Deţinere, fără drept, de droguri de risc pentru consum propriu

Sentinţă penală 43 din 23.10.2019


Document finalizat

…………………………

…………………………

R O M Â N I A

TRIBUNALUL COVASNA

SENTINŢA PENALĂ NR. 43

Şedinţa publică din 23 octombrie 2019

PREŞEDINTE: ………………

GREFIER: ……………

Pe  rol fiind pronunţarea asupra acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Covasna cu inculpatul D.H., cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de deținere, fără drept, de droguri de risc pentru consum propriu, prevăzută de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 113 și urm. C.pen.

Fără citarea părţilor.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care:

Dezbaterile în cauza de faţă au avut loc în şedinţa publică din 16 octombrie 2019, când părţile prezente au pus concluzii în sensul celor consemnate în încheierea de şedinţă, iar instanţa, în vederea deliberării, a stabilit termen pentru pronunţare la data de 23 octombrie 2019.

T R I B U N A L U L

Deliberând, constată următoarele:

La data de 30.09.2019, Tribunalul Covasna a fost sesizat cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat în data de 26.09.2019, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Covasna cu inculpatul D.H., cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000.

Prin actul de sesizare a instanţei s-a reţinut, în esenţă, că în data de 25.11.2018, în jurul orelor 03.45, în curtea interioară a clubului ……………. din municipiul Sfântu Gheorghe, organele de cercetare ale poliției judiciare l-au legitimat pe inculpatul D.H. care acesta avea asupra sa o borsetă de culoare verde cu alb.

S-a arătat că organele de cercetare ale poliției judiciare au procedat la efectuarea unui control al borsetei, ocazie cu care în borseta respectivă a fost identificat un pliculeț transparent prevăzut cu dispozitiv de tip zipplock care conținea un fragment de materie vegetală de culoare verde-olive, inflorescență.

S-a învederat că în cauză s-a dispus efectuarea unui raport de constatare tehnico-științifică, iar potrivit concluziilor raportului de constatare tehnico-științifică nr. 768418/04.02.2019 proba ridicată de la inculpatul D.H. este constituită din 0,21 grame de canabis care face parte din tabelul anexă nr. III din Legea nr. 143/2000. S-a făcut referire la declaraţiile inculpatului D.H. care a arătat că anterior identificării sale mai consumase droguri o singură dată, în cursul lunii august 2018. Cu privire la drogurile identificate asupra sa, inculpatul a declarat că le cumpărase în aceeași seară de la o persoană care se numește R. L.și plătise pentru acestea suma de 50 de lei.

În susţinerea stării de fapt mai sus descrise au fost invocate următoarele mijloace de probă: procesul-verbal întocmit de către lucrătorii de poliție judiciară, declarațiile inculpatului D.H., raportul de constatare tehnico-științifică nr. 768418/04.02.2019.

De asemenea, s-a arătat că ţinând cont de atitudinea inculpatului faţă de care sunt aplicabile prevederile art. 480 alin. 4 C.proc.pen., măsura supravegherii pe o perioadă de 4 luni, timp în care trebuie să se prezinte la serviciul de probaţiune la datele fixate de către acesta, ar fi proporţională cu infracţiunea comisă.

Alăturat acordului de recunoaştere a vinovăţiei, a fost înaintat instanţei dosarul de urmărire penală nr. 57/D/P/2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Covasna. 

Analizând acordul de recunoaştere a vinovăţiei înaintat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Covasna, instanţa constată că, în cauză, sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în dispoziţiile art. 480 – 482 C.pr.pen.

Astfel, analizând materialul probator administrat în cursul urmăririi penale, instanţa reţine următoarea stare de fapt:

În data de 25.11.2018, un echipaj format din ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul S.C.C.O. Covasna, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, l-a legitimat pe inculpatul D.H., în curtea interioară a clubului ……………….. din mun. Sfântu Gheorghe, iar cu ocazia controlului efectuat asupra bagajului acestuia, a identificat în buzunarul din spate a borsetei pe care o avea asupra sa, un plic transparent în care se afla un fragment de materie vegetală de culoare verde oliv.

În urma analizei de laborator s-a stabilit că fragmentul vegetal menţionat este constituit din 0,21 grame de canabis, substanţă care face parte din Tabelul III – anexă la Legea nr. 143/2000, fiind considerat un drog de risc, conform definiţiei cuprinse în art. 1 lit. d din actul normativ menţionat.

Starea de fapt mai sus reţinută rezultă din ansamblul probatoriului administrat în cauză, respectiv din procesul-verbal întocmit de organul de cercetare penală cu ocazia identificării inculpatului şi a controlului efectuat asupra acestuia (filele 11 – 12 dosar u.p.), coroborat cu declaraţia inculpatului (filele 15 – 17 dosar u.p.) care a recunoscut că a deţinut substanţa psihoactivă în vederea consumului propriu, afirmând că ar fi cumpărat-o de la martorul R. L. care, la rândul său, a negat această acuzaţie (filele 44 – 47 dosar u.p.). Însă acest detaliu nu are nici un efect asupra existenţei infracţiunii reţinute în sarcina inculpatului, întrucât provenienţa drogurilor de risc nu are nicio relevanţă sub aspectul acţiunii de deţinere, pe nedrept, în vederea consumului propriu al acestora.

Sub aspect probatoriu se mai reţin concluziile raportului de constatare tehnico-științifică nr. 768418/04.02.2019 (filele 39 – 41 dosar u.p.) conform cărora proba ridicată de la inculpat şi supusă analizei Laboratorului Central de Analiză şi Profil al Drogurilor era constituită din 0,21 grame de canabis.

În drept, fapta inculpatului D.H. care în data de 25.11.2018, a deţinut, pe nedrept, în vederea consumului propriu, cantitatea de 0,21 grame de canabis întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000.

În consecinţă, se constată faptul că din probele administrate în cursul urmăririi penale rezultă suficiente date cu privire la existenţa faptei pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală şi cu privire la vinovăţia inculpatului, iar încadrarea juridică este corectă.

În speţă sunt întrunite şi celelalte condiţii prevăzute de dispoziţiile art. 480 – 482 C.proc.pen.

Maximul special al pedepsei prevăzute de lege pentru infracţiunea reţinută în sarcina inculpatului minor D.H. este până în 15 ani închisoare, fiind sancţionată cu pedeapsa de la 3 luni la 2 ani închisoare sau amendă, acordul de recunoaştere a vinovăţiei a fost încheiat în formă scrisă şi conţine menţiunile prev. de art. 482 C.proc.pen., iar cu ocazia încheierii acestuia inculpatul a fost asistat de un apărător desemnat din oficiu, fiind prezent atât un interpret care asigura traducerea, precum şi părintele inculpatului şi un reprezentant al D.G.A.S.P.C., întrucât la data comiterii faptei inculpatul D.H. era minor.

De asemenea, acordul de recunoaştere a vinovăţiei a fost avizat în prealabil, în scris, sub aspectul limitelor de către procurorul ierarhic superior, conform art. 478 alin. 4 C.proc.pen.

Apoi, în mod justificat s-au reţinut dispoziţiile art. 480 alin. 4 C.proc.pen., care în cazul inculpaţilor minori are influenţă asupra alegerii măsurii educative, având în vedere că inculpatul D.H. a recunoscut fapta reţinută în sarcina sa, precum şi probele administrate în cursul urmăririi penale.

Faţă de considerentele de mai sus, văzând cantitatea mică a drogurilor de risc deţinute, raportat şi la circumstanţele personale ale inculpatului, care a fost minor la data comiterii faptei, frecventează cursurile unei unităţi de învăţământ, nu are antecedente penale şi a recunoscut şi regretat fapta comisă, instanţa apreciază că felul şi durata măsurii educative, cu privire la care s-a ajuns la un acord între procuror şi inculpat, este suficientă, pentru atingerea scopului şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere şi de reeducare ale măsurii, şi în consecinţă, urmează ca, în baza art. 485 alin. 1 lit. a C.proc.pen., să se admită acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Covasna cu inculpatul D.H., cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, obiect al cauzei penale nr. 57/D/P/2018.

Aşa fiind, urmează ca, în baza art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 raportat la art. 113 şi urm. C.pen. cu aplicarea art. 480 alin. 4 teza II C.proc.pen., inculpatului D.H. să îi fie aplicată măsura educativă a consemnării la sfârşit de săptămână pe o durată de 4 (patru) săptămâni, sub coordonarea Serviciul de Probaţiune Covasna, pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu.

În baza art. 121 alin. 1 lit. c şi e C.pen., se va impune inculpatului minor D.H. ca, pe durata executării măsurii educative a supravegherii, să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Covasna la datele fixate de acesta şi să nu participe la adunări publice organizate sau spontane şi să nu participe la evenimente cu caracter muzical în cluburi, discoteci sau în orice alte spaţii în care se organizează astfel de evenimente.

Se va atrage atenţia inculpatului că în cazul nerespectării cu rea-credinţă a măsurii educative sau a obligaţiilor impuse se poate dispune prelungirea măsurii educative neprivative de libertate, înlocuirea cu o măsură neprivativă de libertate mai severă sau înlocuirea măsurii luate cu internarea într-un centru educativ.

În baza art. 112 lit. f C.pen. raportat la art. 16 alin. 1 lit. a din Legea nr. 143/2000, se va constata că proba constând în cantitatea de 0,21 grame cannabis, aparţinând inculpatului, a fost consumată în procesul analizelor de laborator, astfel cum rezultă din cuprinsul raportului de constatare tehnico-științifică nr. 768418/04.02.2019 întocmit de Laboratorul Central de Analiză şi Profil al Drogurilor (filele 39 – 41 dosar u.p.).

În baza art. 485 alin. 4 C.proc.pen., cu aplicarea art. 398 C.proc.pen., rap. la art. 274 alin. 1 C.proc.pen., inculpatul D.H. va fi obligat să plătească statului suma 850 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de acesta (800 lei pentru faza de urmărire penală şi 50 lei pentru termenul acordat după sesizarea instanţei cu acordul încheiat).

În baza art. 274 alin. 1 C.proc.pen., raportat la art. 275 alin. 6 C.proc.pen., onorariul apărătorului din oficiu al inculpatului, av. ……………, în cuantum de 554 lei, va fi avansat din fondul Ministerului Justiţiei şi va rămâne în sarcina statului.

În baza art. 7 alin. 2 din Legea nr. 178/1997 raportat la art.1 alin. 1 lit. a din Ordinul nr. 772/C-414 din 05.03.2009, se va acorda suma de 23,15 lei domnului interpret ……….. cu titlu de onorariu care conform art. 275 alin. 6 C.proc.pen. va rămâne în sarcina statului.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

În baza art. 485 alin. 1 lit. a C.proc.pen., admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Covasna cu inculpatul D.H., fiul lui B. și G.-B., născut la data de ……… în municipiul …….., județul …….., domiciliat în ………………, posesor al CI seria … nr. ……., CNP ………., cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, obiect al cauzei penale nr. 57/D/P/2018.

În baza art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 raportat la art. 113 şi urm. C.pen. şi art. 119 C.pen. cu aplicarea art. 480 alin. 4 teza II C.proc.pen., aplică inculpatului D.H. măsura educativă a consemnării la sfârşit de săptămână pe o durată de 4 (patru) săptămâni, sub coordonarea Serviciul de Probaţiune Covasna, pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu.

În baza art. 121 alin. 1 lit. c şi e C.pen., impune inculpatului D.H., pe durata executării măsurii educative a consemnării la sfârşit de săptămână, următoarele obligaţii:

-să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Covasna la datele fixate de acesta;

-să nu participe la adunări publice organizate sau spontane şi să nu participe la evenimente cu caracter muzical în cluburi, discoteci sau în orice alte spaţii în care se organizează astfel de evenimente.

Atrage atenţia inculpatului că în cazul nerespectării cu rea-credinţă a măsurii educative sau a obligaţiilor impuse se poate dispune prelungirea măsurii educative neprivative de libertate, înlocuirea cu o măsură neprivativă de libertate mai severă sau înlocuirea măsurii luate cu internarea într-un centru educativ.

În baza art. 112 lit. f C.pen. raportat la art. 16 alin. 1 lit. a din Legea nr. 143/2000, constată că proba constând în cantitatea de 0,21 grame cannabis, aparţinând inculpatului, a fost consumată în procesul analizelor de laborator.

În baza art. 485 alin. 4 C.proc.pen., cu aplicarea art. 398 C.proc.pen., rap. la art. 274 alin. 1 C.proc.pen., obligă inculpatul să plătească statului suma de 850 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de acesta.

În baza art. 274 alin. 1 C.proc.pen., raportat la art. 275 alin. 6 C.proc.pen., onorariul apărătorului din oficiu al inculpatului, av. …………, în cuantum de 554 lei, se avansează din fondul Ministerului Justiţiei şi rămâne în sarcina statului.

În baza art. 273 C.proc.pen. raportat la art. 7 alin. 2 din Legea nr. 178/1997 cu aplicarea art.1 alin. 1 lit. a din Ordinul nr. 772/C-414 din 05.03.2009, acordă suma de 23,15 lei domnului interpret ………… cu titlu de onorariu care conform art. 275 alin. 6 C.proc.pen. rămâne în sarcina statului.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 23.10.2019.

PREŞEDINTE GREFIER