Dreptul muncii

Decizie 87 din 13.02.2020


Art. 7 din H.G. nr. 153/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr. II Legea nr. 153/2017 pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „sănătate şi asistenţă socială”, în raport cu condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea, pot fi acordate, pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unităţile sanitare şi unităţile medico-sociale, cu respectarea prevederilor legale, mai multe categorii de sporuri.

Legiuitorul foloseşte sintagma „pot fi acordate”, rezultă că nu e obligatorie acordarea.

Sporurile prevăzute în anexe se acordă cu încadrarea în sumele prevăzute pentru cheltuieli de personal aprobate.

Mărimea sporului nu este fixă, ci este de la 12% până la 15% din salariul de bază, fiind stabilită pe baza negocierilor cu sindicatul şi cu condiţia încadrării în buget.

Nu există temei legal pentru a putea fi obligat angajatorul să acorde salariaţilor sporul pentru condiţii deosebite în procentul maxim, începând cu luna august 2018, odată cu intrarea în vigoare a HG nr. 589/2018.

Decizia civilă nr. 87/13.02.2020  a Curţii de Apel Galaţi

Prin sentinţa civilă nr.919/13.09.2019 pronunţată de Tribunalul Galaţi s-a luat act de renunţarea membrilor de sindicat … la judecarea cererii de chemare în judecată.

A fost admisă în parte acţiunea astfel cum a fost modificată, formulată de reprezentantul … pentru reclamanţii: …, în contradictoriu cu pârâta ..., având ca obiect „drepturi băneşti”.

A fost obligată pârâta să plătească membrilor de sindicat … sporul pentru condiţii deosebite de muncă în procent de 15%,  începând cu luna august 2018, sume actualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii, precum şi dobânda legală aferentă acestor sume de la data scadenţei până la data plăţii.

A fost obligată pârâta să expertizeze locul de muncă pentru funcţia de bucătar din cadrul …

A fost obligată pârâta să plătească reclamantului suma de 2000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.

Tribunalul a reţinut următoarele:

Prin cererea formulată şi înregistrată pe rolul Tribunalului Galaţi, astfel cum a fost modificată,  reclamantul … în numele membrilor de sindicat menţionaţi, în contradictoriu cu pârâta ... prin ..., a solicitat:

- plata sporului pentru condiţii de muncă deosebite muncă, membrilor din sindicat - personal auxiliar - începând cu luna august 2018 şi pentru viitor, actualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii şi dobânda legală aferentă acestor sume, de la data la care se datorau şi până la data plăţii efective a sumelor datorate de către unitate.

- expertizarea locului de muncă pentru bucătarii care-şi desfăşoară activitatea în creşele municipiului şi acordarea sporului aferent acestui loc de muncă, începând cu data buletinului de expertizare a locului de muncă.

- plata cheltuielilor de judecată.

Motivându-şi în fapt acţiunea, au arătat că membrii de sindicat au calitatea de salariaţi (infirmiere, spălătoreasă) ai Creşei nr. ..., Creşei nr. ..., Creşei nr. ... şi Creşei nr. ... din municipiul … şi că potrivit Anexei nr. 8 lit. A pct. 3 din HG nr. 153/2018  (Regulamentul-cadru/2018 privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi asistenţă socială”, municipiul …, în calitatea sa de angajator, începând cu luna aprilie 2018, a acordat sporul de 15% pentru condiţii deosebite, personalului de specialitate medico-sanitar din cabinetele organizate în creşe, grădiniţe, şcoli şi unităţile de învăţământ superior, aşa cum reiese din Procesul-verbal nr. 12094/20.04.2018 privind stabilirea procentului în vederea acordării sporului pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în condiţii de stres sau risc.

A susţinut că la momentul promovării acţiunii era posibilă acordarea acestui spor doar asistentelor medicale şi medicilor.

Prin HG nr. 589/2018 s-a modificat HG nr. 153/2018 şi s-a introdus în Anexa nr. 8, pct. 3 prin care se menţionează în mod expres acordarea sporului de 15% pentru condiţii deosebite şi personalului auxiliar din creşe, aşa cum reiese expres din conţinutul completării de la pct. 3: „personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar din creşe”.

Având în vedere aceste modificări, prin adresele nr.579/09.08.2018 şi 580/09.08.2018, sindicatul a solicitat angajatorului acordarea sporului pentru condiţii deosebite în procent de 15% pentru personalul auxiliar (infirmiere, îngrijitoare şi spălătoreasă) care-şi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii de stres sau risc precum personalul medico-sanitar (asistente medicale şi medici) şi care, încă din luna aprilie 2018 primesc acest spor.

A apreciat reclamantul că prin aplicarea neunitară a prevederilor legale - de acordare a sporului pentru condiţii de muncă doar unor categorii profesionale, celelalte fiind excluse de la acordarea acestuia - le-a determinat ca prin adresele nr. 669/25.09.2018, 702/17.10.2018 şi 703/17.10.2018 să solicite angajatorului să respecte prevederile legale şi să le acorde sporul de 15% şi personalului auxiliar, înlăturând astfel discriminarea la care sunt supuse aceste categorii profesionale.

Însă angajatorul refuză în continuare aplicarea prevederilor legale tuturor categoriilor profesionale menţionate în HG nr. 153/2017.

Cu privire la capătul de cerere prin care se solicită obligarea angajatorului de a efectua expertizarea locului de muncă pentru funcţia de bucătar din creşe (post ocupat de către reclamanta …) şi acordarea sporului aferent acestui loc de muncă, a arătat că: Potrivit Legii nr. 153/2017 Anexa VIII cap. II lit. I art. 1:

(1) Personalul contractual salarizat potrivit prezentei anexe la cap. II lit. A - lit. „E” poate beneficia de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat.

(2) Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum şi condiţiile de acordare a acestuia se stabilesc de către ordonatorul principal de credite, cu consultarea sindicatelor sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, în limita prevederilor din regulamentul elaborat potrivit prezentei legi, având la bază buletinele de determinare sau, după caz, expertizare emise de către autorităţile abilitate în acest sens.

Întrucât funcţia de bucătar face parte din categoria funcţiilor prevăzute în Legea nr. 153/2017 Anexa VIII cap. II lit. C (alte funcţii comune din sectorul bugetar) pct. b), angajatorului îi revenea obligaţia legală de a efectua expertizarea locului de muncă în conformitate cu prevederile mai sus menţionate ale Legii nr. 153/2017, dar şi în conformitate cu prevederile art. 1 din HG nr. 569/2017 pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestuia pentru familia ocupațională de funcţii bugetare „Administraţie” din administraţia publică locală, care menţionează expres: Prezentul regulament stabileşte locurile de muncă, categoriile de personal şi mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă respectiv, a sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestuia, pentru familia ocupațională de funcţii bugetare „Administraţie” din administraţia publică locală, categorie din care face parte şi funcţia de bucătar.

De asemenea, au precizat că prin adresele nr. …2018, nr. …2018, nr. …2018 şi …09.2018, au solicitat expertizarea locurilor de muncă şi acordarea sporului aferent, în conformitate cu prevederile HG nr. 569/2017, însă angajatorul a refuzat respectarea prevederilor legale privind expertizarea locului de muncă.

În drept, a invocat dispoziţiile Legii nr. 153/2017 cu modificări şi completări, HG nr. 569/2017 şi HG nr. 153/2018, NCPC.

Pârâta ... a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea acţiunii ca neîntemeiată, având în vedere că, în urma consultărilor/negocierilor care au avut loc în data de 05.02.2019 între ... şi …, a fost stabilit procentul în vederea acordării sporului pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebite cum ar fi stres sau risc, acordat în baza prevederilor art. 7 alin. (1), lit. h) de la cap. II din anexa II la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, a prevederilor art. 12 alin. (1), precum şi a anexei nr. 8, lit. A, pct. 3A1 din H.G. 153/2018.

A susţinut că părţile au convenit acordarea sporului de 15% pentru personalul auxiliar sanitar - infirmieră, spălătoreasă, îngrijitoare, bucătăreasă, din creşele municipiului …., urmând ca începând cu data de 01.01.2019 să se încheie acte adiţionale la contractele individuale de muncă privind acordarea sporului de 15%.

În acest sens, a fost emisă Dispoziţia nr. 164 din 07.02.2019 a Primarului municipiului ..., privind acordarea sporului pentru condiţii deosebite de muncă, având în vedere salariul de bază, proporţional cu timpul efectiv lucrat, pentru personalul auxiliar sanitar din cadrul creşelor din municipiul ….., prevăzut în Anexa care face parte integrantă din dispoziţie.

Cu privire la expertizarea locurilor de muncă şi acordarea sporului aferent, conform H.G. nr. 569/2017, a precizat că  prin adresa nr. … din 21.01.2019, Primăria Municipiului … a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică eliberarea buletinelor de determinare prin expertizare pentru stabilirea mărimii concrete a sporului, a condiţiilor de muncă conform H.G.nr. 153/29.03.2018 pentru familia de funcţii bugetare „Sănătate şi asistenţă socială” pentru personalul de specialitate medico-sanitar din cabinetele medicale organizate în şcoli şi grădiniţe, precum şi pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din creşe.

Direcţia de Sănătate Publică, prin răspunsul formulat a arătat că pentru acordarea sporului de stres sau risc  nu este necesar un buletin de determinare/expertizare, întrucât acesta nu intră sub incidenţa art. 5 alin) din H.G. nr. 153/2018, ci doar sporul pentru condiţii deosebit de periculoase, condiţii periculoase şi vătămătoare necesită buletine de expertizare.

În combaterea susţinerilor reclamantelor s-a folosit de proba cu înscrisuri şi ataşat în copie  procesul verbal nr. …, dispoziţia nr. … răspunsul Direcţiei de Sănătate Publică nr. …

La termenul din 02.09.2019, reclamantele … au solicitat să se ia act de renunțarea lor la cererea de chemare în judecată.

Analizând cererea prin prisma susținerilor părţilor, a probatoriului administrat şi a dispoziţiilor legale incidente în cauza, instanța a reținut următoarele:

În fapt, reclamantele … sunt angajatele pârâtei în calitate de personal auxiliar (infirmieri, spălătoreasă)  şi îşi desfăşoară activitatea în cadrul Creşei nr. ..., Creşei nr. ..., Creşei nr. ... şi Creşei nr. ... din municipiul …

În M. Of. nr. 693 din 8 august 2018, s-a publicat H.G. nr. 589/2018 privind modificarea și completarea H.G. nr. 153/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum și a condițiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupațională de funcții bugetare „Sănătate și asistență socială”.

În vechea reglementare, la anexa nr. 8 lit. A, pct. 3 se prevedea acordarea sporului de la 12% până la 15% din salariul de bază, personalului de specialitate medico-sanitar din cabinetele medicale organizate în creșe, grădinițe, școli și unitățile de învățământ superior”.

Potrivit noii reglementări, la anexa nr. 8 lit. A, după pct. 3 se introduce un nou punct, pct. 3^1, cu următorul cuprins: „personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din creșe”.

Astfel, H.G. nr. 589/2018 modifică, dar și completează anexa nr. 8 la Regulamentul-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum și a condițiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupațională de funcții bugetare „Sănătate și asistență socială” (M. Of. nr. 284 din 30 martie 2018), în sensul că personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar din creşe, beneficiază de spor de 15% pentru condiţii deosebite.

Instanţa a reţinut că prin adresele nr. …2018 şi nr. …2018 … a solicitat angajatorului acordarea acestui spor însă, până la momentul promovării acţiunii nu s-a primit nici un răspuns.

De asemenea, s-a mai reţinut că prin procesul-verbal privind stabilirea procentului în vederea acordării sporului pentru personalului care îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebite cum ar fi stres sau risc, acordat în baza prevederilor art. 7 alin. (1), lit. h) de la cap. II din Anexa II la Legea cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare a prevederilor art. 12 (1) precum şi a Anexei nr. 8, lit. A pct. 3 din HG nr. 153/2018 ,,părţile au căzut de comun acord cu următoarele aspecte: se acordă un spor de 15% pentru personalul de specialitate medico-sanitar – medici și asistenți medicali din cabinetele medicale organizate în creșe, grădinițe și școli din municipiul … Se vor încheia acte adiționale la contractele individuale de muncă privind acordarea sporului de 15% pentru personalul care își desfășoară activitatea în condiții deosebite cum ar fi stres sau risc, acordat în baza prevederilor art. 7 alin. 1, lit. h de la cap.II din Anexa II la Legea cadrul 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, a prevederilor art. 12(1), precum și a Anexei nr. 8, lit. A, pct.3 din HG nr. 153/2018, începând cu 01.03.2018”.

Față de cele arătate, instanța a constatat că cererea reclamantelor este întemeiată, sens în care, pârâta a fost obligată să le plătească sporul pentru condiții deosebite de muncă în procent de 15% începând cu luna august 2018.

În ceea ce priveşte problema actualizării cu indicele de inflaţie, potrivit dispoziţiilor art. 166 alin. 4 din Codul muncii, întârzierea nejustificată a plăţii salariului sau neplata acestuia, poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

Membrii … nu au beneficiat de suma datorată la data scadenţei sale, ceea ce le-a creat un prejudiciu rezultat din rata de inflaţie pentru perioada trecută de la data scadenţei până la data plăţii efective. Acest prejudiciu, este cert şi dovedit prin indicii de inflaţie.

Actualizarea operează în temeiul legii, de îndată ce creditorul a solicitat-o fie instanţei, fie executorului judecătoresc, şi a probat întârzierea executării obligaţiei băneşti independent de dovedirea îndeplinirii condiţiilor răspunderii civile.

Soluţia actualizării cu indicele de inflaţie are în vedere şi principiul reparării integrale a prejudiciului, consacrat de art. 1531 Cod civil, motiv pentru care, pârâta trebuie să-i plătească reclamantei suma actualizată.

În ceea ce priveşte plata dobânzii legale aferentă sumei solicitate, instanţa a apreciat că aceasta reprezintă preţul lipsei de folosinţă şi are ca temei art. 1535 C.civ., spre deosebire de actualizare care reprezintă păstrarea valorii reale a obligaţiilor băneşti şi are ca temei principiul reparării integrale a pagubei consacrat de art. 1531 C.civ. În aceste condiţii este posibilă cumularea acestora.

Instanţa a reţinut că potrivit art. 1 alin. 3 din OG nr. 13/2011 dobânda datorată de debitorul obligaţiei băneşti pentru neîndeplinirea obligaţiei respective la scadenţă este denumită dobândă penalizatoare, iar potrivit art. 2 în cazul în care, potrivit dispoziţiilor legale sau prevederilor contractuale, obligaţia este purtătoare de dobânzi remuneratorii şi/sau penalizatoare, după caz, şi în absenţa stipulaţiei exprese a nivelului acestora de către părţi, se va plăti dobânda legală aferentă fiecăreia dintre acestea.

S-a reţinut în cauză că pârâta a fost notificată la data în luna august 2018 să le acorde sporul de 15% pentru condiții deosebite, astfel că, sunt incidente dispoziţiile art. 1535 C.civ. şi prin urmare a fost obligată pârâta să le plătească membrilor de sindicat şi dobânda legală, începând cu data scadenței până la data plății.

Cu privire la capătul de cerere prin care reclamantul a solicitat obligarea angajatorului de a efectua expertizarea locului de muncă pentru funcţia de bucătar, din creşe și acordarea sporului aferent acestui loc de muncă, instanța reține că potrivit Legii nr. 153/2017 Anexa VIII cap. II lit. I art. 1:

(1) Personalul contractual salarizat potrivit prezentei anexe la cap. II lit. A - lit. „E” poate beneficia de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat.

(2) Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum şi condiţiile de acordare a acestuia se stabilesc de către ordonatorul principal de credite, cu consultarea sindicatelor sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, în limita prevederilor din regulamentul elaborat potrivit prezentei legi, având la bază buletinele de determinare sau, după caz, expertizare emise de către autorităţile abilitate în acest sens.

Întrucât funcţia de bucătar face parte din categoria funcţiilor prevăzute în Legea nr. 153/2017 Anexa VIII cap. II lit. C (alte funcţii comune din sectorul bugetar) pct. b), angajatorului îi revenea obligaţia legală de a efectua expertizarea locului de muncă în conformitate cu prevederile mai sus menţionate ale Legii nr. 153/2017, dar şi în conformitate cu prevederile art. 1 din HG nr. 569/2017 pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Administraţie” din administraţia publică locală, care menţionează expres: Prezentul regulament stabileşte locurile de muncă, categoriile de personal şi mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă respectiv, a sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestuia, pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Administraţie”.

Având în vedere că doar membrul de sindicat ..., în calitate de bucătar în cadrul Creșei nr. ..., și-a exprimat consimțământul formulării acestui capăt de cerere, instanța a obligat-o pe  pârâtă să expertizeze locul de muncă pentru funcția de bucătar din cadrul Creșei nr. ...

Faţă de disp. art.453 C.p.c, instanţa a obligat-o pe pârâtă către reclamant la plata sumei de 2000 lei, cu titlu de onorariu avocat.

Împotriva acestei sentinţe a declarat apel pârâta ... a municipiului  ….., considerând-o nelegală şi netemeinică.

În motivare, a arătat că în urma negocierilor/consultărilor ce au avut loc între municipiul … şi ... a fost stabilit procentul în vederea acordării sporului pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebite cum ar fi stres sau risc. Instanţa a reţinut în mod eronat că prin procesul verbal din 05.02.2019 s-a convenit acordarea sporului pentru personalul medical de specialitate, în realitate, procesul verbal se referea la personalul auxiliar sanitar-infirmieră, spălătoreasă, îngrijitoare, bucătăreasă din creşele din municipiu. Referitor la faptul că angajatorul a fost notificat din august 2018 pentru acordarea sporului, din acel moment au fost declanşate consultările şi negocierile cu sindicatele, finalizate cu acordarea sporului maxim, pentru tot personalul auxiliar, inclusiv pentru bucătar. În luna august 2018 nu erau prevăzute sume în buget pentru acordarea acestui spor.

A invocat anexa VII cap. II lit. I art. 1 din Legea nr. 153/2017 şi a solicitat admiterea apelului, schimbarea în tot a sentinţei, în sensul respingerii acţiunii.

În drept, a invocat art. 466 Cod de procedură civilă.

Intimaţii, prin sindicat, au formulat întâmpinare, prin care au solicitat respingerea apelului ca nefondat, arătând că nu sunt aduse critici noi, motivele de apel fiind cele care au fost susţinute prin întâmpinarea de la fond. Sporul trebuia să fie încasat de la data intrării în vigoare a HG 589/2018, fără a fi necesară intervenţia sindicatului, apelanta nu a făcut dovada că nu avea bani în buget pentru a face plata.

În drept, a invocat art. 205 Cod de procedură civilă.

Analizând legalitatea şi temeinicia sentinţei apelate prin prisma motivelor de apel invocate şi a dispoziţiilor legale incidente, Curtea constată că apelul este întemeiat.

Hotărârea primei instanţe s-a bazat numai pe dispoziţiile HG nr. 589/2018 privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 153/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi asistenţă socială”, fără a se avea în vedere ansamblul reglementării referitoare la sporurile de care beneficiază personalul bugetar.

HG nr. 589/2018 a completat hotărârea anterioară, fiind inclus şi personalul auxiliar din creşe în categoria personalului care poate beneficia de sporul pentru condiţii deosebite, însă reglementarea generală referitoare la mărimea sporului, condiţiile de acordare au rămas cele prevăzute de HG nr. 153/2018.

Potrivit art. 7 din HG nr. 153/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi asistenţă socială”, în raport cu condiţiile în care se desfăşoară activitatea, pot fi acordate, pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unităţile sanitare şi unităţile medico-sociale, cu respectarea prevederilor legale, mai multe categorii de sporuri.

Legiuitorul foloseşte termenii de „pot fi acordate”, rezultă că nu e obligatorie acordarea acestor sporuri. Ulterior, se menţionează în textul hotărârii, că sporurile prevăzute în anexele la prezentul regulament-cadru se acordă cu încadrarea în sumele prevăzute pentru cheltuieli de personal aprobate prin bugetul anual de venituri şi cheltuieli, cu avizul sindicatelor reprezentative la nivel de unitate/sindicatelor afiliate la o federaţie reprezentativă pe grup de unităţi/sector sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor.

De asemenea, mărimea sporului nu este fixă, ci este de la 12% până la 15% din salariul de bază, mărimea concretă fiind stabilită tot pe baza negocierilor cu sindicatul şi sub condiţia încadrării în buget.

Din toate aceste prevederi rezultă că nu există nici un temei legal care să oblige angajatorul să acorde reclamanţilor sporul pentru condiţii deosebite în procentul maxim, începând cu luna august 2018, odată cu intrarea în vigoare a HG 589/2018, aşa cum a dispus prima instanţă.

Aşa cum în mod corect s-a invocat prin motivele de apel, în urma consultărilor cu sindicatul, s-a întocmit procesul verbal nr. 14230/05.02.2019 prin care s-a stabilit acordarea sporului de 15% pentru personalul auxiliar sanitar infirmieră, spălătoreasă, îngrijitoare, bucătăreasă din creşe începând cu data de 01.01.2019. Prin urmare, toţi reclamanţii, inclusiv reclamanta care îndeplineşte funcţia de bucătăreasă, au beneficiat de sporul solicitat prin acţiune începând cu data de 1 ianuarie 2019, aspect recunoscut de reclamanţi, astfel încât nu mai era necesară intervenţia instanţei pentru a obliga angajatorul să acorde sporul, cu atât mai mult să expertizeze locul de muncă al bucătarului.

Având în vedere că întreaga legislaţie în materia salarizării personalului bugetar are la bază principiul sustenabilităţii financiare, intervalul de timp de la data intrării în vigoare a regulamentului care permitea acordarea sporului pentru condiţii deosebite reclamanţilor, 8 august 2018, până la data acordării acestuia, 1 ianuarie 2019, când a intrat în vigoare un nou buget, este unul rezonabil. Demersurile efectuate de sindicat pentru acordarea acestui spor se înscriu în limitele colaborării instituţionale între partenerii sociali.

În consecinţă, în baza art. 480 alin. 2 cod de procedură civilă, curtea va admite apelul, va schimba în tot sentinţa, în sensul respingerii acţiunii ca nefondate.