Conducerea unui vehicul fără permis de conducere (art.335 ncp)

Sentinţă penală 1303 din 03.12.2018


Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea din data de 17.09.2018 - dosarul nr. … s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului … sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, faptă prev. şi ped. de art. 335 alin. 1 C.penal, reţinându-se că în data de 28.11.2017, în jurul orelor 16,30, inculpatul, deşi nu poseda permis de conducere, a condus mopedul cu nr. de înregistrare …, pe raza loc. Diosig, şi ieşind dintr-o staţie de carburanţi a pătruns pe str. O.., unde, întrucât nu a acordat prioritate de trecere vehiculelor care aveau acest drept, a intrat în coliziune cu autoturismul marca Audi, cu nr. de înmatriculare …, condus regulamentar de către ... 

Audiat fiind în cursul urmăririi penale, inculpatul a recunoscut şi regretat comiterea faptei.

Din conţinutul dosarului, examinând probele administrate în faza de urmărire penală, în raport de declaraţia inculpatului de recunoaştere a învinuirii, instanţa reţine următoarele:

În data de 28.11.2017, în jurul orelor 16,30, inculpatul, deşi nu poseda permis de conducere a condus mopedul cu nr. de înregistrare …, pe raza loc. Diosig, şi ieşind dintr-o staţie de carburanţi a pătruns pe str. O.., unde, întrucât nu a acordat prioritate de trecere vehiculelor care aveau acest drept, a intrat în coliziune cu autoturismul marca Audi, cu nr. de înmatriculare …, condus regulamentar de către …, constatându-se totodată că inculpatul nu se afla sub influenţa alcoolului.

În urma consultării bazei de date, astfel cum reiese din procesul verbal încheiat la data de 06.08.2018 (fila 34 dosar u.p.) a rezultat că inculpatul … nu figurează ca deţinător de permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule şi nici nu a figurat vreodată.

În cursul cercetării judecătoreşti, inculpatul a recunoscut comiterea faptei astfel cum a fost reţinută prin actul se sesizare al instanţei (fila 5), solicitând să se facă aplicarea prevederilor art. 375 C.p.p., precizând în mod expres că nu obişnuia să circule cu mopedul pe drumurile publice şi că obişnuia să se deplaseze cu acesta de la domiciliu până la gară, de unde lua trenul spre Oradea, unde avea locul de muncă, accidentul al cărui victimă a fost datorându-se faptului că a pătruns cu mopedul pe str. O.. unde nu a acordat prioritate de trecere unui vehicul.

Starea de fapt reţinută de instanţă şi vinovăţia inculpatului sunt pe deplin dovedite cu probele administrate în cauză în cursul urmăririi penale: declaraţia de recunoaştere a inculpatului care se coroborează cu procesul verbal din 06.08.2018 încheiat cu ocazia interogării bazei de date a DEPABD, din care rezultă că inculpatul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, cu procesul verbal de constatare a infracţiunii, în care se menţionează faptul că a cauzat un accident rutier în timp ce conducea mopedul cu nr. de înregistrare …, ca urmare a neacordării priorităţii de trecere autoturismului marca Audi cu nr. de înmatriculare …, ce se deplasa regulamentar pe str. O.., precum şi cu declaraţiile date de inculpat în cursul urmăririi penale.

Fapta inculpatului …, care în data de 28.11.2017, în jurul orelor 16,30, a condus mopedul cu nr. de înregistrare …, dintr-o benzinărie pe str. O.. din loc. Diosig, fără a deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, faptă prev. şi ped. de art. 335 alin. 1 C.penal, text în baza căruia făcând aplicarea disp. art. 396 alin. 1 şi 4 C.p.p., cu ref. la art. 396 alin. 10 C.p.p. şi art. 83 C.penal, va stabili o pedeapsă de 8 luni închisoare.

La individualizarea judiciară a pedepsei, instanţa a ţinut cont de criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 Cod penal, dintre care evidenţiază gradul de pericol social al faptei comise, împrejurările în care a fost comisă fapta, inculpatul conducând mopedul prin alte locuri decât drumurile publice, pentru a-şi facilita deplasarea de la domiciliu la gara din localitatea de domiciliu, de unde lua trenul pentru a ajunge la locul de muncă, inculpatul trebuind doar să traverseze strada pe care s-a produs accidentul, nu să o parcurgă o anumită distanţă, de persoana acestuia, care a recunoscut şi regretat săvârşirea faptei încă din cursul urmăririi penale, de vârsta şi situaţia socială a inculpatului, de lipsa antecedentelor sale penale.

Având în vedere încadrarea juridică a faptei comise de către inculpat şi faptul că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 83 alin.1 Cod penal, ţinând cont de persoana inculpatului, conduita acestuia anterior săvârşirii faptei, acordul manifestat de a presta o muncă în folosul comunităţii, posibilităţile sale de îndreptare, atitudinea sinceră şi de regret manifestată pe parcursul procesului penal, instanţa apreciază că nu se impune aplicarea imediată a pedepsei închisorii stabilite anterior, dar că se impune supravegherea conduitei inculpatului pentru o perioadă de timp, motiv pentru care instanţa va dispune amânarea aplicării pedepsei de 8 luni închisoare pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În temeiul art. 85 alin. 1 Cod penal pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va trebui să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bihor, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În temeiul art. 86 alin. 1 Cod penal pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin. 1 lit. c - e Cod penal se vor comunica Serviciului de Probaţiune Bihor.

În temeiul art. 404 alin. 3 Cod procedură penală va atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art. 88 Cod penal privind revocarea amânării aplicării pedepsei.

În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, va obliga inculpatul la plata sumei de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

În baza art. 396 alin. 1 şi 4 C.p.p. cu ref. la art. 335 alin. 1 C.penal rap. la art. 83 C.penal stabileşte pedeapsa de 8 luni închisoare în sarcina inculpatului  …, fără antecedente penale, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice  a unui vehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, prev. de art. 335 alin. 1 C.penal cu aplic. art. 396 alin. 10 C.p.p..

În baza art. 83 alin. 1 şi art. 84 alin. 1 C.penal amână aplicarea  pedepsei de 8 luni închisoare pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În temeiul art. 85 alin. 1 Cod penal pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bihor, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În temeiul art. 86 alin. 1 Cod penal pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin. 1 lit. c - e Cod penal se vor comunica Serviciului de Probaţiune Bihor.

În temeiul art. 404 alin. 3 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art. 88 Cod penal privind revocarea amânării aplicării pedepsei.

În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, obligă inculpatul la plata sumei de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului.

Cu drept de apel la Curtea de Apel Oradea în termen de 10  zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică din 03 decembrie 2018