Divort

Sentinţă civilă 826 din 14.11.2019


ROMÂNIA

JUDECĂTORIA CHIŞINEU CRIŞ operator 3210/2501

DOSAR NR.

SENTINŢA CIVILĂ  NR. 826

Şedinţa publică din 14 noiembrie 2019

Preşedinte:

Grefier:

S-a luat în examinare cererea formulată de reclamanta VM în contradictoriu cu pârâtul VD având ca obiect divorţ.

 La apelul nominal nu se prezintă nimeni.

Procedura de citare este îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei, după care mersul dezbaterilor au fost consemnate în încheierea de şedinţă din data de 14.11.2019, care face parte integrantă din prezenta, când instanţa având nevoie de timp pentru a delibera, a amânat pronunţarea la data de 21.11.2019.

 

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei civile constată următoarele.

Prin cererea înregistrată la această instanţă la data de 02.04.2019, reclamanta VM în contradictoriu cu pârâtul VD a solicitat instanţei ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună desfacerea căsătoriei încheiată între părţi, reluarea numelui avut anterior căsătoriei, atribuirea către reclamantă a  imobilului înscris în CF nr.top., cu obligarea sa la plata sultei către pârât, cota sade contribuţie fiind de 70%, iar a pârâtului de 30%.

În motivarea cererii se arată că părţile s-au căsătorit în anul 1998 dar, treptat, relaţiile dintre părţi s-au deteriorat datorită certurilor generate de către pârât şi a relaţiilor extraconjugale ale acestuia.

În ce priveşte cotele de contribuţie ale părţilor, reclamanta argumentează faptul că a dobândit nuda proprietate asupra cotei de 10/16 din imobil în baza contractului de întreţinere, diferenţa de 6/16 a dobândit-o prin partaj voluntar cu fratele pârâtului căruia i-au plătit o sultă de 6000 Euro. Apreciază contribuţia sa la dobândirea cotei de 10/16 de 80% întrucât ea este cea care o îngrijeşte pe întreţinută, pârâtul lucrând în străinătate. În ce priveşte cota de 6/16 dobândită prin partaj, apreciază cota de contribuţie a fiecăruia de 50%.

În drept, a invocat dispoziţiile art.373, 383 alin.3 C.civ., art.194, 453 C.pr.civ.

 Reclamanta a timbrat cererea cu suma de 5536 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru conform chitanţei aflată la fila 18 dosar.

Pârâtul, prin întâmpinare, a fost de acord cu divorţul şi cu reluarea numelui purtat anterior căsătoriei de către reclamantă, iar în privinţa cotelor de contribuţie, consideră că este de 50% fiecsare, cu sulta aferentă acestei cote la valoarea reală a imobilului.

Analizând actele şi lucrările aflate la dosar, instanţa reţine următoarele:

Potrivit certificatului de căsătorie, părţile s-au căsătorit la data de 1998, în faţa delegatului de stare civilă al Primăriei, judeţul Arad, căsătoria fiind înregistrată  în registrul stării civile sub nr.  din 1998 (f.910). 

Din declaraţia martorului audiat în cauză reiese faptul că relaţiile de familie s-au destrămat din cauza pârâtului care nu a contribuit cu nici un fel de ajutor nici în gospodărie şi nici de întreţinerea mamei sale, reclamanta fiind cea care se ocupă exclusiv de îngrijirea acesteia. Acesta este plecat la muncă în Germania, având şi o relaţie extraconjugală.

Pârâtul a fost citat personal la interogatoriu, dar nu s-a prezentat, situaţie în care instanţa va face aplicarea art. 358 Cod procedură civilă, considerând dovedite susţinerile reclamantei privitoare la divorț, pârâtul recunoscându-și culpa în destrămarea relațiilor dintre soți, reclamanta nu și-a dat însă acordul expres pentru ca instanța să nu se pronunțe cu privire la motivele de divorț, astfel instanța va pronunța divorțul din culpa pârâtului.

Părţile au dobândit în timpul căsătoriei imobilul situat în jud. Arad, înscris în CF, nr.top. compus din casă și teren 720mp, valoarea imobilului la care instanța se va raporta este cea cuprinsă în certificatul de atestare fiscală aflat la dosar și cu privire la care părțile au fost de acord, 209.813 lei(f 11), obiectul partajului îl constituie însă doar nuda proprietate asupra imobilului, fiind stabilit un drept de uzufruct viager asupra imobilului în favoarea numitei VI, care poate fi estimat la 20% din valoarea imobilului conform Ordinului nr.46/C/2011 cuprinzând normele pentru tarifele notariale, valoare la care se raportează cu ocazia încheierii unui contract cu drept de uzufruct.

În ce priveşte contribuţia acestora la dobândirea acestor bunuri comune, se reţine că aceasta este de 50% pentru fiecare, părțile dobândind bunurile în timpul căsătoriei în devălmășie fiind astfel aplicabilă prezumția relativă a dobândirii în cote egale. Din probatoriul administrat în cauză rezultă într-adevăr că întreținerea a fost prestată mai mult de reclamantă, însă pârâtul a deținut și o cotă-parte proprie din imobil dobândită prin succesiune anterior încheierii contractului de întreținere, astfel contribuțiile celor doi soți se compensează, de asemenea ambii soți au realizat venituri în timpul căsniciei,  fapt necontestat de părți, iar în ce privește suma de 6000 euro remisă cu ocazia partajului voluntar încheiat cu VD, fratele pârâtului, nu s-a făcut dovada cu mijloace de probă concludente că această sumă ar fi fost plătită doar de către unul dintre soți sau în procent diferit de 50% fiecare, în actul de partaj nefăcându-se nicio mențiune în acest sens, părțile fiind prezente în fața notarului public și nu au depus nici un alt înscris care să dovedească contrariul celor reținute de instanță, proba testimonială nefiind concludentă în acest sens, remiterea banilor având loc în fața notarului și nu prin contribuția unor martori oculari.

Având în vedere cele de mai sus şi dispoziţiile art. 373 lit. b şi art. 383 alin.3 Cod civil, instanţa va admite cererea formulată de reclamantă şi va desface căsătoria încheiată între părţi la data de 1998 și înregistrată sub nr. 1998 în registrul stării civile a primăriei orașului jud.Arad, din culpa exclusivă a pârâtului.

Ţinând seama că între părţi nu a intervenit o înţelegere cu privire la  păstrarea numelui dobândit prin căsătorie, în temeiul art. 383 alin.3 Cod civil, după desfacerea căsătoriei, reclamanta îşi va relua numele avut anterior căsătoriei, acela de „C”.

În baza art..980-984 C.pr.civ., va constata că părțile au dobândit în timpul căsătoriei cu titlu de bun comun nuda proprietate asupra  imobilului situat în jud. Arad, înscris în, nr.top. compus din casă și teren 720mp, în cotă de ½ fiecare.

Va dispune lichidarea regimului matrimonial cu privire la imobilului situat în jud. Arad, înscris în CF, nr.top. compus din casă și teren 720 mp după cum urmează:

Va dispune atribuirea către reclamantă în natură a nudei proprietăți al  imobilului situat în jud. Arad, înscris în CF, nr.top. compus din casă și teren 720mp și va obliga reclamanta la plata către pârât a unei sulte în valoare de 83,925 lei

În temeiul art.451-453 Cod de  procedură civilă, va obliga pârâtul la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecată în sumă de 2617 lei reprezentând taxă judiciară de timbru, partajul imobilului profitând ambelor părți cheltuielile aferente acestuia vor fi suportate de ambele părți conform cotelor stabilite.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite cererea formulată de reclamanta VM CNP  cu domiciliul ales în jud. Arad la av. GBL în contradictoriu cu pârâtul VD CNP  domiciliat în jud. Arad după cum urmează:

Desface căsătoria încheiată între părți la data de 1998 și înregistrată sub nr.1998 în registrul stării civile a primăriei orașului jud.Arad, din culpa exclusivă a pârâtului.

După desfacerea căsătoriei reclamanta va reveni la numele purtat anterior încheierii cărătoriei acela de ,,C,,.

Constată că părțile au dobândit în timpul căsătoriei cu titlu de bun comun nuda proprietate asupra  imobilului situat în jud. Arad, înscris în CF, nr.top. compus din casă și teren 720mp, în cotă de ½ fiecare.

Dispune lichidarea regimului matrimonial cu privire la imobilului situat în jud. Arad, înscris în CF, nr.top. compus din casă și teren 720mp după cum urmează:

Dispune atribuirea către reclamantă în natură a nudei proprietăți al  imobilului situat în Chișineu jud. Arad, înscris în CF, nr.topcompus din casă și teren 720mp și obligă reclamanta la plata către pârât a unei sulte în valoare de 83,925 lei.

Obligă pârâtul la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecată în sumă de 2617 lei reprezentând taxă judiciară de timbru.

Cu drept de apel în 30 zile de la comunicare ce se va depune la Judecătoria Chișineu Criș.

Pronunțată în ședință publică azi, 21.11.2019.

 

Preşedinte, Grefier,