Imposibilitatea corectării erorilor din tabele de creanţe de către administratorul judiciar/lichidatorul judiciar.

Sentinţă civilă 381 din 23.10.2018


Imposibilitatea corectării erorilor din tabele de creanţe de către administratorul judiciar/lichidatorul judiciar. Chiar dacă practicianul în insolvenţă sesizează existenţa unor erori esenţiale privind creanţele înscrise în tabel, acesta nu poate proceda din oficiu la corectarea acestora, neexistând nici un temei juridic care să îi confere un astfel de rol activ, ele putând fi îndreptate numai pe cale judiciară la cererea uneia dintre părţile interesate.

 Sentința civilă nr. 381/23.10.2018

1)Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Galaţi la data de 25.06.2018 cu nr. …/121/2016/…, contestatoarea G.J. a formulat o contestaţie împotriva tabelului definitiv rectificat al creanţelor debitoarei RI SRL nr. …/19.06.2018, publicat în BPI nr. …/20.06.2018, solicitând rectificarea acestuia, în sensul înscrierii creanţei sale drept pură şi simplă şi cu drept de vot.

2)Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Galaţi la data de 27.08.2018 cu nr. …/121/2016/…, contestatorii P SRL, T.G., T.C., T.R. şi RC SRL prin administrator special T.G., au formulat o contestaţie împotriva tabelului definitiv rectificat al creanţelor debitoarei RI SRL nr. …/19.06.2018, publicat în BPI nr. …/20.06.2018, solicitând rectificarea acestuia, în sensul înscrierii creanţelor acestora drept pure şi simple şi cu drept de vot.

Cele două cereri au fost conexate.

Prin sentința civilă nr. 381/23.10.2018, instanța a admis contestaţia formulată de contestatorii G.J. P SRL, T.G., T.C., T.R. şi RC SRL împotriva tabelului definitiv rectificat al creanţelor nr. …/19.06.2018 publicat în BPI nr. …/20.06.2018, în contradictoriu cu debitorul RI SRL, prin lichidator judiciar S SPRL, şi administrator special T.G şi a anulat înscrierea creanţelor contestatorilor - creditori G.J. , P SRL, T.G., T.C., T.R. şi RC SRL în tabelul definitiv rectificat al creanţelor nr. …/19.06.2018 cu rangul de intervenţie sub condiţie, fără drept de vot.

Pentru a pronunța această hotărâre, instanța a reținut următoarele:

Prin încheierea nr. …/03.05.2016 pronunţată de Tribunalul Galaţi în dosarul nr. …/121/2016, printre altele, instanţa a admis cererea debitoarei RI SRL Galaţi, a deschis procedura generală de insolvenţă împotriva debitoarei şi a desemnat administrator judiciar provizoriu pe contestatoarea S SPRL.

La data de 05.07.2016 a fost publicat în BPI nr. …/2016 tabelul preliminar al creanţelor nr. …/2016, prin care creanţele contestatorilor G.J. (1.052.026 lei; 4,33% din masa credală), P SRL (1.746.959,82 lei; 7,33% din masa credală) , T.G (4.255.645,57 lei; 17,85% din masa credală), T.C (2.456.163,79 lei; 10,29% din masa credală), T.R (3.744.448,72 lei; 15,7% din masa credală) şi RC SRL prin administrator special T.G (3.744.448,72 lei; 8,54% din masa credală), au fost înscrise cu rangul de creanţe pure şi simple şi cu drept de vot şi ulterior, cu aceleaşi drepturi, în tabelul definitiv al creanţelor nr. …/2017, publicat în BPI nr. …/21.04.2017.

La data de 20.06.2018, administratorul judiciar S SPRL al debitoarei RI SRL a publicat în BPI nr. …/2018, tabelul definitiv rectificat al creanţelor cu nr. …/2018, prin care creanţele contestatorilor au fost înscrise cu rangul de creanţe sub condiţie.

Conform precizărilor efectuate de administratorul judiciar S SPRL, rectificarea tabelului definitiv al creanţelor s-a datorat faptului că contestatorii au calitatea de fideiusori neexecutaţi în urma unor credite pe care aceştia le-au garantat.

Din înscrisurile depuse rezultă faptul că în dosarele de executare silită nr. …/2017 şi ../2017 ale BEJ M, deschise la solicitarea intervenientei accesorii T S.a.R.L, nu a fost recuperată nicio sumă de bani de la fideiusorii T.G, T.C, P SRL.

Potrivit art. 1396 C.civil, ... obligaţiile pot fi pure şi simple, obligaţii simple sau afectate de modalităţi.

Obligaţiile pure şi simple nu sunt susceptibile de modalităţi.

Conform art. 1399 C.civil, ... este afectată de condiţie obligaţia a cărei eficacitate sau desfiinţare depinde de un eveniment viitor şi nesigur.

Confom art. 1400 C.civil, ... condiţia este suspensivă atunci când de îndeplinirea sa depinde eficacitatea obligaţiei.

Potrivit art. 58 alin.1 lit.k din Legea nr. 85/2014 modif., ... principalele atribuţii ale administratorului judiciar, în cadrul prezentului titlu, sunt: ...  k) verificarea creanţelor şi, atunci când este cazul, formularea de obiecţiuni la acestea, notificarea creditorilor în cazul neînscrierii sau înscrierii parţiale a creanţelor, precum şi întocmirea tabelelor de creanţe.

Tribunalul reţine faptul că obligaţiile asumate de contestatorii –fideiusori G.J. , P SRL, T.G., T.C., T.R. şi RC SRL în cadrul contractelor de credit, precum şi în baza instrumentelor de plată avalizate de aceştia în favoarea unor diferiţi beneficiari, fac parte din categoria obligaţiilor afectate de o modalitate, respectiv de o condiţie suspensivă.

Această condiţie constă în neplata obligaţiilor asumate de către debitorul RI SRL prin contractele de credit încheiate şi instrumentele de plată emise.

Într-adevăr, această condiţie s-a împlinit, fiind demarată procedura de executare silită a contestatorilor. În schimb, creanţa acestora faţă de debitorul RI SRL este de asemenea afectată de o condiţie suspensivă, respectiv de plata efectivă a debitelor către creditori. Fără această plată, în favoarea fideiusorilor nu se naşte un drept de regres împotriva debitorului RI SRL, în sensul art. 109 din Legea nr. 85/2014.

Prin urmare, tribunalul reţine că administratorul judiciar S SPRL trebuia să verifice şi să înscrie creanţele contestatorilor atât în tabelul preliminar, cât şi în cel definitiv cu rangul de creanţe afectate de o condiţie suspensivă, fapt care nu s-a întâmplat.

De asemenea, în acest moment al procedurii insolvenţei nu mai are relevanţă faptul că în baza tabelului definitiv iniţial (nerectificat) contestatorii au aprobat planul de reorganizare al debitoarei întrucât nicio parte interesată nu a contestat procesul-verbal al adunării creditorilor din data de 22.06.2017 prin care a fost aprobat acest plan de reorganizare, iar măsura este considerată una în beneficiul debitoarei.

Cu toate acestea, conform art. 2 din OUG nr.86/2006 rep., ... administratorul judiciar este practicianul în insolvenţă compatibil, autorizat în condiţiile legii, desemnat să exercite atribuţiile prevăzute de lege sau stabilite de instanţa de judecată, în procedura insolvenţei, în perioada de observaţie şi pe durata procedurii de reorganizare.

Conform art. 113 alin.1 din Legea nr. 85/2014 modif., ... după expirarea termenului de depunere a contestaţiilor, prevăzut la art. 111 alin. (2), şi până la închiderea procedurii, orice parte interesată poate face contestaţie împotriva înscrierii unei creanţe sau a unui drept de preferinţă în tabelul definitiv de creanţe ori în tabelele actualizate, în cazul descoperirii existenţei unui fals, dol sau unei erori esenţiale, care au determinat admiterea creanţei sau a dreptului de preferinţă, precum şi în cazul descoperirii unor titluri hotărâtoare şi până atunci necunoscute.

Tribunalul reţine că administratorul judiciar este un participat şi nu o parte interesată în procedura insolvenţei, în sensul dispoziţiilor art. 113 alin.1 din Legea nr. 85/2014 modif..

De asemenea, tribunalul reţine că după expirarea termenului de depunere a contestaţiilor împotriva tabelului definitiv al creanţelor, singurul remediu pentru rectificarea sau modificarea rangului unor creanţe, cum sunt cele deduse judecăţii, este cel judiciar, reglementat de dispoziţiile art. 113 alin.1 din Legea nr. 85/2014 modif., prin formularea unei contestaţii de către o parte interesată în procedură. Prin urmare, administratorul judiciar nu are o învestire legală de a proceda, din oficiu, la rectificarea tabelului definitiv al creanţelor, chiar dacă această situaţie ar fi generată de descoperirea unei erori esenţiale care au determinat stabilirea rangului de preferinţă la întocmirii tabelului definitiv, fiind întemeiate criticile contestatorilor în acest sens.

În concluzie, tribunalul va admite contestaţiile formulate, va anula tabelul rectificat al creanţelor sub aspectul înscrierii acestora sub condiţie, fără drept de vot.

Împotriva acestei sentinţe civile, în termen legal au declarat apel debitoarea RI SRL prin şi intervenienta T SaRL. Solicitând admiterea apelului ca  întemeiat cu consecința anularii sentinței şi, în rejudecare să se dispună respingerea contestațiilor.

Prin decizia civilă nr. 31/A/13.02.2019 a respins ca nefondat apelul, reţinând următoarele:

În cauză, creanţele intimaţilor contestatori au fost înscrise cu rangul de creanţe pure şi simple şi cu drept de vot atât în tabelul preliminar de creanțe publicat în B.P.I. nr. …/2016 cât şi în tabelul definitiv de creanţe publicat în B.P.I. nr…./21.04.2017.

Ulterior, la 20.06.2018, administratorul judiciar al debitoarei a publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr…./2018, tabelul definitiv  rectificat al creanţelor cu nr…./2018, prin care creanţele intimaţilor contestatori au fost înscrise sub condiţie, administratorul judiciar motivând constatarea existenţei unei erori sau astfel cum a menţionat în apel, a dispoziţiilor aplicabile cu privire la dol.

Susţinerile administratorului judiciar şi ale intervenientei în sensul că a fost îndreptățit să modifice tabelul creanţelor conform art.49 şi art.108 din Legea nr. 85/2014 sunt neîntemeiate, niciuna din dispoziţiile legale menţionate nefiind incidentă în cauză.

De asemenea, nici invocarea  disp. art.113 din Legea nr.85/2014 nu incumbă administratorului judiciar, legitimarea procesuală pentru introducerea unei contestaţii fiindu-i conferită de aceste  dispoziţii legale  doar oricărei părţi interesate.

Curtea reţine că, după publicarea tabelului definitiv de creanţe, în cazul  descoperirii unei erori esenţiale, acesta poate fi modificat doar în condiţiile art.113 alin. 1 din Legea nr.85/2014 şi nu din oficiu, de către administratorul judiciar, legea nereglementând o astfel de procedură.

În raport de considerentele expuse, constatând ca fiind legală şi temeinică sentinţa civilă apelată, conform art. 480 alin. 1 Cod procedură civilă apelurile declarate urmează a fi respinse ca nefondate.