Ordonanta presedintiala. Conditii de admisibilitate. Neprejudecarea fondului si caracterul temporar al masurii

Sentinţă civilă 124 din 27.02.2020


Prin actiunea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 12.02.2020, sub nr. (...), reclamantul AA a chemat in judecata pe paratii BB si CC solicitand ca pe calea ordonantei presedintiale, sa se dispuna obligarea paratilor de a parasi imobilul si curtea in suprafata de 2497 mp teren curti constructii si arabil situat pe strada X, ocupate ilegal din anul 2015 precum si suprafata de 1851 mp teren arabil amplasat pe str. Y in tarlaua nr. (...) parcela (...) ocupata ilegal din anul 2015.

In motivarea cererii, s-a aratat ca paratii au ocupat ilegal imobilele mai sus mentionate, iar potrivit certificatului de mostenitor nr. (...), s-a solicitat de catre reclamant ca paratii sa paraseasca imobilele insa acestia au refuzat. Reclamantul a precizat ca intentioneaza sa vanda imobilele dar paratii ii obstructioneaza acest drept si au cultivat terenul arabil iar in curte tin animale - capre.

S-a mai aratat ca exista la Parchetul de pe langa Judecatoria Corabia dosarul nr. (...) in care se efectueaza cercetari impotriva paratilor sub aspectul comiterea infractiunilor de distrugere, tulburare de posesie si furt.

 Cererea a fost intemeiata pe disp. art. 581 C. pr. civ.

 La cerere s-a anexat procesul verbal de punere in posesie nr. (....), carte de identitate, certificatul de mostenitor nr. (...).

 Paratii nu au depus intampinare.

 La termenul din 20.02.2020, instanta a incuviintat pentru reclamant proba cu inscrisuri, iar pentru parati, proba testimoniala cu martori care au fost audiati la termenul din 27.02.2020.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Reclamantul AA a chemat in judecata pe paratii BB si CC solicitand ca pe calea ordonantei presedintiale, sa se dispuna obligarea paratilor de a parasi imobilul si curtea in suprafata de 2497 mp teren curti constructii si arabil situat pe strada X, ocupate ilegal din anul 2015 precum si suprafata de 1851 mp teren arabil amplasat pe str. Y in tarlaua nr. (...) parcela (...) ocupata ilegal din anul 2015.

 In ceea ce priveste cererea de ordonanta presedintiala, art. 997 alin. 1 C. pr. civ. – act normativ in vigoare la data desfasurarii procedurii judiciare – stabileste ca si conditii de admisibilitate ca: „Instanta de judecata, stabilind ca in favoarea reclamantului exista aparenta de drept, va putea sa ordone masuri provizorii in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari”, iar alin. 2 prevede ca ordonanta este provizorie si executorie.

Prin urmare, pentru admisibilitatea unei cereri de ordonanta presedintiala, reclamantul trebuie sa afirme aparenta unui drept si sa dovedeasca conditiile urgentei, iminenta unei pagube, masura sa fie temporara si sa nu se prejudece fondul cauzei.

In cazul de fata, reclamantul nu a dovedit decat aparenta dreptului pentru ca desi a invocat faptul ca vrea sa vanda terenul, nu a produs dovezi in acest sens, iar urgenta masurii si iminenta unei pagube nu este dovedita in niciun fel.

In al doilea rand, este inadmisibil ca pe calea ordonantei presedintiale sa se ia masuri definitive, cum ar fi evacuarea de pe un imobil. Alin. 2 al art. 997 C. pr. civ. stabileste in mod clar ca ordonanta este provizorie, cerinta temporaritatii nefiind indeplinita in cauza.

De asemenea, cerinta reclamantului ca paratii sa paraseasca imobilele antameaza fondul dreptului de proprietate, alt aspect care nu poate face obiectul unei cereri de ordonanta presedintiala, raporturile lor juridice neputand fi stabilite decat pe calea unei actiuni de drept comun.

Pentru aceste motive, avand in vedere ca nu sunt intrunite conditiile prevazute de lege pentru promovarea unei cereri de ordonanta presedintiala, instanta va respinge cererea reclamantului AA in contradictoriu cu paratii BB si CC.

 Judecatoria Corabia 29.06.2020