Reconstituirea dreptului de proprietate

Sentinţă civilă 58 din 30.01.2019


ROMÂNIA

JUDECĂTORIA INEUOperator 2826

DOSAR NR.

SENTINŢA CIVILĂ NR. 58

Şedinţa publică din data de 30 ianuarie 2019

Judecător:

Grefier:

S-a luat în pronunţare acţiunea formulată de petenta D.M.C., prin mandatar P.C.S., împotriva intimaţilor Comisia locală ..., Comisia locală ... şi Comisia judeţeană Arad, pentru fond funciar.

Dezbaterile pe fondul cauzei au avut loc în şedinţa publică din data de ..., acestea fiind consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată, care face parte integrantă din prezenta, iar instanţa, a stabilit termen pentru pronunţare pentru data …, având nevoie de timp pentru a delibera.

JUDECĂTORIA

Deliberând asupra cererii de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe sub nr. ..., petenta D.M.C., prin mandatar P.C.S., în contradictoriu cu intimaţii Comisia locală ..., Comisia locală ... şi Comisia judeţeană Arad, a solicitat obligarea Comisiei locale ... la punerea în posesie cu suprafaţa de 40 ha teren agricol pe raza localităţii ... sau, în subsidiar, în măsura în care pe raza localităţii ... nu există teren disponibil, obligarea Comisiei locale ... la efectuarea demersurilor în vederea transferului de anexe către Comisia locală ..., validarea transferului de către Comisia judeţeană Arad şi obligarea Comisiei locale ... la punerea în posesie cu suprafaţa de 40 ha teren pe parcelele disponibile înscrise în CF nr. ... ..., nr. top ..., în suprafaţa totală de 44,9431 ha, şi eliberarea titlului de proprietate pentru cele 40 ha teren agricol, cu cheltuieli de judecată.

În motivare, petenta arată că, deşi au trecut aproximativ 17 ani de la reconstituirea dreptului de proprietate după autorul A.M.E., conform hotărârii Comisiei judeţene Arad nr. ..., reconstituirea fiind validată prin înscrierea în Anexa nr. 39 la poziţia 35, nu s-a trecut nici până în ziua de azi la punerea sa efectivă în posesie, deşi s-a adresat în repetate rânduri Comisiei locale ....

La solicitările repetate, poziţia Comisei locale ... a fost în sensul că nu mai există teren în rezerva comisiei locale, dar existenţa terenurilor agricole în rezerva comisiei locale nu este singurul criteriu prevăzut de Legea nr. 165/2013.

În acest sens înţelege să invoce prevederile art. 12 alin. 1 din Legea nr 165/2013, în sensul respectării ordinii de atribuire pe un alt amplasament decât cel iniţial, iar în măsura în care Comisia locală ... va arăta expres că nu există teren disponibil nici în sensul celor prevăzute la art. 12 alin. 1 lit. b-d, se va trece la transferul de anexe conform art. 3 alin. 3 din Legea nr. 1/2000.

În acest context, a înţeles să formuleze capetele de cerere subsidiare, în sensul transferului de anexe si punerea efectivă în posesie pe raza localităţii ....

Învederează că din informaţiile pe care le deţine, terenul înscris în parcela top. ..., în suprafaţa de 44,9431 ha, înscris în CF nr. ... ..., se află în proprietatea Comunei ..., context în care nu există niciun impediment pentru transfer şi punerea sa efectivă în posesie pe raza localităţii ....

În drept, invocă dispoziţiile Legii nr. 1/2000, Legii nr. 165/2013 şi HG nr. 890/2005.

Prin întâmpinare, intimata Comisia locală ... solicită respingerea acţiunii, arătând că, urmare a inventarierii efectuate pe raza U.A.T. ..., în temeiul Legii nr. 165/2013, s-a constatat că suprafaţa de teren „rezervă retrocedabilă” este de 0 ha, ca atare reconstituirea dreptului de proprietate în natură în favoarea petentei este imposibilă pe raza localităţii ....

Potrivit art. 12 alin. 3 din Legea 165/2013, atribuirea terenurilor de către comisia locală se face în ordinea de înregistrare a cererilor iniţiale de restituire, ori la data prezentei sunt înregistrate cereri formulate în temeiul Legii nr. 18/1991, validate de către Comisia Judeţeană Arad, dar pentru care nu au fost eliberate titluri de proprietate. Întrucât cererea petentei a fost formulată în temeiul Legii nr. 1/2000, acesteia nu i se poate reconstitui dreptul de proprietate în natură pe raza localităţii ....

Petenta a formulat cererea în temeiul Legii 1/2000, fiind validată în anexa 39 - Despăgubiri a Lucrării de fond funciar ... cu suprafaţa de 40 ha, şi nu a contestat propunerea comisiei locale, iar cât timp nu a parcurs procedura administrativă obligatorie şi prealabilă, nu poate solicita direct reconstituirea dreptului de proprietate în natură.

În drept, intimata invocă prevederile Legii nr. 165/2013 şi HG nr. 890/2005.

Intimata Comisia judeţeană Arad depune întâmpinare, prin care solicită respingerea cererii petentei, arătând că reconstituirea pentru suprafaţa de 40 ha a fost validată prin înscrierea în Anexa nr. 39, poziţia 35.

Petenta avea dreptul, în cazul în care era nemulţumită de soluţie, să se adreseze instanţei de judecată competente cu soluţionarea litigiului, la momentul comunicării hotărârii (anul 2000), iar atribuirea terenurilor de către comisiile locale se realizează conform prevederilor art. 12 alin. 3 din Legea nr. 165/2013 şi pe categoria de teren prevăzută la art. 12 alin. 1 din acelaşi act normativ.

Extrasul CF nr. ... ... arată clar că suprafaţa de 44,9431 ha, păşune în extravilan, a fost reconstituită în baza Ordinului Prefectului nr. ..., ca izlaz comunal în favoarea Comunei ....

De asemenea, Comisia locală ... nu dispune de excedent de teren arabil, suprafaţa inventariată în baza Legii nr. 165/2013 reprezintă teren pentru care urmează a fi eliberate titluri de proprietate în favoarea persoanelor îndreptăţite, pe care s-a realizat punerea în posesie anterior apariţiei Legii nr. 165/2013, nefiind emise titluri de proprietate, iar suprafaţa de 44,9431 ha la care face trimitere petenta, reprezintă păşune comunală aflată în proprietate comunei, nicidecum teren aflat la dispoziţia Comisiei locale de fond funciar ....

În drept, intimata invocă Legea nr. 165/2013, HG nr. 401/2013 şi HG nr. 890/2005.

Prin întâmpinare, intimata Comisia locala ... invocă excepţia autorităţii de lucru judecat, având în vedere sentinţa civila nr. ... pronunţata de Judecătoria Ineu, în dosar nr. ..., rămasă definitivă ca urmare a respingerii apelului prin decizia nr. ...a Tribunului Arad si a respingerii recursului prin decizia nr. ...a Curţii de Apel Timişoara. Aşa cum se poate observa din cuprinsul hotărârilor judecătoreşti arătate, petenta, împreună cu alţi reclamanţi, a solicitat, prin acelaşi mandatar, în contradictoriu cu Comisia locală ..., reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafeţei totale de 379,45 ha, teren în care este inclus şi terenul înscris în CF nr. ... ..., acelaşi teren a cărui reconstituire s-a solicitat şi în prezentul proces. Şi în acel litigiu s-au invocat aceleaşi motive ca şi în prezentul dosar, în sensul că reclamanţilor, între care şi petenta în cauză, li s-a reconstituit dreptul de proprietate prin înscrierea în Anexa nr. 39 - Despăgubiri a Lucrării de fond funciar ..., care a fost aprobată prin hotărârea nr. ... a Comisiei judeţene Arad, cele trei instanţe respingând cererea petentei. Singura deosebire între cele două procese este că în primul petenta a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate împreună cu alte persoane pe acelaşi teren, iar în prezentul proces solicită reconstituirea singură, pe acelaşi teren.

De asemenea, intimata invocă şi excepţia inadmisibilităţii acţiunii, arătând că prin art. 4 din HG 401/2013, au fost abrogate dispoziţiile art. 10 din HG 890/2005 care permiteau transferul persoanelor în anexele lucrării de fond funciar ale altor localităţi. În speţă, reconstituirea dreptului de proprietate al petentei s-a făcut pe raza localităţii ... şi, potrivit textelor de mai sus, nu mai poate solicita transferul reconstituirii dreptului de proprietate în altă localitate.

Prin hotărârea Comisiei judeţene Arad nr. ..., reclamanta a fost validată în anexa nr. 39 a Lucrării de fond funciar ..., iar dacă aceasta era nemulţumită de soluţia Comisiei, trebuia să se adreseze instanţei de judecată atacând hotărârea respectivă, ceea ce însă nu a făcut, acesta fiind şi motivul pentru care cererea ce a făcut obiectul primului proces a fost respinsă, cerere identică cu cererea de faţă.

Comisia locală ... nu dispune de teren arabil în excedent care să poată fi atribuit petentei, iar terenul înscris în CF nr. ... ... nu se află la dispoziţia comisiei locale de fond funciar pentru a dispune de el nici măcar în favoarea locuitorilor Comunei ... care sunt îndreptăţiţi să li se reconstituie dreptul de proprietate, acest teren fiind intabulat în proprietatea Comunei ... ca şi izlaz comunal, prin Ordinul Prefectului nr. ..., şi nu poate dispune de el.

În replică, prin răspunsul la întâmpinare, petenta solicită respingerea excepţiei autorităţii de lucru judecat, arătând că, într-adevăr, pe rolul instanţelor a existat dosarul nr. ..., în care a avut calitate de reclamantă alături de alte persoane, dar ceea ce este esenţial este faptul că nu se poate vorbi de o identitate de cauză si obiect din perspectiva petitului subsidiar întemeiat pe dispoziţiile art. 3 alin. 3 din Legea nr. 1/2000.

Petenta, pe calea unei cereri de modificare a petitului subsidiar, solicită, în măsura în care pe raza localităţii ... nu mai există teren disponibil, obligarea Comisiei locale ... la întocmirea documentaţiei prin care să se propună, în temeiul art. 3 alin. 3 din Legea nr. 1/2000, reconstituirea dreptului de proprietate din terenul comunelor limitrofe, prin transfer de anexe, pentru suprafaţa de 40 ha teren înscrisă în CF nr. ... ..., top ..., aflat în proprietatea Comunei ..., obligarea Comisiei locale ... la întocmirea documentaţiei privind reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 40 ha teren înscrisă în CF nr. ... ... şi obligarea Comisiei judeţene Arad la validarea transferului de anexe şi la eliberarea titlului de proprietate pentru suprafaţa de 40 ha înscrisă în CF nr. ... ....

Intimata Comisia locală ... depune întâmpinare la cererea de modificare a acţiunii, prin care arată că îşi menţine toate apărările, arătând în plus că art. 10 din HG nr. 890/2005, care permitea transferul de anexe pe raza altor localităţi, a fost abrogat, iar comisiile locale de fond funciar nu au temei legal pentru a adopta, aşa cum solicită petenta, o hotărâre prin care să propună reconstituirea dreptului de proprietate în natură pe raza localităţii ....

În probaţiune, s-au administrat înscrisuri.

În rejudecare cauzei, la data de ... s-au depus note de sedinţă de către Comisia locală ... prin care se solicită în primul rând respingerea cererii reclamantei menţionand inadmisiblitatea acţiunii, datorită înstrăinării drepturilor de către autoarea A.M.E. către D.M.C., în al doilea rând, arată că reclamanta a fost validată în anexa 39 prin hotarârea ... iar reclamanta nu a atacat această hotărâre, în al treilea rând arată că aceasta comisie nu dispune de teren arabil în excedent, iar în al patrulea rând, terenul din CF ... nu se află la dispoziţia Comisiei Locale de Fond Funciar.

La data de ... (f.13) reclamanta depune practică judiciară, constând în sentinţa ... pronunţată în dosarul nr. ... al Judecătoriei Ineu iar  la data de ...  reclamanta depune practică judiciară şi copia anexelor 5 şi 7 a unităţii administrativ teritoriale ....

Analizând actele și lucrările dosarului, instața reține următoarele

În fapt, prin Hotărârea Comisiei Judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Arad nr. ..., autoarea A.M.E., a fost validată în Anexa 39, a lucrării de fond funciar a oraşului ..., la poziţia 35 cu suprafaţa de 40 ha.

Se reține că reclamanta D.M.C., în calitate de fiică,  este succesoarea legală a autoarei A.M.E., conform certificatului de mostenitor nr. ... eliberat de BNP L.F., astfel încât nu ce poate reține că autoarea a înstrăinat drepturile ce i se cuvin iar pentru aceasta, instanța va respinge susținerea pârâtei Comisia Locală pentru reconstituirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor ....

Potrivit adeverinței nr. /eliberată de Primăria Oraşului ... Comisia locală de fond funciar (f. 7 ), depus de către reclamantă, rezultă că pârâta Comisia locală ... recunoaşte faptul că a fost reconstituit dreptul de proprietate în favoarea autoarei reclamantei pentru 40 ha, prin înscriere în Anexa nr. 39, despăgubiri.

Raportat la aspectul susținut de către reclamantă prin răspunsul la întâmpinarea  Comisiei Locale pentru reconstituirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor ... privind necomunicarea hotărârii Comisiei judeţene Arad de validare a reconstituirii dreptului său de proprietate prin acordare de despăgubiri,  instanța reține că această susținere ar avea importanţă doar în cazul atacării acestei hotărâri şi a invocării necunoaşterii modalităţii de rezolvare a cererii sale de reconstituire a dreptului de proprietate - prin acordare de despăgubiri, ori, din dosarul cu nr.... al Judecătoriei Ineu, înregistrat la data de ..., și soluționat definitiv, s-a solicitat de către reclamantă reconstituirea dreptului de proprietate în natură, iar mai mult, din contractul de mandat autentificat prin încheierea nr. ... a biroului notarial V. reclamantul – mandant a împuternicit cu drepturi depline SC M.R. SRL privitor la suprafaţa de 40 ha teren agricol, înscris în Anexa nr. …, astfel încât nu se poate reține că nu a avut cunoștință de modalitatea de rezolvare a cererii de reconstituire a dreptului de proprietate prin acordarea de despăgubiri.

Potrivit art. 42  din Legea nr.165/2013 „(1) Persoanele îndreptăţite pot opta pentru returnarea dosarelor înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor către comisiile locale de fond funciar în vederea restituirii în natură a terenurilor, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi. (2) În termenul prevăzut la alin. (1), pot opta pentru returnarea dosarelor la comisiile locale de fond funciar şi persoanele care nu au valorificat titlurile de despăgubire emise de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.(3) Dosarele înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor pentru care nu se exercită opţiunea de returnare către comisiile locale de fond funciar se transmit Secretariatului Comisiei Naţionale, în vederea soluţionării potrivit prevederilor prezentei legi.”

Potrivit art. II din Legea nr. 368/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 165/2013 prevede că:„(1) Persoanele îndreptăţite la despăgubiri în temeiul Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pot opta pentru returnarea dosarelor înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor către entităţile învestite cu soluţionarea notificării, în vederea restituirii, în natură sau prin compensare cu alte bunuri, a imobilelor, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi. (2) De prevederile alin. (1) beneficiază şi persoanele îndreptăţite la despăgubiri în temeiul legilor funciare, inclusiv cele care au optat potrivit art. 42 din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, după expirarea termenului legal.”

Astfel, cererea reclamantei trebuia introdusă până la împlinirea termenului de 60 de zile prevăzut de art. II din Legea nr. 368/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 165/2013 (publicată în Monitorul Oficial nr. 819 din 21 decembrie 2013). În acest sens pronunţându-se şi Tribunalul Arad prin decizia civilă nr. …/… în dosar ... al Judecătoriei Ineu.

Comisia locală ... a arătat că în urma inventarierii efectuate, s-a constatat că nu există suprafață de teren ’’rezervă retrocedabilă’’ și i-au mai rămas pe rol 130 de cereri formulate în baza Legii nr. 18/1991 validate de Comisia judeţeană Arad pentru care nu au fost eliberate titluri de proprietate, sens în care a invocat, art. 12 alin. 3 din Legea nr. 165/2013: „Atribuirea terenurilor de către comisia locală se face în ordinea de înregistrare a cererilor iniţiale de restituire, cu respectarea strictă a ordinii categoriilor de teren prevăzute la alin. (1). Fostul proprietar sau moştenitorii acestuia pot refuza terenul din rezerva comisiei locale de fond funciar sau din izlazul comunal, propus în vederea restituirii”(f.32-33 dosar tribunal).

Raportat la solicitarea reclamantei, precizată la data de ... (f.76-79) de obligare a Comisiei Locale ... la efectuarea transferului de anexe către Comisia Locală ... și de validare a acestui transfer de către Comisia Comisia Județeană Arad, precum și obligarea Comisiei Locale ... la punerea în posesie pentru suprafața de 40 ha din CF nr.... ... cu nr.top. ...  și de obligare a Comisiei Judetene Arad la eliberarea titlului de proprietate,  rezultă că suprafaţa inventariată în baza Legii nr. 165/2013 reprezintă teren pentru care urmează a fi eliberate titluri de proprietate in favoarea persoanelor îndreptăţite, pe care s-a realizat punerea in posesie anterior apariţiei Legii nr. 165/2013 şi pentru care nu au fost emise încă titluri de proprietate, iar terenul din CF antemenționat nu se află la dispozitia Comisiei Locale de Fond Funciar ci este izlaz comunal dobândit prin Ordinul Prefectului nr.....

Față de toate aceste aspecte de fapt şi de drept, instanța va respinge cererea reclamantei.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂȘTE

Respinge acţiunea civilă, astfel cum a fost precizată, formulată de reclamanta D.M.C., C.N.P. …, prin mandatar P.C.S., cu domiciliul procesual ales la av. N.D.A., …, jud. Arad, în contradictoriu cu pârâţii Comisia Locală pentru reconstituirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor ..., C.I.F. …, sediu oraş ..., jud. Arad, Comisia Locală pentru reconstituirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor ..., C.I.F…., sediu în ..., jud. Arad şi Comisia Judeţeană pentru reconstituirea dreptului de proprietate privată Arad, C.I.F. …, cu sediul în …, jud Arad.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, apel care se depune la Judecătoria Ineu.

Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei astăzi, …

Preşedinte,Grefier,