Ordonanţă preşedinţială-evacuare pârât

Hotărâre din 15.01.2010


ORDONANŢĂ PREŞEDINŢIALĂ-EVACUARE PÂRÂT

La data de …, s-a înregistrat, pe rolul instanţei, sub nr. …, cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de reclamanta …, domiciliată în comuna …, în contradictoriu cu pârâtul …, domiciliat în comuna …, solicitând ca, prin hotărârea ce se va pronunţa, să se dispună evacuarea pârâtului din locuinţa proprietatea sa şi obligarea acestuia la plata cheltuielilor de judecată.

În motivarea cererii reclamanta arată că, pârâtul este nepotul său şi, deşi acesta are o locuinţă proprie în comuna .., satul .., fără consimţământul său, s-a mutat în locuinţa reclamantei, şi aproape în fiecare zi pârâtul, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, provoacă scandaluri, ocazie cu care îi adresează acesteia cuvinte şi expresii jignitoare, ameninţări cu moartea şi, mai mult, o loveşte pe reclamantă. Mai arată reclamanta că, datorită acestor scandaluri este nevoită să înnopteze pe la diverşi cetăţeni, şi, mai mult, pârâtul o obligă să-i dea banii rezultaţi din pensie, pentru a-şi cumpăra băuturi alcoolice.

În drept au fost invocate disp. art. 581 Cod de procedură civilă.

Cererea s-a timbrat conform reglementărilor în materie (f.5 dosar).

În dovedirea cererii, reclamanta a depus la dosar, în copie,  B.I., legitimaţie  de veteran de război, adeverinţa nr. …, emisă de Primăria comunei …,  titlu de proprietate (f. 6-8 dosar).

Pentru soluţionarea cauzei s-a administrat proba testimonială, fiind audiată martora … (f.12 dosar).

Deşi legal citat şi procedura de citare legal îndeplinită, pârâtul nu a formulat întâmpinare şi nu s-a prezentat la instanţa de judecată pentru a combate pretenţiile afirmate.

Suplimentar, instanţa a dispus emiterea unei adrese către pârât pentru a se prezenta la instanţă şi a-şi propune probe în apărare, însă, acesta nu a dat curs solicitărilor instanţei.

Examinând materialul probator administrat în cauză, instanţa reţine, în fapt, că, reclamanta locuieşte  în comuna …, satul …, judeţul ..,  într-o casă proprietatea sa, conform titlului de proprietate nr. .., emis la data de … (f. 8 dosar), iar pârâtul, care este nepotul său, deşi locuieşte în domiciliul părinţilor săi, în comuna …, satul …, judeţul …, fără acceptul reclamantei, s-a mutat în domiciliul acesteia, iar pe fondul consumului de băuturi alcoolice, provoacă scandaluri, ocazie cu care îi adresează reclamantei cuvinte şi expresii jignitoare, ameninţări cu moartea şi, mai mult, o loveşte pe aceasta, astfel încât,  reclamanta este nevoită să înnopteze pe la diverşi cetăţeni. 

Martora, …, audiată în cauză, a confirmat susţinerile reclamantei, în sensul că între aceasta şi pârât există certuri repetate, pârâtul, fiind o persoană recalcitrantă (f. 12 dosar).

Tot din declaraţia martorei, instanţa reţine că pârâtul, fiind violent, distruge diverse bunuri în locuinţa reclamantei, iar aceasta a fost nevoită să părăsească domiciliul său, mutându-se cca. 3 săptămâni în locuinţa numitei …, fiindu-i teamă să mai locuiască în casă.

Apreciază instanţa că, prezenţa pârâtului în gospodăria reclamantei reprezintă un pericol pentru viaţa şi sănătatea acesteia, care este bunica sa, astfel că, va admite cererea de evacuare a acestuia, reţinând că sunt îndeplinite condiţiile impuse de art.581 Cod de procedură civilă, privind urgenţa cu care se impune luarea acestei măsuri, caracterul ei vremelnic şi neprejudecarea fondului pricinii.

În baza art. 274 Cod de procedură civilă, instanţa urmează a obliga pe pârât la plata cheltuielilor de judecată suportate de reclamantă.

1

Domenii speta