Legea nr.18/1991

Decizie 1051 din 18.12.2019


DECIZIA CIVILĂ NR. 1051/18.12.2019 a Tribunalului Arad  - Legea nr.18/1991

Prin decizia civilă nr. 1051/18.12.2019, Tribunalul Arad a  admis apelul declarat de apelanta …, în contradictoriu cu intimaţii …. pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor …. împotriva sentinţei civile nr. …, pronunţată în dosarul nr. … al Judecătoriei  Arad şi în consecinţă, a schimbat în parte  sentinţa apelată în sensul admiterii în parte a cererii de chemare în garanţie şi în consecinţă obligă chemata în garanţie …. la plata către …. a sumei de … lei cu titlu de  preţ actualizat cu indicele de inflaţie, cu dobânda legală de la data prezentei hotărâri până la data plăţii în loc de ….lei, a obligat chemata în garanţie la plata către intimata …a sumei de … lei cheltuieli de judecată în prima instanţă, în loc de 721,70 lei şi a menţinut în rest sentinţa.

Pentru a hotărî astfel, Tribunalul Arad a reţinut următoarele:

Prin sentinţa civilă nr. … pronunţată de Judecătoria Arad în dosarul nr. … s-a admis cererea de chemare în judecată având ca obiect fond funciar formulată de petentul …., în contradictoriu cu intimaţii ….. S-a dispus anularea poziţiei nr…. din anexa 3 la Legea nr.1/2000, cu modificările ulterioare, privind suprafaţa de 1,23 ha teren agricol, revalidată prin HCJ nr.198/04.05.2005, modificată prin HCJ nr.1646/25.09.2007 şi, pe cale de consecinţă, modificarea în parte a Hotărârii … nr…., care a modificat HCJ nr…./04.05.2005 şi a dispus Comisiei locale … radierea din anexele …. şi anexa … a lucrărilor de fond funciar … prin înscrierea poziţiilor în anexele corespunzătoare reconstituirii dreptului de proprietate. În cauză nu au fost acordate cheltuieli de judecată. S-a admis cererea de chemare în garanţie formulată de intimata … în contradictoriu cu chemata în garanţie … având ca obiect pretenţii. A fost obligată chemata în garanţie la plata către intimata … a sumei de … lei reprezentând preţ de vânzare actualizat cu indicele de inflaţie şi dobânda legală aferentă. A fost obligată chemata în garanţie la plata către intimata … a sumei de … lei cheltuieli de judecată formate din taxă judiciară de timbru.

Pentru a hotărî astfel, prima instanţă a reţinut că, tatăl intimatei/chemată în garanţie …ca este …,  iar tata este … în vârstă de …de ani). … înscris în registrul agricol după care s-a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate este o altă persoană decât tatăl intimatei/chemată în garanţie.

Din toate aceste înscrisuri rezultă că … şi … înscrişi în registrul agricol la fila .. sunt alte persoane decât .. şi …, tatăl şi respectiv mama vitregă a intimatei/chemată în garanţie, fiind vorba de o coincidenţă de nume. 

 Deşi s-au acordat mai multe termene de judecată, la dosar nu s-au depus probe care să ateste că …, tatăl intimatei/chemată în garanţie, deţinea teren în localitatea … predat la cooperativa agricolă. Contrar celor invocate de intimata Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor …, din analiza art.11 alin.1 din Legea nr.18/1991 nu reiese că în lipsa probării dreptului de proprietate cu un extras de carte funciară stabilirea dreptului de proprietate este nelegală. De altfel, astfel cum rezultă din cele dezvoltate de această intimată în întâmpinare, deşi vorbeşte de o ordine de preferinţă, în final intimata concluzionează că doar prin depunerea cărţii funciare s-ar putea proba dreptul de proprietate asupra suprafeţei de 1,23 ha, susţinere care echivalează nu cu invocarea unei ordini de preferinţă a probelor ci cu invocarea unei exclusivităţi a probelor în sensul că doar extrasul de carte funciară ar putea fi luat în considerare. Aceste susţineri sunt contrazise de art.11 alin.1 din Legea nr.18/1991, conform căruia „(1) Suprafaţa adusă în cooperativa agricolă de producţie este cea care rezultă din: actele de proprietate, cartea funciară, cadastru, cererile de înscriere în cooperativă, registrul agricol de la data intrării în cooperativă, evidenţele cooperativei sau, în lipsa acestora, din orice alte probe, inclusiv declaraţii de martori.”

Intimata/chemată în garanţie nu a depus însă la dosar dovezi care să probeze dreptul pretins, astfel că, în baza art.III alin.1 lit.a pct.i din Legea nr.169/1997 s-a admis cererea de chemare în judecată principală. Conform art.453 Cod de procedură civilă, nu s-au acordat cheltuieli de judecată în cadrul acţiunii principale, nefiind solicitate de petent. În ceea ce priveşte cererea de chemare în garanţie, astfel cum rezultă din înscrisurile de la dosar, chemata în garanţie era înscrisă în anexa … conform Hotărârii Comisei Judeţene nr…., având dreptul la despăgubiri pentru terenul în suprafaţă de 1,23 ha. Astfel cum societatea intimată a adus lămuriri prin precizarea din data de … şi verbal în şedinţa din data de .., temeiul de drept al pretenţiilor din cererea de chemare în garanţie este art.1402 şi art.1392 Cod civil din 1864. Ulterior, societatea intimată a invocat şi rezoluţiunea contractului, modificare a cererii de chemare în garanţie la care chemata în garanţie s-a opus, fiind admisă excepţia tardivităţii acestei modificări prin încheierea din data de 16.01.2019 (f….), astfel că această modificare nu va fi analizată.

Prin Contractul de vânzare cumpărare din anul 2003, chemata în garanţie a cesionat un drept de creanţă asupra terenului de 1,23 ha, împuternicind intimata … să efectueze demersuri pentru a obţine suprafaţa de 1,23 ha în natură, iar în situaţia în care s-ar fi reuşit reconstituirea în natură, chemata în garanţie s-a obligat să încheie contract de vânzare cumpărare în formă autentică prin care să vândă acest teren către societatea intimată.

Art. 1402 Cod civil din 1864, invocat ca temei de drept în cererea de chemare în garanţie, prevede că „Cel în contra cărui există un drept litigios vândut se va putea libera de cesionar numărându-i preţul real al cesiunii, spezele contractului şi dobânda din ziua când cesionarul a plătit preţul cesiunii.”

Ipoteza nu este aplicabilă în speţă, cesionarul fiind SC … SRL, nefiind în situaţia în care un debitor cedat ar dori a se elibera plătind către SC … SRL preţul cesiunii.

Conform art.1392 Cod civil din 1864 „Cel ce vinde o creanţă, sau orice alt lucru necorporal, este dator să răspundă de existenţa sa valabilă în folosul său, în momentul vânzării, deşi vânzarea n-ar cuprinde această îndatorire de răspundere.”, iar art. 1337 din acelaşi cod prevede că „Vânzătorul este de drept obligat, după natura contractului de vânzare, a răspunde către cumpărător de evicţiunea totală sau parţială a lucrului vândut, sau de sarcinile la care s-ar pretinde supus acel obiect şi care n-ar fi declarate la facerea contractului.”.

Prin urmare, răspunderea pentru evicţiune presupune întrunirea cumulativă a 3 condiţii: existenţa unei tulburări de drept, anterioritatea cauzei evicţiunii în raport de încheierea contractului dintre părţi şi necunoaşterea cauzei de evicţiune de către cumpărător. În speţă condiţiile sunt îndeplinite.

Aşa cum s-a arătat mai sus, în considerarea recunoaşterii drepturilor sale prin înscrierea în anexa nr…., chemata în garanţie a cesionat intimatei SC .. SRL dreptul de a solicita reconstituirea în natură a terenului de 1,23 ha. Prin pierderea dreptului înscris în actele anulate în cadrul acţiunii principale, se stinge implicit dreptul cesionat intimatei, fiind astfel îndeplinită prima condiţie, şi anume, existenţa unei tulburări de drept.

Prima instanţă a reţinut că este îndeplinită şi cea de a doua condiţie, împrejurarea că intimata/chemată în garanţie nu avea dreptul la reconstituirea în baza Legii nr.18/1991 fiind anterioară contractului de vânzare cumpărare încheiat în anul 2003. Nu există dovezi că intimata cumpărătoare cunoştea cauza evicţiunii, fiind îndeplinită prin urmare şi cea de a treia condiţie mai sus redată. Modul de calcul al sumei solicitată prin cererea de chemare în garanţie a fost prezentat în precizarea din data de 01.10.2018, preţul achitat în anul 2003 fiind actualizat cu indicele de inflaţie şi cu dobânda legală, societatea intimată fiind îndreptăţită a solicita o astfel de actualizare în baza principiului reparării integrale a prejudiciului conform art.1084 Cod civil din 1864.

Prin urmare, în baza art.1392, art.1337 şi art.1084 Cod civil din 1864 prima instanţă a admis cererea de chemare în garanţie.

În baza art.453 Cod de procedură civilă chemata în garanţie a fost obligată la plata către intimata SC … SRL a sumei de … lei cheltuieli de judecată formate din taxă judiciară de timbru.

Împotriva acestei hotărâri  declarat apel chemata în garanţie … prin care a solicitat admiterea apelului, modificarea în parte a sentinţei primei instanţe cu privire la admiterea cererii de chemare în garanţie şi obligarea acesteia la plata sumei de … lei către pârâta intimată …SRL, rejudecarea cererii de chemare în garanţie şi înlăturarea obligaţiei de plată a pretenţiilor, respectiv respingerea cererii de chemare în garanţie pentru pretenţii. Totodată, solicită înlăturarea obligaţiei de plată a cheltuielilor de judecată în prima instanţă, cu cheltuieli de judecată în prima instanţă şi apel.

În motivare, apelanta consideră că în mod greşit prima instaţă a admis în totalitate cererea de chemare în garanţie şi a obligat-o la plata sumei de … lei reprezentând preţ de vânzare-cumpărare actualizat cu indice de inflaţie şi dobânda aferentă.

Arată că cererea de chemare în garanţie este inadmisibilă. Excepţia inadmisibilităţii a fost invocată prin întâmpinare în faţa primei instanţe, dar, conform considerentelor sentinţei apelate, excepţia nu a fost soluţionată.

Consideră că excepţia este întemeiată şi se impunea admiterea ei. Niciuna din părţi nu a cerut desfiinţarea actelor subsecvente actului juridice a cărei nulitate se solicită de către reclamantă. Pârâta a cerut printr-o precizare de acţiune revocarea contractului de cesiune, dar precizarea a fost respinsă ca tardivă. Actele juridice încheiate între acesta şi pârâta SC … SRL sunt acte valabile, care au intrat în circuitul civil şi au produs consecinţe juridice. Or, atâta vreme cât acestea rămân valabile, nu există niciun temei pentru a solicita întoarcerea prestaţiilor şi repunerea în situaţia anterioară încheierii lor - prin restituirea plăţilor efectuate de pârâta intimată SC …SRL către acesta, în executarea acestor acte/convenţii.

Pe fond, apelanta a considerat că cererea de chemare în garanţie este neîntemeiată şi se impune respingerea acesteia. Aşa cum rezultă din cuprinsul cererii de chemare în garanţie, pârâta intimată … SRL cere să se restituie suma primită cu titlu de preţ în anul 2003, datorită culpei acesteia, fără să indice în ce constă această culpă. Aşa cum a arătat pe larg în întâmpinare şi cum corect a reţinut prima instanţă prin sentinţa pronunţată, apelanta consideră că nu are nicio culpă cu privire la actele a cărei nulitate se solicită. În raportul dintre acesta şi pârâtă, culpa în producerea vreunui prejudiciu în patrimoniul acesteia, cu privire la o eventuală situaţie prejudiciabilă creată prin admiterea acţiunii principale, îi aparţine în totalitate pârâtei.

Apelanta a  mai arătat că, contractul de vânzare- cumpărare a fost încheiat între acesta şi pârâtă în anul 2003, acesta transmiţându-i pârâtei toate drepturile cu privire la terenurile a cărei reconstituire a fost aprobată prin Hotărârea Comisiei Judeţene …. Pârâta a stat în pasivitate 15 ani, formulând cererea de punere în posesie şi eliberarea titlului cu privire la terenuri abia la 29.06.2018 (conform înscrisului depus de reclamantă ataşat cererii de chemare în judecată).

Apelanta a mai considerat  că nu are nicio culpa în pasivitatea pârâtei şi nici nu privire la faptul că, în acest moment, probabil, reclamanta este în imposibilitatea de a onora cererile cesionarilor de drepturi cu privire la terenuri şi se prevalează de prezenta acţiune.

Deşi pârâta îşi întemeiază cererea de pretenţii pe dispoziţiile art. 1392 şi art. 1402 din C.civ. aceste dispoziţii nu sunt aplicabile în cauză, astfel că, în mod corect şi prima instanţă a constatat acest aspect. Doar că, prima instanţă, intervenind în apărarea pârâtei, invocă dispoziţiile art. 1337 din C.civ., cu privire la răspunderea pentru evicţiune în cadrul vânzării cumpărării de bunuri, făcând confuzie între instituţia cesiunii de creanţă şi ceea a vânzării-cumpărării. Apelanta a invocat  în acest sens dispoziţiile art.1392, art. 1402, art. 1337 Cod civil.

Totodată, apelanta a considerat că, cuantumul pretenţiilor pârâtei … lei - indicat prin precizarea la cererea de chemare în garanţie este exagerat şi excede temeiului legal invocat, cu privire la daunele interese. Orice calcule ai face, raportat la indicii de inflaţie, nu poţi obţine o asemenea sumă. Conform informaţiilor publicate de Institutul National de Statistică, indicele de inflaţie pentru perioada septembrie 2007 - data încheierii contractului de cesiune şi august 2018 - data introducerii prezentei acţiuni, este de 142,19%. Astfel că, valoarea preţului actualizat cu indice de inflaţie este de … lei. . Şi apoi, dobânda legală este una singură, nu poţi cere şi actualizare cu rata de inflaţie şi dobânda legală. Apelanta arată că nu s-a obligat să o despăgubească pe pârâta intimată cu asemenea daune. Dobânda legală pentru perioada indicate este de 930,94 lei, astfel că valoarea actualizată a creanţei chiar raportat la dobânda legală nu poate fi mai mare de …lei.

Şi dacă actul încheiat între acesta şi pârâta intimată ar fi anulat şi s-ar impune repunerea în situaţia anterioara cu restituirea prestaţiilor, având în vedere pasivitatea pârâtei în executarea convenţiei, valoarea pretenţiilor nu poate fi mai mare decât suma achitată la data încheierii convenţiei, respectiv … lei.

În drept, apelanta a invocat  dispoziţiile art. 468 şi următoarele din Cod procedură civilă.

În probaţiune apelanta a depus la dosar înscrisuri.

Intimata SC … SRL a depus la dosar întâmpinare prin care a solicitat respingerea apelului ca nefondat, cu consecinţa menţinerii ca temeinică şi legală a sentinţei civile nr. … pronunţată la 09.08.2019 de Judecătoria Arad.

În motivare, în ceea ce priveşte inadmisibilitatea cererii de chemare în garanţie prin care se susţine că această cerere este inadmisibilă în lipsa pronunţării rezilierii sau anulării contractului de cesiune de creanţă, intimata SC … SRL a solicitat a se constata că instituirea obligaţiei de plată în sarcina apelantei, chiar în lipsa rezilierii/anulării cesiunii de creanţă, constituie tocmai o expresie a obligaţiei de garanţie. Sancţiunea nulităţii vânzării nu poate afecta răspunderea vânzătorului în temeiul art.1337 Cod civil, în măsura în care sunt îndeplinite şi celelalte condiţii impuse de dispoziţiile care reglementează răspunderea pentru evicţiune, garanţia fiind un efect al desfiinţării retroactive a vânzării.

În ceea ce priveşte fondul cererii de chemare în garanţie, natura contractului încheiat între aceasta şi apelantă este aceea a unei cesiuni de creanţă, având ca obiect dreptul de a obţine măsurile reparatorii prevăzute de Legea fondului funciar. Cu titlu preliminar se impune a se reţine că, potrivit dispoziţiilor cuprinse în Codul civil de la 1864 Titlul despre vinderi. Capitolul IV - vânzătorul este dator să predea bunul cumpărătorului, el trebuie să-i garanteze proprietatea şi aptitudinea bunului pentru o utilizare normală, garanţia contra evicţiunii şi contra viciilor ascunse fiind prevăzute expres în art.1326 C.civ. Prin urmare, chiar dacă acesta a indicat drept temei al cererii de chemare în garanţie doar prevederea care reglementează cesiunea de creanţă, intimata consideră că în mod corect prima instanţă a reţinut incidenţa în cauză a prevederilor legale care reglementează în general vinderea unor bunuri, prevederi care instituie o garanţie de drept privitoare la proprietatea bunului vândut, vânzătorul fiind de drept obligat să răspundă faţă de cumpărător de evicţiunea totală sau parţială a lucrului vândut, sau de sarcinile care s-ar invoca asupra bunului şi care nu au fost declarate la încheierea contractului. În această concluzie, se impune a fi subliniată şi formularea utilizată în redactarea art. 1337, respectiv răspunderea de drept a vânzătorului către cumpărător care, potrivit regulilor generale ale răspunderii civile, îşi are temeiul în repararea prejudiciului produs prin fapta ilicită şi culpabilă. În egală măsură, textul nu distinge, în ceea ce priveşte evicţiunea, modalitatea în care vânzarea a fost constatată nulă sau anulabilă, iar, pe de altă parte, nulitatea ca sancţiune care lipseşte actul de anumite efecte nu este o măsură îndreptată împotriva actului juridic ca atare, noţiunea de inexistenţă a actului neavând relevanţă faţă de efectele nulităţii, deoarece inexistenţa actului nu ar mai justifica repunerea părţilor în situaţia anterioară. Altfel spus, actul nul întruneşte toate elementele necesare existenţei sale, dar încalcă anumite prevederi privind validitatea încheierii sale. De aceea, în ipoteza vânzării bunului altuia, chiar dacă vânzarea este nulă obligaţia de garanţie izvorăşte din actul a cărui realitate juridică nu poate fi contestată, pe care părţile l-au calificat vânzare, sancţiunea nulităţii vânzării neputând afecta răspunderea vânzătorului în temeiul art. 1337 C. civ. în măsura în care sunt îndeplinite şi celelalte condiţii impuse de dispoziţiile care reglementează răspunderea pentru evicţiune, garanţia fiind un efect al desfiinţării retroactive a vânzării.

În sfârşit se impune a sublinia că în situaţia evicţiunii totale dispoziţiile legale (art. 1341 C. civ.) prevăd un sistem de despăgubire a cumpărătorului evins mai favorabil decât cel care ar rezulta din aplicarea consecinţelor nulităţii şi nu există nicio interdicţie legală pentru cumpărătorul evins să opteze pentru răspunderea contra evicţiunii, ci, dimpotrivă, caracterul legal al acestui tip de răspundere a vânzătorului obligă la aplicarea întocmai a dispoziţiilor care stabilesc întinderea despăgubirilor. Astfel încât, hotărârea este legală şi în ce priveşte modalitatea de stabilire a sumei de plată.

Pentru toate aceste considerente a solicitat respingerea apelului cu obligarea apelantei la plata cheltuielilor de judecată.

Analizând apelul formulat, conform prevederilor art. 477, art. 478 Cod procedură civilă, tribunalul a constatat că apelul promovat în cauză este fondat, pentru următoarele considerente: Tribunalul a reţinut că apelul vizează doar cererea de chemare în garanţie.

Critica apelantei în sensul că instanţa de fond nu s-a pronunţat asupra excepţiei inadmisibilităţii cererii de chemare în garanţie, este neîntemeiată. Astfel, prima instanţă, prin încheierea dată în şedinţa publică din data de 16.01.2019 a admis în principiu cererea de chemare în garanţie,  din încheierea de şedinţă rezultând că, fiind pusă în discuţie admisibilitatea în principiu a cererii de chemare în garanţei, chemata în garanţie a susţinut că cererea ar fi inadmisibilă, pentru motivele reiterate în apel, instanţa considerând îndeplinite condiţiile art. 72 Cod procedură civilă. „Excepţia inadmisibilităţii” invocată de apelanta chemată în garanţie nu este o excepţie procesuală în sensul art. 245 Cod procedură civilă, iar din considerentele sentinţei apelate rezultă motivele pentru care prima instanţă a analizat pe fond, cererea de chemare în garanţie, inclusiv apărările formulate de chemata în garanţie.

Tribunalul a considerat că în mod just a apreciat instanţa de fond că cererea de chemare în garanţie este întemeiată chiar în situaţia în care nu se pronunţă rezoluţiunea contractului. Raportat la starea de fapt reţinută, în urma admiterii acţiunii formulate de petentul …, fiind pierdut dreptul chematei în garanţie privind înscrierea sa în anexa nr. … s-a stins şi dreptul cesionat intimatei … SRL, fiind îndeplinite condiţiile răspunderii pentru evicţiune. Contrar susţinerilor apelantei, prima instanţă, cu respectarea prevederilor art. 22 Cod procedură civilă a pus în discuţie temeiul de drept al pretenţiilor solicitate prin cererea de chemare în garanţie, iar faţă de precizările făcute de intimata … SRL în scris şi în şedinţa din data de 07.11.2018, în sensul că temeiul răspunderii îl constituie garanţia pentru evicţiune care decurge din contractul de cesiune de creanţă, just a reţinut instanţa incidenţa prevederilor art. 1392, art. 1337 din vechiul cod civil.

În mod corect s-a considerat astfel că se impune restituirea preţului actualizat cu indicele de inflaţie, ţinând seama şi de principiul reparării integrale a prejudiciului, conform art.1084 din vechiul Cod civil. Însă, cu privire la cuantumul sumei solicitate cu acest titlu, tribunalul reţine că din probatoriul administrat nu reiese modul de calcul al sumei de … lei. Or, câtă vreme, prin întâmpinarea depusă la instanţa de fond, chemata în garanţie nu a acceptat că această sumă reprezintă preţul de … lei plătit în anul 2003, actualizat, intimatei … îi revenea sarcina probei, conform art. 249 Cod procedură civilă.

În apel, chemata în garanţie a indicat un mod de calcul al actualizării cu indicele de inflaţie a sumei de … lei, primită de aceasta cu titlu de preţ în anul 2003, acceptând că în funcţie de acest indice, valoarea preţului actualizat este de … lei. Prin urmare, faţă de achiesarea chematei în garanţie cu privire la valoarea actualizată a preţului, tribunalul consideră că suma la care este îndreptăţită intimata … a îi fi restituită este … lei.

Cu privire la susţinerile apelantei în sensul că intimata ar fi în culpă pentru admiterea acţiunii principale, acestea nu vor fi analizate având în vedere limitele efectului devolutiv determinate de ceea ce s-a apelat, reglementate de art. 477 Cod procedură civilă, constatând că nu a fost formulat apel în ce priveşte acţiunea principală, criticându-se doar soluţia dată cererii de chemare în garanţie, admiterea acţiunii petentului … intrând în puterea lucrului judecat.

Referitor la cheltuielile de judecată, tribunalul a reţinut că a fost obligată chemata în garanţie la plata către intimată a cheltuielilor de judecată în sumă de … lei reprezentând taxă de timbru. Având în vedere că în apel urmează a fi obligată chemata în garanţie doar la plata sumei de .. lei, va fi obligată chemata în garanţie la plata către intimata SC … SRL a sumei de … lei cheltuieli de judecată în prima instanţă, reprezentând taxa judiciară de timbru datorată corespunzător pretenţiilor admise.

Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 480 alin. 2 Cod procedură civilă, Tribunalul Arad a admis apelul formulat şi în consecinţă a schimbat în parte sentinţa apelată, în sensul admiterii în parte a cererii de chemare în garanţie, urmând a fi obligată chemata în garanţie … la plata către intimata  SC … SRL a sumei de … lei cu titlu de  preţ actualizat cu indicele de inflaţie, în loc de … lei, cu dobânda legală de la data prezentei hotărâri până la data plăţii, obligaţia de restituire fiind stabilită definitiv doar la această dată, respectiv a pronunţării deciziei în apel. Va fi obligată chemata în garanţie la plata către intimată a sumei de … lei cheltuieli de judecată în prima instanţă, în loc de … lei. Şi a menţinut în rest sentinţa.

 În baza art. 453 Cod procedură civilă, a obligat intimata SC  … SRL, căzută în pretenţii faţă de admiterea apelului, la plata către apelantă a sumei de … lei cheltuieli de judecată în apel, reprezentând: … lei reprezentând taxă de timbru în apel şi …lei parte din onorariul avocaţial ( în sumă de … lei, potrivit chitanţei  ), ţinând seama că apelul a fost admis doar în ceea ce priveşte modificarea cuantumului pretenţiilor pretinse. Nu a fost obligată intimata la plata cheltuielilor de judecată efectuate de apelantă în primă instanţă, faţă de soluţia de admitere în parte a cererii de chemare în garanţie.