Înlocuire amendă contravenţională

Sentinţă civilă 362 din 05.06.2019


ROMÂNIA

JUDECĂTORIA INEUOperator  2826

DOSAR NR.

SENTINŢA CIVILĂ NR. 362/2019

Şedinţa publică din 05 iunie 2019

Preşedinte :

Grefier :

S-a luat în examinare cererea formulată de petenta Primăria ..., în contradictoriu cu intimatul A.F.M., pentru înlocuire amendă contravenţională.

La apelul nominal lipsesc ambele părţi.

Procedura de citare îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei, după care,  instanţa, constatându-şi propria competenţă, potrivit art. 131 Cod procedură civilă raportat la art. 9 alin. 3 din OG nr. 2/2001, trece la soluţionarea cererii.

JUDECĂTORIA

Asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată la această instanţă sub dosar nr. ..., petenta Primăria ..., în contradictoriu cu intimatul A.F.M., a solicitat înlocuirea amenzilor aplicate prin procesul-verbal de contravenţie seria  ..., nr. ... din data de ... şi prin procesul-verbal de contravenţie seria  ..., nr. ... din data de ..., cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, fără cheltuieli de judecată.

În motivare, se arată că intimatul figurează în evidenţele primăriei cu un debit în valoare de 2.500 lei, reprezentând amendă aplicată prin procesul-verbal de contravenţie menţionat, în vederea recuperării creanţei demarându-se toate mijloacele procedurale pentru recuperarea debitului. Întrucât intimatul nu a achitat amenda şi nici nu deţine bunuri mobile sau imobile care ar putea fi supuse executării silite, se impune înlocuirea sancţiunii amenzii cu obligarea acestuia la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.

Solicită judecarea cauzei în lipsă.

În drept, invocă prevederile art.9 alin. 3 din OG 2/2001, iar în probaţiune depune înscrisuri.

Intimatul nu s-a înfăţişat la judecată şi nici nu a depus întâmpinare.

Analizând actele şi lucrările aflate la dosar, instanţa constată în fapt că, prin procesele-verbale de contravenţie seria  ..., nr.... din data de ... şi seria  ..., nr.... din data de ..., intimatul a fost sancţionat cu amendă în sumă totală de 2.500 lei, amendă care a devenit susceptibilă de executare silită, însă acesta este insolvabil, nefiind posibilă executarea silită.

Potrivit art. 9 alin. 3 din OG nr. 2/2001, în cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, organul de specialitate al unităţii administrativ-teritoriale în a cărui rază teritorială domiciliază contravenientul va sesiza instanţa în a cărei circumscripţie domiciliază acesta, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama de partea din amendă care a fost achitată.

Prin Decizia nr. 7 din 2010 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, s-a stabilit că dispoziţiile art. 9 alin. 3-5 din O.G. nr. 2/2001, prin raportare la art. 9 alin. 1 şi 2 din O.G. nr. 2/2001 şi la dispoziţiile art. 1 din O.G. nr. 55/2002, se interpretează în sensul admisibilităţii cererilor de înlocuire a sancţiunii amenzii cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, chiar dacă actul care stabileşte şi sancţionează contravenţiile nu prevede, alternativ cu sancţiunea amenzii, sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii.

Potrivit art. 39  ind 1 alin. 1 şi 2 din O.G. nr. 2/2001, prestarea unei activităţi în folosul comunităţii poate fi stabilită pe o durată ce nu poate depăşi 50 ore.

Analizând înscrisurile depuse la dosarul cauzei, instanţa reţine că intimatul nu a achitat amenda aplicată prin procesul verbal de contravenţie menţionat mai sus, deşi au trecut mai mult de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunilor.

Ca atare, văzând că procesul-verbal de contravenţie menţionat a devenit titlu executoriu, că amenda nu a fost achitată de intimat şi că nu există posibilitatea executării silite a acestuia, organul de executare nereuşind să identifice venituri sau bunuri ce pot fi supuse executării silite, instanţa, în temeiul art. 9 din OG nr. 2/2001 şi art. 3 din OG nr. 55/2002, va admite cererea petentei şi va înlocui sancţiunea amenzii contravenţionale cu sancţiunea obligării intimatului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, timp de 50 ore, pe raza localităţii de domiciliu.

Văzând că nu se pune problema cheltuielilor de judecată,

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E

Admite cererea formulată de petenta Primăria ..., cu sediul în comuna Cermei, nr. 304, judeţul Arad, în contradictoriu cu intimatul A.F.M. (CNP …), cu domiciliul în …, judeţul Arad, şi în consecinţă:

Înlocuieşte sancţiunea amenzii contravenţionale în sumă totală de 2.500 lei, aplicată intimatului prin procesul-verbal de contravenţie seria  ..., nr. ... din data de ... şi prin procesul-verbal de contravenţie seria  ..., nr. ... din data de ... , cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, timp de 50 ore, pe raza localităţii de domiciliu.

Fără cheltuieli de judecată.

Cu apel în 30 de zile de la comunicare, apel care se depune la Judecătoria Ineu.

Pronunţată azi 05.06.2019 conform disp. art. 402 C.pr.civ. prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin  mijlocirea grefei instanţei.

Preşedinte, Grefier,