Cerere de înregistrare la itm a Contractului colectiv de muncă.

Decizie 632 din 13.06.2019


Cerere de înregistrare la ITM a Contractului colectiv de muncă.

 Numai în situația în care în unitate nu există un sindicat reprezentativ negocierea contractului colectiv de muncă se face, din partea angajaților, de către federația la care este afiliat sindicatul, dacă federația este reprezentativă la nivelul sectorului din care face parte unitatea.

Decizia civilă nr. 632/13.06.2019

Prin cererea înregistrată la Tribunalul Galați Secția Contencios administrativ și fiscal sub dosar nr. ../121/2017, reclamantul SINDICATUL LIBER „E”, în contradictoriu cu pârâtul I.T.M., a solicitat obligarea pârâtului să înregistreze Contractul colectiv de muncă încheiat între Școala Gimnazială „S.N.”, pe de o parte şi Sindicatul Î.P.G. și Federația Sindicatelor Libere din Î., cu împuternicire pentru Sindicatul Liber ”E”, pe de altă parte.

Prin cererea completatoare din data de 09.11.2017, reclamantul a solicitat obligarea pârâtului I.T.M. să înregistreze Contractul colectiv de muncă încheiat între Școala Gimnazială nr...., pe de o parte şi Federația Sindicatelor Libere din Î., cu împuternicire pentru Sindicatul Liber ”E”, pe de altă parte.

Pârâtul ITM a formulat întâmpinare la cererea de chemare în judecată și la cererea completatoare, prin care a invocat excepția netimbrării, apreciind că cererea de chemare în judecată trebuie timbrată, excepția inadmisibilității cererii, pentru lipsa parcurgerii procedurii prealabile, excepția lipsei calității procesuale active, motivat de faptul că reclamantul nu este titularul dreptului afirmat, excepția lipsei de interes a reclamantului, având în vedere că reclamantul nu este sindicat reprezentativ la nivelul Școlii Gimnaziale nr. .. și excepția lipsei de obiect, având în vedere că, prin adresa nr. 12926/06.09.2017, ITM  a comunicat înregistrarea Contractului colectiv de muncă încheiat între conducerea Școlii Gimnaziale ”S.N.”, pe de o parte și Sindicatul Î.P., pe de altă parte, înregistrarea fiind operată în Registrul Unic de evidență al ITM la nr. 178/05.09.2017.

Prin răspunsul la întâmpinarea la cererea completatoare, reclamantul a arătat că ITM a înregistrat Contractul colectiv de muncă încheiat între Școala Gimnazială nr. .., pe de o parte și Federația Sindicatelor Libere din Î., cu împuternicire pentru Sindicatul Liber ”E”, pe de altă parte, astfel încât cererea completatoare a rămas fără obiect.

Prin sentinţa civilă nr. 153/11.03.2019  a Tribunalului Galaţi s-a dispus respingerea, ca rămasă fără obiect, cererea completatoare formulată de reclamantul SINDICATUL LIBER „E.”, în contradictoriu cu pârâtul I.T.M.

S-a respins, ca nefondată, cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul SINDICATUL LIBER „E”, în contradictoriu cu pârâtul ITM.

Împotriva acestei sentinţe civile a declarat recurs reclamantul SINDICATUL LIBER „E”criticând-o ca fiind nelegală, conform art. 488 pct. 8  N.c.p.c.

Recurentul a precizat că instanţa de fond a interpretat eronat spiritul şi conţinutul prevederilor art. 134 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 62/2011, aşa cum au fost modificate de Legea nr. 1/2016.

Referitor la înţelesul art. 134 din Legea nr. 62/2011, a dialogului social, aşa cum a fost completat şi modificat de Legea nr. 1/2016, rezultă următoarele:

- completările şi modificările aduse de Legea nr. 1/2016 Legii 62/2011 sunt pentru a fi aplicate şi nu pentru a fi eludate sau puse în paranteză;

- în forma iniţială a art. 134 a Legii nr. 62/2011, angajaţii sunt reprezentaţi la negocierile de „la nivel de unitate, de către sindicatul legal constituit şi reprezentativ potrivit prezentei legi", deci de către un singur sindicat constituit şi reprezentativ potrivit prezentei legi;

- în forma modificată de Legea 1/2016 a art. 134 a Legii nr. 62/2011, angajaţii sunt reprezentaţi la negocierile de „la nivel de unitate, de către sindicatele legal constituite şi reprezentative'', deci angajaţii pot fi reprezentaţi de către unul, două sau mai multe sindicate reprezentative constituite şi potrivit altor legi, ceea ce permite şi art. 219 alin. (l) din Legea m. 62/2011: „Hotărârile judecătoreşti de dobândire a personalităţii Juridice de către organizaţiile sindicale sau patronale obţinute până la data intrării in vigoare a prezentei legi rămân valabile".

Prevederea potrivit căreia angajaţii sunt reprezentaţi la negocierile de „la nivel de unitate, de către sindicatele legal constituite şi reprezentative" indică următoarele:

- având în vedere că, potrivit art. 51 alin. (1) lit. c din Legea nr. 62/2011, la nivel de unitate poate fi reprezentativ un singur sindicat;

- având în vedere că, potrivit art. 134 alin. (2) din Legea nr. 62/2011 completată şi modificată de Legea nr. 1/2016, la nivel de unitate angajaţii pot fi reprezentaţi de către două sau mai multe sindicate reprezentative, rezultă că al doilea sindicat reprezentativ nu poate fi decât de tip asociativ, federativ, reprezentativ la nivelul sectorului de activitate.

Această concluzie este susţinută şi de teza a doua a art. 134 alin. (2) din Legea nr. 62/2011 „în cazul în care sindicatul nu este reprezentativ, reprezentarea se face de către federaţia la care este afiliat sindicatul, dacă federaţia este reprezentativă la nivelul sectorului din care face parte unitatea" precum şi de art. 31 din aceeaşi lege: „La cererea organizaţiilor sindicale afiliate, federaţiile sau confederaţiile sindicale reprezentative, după caz, pot delega reprezentanţi care să le asiste ori să le reprezinte interesele în relaţia cu angajatorii sau organizaţiile acestora."

Din prevederile legale prezentate mai sus, rezultă, fără  putinţă de tăgadă că, chiar înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 1/2016, sindicatele afiliate la federaţiile sindicale reprezentative aveau dreptul să participe la negocierea contractelor colective de muncă la nivelul angajatorului prin intermediul federaţiilor sindicale reprezentative la care sunt afiliate.

Cu atât mai mult, după intrarea în vigoare a Legii nr. 1/2016, prin prevederile modificate şi completate ale art. 134 alin. (2) din Legea nr. 62/2011, sindicatele afiliate la federaţiile sindicale reprezentative au dreptul să participe la negocierea contractelor colective de muncă la nivelul angajatorului prin intermediul federaţiilor sindicale reprezentative la care sunt afiliate.

Aşadar, neînregistrarea contractilului colectiv de muncă în care a fost parte un sindicat afiliat la o federaţie sindicală reprezentativă la nivelul sectorului de activitate, precum sindicatul în cauză, este un act netemeinic şi nelegal.

În concluzie, solicită  admiterea recursului, casarea sentinţei Tribunalului Galaţi şi, în rejudecare, admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată şi să fie obligat Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi să înregistreze contractul colectiv de muncă dacă nu există alte motive de respingere a înregistrării.

Intimatul pârât I.T.M. a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea recursului ca nefondat.

Examinând sentinţa recurată prin prisma motivelor invocate, conform art. 488 pct. 8 N.C.proc.civ. Curtea constată că prima instanţă a făcut o corectă interpretare şi aplicare a dispoziţiilor legale în materie, pronunţând o sentinţă legală a cărei reformare nu se impune.

Potrivit art. 134 alin. 1 lit. c  si alin. 2 lit. a din Legea nr. 62/2011  părţile contractului colectiv de muncă sunt angajatorul sau organizaţia patronală şi angajaţii, prin organizaţiile sindicale, reprezentaţi de angajatorul sau organizaţiile patronale la nivelul instituţiei bugetare şi al autorităţilor şi instituţiilor publice care au în subordine sau în coordonare alte persoane juridice care angajează forţă de muncă, de către conducătorul instituţiei, respectiv de conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice, după caz, ori de către locţiitorii de drept ai acestora;

Si angajaţii:

a) la nivel de unitate, de către sindicatele legal constituite şi reprezentative. În cazul în care sindicatul nu este reprezentativ, reprezentarea se face de către federaţia la care este afiliat sindicatul, dacă federaţia este reprezentativă la nivelul sectorului din care face parte unitatea; acolo unde nu sunt constituite sindicate, de către reprezentanţii aleşi ai angajaţilor;

Art. 135 - (1) În unităţile în care nu există sindicate reprezentative negocierea contractului colectiv de muncă se face după cum urmează:

a)*) dacă există un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federaţie sindicală reprezentativă în sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de către reprezentanţii federaţiei sindicale, la solicitarea şi în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanţii aleşi ai angajaţilor.

 Potrivit înscrisurilor atașate la dosar la nivel de unitate, respectiv Școala Gimnaziala ,,S.N.,, exista un sindicat reprezentativ, în speţă Sindicatul Î.P.G., afiliat la FSE Spiru Haret  care putea sa participe la negocierea contractului colectiv de muncă.

În condițiile în care din cuprinsul dispozițiilor art. 51 alin. 1 lit. C din Legea nr. 62/2011 rezultă clar că la nivel de unitate poate fi un singur sindicat reprezentativ respingerea cererii de înregistrare a Contractului colectiv de muncă încheiat între Școala Gimnazială „S.N.”, pe de o parte şi Sindicatul Î.P.G.și Federația Sindicatelor Libere din Î, cu împuternicire pentru Sindicatul Liber ”E.”, pe de altă parte este legală, respectându-se dispozițiile legale incidente.

Este adevărat ca la o simpla lectura a dispozițiilor art. 134 alin. 2 lit. a din Legea nr. 62/2011, formularea aleasa de către legiuitor ar putea lăsa impresia că în cadrul unei unităţi  angajaţii pot fi reprezentaţi  la negocieri  de către mai multe sindicatele legal constituite şi reprezentative, dar prin  interpretarea sistemica/ sistematica  bazată în stabilirea înţelesului unor norme pe coroborarea lor cu alte norme aflate în legătură, respectiv dispozițiilor art. 51 alin. 1 lit. C si art. 135 din aceeași lege rezulta fără îndoială că la nivel de unitate poate fi un singur sindicat reprezentativ, iar acceptarea la negocieri a unui sindicat reprezentativ la nivelul  sectorului de activitate  nu poate fi acceptat decât în lipsa celui dintâi.

Domenii speta