindic.
Tribunalul Iași
Procedura insolventei - confirmarea planului de reorganizare
Tribunalul Arad
Procedura insolvenţei
Tribunalul Iași
Atragerea răspunderii pentru intrarea în insolvenţă