Tâlhărie calificată – pedeapsă cu închisoarea cu regim de detenţie.

Sentinţă penală 295 din 18.11.2019


Prin rechizitoriul nr.3527/P/2019 din 27.09.2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, inculpații pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată, prev. de art. 233-234 alin.1 lit. d Cod Penal, cu aplic.art. 41 alin.1 Cod Penal  și art. 77 lit. d Cod Penal şi pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată, prev. de art. 233-234 alin.1 lit. d Cod Penal, cu aplic.art. 113 alin.3 Cod Penal.

În fapt, s-a reţinut că în seara zilei de 31.08.2019, după orele 23,30 persoana vătămată Is-a hotărât să se deplaseze de la domiciliul său din orașul Tg.Frumos, str.22 Decembrie 1989 către stația de carburant Lukoil situată la intersecția străzilor Cuza Vodă cu strada 22 Decembrie 1989, pentru a-și cumpăra un pachet de țigări.

Conform propriilor susțineri, persoana vătămată avea asupra sa, în buzunarul pantalonilor,  suma de 260 lei în bancnote de 100, 50 și 10 lei.

La circa 30 m de Stația Lukoil, persoana vătămată s-a întâlnit cu inculpații Icu care anterior, în aceeaşi seară se întâlnise la un bar din apropiere unde au consumat băuturi alcoolice. Inculpaţii au întrebat persoana vătămată unde merge, iar aceasta le-a răspuns că se deplasează la stația Lukoil pentru a-și cumpăra țigări. Inculpaţii au mers în urma persoanei vătămate până în incinta stației. Persoana vătămată și-a achiziționat din incinta stației un pet conținând bere cu capacitatea de 2 litri și un pachet de țigări pe care le-a achitat cu o parte din banii  pe care îi avea asupra sa.

Conform imaginilor înregistrate pe camerele de supraveghere ale stației Lukoil, redate în planșa fotografică, la orele 00,22 persoana vătămată Ia intrat în incinta  acesteia, fiind urmat de către cei doi inculpați . În timpul cât persoana vătămată și-a achiziționat berea și țigările, cei doi inculpați au stat în permanență în apropiere, iar la un moment dat i-au solicitat să le achiziționeze 2 sandwich-uri. Persoana vătămată a refuzat solicitarea celor doi inculpați, după care a ieșit din stație deplasându-se către o zonă neiluminată din spate unde le-a oferit celor doi inculpați să consume din berea cumpărată și să fumeze țigări din pachetul recent achiziționat.

În continuare inculpatul Ii-a solicitat persoanei vătămate suma de 5 lei, însă a fost refuzat de aceasta, după care persoana vătămată și-a continuat deplasarea către domiciliu .

Din declarația persoanei vătămate dată la 2.09.2019 rezultă că ,,după ce a mai mers  4-5 metri a simțit  o lovitură dată cu pumnul după cap, imediat a căzut văzând că lovitura a fost aplicată de inculpatul, întrucât se afla în spatele său’’. În continuare, persoana vătămată a susţinut că cei doi inculpați au lovit-o cu picioarele în zona capului și a toracelui. La un moment dat, persoana vătămată a vrut să se ridice, iar inculpatul Ia prins-o de gât, imobilizând-o, împrejurare în care inculpatul Ii-a sustras din buzunarul pantalonilor suma de 220 lei, precum și pachetul de țigări în care se afla o brichetă.

După ce a fost deposedată de bani, persoana vătămată a mai fost lovită cu piciorul de două ori de către inculpatul uv, după care acesta împreună cu inculpatul Iau fugit către locuințele lor din apropierea căii ferate.

La orele 00,59 persoana vătămată a apelat SNUAU 112, sesizând fapta a cărei victimă a fost, iar din procesul verbal de constatare a infracțiunii încheiat de către organele de poliție  la data de 1.09.2019, orele 01,00, a rezultat că pe str. 22 Decembrie 1989 în apropierea Stației Peco Lukoil, spre partea gării, au identificat persoana vătămată Icare prezenta urme de sânge la nivelul feței și pe îmbrăcăminte.

Persoana vătămată a relatat organelor de poliție împrejurările în care a fost agresată fizic de către cei doi inculpați, care i-au sustras în același timp din buzunar un pachet de țigări început și aproximativ suma de 200 lei.

La scurt timp la fața locului s-a prezentat și o ambulanță care a preluat persoana vătămată la CPU Tg.Frumos pentru îngrijiri medicale, în timp ce organele de poliție s-au deplasat la imobilul în care locuiau cei doi inculpați situat în apropiere, pe strada Lunca Bahlueț, nr.46, unde au și fost identificați.

Este de menționat faptul că inculpatul Ise află într-o uniune consensuală cu numita Dinu Sorina Prințesa,  care este sora inculpatului I, așa explicându-se motivul pentru care cei doi inculpați locuiau la aceeași adresă.

Cu ocazia identificării celor doi inculpați, organele de poliție au constatat că inculpatul I prezenta urme de sânge pe tricou și pe brațe și palme, aspect ce rezultă din procesul verbal încheiat la 1.09.2019, motiv pentru care s-a impus conducerea acestuia la sediul poliției în vederea efectuării de cercetări.

Tot din conținutul procesului verbal sus menționat rezultă că inculpatul Ia recunoscut că în noaptea de 31.08/01.09.2019  împreună cu inculpatul Iau lovit persoana vătămată Icu pumnii și picioarele, după care au deposedat-o de suma de 38 lei și un pachet de țigări, apoi inculpatul Ia mers la Stația Peco Lukoil  unde și-a cumpărat un pachet de țigări și un pet de bere la 1 litru, după care s-a deplasat la domiciliul inculpatului I.

Între timp, persoana vătămată Ia fost examinată la CPU Tg.Frumos, fiind diagnosticată cu ,,traumatism cranio-cerebral, traumatism cranio facial, policontuzionat- agresiune, fără pierderea cunoștinței,,. După primirea îngrijirilor medicale persoana vătămată a părăsit unitatea medicală.

Prin ordonanța din 1.09.2019 organele de cercetare penală au dispus, în baza consimțământului prealabil al persoanei vătămate, examinarea fizică a acesteia. Cu această ocazie s-a constatat că aceasta nu prezenta urme vizibile de violență la nivelul feței și a toracelui, însă persoana vătămată a prezentat organelor de cercetare penală un tricou și o pereche de pantaloni scurți cu care se afla îmbrăcată în noaptea săvârșirii faptei. S-a constatat că tricoul de culoare albă  cu imprimeu prezenta pete de substanță de culoare brun-roșcat, iar pe partea opusă a acestuia a fost identificată o urmă de pământ creată prin stratificare, în legătură cu care persoana vătămată a afirmat că este o urmă de încălțăminte aparținând unuia din inculpați, în acest sens fiind și planșele fotografice întocmite cu această ocazie.

Potrivit certificatului medico legal nr.20530/2.09.2019  emis de IML Iași, persoana vătămată prezintă echimoze, tumefacții ce s-au putut  fi produse  prin lovire cu mijloace contondente și care au necesitat pentru vindecare 2-3 zile de îngrijiri medicale.

Fiind audiați, cei doi inculpați au dat mai multe declarații prin care fie au încercat să-și minimizeze sau chiar să-şi anuleze orice implicare- în cazul inculpatului I, fie să-și asume întreaga contribuție la comiterea faptei- în cazul inculpatului IDavid Vasile, în scopul exonerării de răspundere penală a inculpatului I, recent eliberat din penitenciar la data de 20.08.2019, cu un rest de pedeapsă neexecutat de 360 zile în urma unei condamnări pentru o altă faptă de tâlhărie.

Astfel, în privința inculpatului Ise constată o schimbare a poziției  sale procesuale  începând de la dobândirea calității de suspect și până la declarația dată în calitate de inculpat.În prima declarație dată în calitate de suspect la 3.09.2019 inculpatul Ia susținut că după ce a ieșit din incinta Stației Lukoil împreună cu persoana vătămată ,, când am ajuns la o zonă mai întunecoasă m-am enervat pentru că Pv tot cerea femeie și i-am aplicat o lovitură cu pumnul după cap, după care și cumnatul – Ia început să-l lovească cu pumnii și picioarele . Pv a căzut pe sol, eu m-am urcat pe el să-l lovesc... și-l țineam de gât, iar cumnatul meu a băgat mâna în buzunarul pantalonilor persoanei vătămate, luându-i banii și pachetul de țigări... după ce cumnatul l-a buzunărit, m-am ridicat de pe  persoana vătămată, iar Io tot lovea cu picioarele ,,, moment în care i-am cerut să se potolească crezând că-l omoară și că intru înapoi în pușcărie din cauza acestuia,).

Această primă declarație a inculpatului este și cea mai apropiată de realitate confirmând susținerile persoanei vătămate conform cărora ,, a simțit o lovitură cu pumnul dat după cap, imediat a căzut, dându-și seama că lovitura a fost dată de Ideoarece se afla în spatele său’’.

Susținerea inculpatului Ise coroborează parțial și cu declarația inculpatului Iaudiat în calitate de suspect la 4.09.2019 în prezența apărătorului din oficiu, a reprezentantului legal și a DGASPC Iași din care rezultă că ,, Dinu Diego s-a iritat de insistența lui Pv cu privința la femeie și deodată l-a prins de gât, sugrumându-l cu brațul’’,, aspect ce se coroborează și cu declarația persoanei vătămate care a confirmat că ,,inculpatul a prins-o de gât pe la spate sugrumând-o puternic,,.

În schimb, persoana vătămată a infirmat că le-ar fi solicitat celor doi inculpați  o femeie  cu care să întrețină raporturi sexuale, astfel cum rezultă din declaraţia acesteia din  12.09.2019.

La data de 11.09.2019, premergător reținerii,  inculpatul Ia fost reaudiat în calitate de suspect, în prezența apărătorului desemnat din oficiu ocazie cu care a susţinut că Il-a lovit în zona feței pe și a căzut jos, moment în care ,, eu l-am prins de gât, imobilizându-l... și am văzut cum a băgat mâna în buzunarul pantalonilor persoanei vătămate  de unde a scos niște bani’’. În continuarea declarației, inculpatul Ia menționat că inculpatul i-a luat banii persoanei vătămate ,,datorită faptul că a profitat de imobilizarea făcută persoanei vătămate și că i-a creat o oarecare siguranță’’ în comiterea faptei .

Audiat în calitate de inculpat la 12.09.2019 în prezența apărătorului din oficiu, inculpatul Iși-a schimbat total poziția procesuală, susținând că ,,în momentul în care inculpatul agresa fizic persoana vătămată, a încercat să intervină pentru a-i despărți pe cei doi, a alunecat pe iarbă, căzând cu umărul drept peste aceștia,,.

Această din urmă declarație este una nesinceră, urmând a fi înlăturată, întrucât nu se coroborează cu celelalte probe administrate în cauză la care am făcut referire mai sus şi nici cu cele menționate în procesul verbal de constatare a infracțiunii flagrante din 1.09.2019 cu referire la susţinerile iniţiale ale inculpatului I( foarte apropiate de momentul comiterii faptei)  în sensul că ,,împreună cu cumnatul său Il-au lovit cu pumnii și picioarele pe Isustrăgându-i o sumă de bani și un pachet de țigări’’.

În schimb, inculpatul, minor la data comiterii faptei, prin declarațiile date a manifestat o tendință de a transfera întreaga responsabilitate a faptei în sarcina sa în scopul de a neutraliza orice implicare a inculpatului Icu care se află într-o relație apropiată prin  prisma relației de concubinaj cu sora sa, dar și pentru a-l exonera de trimitere în judecată, condamnare și executare  a restului de pedeapsă  rămas neexecutat la momentul liberării condiționate.

Astfel,  în declarațiile date la 4.09.2019 și 11.09.2019 în calitate de suspect în prezența apărătorului din oficiu, a reprezentantului legal și a DGASPC Iași, Ia confirmat că ,,Il-a prins de gât pe sugrumându-l cu brațul’’ și profitând de imobilizarea acestuia, i-a aplicat o lovitură cu pumnul în față, după care i-a sustras banii și pachetul de țigări din buzunar, continuând să-i mai aplice alte câteva lovituri cu pumnii atât în față cât și în zona coastelor, moment în care s-a murdărit de sânge pe tricou, aspect ce a fost sesizat și de către organele de poliție după ce au fost informate de comiterea faptei.

După comiterea faptei, având acordul inculpatului I, inculpatul Ia achiziționat din Stația Peco Lukoil  bere la pet de 1 litru pe care a achitat-o din banii sustrași şi pe care au consumat-o împreună.

Fiind audiat în calitate de inculpat la 12.09.2019 Ia confirmat că doar el a agresat fizic persoana vătămată și i-a sustras bunurile pe care le-a avut asupra sa, în timp ce contribuția inculpatului Ia fost de a împiedica derularea actelor de agresiune  împotriva persoanei vătămate.  Această din urmă declarație este nesinceră în privința contribuției inculpatului Ila comiterea faptei, fiind contrazisă atât de precedentele declarații ale inculpatului minor date în calitate de suspect, dar și prin declarația persoanei vătămate, procesul verbal de constatare a infracțiunii flagrante din 1.09.2019 și declarațiile inițiale ale inculpatului Idate în calitate de suspect .

La data de 24.09.2019 cei doi inculpați au realizat o activitate de conducere în teren, arătând organelor de poliție locul în care s-a desfășurat agresiunea, activitățile desfășurate fiind materializate în procesele verbale încheiate în acest sens și planșele fotografice anexă.

În cursul judecăţii, atât inculpatul Icât şi inculpatul Iau recunoscut săvârşirea faptei în modalitatea descrisă prin rechizitoriu, solicitând  aplic.art.374 al.4, 396 al.10 Cod pr.pen.

Pe parcursul cercetărilor persoana vătămată Ia fost despăgubită de către cei doi inculpați, motiv pentru care nu s-a mai constituit parte civilă, aspect ce rezultă din declarația acesteia din 12.09.2019.

În cauză s-au constitui părţi civile Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe Sf.Spiridon Iaşi cu suma de 81,39 lei şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean Iaşi cu suma de 329 lei, reprezentând despăgubiri materiale.

Au fost administrate ca mijloace de probă: proces verbal de constatare infracțiunii flagrante din 1.09.2019, declarații persoană vătămată, certificat medico legal nr. 20530/2.09.2019 emis de IML Iași , proces verbal de examinare fizică a persoanei vătămate însoţit de planșe fotografice, dovada predare-primire bunuri către persoana vătămată și planșe fotografice, proces verbal de cercetare la fața locului și planșe foto, foaie de observație clinică generală, declarație martor, proces verbal de vizionare a imaginilor surprinse de camerele de supraveghere ale Stației Lukoil Tg.Frumos  și planșe fotografice, proces verbal de conducere în teren și planșe fotografice, declarații inculpaţi Işi.

A fost administrat ca mijloc material de probă -DVD conținând imaginile surprinse de camerele de supraveghere ale Stației Peco Lukoil Tg.Frumos.

 

Analizând probatoriul administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

La data de 1.09.2019, orele 01,00, organele de poliţie au fost sesizate prin SNUAU 112 de către numitul Icu privire la faptul că acesta  fost bătut de numitul „Diego” şi i-a fost luată suma de 200 lei şi un pachet de ţigări.

Conform procesului verbal încheiat, organele de poliţie au identificat ulterior persoana vătămată în apropierea Staţiei peco Lukoil Tg.Frumos, prezentând urme de sânge la nivelul feţei şi pe îmbrăcăminte, acesta declarând că anterior s-a întâlnit cu numiţii  Icare l-au lovit, numitul Iluându-i din buzunar suma de 200 lei şi un pachet de ţigări. Întrucât persoana vătămată se simţea rău, a fost transportată cu ambulanţa la UPU Tg.Frumos pentru a primi îngrijiri medicale.

Se mai reţine că ulterior organele de poliţie s-au deplasat la locuinţa inculpatului I, găsindu-l pe acesta dar şi pe inculpatul, care prezenta urme de sânge pe tricou și pe brațe și palme, motiv pentru care a fost condus la sediul poliției în vederea efectuării de cercetări.

Tot din conținutul procesului verbal sus menționat rezultă că inculpatul Ia recunoscut că în noaptea de 31.08/01.09.2019 împreună cu inculpatul Iau lovit persoana vătămată Icu pumnii și picioarele, după care au deposedat-o de suma de 38 lei și un pachet de țigări, apoi inculpatul Ia mers la Stația Peco Lukoil  unde și-a cumpărat un pachet de țigări și un pet de bere la 1 litru, după care s-a deplasat la domiciliul inculpatului I.

Din cercetările efectuate în cauză privind situaţia de fapt, a rezultat că în noaptea respectivă persoana vătămată Is-a deplasat la stația de carburant Lukoil din oraşul Tg.Frumos, pentru a-și cumpăra un pachet de țigări, având asupra sa, în buzunarul pantalonilor, suma de 260 lei în bancnote de 100, 50 și 10 lei. În apropierea Stației Lukoil, persoana vătămată s-a întâlnit cu inculpații Icu care anterior, în aceeaşi seară, a consumat băuturi alcoolice, aceştia mergând în urma persoanei vătămate până în incinta stației. Aici persoana vătămată și-a achiziționat din incinta stației un pet conținând bere cu capacitatea de 2 litri și un pachet de țigări pe care le-a achitat cu o parte din banii  pe care îi avea asupra sa.

Aşa cum rezultă din imaginile înregistrate pe camerele de supraveghere ale stației Lukoil, redate în planșa fotografică, la orele 00,22 persoana vătămată Ia intrat în incinta  acesteia, fiind urmat de către cei doi inculpați. În timpul cât persoana vătămată și-a achiziționat berea și țigările, cei doi inculpați au stat în permanență în apropiere, iar la un moment dat i-au solicitat să le achiziționeze 2 sandwich-uri. Persoana vătămată a refuzat solicitarea celor doi inculpați, după care a ieșit din stație deplasându-se către o zonă neiluminată din spate unde le-a oferit celor doi inculpați să consume din berea cumpărată și să fumeze țigări din pachetul recent achiziționat. În continuare inculpatul Ii-a solicitat persoanei vătămate suma de 5 lei, însă a fost refuzat de aceasta, după care persoana vătămată și-a continuat deplasarea către domiciliu .

Persoana vătămată a susţinut că după ce a mai mers 4-5 m, a simțit o lovitură dată cu pumnul după cap, imediat a căzut, văzând că lovitura a fost aplicată de inculpatul I, întrucât se afla în spatele său. În continuare, persoana vătămată a susţinut că cei doi inculpați au lovit-o cu picioarele în zona capului și a toracelui. La un moment dat, persoana vătămată a vrut să se ridice, iar inculpatul Ia prins-o de gât, imobilizând-o, împrejurare în care inculpatul Ii-a sustras din buzunarul pantalonilor suma de 220 lei, precum și pachetul de țigări în care se afla o brichetă.

După ce a fost deposedată de bani, persoana vătămată a mai fost lovită cu piciorul de două ori de către inculpatul, după care cei doi  fugind către locuințele lor, la orele 00,59 persoana vătămată apelând SNUAU 112 şi sesizând fapta a cărei victimă a fost.

Conform foii de observație clinică generală, persoana vătămată Ia fost examinată la CPU Tg.Frumos, fiind diagnosticată cu ,,traumatism cranio-cerebral, traumatism cranio facial, policontuzionat- agresiune, fără pierderea cunoștinței,,. După primirea îngrijirilor medicale persoana vătămată a părăsit unitatea medicală.

Se mai reţine că în cursul cercetărilor, s-a procedat la examinarea fizică a persoanei vătămate, constatându-se că aceasta nu prezenta urme vizibile de violență la nivelul feței și a toracelui, însă persoana vătămată a prezentat organelor de cercetare penală un tricou și o pereche de pantaloni scurți cu care se afla îmbrăcată în noaptea săvârșirii faptei. S-a constatat că tricoul de culoare albă cu imprimeu prezenta pete de substanță de culoare brun-roșcat, iar pe partea opusă a acestuia a fost identificată o urmă de pământ creată prin stratificare, în legătură cu care persoana vătămată a afirmat că este o urmă de încălțăminte aparținând unuia din inculpați, în acest sens fiind și planșele fotografice întocmite cu această ocazie.

Agresiunea fizică a persoanei vătămate este confirmată şi prin  certificatul medico legal nr.20530/2.09.2019  emis de IML Iași, din care rezultă că aceasta a prezintat echimoze, tumefacții ce s-au putut fi produse  prin lovire cu mijloace contondente și care au necesitat pentru vindecare 2-3 zile de îngrijiri medicale.

În ceea ce priveşte pe cei doi inculpaţi, în cursul urmăririi penale aceştia au dat mai multe declarații cu conţinut diferit, inculpatul Isusținând iniţial că după ce a ieșit din incinta Stației Lukoil împreună cu persoana vătămată ,, ajuns la o zonă mai întunecoasă m-am enervat pentru că tot cerea femeie și i-am aplicat o lovitură cu pumnul după cap, după care și cumnatul – Ia început să-l lovească cu pumnii și picioarele . a căzut pe sol, eu m-am urcat pe el să-l lovesc... și-l țineam de gât, iar cumnatul meu a băgat mâna în buzunarul pantalonilor persoanei vătămate, luându-i banii și pachetul de țigări... după ce cumnatul l-a buzunărit, m-am ridicat de pe  persoana vătămată, iar Io tot lovea cu picioarele ,,, moment în care i-am cerut să se potolească crezând că-l omoară și că intru înapoi în pușcărie din cauza acestuia,).

Se observă că această declarație a inculpatului confirmă susținerile persoanei vătămate conform cărora ,, a simțit o lovitură cu pumnul dat după cap, imediat a căzut, dându-și seama că lovitura a fost dată de Ideoarece se afla în spatele său’’.

Susținerea inculpatului Ise coroborează parțial și cu declarația inculpatului Idin care rezultă că ,, s-a iritat de insistența lui cu privința la femeie și deodată l-a prins de gât, sugrumându-l cu brațul’’,, aspect ce se coroborează și cu declarația persoanei vătămate care a confirmat că ,,inculpatul a prins-o de gât pe la spate sugrumând-o puternic,,.

În schimb, persoana vătămată a infirmat că le-ar fi solicitat celor doi inculpați  o femeie  cu care să întrețină raporturi sexuale, astfel cum rezultă din declaraţia acesteia din  12.09.2019.

Ulterior  inculpatul Ia susţinut că Il-a lovit în zona feței pe Pv și a căzut jos, moment în care ,, eu l-am prins de gât, imobilizându-l... și am văzut cum Ia băgat mâna în buzunarul pantalonilor persoanei vătămate  de unde a scos niște bani’’. În continuarea declarației, inculpatul Ia menționat că inculpatul Ii-a luat banii persoanei vătămate ,,datorită faptul că a profitat de imobilizarea făcută persoanei vătămate și că i-a creat o oarecare siguranță’’ în comiterea faptei .

Într-o declaraţie ulterioară inculpatul Iși-a schimbat total poziția procesuală, susținând că ,,în momentul în care inculpatul Iagresa fizic persoana vătămată, a încercat să intervină pentru a-i despărți pe cei doi, a alunecat pe iarbă, căzând cu umărul drept peste aceștia,,.

În ceea ce priveşte această declarație, se constată că aceasta nu se coroborează cu celelalte probe administrate în cauză, cu aspectele menționate în procesul verbal de constatare a infracțiunii flagrante din 1.09.2019 cu referire la susţinerile iniţiale ale inculpatului I( foarte apropiate de momentul comiterii faptei)  în sensul că ,,împreună cu cumnatul său Il-au lovit cu pumnii și picioarele pe Isustrăgându-i o sumă de bani și un pachet de țigări’’.

În ceea ce priveşte pe inculpatul, minor la data comiterii faptei, acesta a susţinut iniţial că ,,Il-a prins de gât pe Pv, sugrumându-l cu brațul’’ și profitând de imobilizarea acestuia, i-a aplicat o lovitură cu pumnul în față, după care i-a sustras banii și pachetul de țigări din buzunar, continuând să-i mai aplice alte câteva lovituri cu pumnii atât în față cât și în zona coastelor, moment în care s-a murdărit de sânge pe tricou, aspect ce a fost sesizat și de către organele de poliție după ce au fost informate de comiterea faptei.

După comiterea faptei, având acordul inculpatului I, inculpatul Ia achiziționat din Stația Peco Lukoil  bere la pet de 1 litru pe care a achitat-o din banii sustrași şi pe care au consumat-o împreună.

Ulterior inculpatul Ia confirmat că doar el a agresat fizic persoana vătămată și i-a sustras bunurile pe care le-a avut asupra sa, în timp ce contribuția inculpatului Ia fost de a împiedica derularea actelor de agresiune  împotriva persoanei vătămate.  Această din urmă declarație este nesinceră în privința contribuției inculpatului Ila comiterea faptei, fiind contrazisă atât de precedentele declarații ale inculpatului minor date în calitate de suspect, dar și prin declarația persoanei vătămate, procesul verbal de constatare a infracțiunii flagrante din 1.09.2019 și declarațiile inițiale ale inculpatului Idate în calitate de suspect .

Se mai reţine că în cauză a avut loc şi  o activitate de conducere în teren, ocazie cu care cei doi inculpați au arătat organelor de poliție locul în care s-a desfășurat agresiunea, activitățile desfășurate fiind materializate în procesele verbale încheiate în acest sens și planșele fotografice anexă.

În cursul judecăţii, atât inculpatul Icât şi inculpatul Iau recunoscut săvârşirea faptei în modalitatea descrisă prin rechizitoriu.

Faţă de acestea, coroborând probatoriul astfel reţinut, instanţa constată dovedită existenţa infracţiunii pentru care inculpaţii Işi Iau fost trimişi în judecată precum şi a intenţiei acestora, aceştia exercitând împreună acte de violență împotriva persoanei vătămate Pv, cauzându-i leziuni ce necesită 2-3 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare,  împrejurare în care i-au sustras din buzunar suma de 200 lei și un pachet de țigări,  ceea ce constituie infracțiunea de tâlhărie calificată, prev. de art. 233-234 alin.1 lit. d Cod Penal, cu aplic.art. 41 alin.1 Cod Penal  și art. 77 lit. d Cod Penal, respectiv, şi cu aplic.art. 113 alin.3 Cod Penal pentru inculpatul minor IDavid Vasile.

Reţinând circumstanţele comiterii faptei- pe timp de noapte, în loc public,  sub influența băuturilor alcoolice, urmările acesteia, gradul de implicare efectivă a inculpatului I, antrenarea în activitatea infracţională şi a unui făptuitor minor, precum şi poziţia sa de recunoaştere, acesta beneficiind astfel de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă conf.art.396 al.10 Cod pr.pen, dar şi celelalte circumstanţe personale ale inculpatului- condamnat prin sen. pen. nr.450/23.10.2017 a Judecătoriei Paşcani la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată, liberat condiționat la 20.08.2019 cu un rest de pedeapsă rămas neexecutat de 365 de zile, prezenta faptă fiind comisă în stare de recidivă postcondamnatorie, împrejurare ce demonstrează o predispoziție infracțională ridicată a inculpatului în comiterea unor infracțiuni cu violență, urmează a dispune condamnarea sa la pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev.de art.66 al.1 lit.a,b,h Cod penal timp de 4 ani.

În tem.art.65 al.1 Cod penal va aplica pedeapsa accesorie constând în interzicerea drepturilor prev.de art. 66 al.1 lit.a,b,h Cod penal.

În tem. art.104 alin.2 Cod penal, va revoca liberarea condiţionată dispusă la data de 20.08.2019 şi dispune executarea restului de pedeapsă de 365 zile alături de prezenta pedeapsă, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa totală de 4 (patru) ani şi 365 zile închisoare.

Urmează a deduce perioada reţinerii inculpatului din data de 11.09.2019 şi a arestării preventive începând cu data de 12.09.2019, la zi.

În tem. art. 399 alin. 1 Cod proc.pen., va menține măsura arestării preventive a inculpatului.

În ceea ce priveşte pe inculpatul minor Ise reţine că acesta este la primul contact cu legea penală, în cursul judecăţii acesta având o  poziție procesuală de recunoaștere a faptei, reţinându-se în beneficiu acestuia disp.art.396 al.10 Cod pr.pen, reţinându-se de asemenea, gardul de participare  efectivă a acestuia la comiterea faptei, urmările faptei, precum şi concluziile raportului de evaluare conform cărora inculpatul nu a beneficiat de o supraveghere îndeaproape a familiei însă prezintă resurse interne şi externe  în vederea înregistrării unor schimbări pozitive, motiv pentru care se apreciază oportună aplicarea măsura educativă a internării într-un centru de detenţie prev.de art.125 al.1,2 Cod penal,  pe o perioadă de 2 (doi) ani.

Se va deduce perioada reţinerii inculpatului din data de 11.09.2019 şi a arestării preventive începând cu data de 12.09.2019, la zi.

În tem. art. 399 alin. 1 Cod proc.pen., va menține măsura arestării preventive a inculpatului.

În ceea ce priveşte latura civilă a cauzei, se reţine că pe parcursul cercetărilor persoana vătămată Ia fost despăgubită de către cei doi inculpați, motiv pentru care nu s-a mai constituit parte civilă, aspect ce rezultă din declarația acesteia din 12.09.2019.

Apreciind dovedita legatura de cauzalitate dintre faptele inculpaţilor Işi Isi spitalizarea ulterioara, respectiv, transportul cu ambulanţa a persoanei vatamate Pv A, în tem.art.397 al.1 Cod pr.pen rap.la art.1357 Cod civil coroborat cu art.1373 al.1 Cod civil şi art.1372 Cod civil, urmează a obliga inculpaţii în solidar, inculpatul Iîn solidar şi cu partea responsabilă civilmente IPetru, la plata către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe Sf.Spiridon Iaşi a sumei de 81,39 lei reprezentând despăgubiri materiale şi către Serviciul de Ambulanţă Judeţean Iaşi la plata sumei de 329 lei reprezentând despăgubiri materiale.

Văzând şi disp.art.274 al.2,3 Cod pr.pen,

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

I. Condamnă inculpatul I, la pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare  pentru savarsirea infractiunii de tâlhărie calificată prev.de art.233, 234 al.1, lit.d Cod penal, cu aplic.art.41 al.1, 77 lit.d Cod penal şi art.396 al.10 Cod pr.pen şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev.de art.66 al.1 lit.a,b,h Cod penal timp de 4 ani.

În tem.art.65 al.1 Cod penal aplică pedeapsa accesorie constând în interzicerea drepturilor prev.de art. 66 al.1 lit.a,b,h Cod penal.

În tem. art.104 alin.2 Cod penal, revocă liberarea condiţionată dispusă la data de 20.08.2019 şi dispune executarea restului de pedeapsă de 365 zile alături de prezenta pedeapsă, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa totală de 4 (patru) ani şi 365 zile închisoare.

Deduce perioada reţinerii inculpatului din data de 11.09.2019 şi a arestării preventive începând cu data de 12.09.2019, la zi.

În tem. art. 399 alin. 1 Cod proc.pen., menține măsura arestării preventive a inculpatului.

În temeiul art. 7 din Legea nr. 76/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național de Date Genetice Judiciare, dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat, în vederea introducerii profilelor genetice în Sistemul Național de Date Genetice Judiciare.

II.  În tem.art.125 al.1,2 Cod pen. aplică inculpatului, măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe o perioadă de 2 (doi) ani pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificat prev.de art.233, 234 al.1 lit.d Cod penal, cu aplic.art. 113 al.3 Cod penal şi art.396 al.10 Cod pr.pen.

Deduce perioada reţinerii inculpatului din data de 11.09.2019 şi a arestării preventive începând cu data de 12.09.2019, la zi.

În tem. art. 399 alin. 1 Cod proc.pen., menține măsura arestării preventive a inculpatului.

Ia act că persoana vătămată Inu s-a constituit parte civilă în cauză.

Admite acţiunea civilă formulată de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe Sf.Spiridon Iaşi şi obligă inculpaţii în solidar, inculpatul Iîn solidar şi cu partea responsabilă civilmente IPetru, la plata către acesta a sumei de 81,39 lei reprezentând despăgubiri materiale.

Admite acţiunea civilă formulată de Serviciul de Ambulanţă Judeţean Iaşi şi obligă inculpaţii în solidar, inculpatul Iîn solidar şi cu partea responsabilă civilmente IPetru, la plata către acesta a sumei de 329 lei reprezentând despăgubiri materiale.

În tem.art.274 al.2,3 Cod pr.pen, obligă inculpaţii, inculpatul Iîn solidar cu partea responsabilă civilmente IPetru, la plata cheltuielilor judiciare către stat în sumă de câte 1200 lei, din care câte 842 lei-cheltuieli u.p.

Onorariul apărătorului din oficiu -deleg.nr.0248/2019, av., în sumă de 1663 lei rămâne în sarcina statului.

Cu apel în 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică din 18.11.2019.

Preşedinte Grefier,

Domenii speta