Plângere contravenţională

Decizie 132 din 27.02.2020


Anularea măsurii popririi asupra contului unic al debitoarei. Aplicarea dispoziţiilor art.163 alin.3 din Legea nr. 85/2014 

 Prin Sentinţa Civilă nr.434 data de 23 mai 2019, pronunţată de Tribunalul Arad în  dosar nr…., definitivă prin neapelare, a fost admisă cererea formulată de administratorul judiciar provizoriu .. I.C SPRL al debitoarei SC … SRL în contradictoriu  cu intimat A.N.A.F – D.G.R.F.P. ..– A.J.F.P. , …BANK - …. si administratorul special al debitoarei SCP … SPRL şi, pe cale de consecinţă a dispus anularea măsurii popririi asupra contului unic al debitoarei în insolvenţă SC .. SRL, instituite prin adresa nr…/18.02.2019 .

Pentru a pronunţa această hotărâre s-a reţinut că prin Încheierea civilă nr.20/31.01.2019, Tribunalul Arad a dispus deschiderea procedurii generale de insolvență împotriva debitorului SC … SRL, a numit administrator judiciar provizoriu pe … SPRL, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art.58 din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu o retribuţie de 4.000 lei, până la prima adunare a generală a creditorilor.

Debitoarea în prezent se află în perioada de observație. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Arad la data de 07.01.2019, fiind aplicabile în cauză prevederile Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență în vigoare la această dată.

Prin OUG nr.88/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul insolvenței și a altor acte normative, în vigoare din data de 02.10.2018, s-a modificat alin. 1 al art. 143 din Legea nr. 85/2014, astfel: Dacă debitorul nu se conformează planului sau se acumulează noi datorii către creditorii din cadrul procedurii de insolvență, oricare dintre creditori sau administratorul judiciar poate solicita oricând judecătorului-sindic să dispună intrarea în faliment a debitorului. Cererea se judecă de urgență și cu precădere, în termen de 30 de zile de la înregistrarea acesteia la dosarul cauzei. Cererea va fi respinsă de către judecătorul-sindic în situația în care creanța nu este datorată, este achitată sau debitorul încheie o convenție de plată cu acest creditor. Pentru datoriile acumulate în perioada procedurii de insolvență care au vechime mai mare de 60 de zile se poate începe executarea silită. Procedura insolvenței este ea însăși o procedură execuțională cu reguli stricte de aplicabilitate, astfel că modul concret în care se va putea desfășura executarea silită individuală a creditorului fiscal trebuie nuanțat în condițiile în care  art.163 alin. 3 din Legea nr. 85/2014 nu a fost modificat, iar acesta interzice de plano orice măsură civilă penală sau administrativă de indisponibilizare a contului unic al debitoarei de către organele administrative sau către de către instanțele judecătorești : 

”Contul de insolvență deschis în condițiile art.39 alin. (2) nu va putea fi în niciun mod indisponibilizat prin nicio măsură de natură penală, civilă sau administrativă dispusă de organele de cercetare penală, de organele administrative sau de instanțele judecătorești.” . În consecinţă, o poprire asupra disponibilului bănesc al debitorului aflat în insolvență nu are suport legal .