Valabilitate titlu de proprietate emis în baza unei hotărâri judecătoreşti care stabileşte amplasamentul exact al terenului.

Sentinţă civilă 2093 din 13.11.2019


Prin cererea înregistrată la data de 08.03.2019 sub nr. ...../866/2019 pe rolul Judecătoriei Paşcani, reclamanta ADS a chemat în judecată pe pârâţii P.V., Comisia judeţeană Iaşi, Comisia locală S. P., solicitând ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se constate nulitatea absolută a titlului de proprietate nr. 384146 din data de 09.01.2017, emis pentru suprafaţa de 0,50 ha, situată în tarlaua 21, parcela 165, eliberat pe numele P.V. şi să fie obligaţi pârâţii să îi lase în deplină proprietate şi liniştită posesie suprafaţa de 0,5 ha, având categoria de folosinţă " teren arabil ",

În motivarea cererii reclamanta arată că prin titlul de proprietate nr. 384146 din data de 09.01.2017, s-a reconstituit pârâtei P.V., dreptul de proprietate pentru o suprafaţă totală de 0,5 ha, având categoria de folosinţă  teren arabil, suprafaţă de teren situată pe raza teritorial administrativă a localităţii S.P.

Suprafaţa de teren care face obiectul titlului de proprietate se află în patrimonial ADS, fiind preluată de la SC A S.A., jud. Iaşi, prin Protocolul nr. 10118/20.04.2000 în baza OUG nr. 198/1999 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri agricole, teren ce face parte din domeniul privat al statului.

Terenul ce constituie obiectul respectivului titlu de proprietate este arendat prin contractul nr. 11/22.03.2016 încheiat de ADS cu SC M.Travel SRL.

Astfel, în raport de prevederile art. 644 şi art. 645 din Vechiul Cod Civil (în vigoare la data apariţiei Legii nr. 268/2001) care consacră ca mod de dobândire a dreptului de proprietate legea, reclamanta face dovada clară a proprietăţii asupra terenului în litigiu.

ADS, în exercitarea atribuţiilor care-i revin potrivit legii, încheie contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă şi neagricolă aflate în patrimoniul propriu, persoanele fizice sau juridice dobândind dreptul de exploatare a terenului, în schimbul plăţii unui preţ (redeventă, arendă etc).

Veniturile încasate de ADS din aceste activităţi se fac venituri la bugetul de stat, conform art. 8 alin. (3) din OUG nr. 147/2002 pentru reglementarea unor probleme financiare şi pentru modificarea unor acte normative, situaţie menţinută şi după reorganizarea instituţiei în conformitate cu Legea nr. 329/2009.

Până la acest moment, Comisia judeţeană Iaşi nu a înaintat ADS nicio documentaţie pentru reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 0,5 ha, în vederea întocmirii Protocolului de predare-preluare cu Comisia locală SP, pentru punerea în posesie a pârâtei P.V., în conformitate cu legile de fond funciar.

Comisia judeţeană emite titlul de proprietate pe baza documentaţiilor înaintate de comisia locală, care cuprinde anexele validate, planurile parcelare, procesele verbale de punere în posesie şi schiţele terenurilor.

Prin dispoziţiile art. 47 din Regulamentul privind procedura de constituire, atribuţiile şi funcţionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, a modelului şi modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum şi punerea în posesie a proprietarilor, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 890/2005, protocolul încheiat între Comisia locală şi ADS este un act premergător şi trebuie inclus în documentaţia elaborată pentru emiterea titlului de proprietate.

În ceea ce priveşte calitatea procesuală activă a reclamantei în prezenta cauză, ţine să precizeze că potrivit legislaţiei speciale ce îi reglementează activitatea, potrivit art. 4 alin (1) din Legea nr. 268/2001, ADS este instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, în subordinea Guvernului şi în coordonarea tehnică a Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care exercită în numele statului prerogativele dreptului de proprietate asupra terenurilor cu destinaţie agricolă aparţinând domeniului public şi privat al statului.

Atribuţiile speciale ale A.D.S. în domeniul aplicării legilor de fond funciar sunt stabilite prin Legea nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, cu modificările şi completările ulterioare, şi H.G. nr. 626/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 265/2001, cu modificările şi completările ulterioare, şi anume:

- inventarierea, potrivit art. 7 din Legea nr. 268/2001, împreună cu oficiul de cadastru, geodezie şi cadastru, a terenurilor cu destinaţie agricolă preluate din administrarea LA.S.-urilor, care sunt terenuri aparţinând domeniilor public şi privat ale statului.

- predarea terenurilor din domeniul privat al statului, cu respectarea unei proceduri speciale în care etapele sunt obligatoriu a fi îndeplinite.

Astfel, potrivit art. 3. alin.3 şi art. 7, alin. 7 din Legea nr. 268/2001, coroborate cu art. 9 din H.G. 626/2001, terenurile cu destinaţie agricolă din domeniul privat al statului, ce se solicită a fi retrocedate în conformitate cu prevederile legilor fondului funciar, se transmit de către A.D.S. comisiilor locale, pe bază de protocol, la cererea comisiilor judeţene, conform Normelor interne al A.D.S, în vederea eliberării titlurilor de proprietate şi punerii în posesie a celor îndreptăţiţi.

În conformitate cu prevederile art. 9 alin. 1 şi 2 din HG nr. 626/2001:

„ (1) Terenurile cu destinaţie agricola a căror retrocedare se solicită în conformitate cu prevederile Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicata, cu modificările ulterioare, şi ale Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale Legii nr.169/1997, cu modificările ulterioare, se transmit de ADS comisiilor locale, pe baza de protocol, la cererea comisiilor judeţene, conform modelului cadru aprobat de Consiliul de Administraţie al ADS.

(2) Anterior încheierii protocolului prevăzut la alin. 1 vor fi parcurse următoarele etape:

a) prezentarea către ADS a cererii comisiei judetene de aplicare a Legii fondului funciar, împreuna cu actele ce stau la baza acesteia, precum si a documentaţiei de predare a terenurilor cu destinaţie agricola, stabilita de Consiliul de Administraţie al ADS;

b) verificarea de către direcţiile de specialitate din cadrul ADS a legalităţii documentaţiei prezentate.""

Coroborând aceste dispoziţii, rezultă că pentru a putea preda o suprafaţă de teren, ADS este obligată să verifice documentaţia prezentată şi abia apoi să procedeze, dacă este cazul, la predarea prin protocol a unei suprafeţe de teren.

Această etapă de verificare a documentaţiei înaintate de către Comisia judeţeană, sub aspectul realităţii datelor şi al legalităţii este prevăzută de lege, în mod imperativ, în sarcina ADS, şi ea trebuie să aibă loc anterior predării terenului către comisiile locale.

Se impune să sublinieze faptul că potrivit art. 5 din HG nr. 890/2005, cu modificările şi completările ulterioare, comisiile locale de fond funciar "...a) preiau şi analizează cererile depuse în conformitate cu prevederile legii, pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere,...; f) întocmesc situaţii definitive, potrivit competenţelor ce le revin, privind persoanele fizice şi juridice îndreptăţite să li se atribuie teren...; h) înaintează şi prezintă spre aprobare şi validare comisiei judeţene situaţiile definitive, împreună cu documentaţia necesară; i) pun în posesie, prin delimitare în teren, persoanele îndreptăţite să primească terenul, completează fişele de punere în posesie a acestora, după validarea de către comisia judeţeană a propunerilor făcute, şi le înmânează titlurile de proprietate, potrivit competenţelor ce le revin;", iar, conform art. 6 din acelaşi act normativ, comisiile judeţene " ...emit titlurile de proprietate pentru cererile validate".

Potrivit art. 36 alin.(l) din HG nr. 890/2005 "pe baza documentaţiilor înaintate de comisiile locale, care cuprind anexele validate, planurile parcelare, procesele-verbale de punere în posesie şi schiţele terenurilor, comisia judeţeană emite titlurile de proprietate conform modelului prezentat în anexa nr. 20... ".

Procedura anterioară încheierii protocolului presupune, deci, prezentarea către A.D.S. a cererii comisiei judeţene de aplicare a legilor fondului funciar, împreună cu actele ce stau la baza acesteia, precum şi a documentaţiei de predare a terenurilor cu destinaţie agricolă şi verificarea de către direcţiile de specialitate din cadrul A.D.S. a legalităţii documentaţiei aprobate.

Din textele legale prezentate, rezultă că A.D.S. predă terenul agricol numai după primirea cererii de la Comisia judeţeană însoţită de documentaţia doveditoare aferentă (hărţi şi înscrisuri), şi după verificarea în privinţa legalităţii a acestei documentaţii.

În acelaşi sens, se impune să menţioneze prevederile art. 47 alin. 1 din HG nr. 890/2005, cu modificările şi completările ulterioare, care dispune, cu caracter imperativ, următoarele: "In conformitate cu prevederile art. 7 alin. (7) din Legea nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, cu modificările şi completările ulterioare şi conform art. 9 şi 10 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea ADS, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 626/2001, cu modificările şi completările ulterioare, terenurile care fac obiectul retrocedării drepturilor proprietarilor, conform Legii nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legii nr. 1/2000, cu modificările ulterioare, se vor preda pe bază de protocol comisiilor locale, în vederea eliberării titlurilor de proprietate şi punerii în posesie a celor îndreptăţiţi, în cel mult 30 zile de la comunicarea hotărârii însoţită de documentaţia care a stat la baza acesteia."

Concluzionând, terenul în suprafaţă de 0,5 ha, aflat în domeniul privat al statului si administrarea ADS, face obiectul titlului de proprietate nr. 384146, fără a fi parcurse procedurile legale în vigoare prevăzute de legile de fond funciar şi anume, sesizarea ADS de către Comisia judeţeană Iaşi cu documentaţia corespunzătoare, aceasta fiind o condiţie esenţială pentru predarea terenului către Comisia locală SP, în baza unui protocol de predare-preluare.

ADS are obligaţia legală de a verifica existenţa faptică a terenului în propriul patrimoniu, caracterul complet al documentaţiilor prevăzute de lege, precum şi regimul juridic al terenului ce urmează a fi predat pe bază de protocol, iar în măsura în care se constată că sunt satisfăcute cerinţele legale, se procedează la întocmirea protocolului de predare-preluare a terenurilor cu destinaţie agricolă din domeniul privat al statului.

Având în vedere aceste dispoziţii legale, solicită să se să constate că între Comisia locală S.P.şi ADS nu există încheiat un astfel de protocol de predare-preluare a terenului agricol din domeniul privat al statului pentru care a fost emis titlul de proprietate atacat prin prezenta acţiune.

Prin urmare, lipsa diligenţelor din partea Comisiei locale S.P.şi Comisiei judeţene Iaşi, implicit a nerespectării de către acestea a prevederilor legale menţionate, plasează titlul de proprietate nr.384146, în sfera actelor întocmite cu nerespectarea dispoziţiilor legilor fondului funciar, întrucât suprafaţa de 0,5 ha este inventariată în domeniul privat al statului şi administrarea ADS.

Fără parcurgerea acestor etape administrative obligatorii în materia retrocedărilor terenurilor agricole, întreaga procedură de reconstituire a dreptului de proprietate desfăşurată între entităţile publice, implicate în acest proces la nivelul întregii ţări, este viciată şi se situează în afara cadrului legal statuat de legiuitorul român, realizându-se, aşadar, fără respectarea normelor legale obligatorii şi imperative din materia fondului funciar.

Aşadar, eliberarea titlului de proprietate atacat pentru suprafaţa de 0,5 ha, aflată în domeniul privat al statului şi administrarea ADS, fără a se fi încheiat un protocol de predare-preluare a terenului în condiţiile actelor normative invocate, este lovită de nulitate absolută.

Potrivit art. 7 alin. 8 din Legea nr. 268/2001, cu modificările şi completările ulterioare, „în situaţia în care ADS constată că au fost săvârşite abuzuri comise prin acte administrative în aplicarea Legii nr. 18/1991, republicată, şi a Legii nr. 1/2000, aceasta se poate prevala de prevederile art. 60-62 din Legea nr. 18/1991, republicata, sau poate sesiza instanţele judecătoreşti în a căror rază teritorială este situat terenul."

Pentru a fi respectate aceste norme legale invocate şi a fi întocmai îndeplinită finalitatea acestora avută în vedere de legiuitor, roagă instanţa să ţină cont de interesul ce se doreşte a fi protejat prin edictarea normei.

Pârâţilor li s-au comunicat cererea de chemare în judecată şi înscrisurile anexate, iar la data de 04.04.2019 pârâta Comisia judeţeană Iaşi a depus întâmpinare în care arată potrivit art.5 lit.i) din H.G. nr.890/2005, comisiile locale "pun în posesie, prin delimitare în teren, persoanele îndreptăţite să primească terenul, completează fişele de punere în posesie a acestora, după validarea de către comisia judeţeană a propunerilor făcute, şi le înmânează titlurile de proprietate, potrivit competenţelor ce le revin'.

Potrivit art.34 alin.(l) din acelaşi act normativ „Punerea în posesie cu terenuri agricole a persoanelor îndreptăţite, pe bază de măsurători topografice, se va efectua în conformitate cu prevederile art.27 din Legea nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de către specialişti în măsurători topografice, cadastru agricol, organizarea teritoriului, îmbunătăţiri funciare şi cadastru general. în situaţia în care volumul lucrărilor depăşeşte posibilităţile de lucru ale comisiei, acestea se pot executa prin prestări de servicii de specialişti în măsurători topografice, cadastru agricol, organizarea teritoriului, îmbunătăţiri funciare şi cadastru general ai agenţilor economici. (...)", iar conform alin.(4) "Punerea în posesie se face prin întocmirea procesului- verbal, conform machetelor prevăzute în anexa nr.19, şi prin semnarea acestuia", procesul-verbal fiind un act-condiţie în absenţa căruia comisia judeţeană nu emite titlul de proprietate.

De asemenea, art.36 alin,(l) din H,G.nr.890/2005 prevede că "Pe baza documentaţiilor înaintate de comisiile locale, care cuprind anexele validate, planurile parcelare, procesele- verbale de punere în posesie şl schiţele terenurilor, comisia judeţeană emite titlurile de proprietate conform modelului prezentat în anexa nr.20."

Art.27 alin.(l) din Legea nr. 18/1991, republicata, cu modificările şi completările ulterioare prevede că: „(1) Punerea în posesie şi eliberarea titlurilor de proprietate celor îndreptăţiţi nu pot avea loc decât numai după ce s-au făcut în teren delimitările necesare pentru măsurători, stabilirea vecinătăţilor pe temeiul schiţei, amplasamentului stabilit şi întocmirea documentelor constatatoare prealabile." iar potrivit art.116 alin.(l) şi (2) din acelaşi act normativ „(1) Comisiile comunale, orăşeneşti şl municipale, constituite potrivit prevederilor art.12, vor efectua lucrările şi operaţiunile stabilite de lege, din competenţa lor, indiferent dacă se reconstituie sau se constituie dreptul de proprietate ori se restituie terenuri prin ordinul prefectului, înaintând aceste lucrări, după caz, comisiilor judeţene sau prefectului, în vederea eliberării titlurilor de proprietate, respectiv emiterii ordinului prefectului.

Comisiile prevăzute la alin.(l) vor efectua operaţiunile de punere în posesie, întocmind în acest scop procese verbale pe care le vor înainta comisiilor judeţene."

Astfel este evident că comisia judeţeană are competenţe doar în ceea ce priveşte stabilirea întinderii dreptului de proprietate, iar în ceea ce priveşte stabilirea şi identificarea amplasamentului terenului pentru care se face punerea în posesie şi se emite titlu de proprietate competenţa aparţine în mod exclusiv comisiilor locale de fond funciar.

În cazul în care, în urma probatoriului administrat în cauză, se va constata că titlul de proprietate contestat a fost emis cu nerespectarea prevederilor legale, roagă instanţa să aibă în vedere şi faptul că art.58 din Legea nr.18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede că "Pe baza hotărârii judecătoreşti definitive, comisia judeţeană, care a emis titlul de proprietate, îl va modifica, îi va înlocui sau îl va desfiinţa."

Faţă de solicitarea ca pârâţii să lase în deplină proprietate şi liniştită posesie suprafaţa de 0,5 ha teren, invocă excepţia lipsei calităţii sale procesuale pasive.

Menţionează că art.12 din Legea nr.18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare prevede: "(1) în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituirea sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptăţiţi si eliberării titlurilor de proprietate, în fiecare comună, oraş sau municipiu, se constituie, prin ordinul prefectului, o comisie condusă de primar.

(2) Comisiile comunale, orăşeneşti sau municipale vor funcţiona sub îndrumarea unei comisii judeţene, numită prin ordinul prefectului şi condusă de acesta".

Potrivit art.51 din Legea nr. 18/1991, republicată,cu modificările şi completările ulterioare: comisia judeţeană este competentă să soluţioneze contestaţiile şi să valideze ori să invalideze măsurile stabilite de comisiile locale, iar art.52 stipulează că "(1) In sensul prezentei legi, comisia locală este autoritate publică cu activitate administrativă, iar comisia judeţeană este autoritate publică cu autoritate administrativ-jurisdicţională."

Prin art. 6 din H.G nr.890/2005 cu modificările şi completările ulterioare, sunt stabilite în mod clar atribuţiile comisiei judeţene de fond funciar.

Prin urmare, întrucât Comisia judeţeană de fond funciar Iaşi este un organism colegial cu atribuţii în ceea ce priveşte stabilirea dreptului de proprietate şi emiterea titlurilor de proprietate în favoarea persoanelor îndreptăţite, nu poate avea calitate procesuală pasivă |privire la acest capăt de cerere.

Ceilalţi pârâţi nu au depus întâmpinare.

La solicitarea instanţei comisia judeţeană şi OCPI Iaşi au înaintat la dosar documentaţia ce a stat la baza emiterii titlului de proprietate.

La termenul din 31.07.2019 domnul avocat .... a depus delegaţie de reprezentare pentru pârâta P.V. şi copia cărţii de identitate a acesteia, precizând că pârâta  nu mai are domiciliul la adresa indicată de către reclamantă din anul 2016.

Ca urmare, instanţa a dispus comunicarea unei copii de pe cererea de chemare în judecată către această pârâtă la adresa actuală, însă nu a depus întâmpinare şi nici nu s-a prezentat în instanţă.

Analizând probatoriul administrat în cauză, prin prisma dispoziţiilor legale aplicabile, instanţa reţine următoarele:

La data de 09.01.2017 a fost emis titlul de proprietate nr. 384146 pe numele P.V. pentru suprafaţa de 5000 mp teren situat în comuna SP tarlaua 21 parcela 165/4/77.

Conform art. III al. 1 lit. a din legea 169/1997 sunt lovite de nulitate absolută, potrivit dispoziţiilor legislaţiei civile, aplicabile la data încheierii actului juridic, următoarele acte emise cu încălcarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, Legii nr. 1/2000  pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991  şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare şi ale prezentei legi:

a) actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, în favoarea persoanelor care nu erau îndreptăţite, potrivit legii, la astfel de reconstituiri sau constituiri, cum sunt:

(i) actele de reconstituire în favoarea unor persoane care nu au avut niciodată teren în proprietate predat la cooperativa agricolă de producţie sau la stat sau care nu au moştenit asemenea terenuri;

(ii) actele de reconstituire şi constituire în favoarea altor persoane asupra vechilor amplasamente ale foştilor proprietari, solicitate de către aceştia, în termen legal, libere la data solicitării, în baza Legii nr. 18/1991  pentru terenurile intravilane, a Legii nr. 1/2000  şi a prezentei legi, precum şi actele de constituire pe terenuri scoase din domeniul public în acest scop;

(iii) actele de reconstituire şi constituire a dreptului de proprietate în favoarea altor persoane asupra terenurilor proprietarilor care nu au fost înscrişi în cooperativa agricolă de producţie, nu au predat terenurile statului sau acestea nu au fost preluate de stat prin acte translative de proprietate;

(iv) actele de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate emise după eliberarea titlului de proprietate fostului proprietar pe vechiul amplasament, transcris în registrele de transcripţiuni şi inscripţiuni sau, după caz, intabulat în cartea funciară, precum şi actele de înstrăinare efectuate în baza lor;

(v) actele de reconstituire şi constituire a dreptului de proprietate în măsura în care au depăşit limitele de suprafaţa stabilite de art. 24 alin. (1) din Legea fondului funciar nr. 18/1991;

(vi) actele de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unor terenuri forestiere pentru persoanele care nu au deţinut anterior în proprietate astfel de terenuri.

b) actele de constituire a dreptului de proprietate pe terenurile agricole aflate în domeniul public sau privat al statului, ori în domeniul public al comunelor, oraşelor sau municipiilor;

c) actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate în intravilanul localităţilor, pe terenurile revendicate de foştii proprietari, cu excepţia celor atribuite conform art. 23 din lege;

d) actele de constituire a dreptului de proprietate pe terenurile agricole constituite ca izlaz comunal;

e) actele de constituire a dreptului de proprietate, în condiţiile art. 20, în localităţile în care s-a aplicat cota de reducere prevăzută de lege;

f) actele de constituire a dreptului de proprietate, în condiţiile art. 20 şi în cazul în care în localitatea respectiva nu s-a constituit dreptul de proprietate persoanelor îndreptăţite de lege;

g) transferurile de terenuri dintr-o localitate în alta, efectuate cu încălcarea condiţiilor prevăzute de lege, în scopul ilicit de a spori prin aceasta valoarea terenului primit ca urmare a transferului;

h) actele de vânzare-cumpărare privind construcţiile afectate unei utilizări  sociale sau culturale - case de locuit, creşe, grădiniţe, cantine, cămine culturale, sedii şi altele asemenea - ce au aparţinut cooperativelor agricole de producţie, cu încălcarea dispoziţiilor imperative prevăzute la ultimul alineat al art. 28 din lege.

În esenţă, reclamanta solicită să se constate nulitatea absolută a acestui titlu întrucât cuprinde suprafaţa de 0,5 ha aflată în domeniul privat al statului şi administrarea ADS, şi nu s-a încheiat un protocol de predare-preluare a terenului în condiţiile actelor normative invocate.

Din documentaţia înaintată de OCPI şi Comisia judeţeană Iaşi instanţa constată că acest titlu nu a fost emis pe baza documentaţiei specifice întocmite de comisia locală, ci în baza prevederilor unei hotărâri judecătoreşti.

Astfel, prin sentinţa civilă nr. ..../24.02.2015 a Judecătoriei Paşcani  a fost admisă acţiunea, astfel cum a fost precizată, formulată de reclamanta P.V. în contradictoriu cu Comisia municipală Paşcani, Comisia judeţeană Iaşi şi intervenientul forţat Comisia locală S.P. şi a fost obligat intervenientul forţat- Comisia locală S.-P. la punerea în posesie şi întocmirea documentaţiei prealabile emiterii titlului de proprietate pentru suprafaţa de 0,50 ha teren situat în extravilan com. S. P. în tarlaua 21, parcela A  165/4/77, astfel cum a fost identificată în raportul de expertiză întocmit în cauză de dl. expert Mangalagiu Ioan.

De asemenea, a fost obligată Comisia judeţeană Iaşi, în măsura în care i se va înainta documentaţia de către comisia locală, la emiterea titlului de proprietate pe numele reclamantei pentru suprafaţa de 0,50 ha teren reconstituită prin decizia nr. 118/1992 a Prefectului judeţului Iaşi.

Prin decizia civilă nr. .../22.09.2015 Tribunalul Iaşi au fost admise apelurile promovate de comisia judeţeană Iaşi şi Comisia locală S.P.şi a fost modificată în parte sentinţa civilă nr. 591/24.02.2015 pronunţată de Judecătoria Paşcani în sensul că:

- s-a admis cererea formulată de reclamanta P.V. in contradictoriu cu pârâtele Comisia municipala Paşcani, Comisia judeţeană Iaşi;

- s-a respins cererea formulată în contradictoriu cu intervenientul forţat Comisia locală SP;

- a fost obligată Comisia locală fond funciar P. la punerea în posesie şi întocmirea documentaţiei prealabile emiterii titlului de proprietate pentru suprafaţa de 0,50 ha teren situat în extravilan com. S. P., în tarlaua 21, parcela A  165/4/77, astfel cum a fost identificată în raportul de expertiză întocmit în cauză de dl. expert Mangalagiu Ioan.

La dosar a fost depusă în copie şi această expertiză şi se poate observa faptul că titlul de proprietate a fost emis exact pe amplasamentul identificat de domnul expert, respectându-se astfel întocmai dispoziţiile hotărârii judecătoreşti.

În condiţiile în care titlul contestat nu are la bază documentele întocmite de comisiile de fond funciar în baza legislaţiei specifice, ci dispoziţiile unei hotărâri judecătoreşti, dispoziţii care au fost respectate întocmai, în mod evident nu se mai putea pune problema aplicării dispoziţiilor art. 3. alin.3 şi art. 7, alin. 7 din Legea nr. 268/2001, coroborate cu art. 9 din H.G. 626/2001 invocate de reclamantă şi  celorlalte dispoziţii citate privind încheierea protocolului de predare primire.

Aşadar, în cauza de faţă instanţa constată că nu s-a comis niciun abuz de către comisii în aplicarea dispoziţiilor legilor speciale din domeniul fondului funciar după cum susţine reclamanta, titlul nefiind emis pe baza aplicării dispoziţiilor legale de către comisia locală şi cea judeţeană, ci prin punerea executarea dispoziţiilor unei hotărâri  judecătoreşti.

În condiţiile în care nu s-a dovedit faptul că decizia nr. ..../22.09.2015 a Tribunalului Iaşi ar fi fost desfiinţată, anulată sau modificată, instanţa de faţă constată că titlul de proprietate contestat a fost legal emis.

În ceea ce priveşte susţinerile reclamantei potrivit cu care terenul înscris în titlul de proprietate ar fi inclus în terenul preluat de la SC A S.A. S., jud. Iaşi, prin protocolul nr. 10118/20.04.2000 în baza OUG nr. 198/1999  şi în terenul ce a făcut obiectul contractului de arendă nr. 11/22.03.2016 încheiat de ADS cu SC M.Travel SRL, instanţa constată că nu s-a administrat vreo probă care să dovedească temeinicia acestor susţineri.

Astfel, terenul din titlu este situat în tarlaua 21 parcela 165/4/77, iar  protocolul nr. 10118/20.04.2000 a avut ca obiect ( printre altele) teren situat în tarlaua 21 parcela 165. În contractul de arendă se menţionează că acesta are ca obiect  suprafaţa de 379,3792 ha teren situat în localitatea S.P.aflat în administrarea arendatorului, fără a fi precizate datele de identificare topografică ale acestui teren. Se mai arată în contract că terenul ce face obiectul contractului se va preda arendaşului pe baza unui proces verbal de predare primire  întocmit între reprezentatul ADS şi arendaş, însă reclamanta nu a depus la dosar vreun astfel de proces verbal în care să fie identificate terenurile ce au făcut obiectul acestui contract.

Faţă de aceste împrejurări, instanţa constată că reclamanta nu a dovedit faptul că terenul menţionat în titlul de proprietate emis pe numele pârâtei P.V. s-ar suprapune total sau parţial cu terenul ce a făcut obiectul protocolului nr. 10118/20.04.2000 ori cu terenul ce a făcut obiectul contractului de arendă nr. 11/22.03.2016 încheiat de ADS cu SC M.Travel SRL.

În ceea ce priveşte excepţia invocată de pârâta Comisia judeţeană Iaşi, instanţa constată că aceasta este neîntemeiată. Astfel, faptul deţinerii unei suprafeţe de teren de către o altă persoană decât proprietarul acesteia este un aspect care ţine de fondul problemei şi nu de calitatea procesuală. Proprietarul unui imobil are posibilitatea de a solicita obligarea persoanei care îl deţine pe nedrept la a-i lăsa bunul în deplină proprietate şi liniştită posesie. În situaţia în care din probele administrate rezultă că pârâtul nu posedă bunul, acest fapt conduce la respingerea cererii pe fond şi nu la lipsa calităţii procesuale pasive a pârâtului.

Faţă de considerentele expuse, instanţa constată că cererea de faţă, astfel cum a fost formulată, este neîntemeiată şi va fi respinsă.

Instanţa va respinge cererea pârâtei P.V. privind obligarea reclamantei la plata cheltuielilor de judecată întrucât în cauza de faţă pârâta nu a făcut dovada efectuării unor astfel de cheltuieli.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂŞTE:

Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Comisia judeţeană Iaşi invocată de această pârâtă prin întâmpinare.

Respinge ca neîntemeiată acţiunea formulată de reclamanta ADS în contradictoriu cu pârâţii P.V., Comisia judeţeană Iaşi, Comisia locală S.P.

Respinge ca neîntemeiată cererea pârâtei P.V. privind obligarea reclamantei la plata cheltuielilor de judecată.

Cu drept de apel care se depune la Judecătoria Paşcani în termen de 30 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, ......

PREŞEDINTE, GREFIER,