Cereri

Sentinţă civilă 147 CC din 04.06.2019


Prin  actiunea  înregistrată  pe rolul instantei la data de  (…) sub nr. (…), reclamanta (…) a chemat în judecată pe pârâtul  (…),  solicitând pronunţarea unei hotarari prin care să se dispună evacuarea pârâtului din imobilul  dependinţă situat in  (…) proprietata reclamantei.

In motivarea  actiunii reclamanta a arătat, in esentă, că  prin contractul de  intretienre aut. nr. (…), a dobandit dreptul de proprietate asupra  imobilului  apartament cu dependinte  situat in  (…).

Mai arată că pârâtul este fratele său,  foloseste fara drept constructia, utilitatile, fară a contribui  la plata facturilor, manifestă un comportament agresiv asupra sa, fiind  instituit si un ordin de protectie in acest sens.

In drept  actiunea a fost inteleiată pe disp. art. 1034 , art. 1035, art. 1038 si urm. C. proc. civ.

La cerere au fost anexate, in copie, inscrisuri.

Pârâtul, legal citat, nu a formulat întâmpinare si nu a solicitat probatorii.

In cauza s-a administrat proba cu inscrisuri.

Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:

Reclamanta au investit instanţa cu o acţiune în evacuarea pârâtului, parat ce are calitatea de frate al acesteia motivat de faptul ca acesta nu detine un titlu de proprietate asupra apartamentului si anexelor acestuia, are un comportament violent fata de reclamanta motiv pentru care s-a emis si un ordin de protectie aspect de rezulta din sentinta civila nr.(…/….) pronunţata de (…) in dosar nr.(…)

Reclamanta este proprietara apartamentului situat in (…) asa cum rezulta din contractul de intretinere autentificat sub numarul (…) Autorii reclamantei au dobandit la randul lor apartamentil si dependiontele constand in anexe gospodaresti , garaj si instalatii aferente prin contractul de vanzare cumparare nr.(…)

Prin precizarile formulate reclamanta a invederat instantei ca aceasta anexa are drept scop depozitarea lemnelor pentru foc motivat de faptul ca localitatea nu are retea de gaze. Din acest motiv toate apartamentele au cate o asemenea anexa care se afla situate la o distanta de cca 10 m de blocul de locuinte.

Aceasta anexa, arata reclamanta, a fost ocupata de parat si concubina sa, astfel ca a fost nevoita sa depoziteze lemnele de foc langa constructie, iar paratul ii sustrage din lemne. Nu in ultimul rand arata ca paratul profita de faptul ca tatal sau este foarte in varsta si bolnav iar in lipsa sa patrunde in apartament, folosteste baia, bucataria si se aprovizioneaza cu apa si ce mai are nevoie fara a contribui insa la plata facturilor.

Reclamanta este proprietarul apartamentului si anexelor, asa cum rezulta din titlul de proprietate reprezentat de contractul de intretinere autentificat sub numarul (…)

Apărarea dreptului de proprietate se poate face prin acţiunea în acţiunea în evacuare sau revendicare, în funcţie de raporturile juridice existente între reclamant şi pârât sau inexistenţa acestora.

În cazul de faţă, pârâtul a ocupat anexa aflata in apropierea blocului de locuinte impreuna cu concubina sa, nerezultand daca initial a avut sau nu acordul reclamantei. Independent de aceasta situatie reclamanta l-a notificat pe parat sa paraseasca dependinta ce ii apartine  potrivit notificarii depuse la fila (…) dosar, solicitare careia insa acesta nu i-a dat curs.

În aceste circumstanţe, instanta apreciază că si in masura in care între părţi a existat un raport juridic privind folosinţa bunului, reclamanta datorita comportamentului paratului care a necesitat si emiterea unui ordin de protectie nu a mai tolerat aceasta situatie.

De regulă, folosinţa unei locuinţe fără a exista un contract de închiriere se face în baza relaţiilor de rudenie sau relaţiilor de afinitate, însă între părţi se încheie un contract în baza căruia se permite folosinţa locuinţei, pe un timp determinat, chiar dacă nu s-a stabilit data până la care se poate folosi imobilul.

În aceste circumstanţe, persoana tolerată are statutul unui detentor precar şi evident obligaţia de a părăsi imobilul la solicitarea proprietarului.

În ipoteza în care persoana tolerată nu dă curs solicitării, proprietarul are posibilitatea de a promova o acţiune în evacuare, specifică raporturilor de locaţiune.

Se retine astfel ca evacuarea unei persoane dintr-un imobil poate avea loc pe cale amiabilă sau pe cale judiciară. În ceea ce priveşte evacuarea pe cale judiciară, aceasta poate fi realizată pe calea dreptului comun, fie prin procedura specială reglementată de art. 1033 şi urm.NCPC.

Procedura specială mai sus menţionată este incidentă în situaţia în care între părţi a fost încheiat un contract de locaţiune, dar şi în ipoteza în care imobilul este ocupat fără drept de către o persoană cu sau fără permisiunea ori îngăduinţa proprietarului.

Cum in cauza de fata, paratul are calitatea de tolerat in imobil si nu a invocat la randul sau detinerea unui titlu de proprietate si nici nu a contestat titlul reclamantei instanta va admite actiunea si va dispune evacuarea paratului din imobilul proprietatea reclamantei, respectiv cel reprezentat de anexa gospodareasca, edificata din BCA , acoperita cu tabla, compusa dintr-o camera si un antrei, cu usa si geamuri din termopan, aflata la cca 10 m distanta de blocul nr.2 in care se afla apartamentul nr.3 al carui proprietar este reclamanta.

In baza art.453 alin.1 C.p.c constatand ca cel care se afla in culpa procesuala este paratul acesta va fi obligat catre reclamanta la plata cheltuielilor de judecata in cuantum de (…) lei reprezentand onorariu de avocat si taxa judiciara de timbru.

Domenii speta