Suspendare executare

Sentinţă civilă 119/2019 din 11.02.2019


Pe rol pentru azi fiind judecarea cauzei civile formulate de către contestatorul I  O  G  împotriva intimata A  N  A F, D G R F P C., A  J F  P  B.- S  F  O  B... , având ca obiect suspendare executare art. 718 NCPC.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică se prezintă av. M  M ,  în substituirea reprezentantei contestatorului, av. L  I , lipsă fiind reprezentantul intimatei.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, învederându-se instanţei faptul că pricina se află la primul termen de judecată; precum şi faptul că la data de 07.02.2019, prin serviciul registratură, contestatorul a depus la dosar mai multe înscrisuri, printre care şi dovada  achitării taxei judiciare de timbru şi a cauţiunii aferentă cererii de suspendare.

În temeiul art.131 C.pr.civ. instanţa pune în discuţia contradictorie a părţilor competenţa ei în soluţionarea pricinii, sens în care dă cuvântul reprezentantei contestatorului.

Reprezentanta contestatorului, având cuvântul, arată că Judecătoria B... este competentă în soluţionarea prezentei pricini, raportat la obiectul cauzei şi la calitatea părţilor.

Instanţa verificându-şi din oficiu competenţa potrivit prevederilor art.131 C.pr.civ., reţine că este competentă general, material şi teritorial exclusiv, în soluţionarea acestei pricini în temeiul art.94 pct.4 C.pr.civ. raportat la prevederile art.713 C.pr.civ..

Reprezentanta contestatorului solicită în probaţiune încuviinţarea probei cu înscrisurile depuse la dosar. 

Analizând cererea de probaţiune formulată de către reprezentanta contestatorului, apreciind că aceasta este pertinentă, concludentă şi utilă cauzei, instanţa încuviinţează proba cu înscrisurile depuse la dosarul cauzei, potrivit dispoziţiilor art.255 coroborate cu dispoziţiile art.254, 258 şi 265 C.pr.civ.

Reprezentanta contestatorului arată că nu are de formulat alte cereri.

Nemaifiind alte cereri de formulat, probe de administrat sau incidente de soluţionat, instanţa în baza art.223 al.2 şi art.392 C.pr.civ. închide faza probatorie şi deschide dezbaterile asupra fondului cauzei.

Reprezentanta contestatorului, având cuvântul, solicită admiterea cererii de suspendare a executării silite astfel cum a fost formulată, până la soluţionarea irevocabilă a contestaţiei la executare ce face obiectul dosarului Judecătoriei B... nr.1a.../2019.

Reprezentanta contestatorului arată că motivele pentru care solicită suspendarea sunt descrise pe larg în motivarea cererii.

Aceasta arată, pe scurt, că sumele de plată stabilite în sarcina contestatorului, a căror executare silită a fost demarată prin actele contestate în prezentul dosar, reprezintă impozit pe venit datorat de către acesta pentru venitul obţinut în Germania în perioada 2013-2015, unde contestatorul a muncit şi a locuit efectiv în respectiva perioadă.

În acest sens, aceasta arată că, pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit şi capital, există încheiată o Convenţie între România şi Republica Federală Germania, ratificată de statul român prin Legea nr. 29/2002, precizând că, astfel cum rezultă din actele emise de autorităţile germane, în perioada în care a fost rezident acolo, contestatorul şi-a achitat în integralitate obligaţiile fiscale către autorităţile fiscale din Germania.

Totodată, reprezentanta contestatorului arată că autorităţile române au realizat că au comis o eroare în cazul contestatorului, însă somaţia şi titlul executoriu erau deja emise. Mai mult, solicită a se avea în vedere suma considerabilă stabilită în titlu executoriu, precum şi veniturile realizate în prezent de către contestator şi de către soţia acestuia, precizând că în ipoteza reţinerii în contul executării, lunar, a unei treimi din salariul contestatorului, aceştia nu ar putea probabil să îşi acopere nici măcar cheltuielile zilnice.

În temeiul art.394 al.1 C.pr.civ., instanţa închide dezbaterile.

INSTANŢA

Analizând cererea de suspendare formulată, instanţa reţine următoarele:

Din textul art.719  C. proc. civ. se desprind condiţiile cumulative de admisibilitate a cererii de suspendare a executării silite, până la soluţionarea contestatiei la executare:

- plata cauţiunii prevăzută la art.719 alin.(2);

- precizarea motivelor temeinice care să constea în justificarea producerii unui prejudiciu prin continuarea executării, prejudiciu care ar fi greu de reparat sau imposibil de restabilit situaţia anterioară;

- existenţa unei cereri de soluţionare pe fond a cererii de suspendare formulată în condiţiile art.719 alin.(1) cod proc. civ.

Suspendarea executării silite este un incident procedural ce consta în oprirea temporara a executării silite si care are drept scop protejarea intereselor debitorului fata de eventuale neregularităţi privind desfăşurarea executării silite, prin sistarea temporară a efectuării oricăror acte de executare.

Pe de altă parte, soluţionarea unei cereri de suspendare a executării silite este condiţionată de instituirea obligaţiei de consemnare a unei sume de bani cu titlu de cauţiune, în cuantumul stabilit de instanţa judecătorească. Aceasta se impune pentru prevenirea exercitării abuzive a dreptului de a cere suspendarea executării, precum şi pentru protejarea intereselor legitime ale creditorilor, legate de executarea cât mai operativă a creanţelor lor, stabilite prin titluri executorii. În acelaşi timp, depunerea cauţiunii constituie o garanţie în sensul că, în urma respingerii contestaţiei la executare, creditorul va putea cere şi obţine despăgubiri pentru pagubele suferite din cauza întârzierii executării silite.

În ceea ce priveşte plata cauţiunii, instanţa constată că aceasta a fost achitată cu recipisa de consemnare nr.1856556674/1 la data de 22.01.2019 în cuantum de 1502 lei.

 În ceea ce priveşte condiţia existenţei unei cereri de soluţionare pe fond a cererii de suspendare formulată în condiţiile art.719 alin.1 C.proc.civ., instanţa constată că şi această condiţie este îndeplinită, în sensul că, prin cererea de chemare în judecată din dosar nr.1a.../2019, contestatorul a formulat contestaţie la executare, iar prin cererea de chemare în judecată din dosar nr.2b.../2019, a formulat şi cerere de suspendare a executării silite.

Analizând textele normative incidente în cauză şi scopul reglementării instituţiei juridice a suspendării executării silite, se observa că această măsură de protecţie poate fi dispusă ori de câte ori instanţa învestită cu soluţionarea unei contestaţii la executare constată că prin executarea silită s-ar crea prejudicii grave, iremediabile sau dificil de remediat în patrimoniul debitorului. Ca atare, principalul criteriu de analiză a temeiniciei unei cererii de suspendare a executării silite este vătămarea produsă persoanei care a formulat contestaţia prin demararea executării silite, indiferent de soarta finală a contestaţiei, cu menţiunea că motivele care pot justifica luarea măsurii suspendării executării contestate diferă de cele care susţin contestaţia la executare propriu-zisă şi se referă, în special, la consecinţele imediate ale executării silite.

În privinţa condiţiei urgenţei şi a existenţei unor motive temeinice care să constea în justificarea producerii unui prejudiciu prin continuarea executării, prejudiciu care ar fi greu de reparat iar situaţia anterioară imposibil de restabilit, instanţa constată că cererea este întemeiată.

În soluţionarea cererii de suspendare, instanţa nu analizează temeinicia susţinerilor părţilor ci doar aparenţa de drept neputându-se prejudicia fondul cauzei. Instanţa trebuie ca similar materiei ordonanţei preşedenţiale  „să pipăie” acest fond, să verifice consistenta susţinerilor părţilor.

 Astfel, instanţa reţine că prin punerea în executare a titlului executoriu, i s-ar cauza contestatorului un prejudiciu grav financiar avand in vedere si cele invocate de catre contestator si anume faptul că acesta nu a dat dovada de rea credinta si si-a achitat obligatiile de plată a impozitului in statul de resedintă si anume Republica Federala Germania, atasand inscrisuri doveditoare in acest sens.

Din inscrisuri rezulta ca petentul a fost rezident in Germania in perioada 2008-2018, perioada in care si-a achitat obligatiile financiare fata de statul german, urmand ca pe cale contestatie la executare sa se analizeze si sa se stabileasca daca acesta datoreaza sau nu sume de bani si statului roman.

Pe de altă parte din adeverinta nr.18/23.01.2019 depusa la dosar rezulta ca acesta are un venit de 2080 lei brut astfel ca executarea imediată a titlului, înainte încă de a fi fost supus controlului judiciar, deşi este legală, riscă să producă o pagubă disproporţionată faţă de scopul executării silite.

De asemenea instanța consideră că măsura suspendării executării silite nu prejudiciază drepturile intimatei, deoarece suspendarea executării operează doar până la soluționarea contestației la executare, iar pe de altă parte nici nu s-a evidentiat că ar exista riscul unei stări de insolvabilitate a petentului care să împiedice o eventuală recuperare a sumelor pretins datorate de aceasta.

Mai mult, suspendarea executării silite este prin ea însăşi doar o măsură provizorie şi cum intimata nu a demonstrat că prin această suspendare i s-ar crea ei o pagubă iminentă, nu există vreun alt motiv de respingere a cererii de suspendare a executării silite.

Prin urmare instanța trebuie să tragă concluzia că în aparență contestatorul riscă un prejudiciu financiar major avand in vedere considerentele de mai sus care este apreciat de instanță ca fiind suficient de urgent pentru a justifica admiterea cererii fapt pentru care în temeiul art. 719 alin. 1 C.proc.civ., instanţa  va admite cererea formulată şi va  dispune suspendarea executării silite  în dosarul execuţional nr. nr.1670703051093/5//40/2/2018/54020044485932 deschis de intimată, până la solutionarea definitivă a contestatiei la executare înregistrată pe rolul Judecătoriei B..., sub dosar nr.1a.../2019.

Avand in vedere cel retinute mai sus instanta apreciaza ca exista  indicii temeinice care să conducă la concluzia că, din raţiuni de prudenţă, acordarea suspendării este, în circumstanţele cauzei, mai oportună decât refuzul ei, pentru o perioadă de timp.

Cheltuieli de judecată nu au fost solicitate.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite cererea de suspendare  a executării silite formulată de contestatorul I O  G în contradictoriu cu intimata A  N  A F , D G  R  F P  C., A  J  a F  P  B.- S F O  B...  .

Dispune suspendarea executarii silite iniţiate, în dosarul de executare silită nr.1670703051093/5//40/2/2018/54020044485932 deschis de intimat, până la solutionarea definitivă a contestatiei la executare înregistrată pe rolul Judecătoriei B..., sub dosar nr.1a.../2019.

Cu drept de apel in 5 zile de la comunicare pentru intimată si de la pronunţare pentru contestatori.

Pronunţată în şedinţa publică de azi, 11.02.2019.