Penal.amendă penală fără revocarea suspendării supravegherii

Sentinţă penală 4 din 08.09.2020


AMENDĂ PENALĂ FĂRĂ REVOCAREA SUSPENDĂRII SUPRAVEGHERII

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă  Judecătoria Buzău cu nr. .../P/2017  din data de 25.06.2018 s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului D.A. pentru săvârşirea  infracţiunilor  concurente de : - conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoana căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată , fapta prevăzută de art. 335  alin. 2 teza a III-a Cod Penal, constând în aceea că“ în data de 15.02.2017, in jurul orei 07.50, a fost depistat de organele de politie,pe DN2E85, in localitatea Gura Calnaului, comuna Vadu Pasii, judeţul Buzău, în timp ce conducea autoutilitara, marca WV L.t, cu nr. de înmatriculare provizoriu ... ,având suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule”,

 - tractarea unei remorci cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare, fapta prevăzută de art. 334  alin. 3 Cod Penal, constând în aceea că în data de 15.02.2017, în jurul orei 07.50, a fost depistat de organele de politie, pe DN2E85, în localitatea Gura Calnaului, comuna Vadu Pasii, judeţul Buzău ,in timp ce conducea autoutilitara,marca WV L.t,cu nr. de înmatriculare provizoriu ... ,in cuplu cu o remorca ce avea aplicat nr. de înmatriculare provizoriu ...,ce s-a dovedit a fi fals; -  conducerea unui vehicul cu permis de conducere necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul, fapta prevăzută  de art. 335 alin. 2 teza I-a Cod Penal, constând în aceea că “în data de 15.02.2017, in jurul orei 07.50, a fost depistat de organele de politie,  pe DN2E85 in localitatea Gura Calnaului, comuna Vadu Pasii, judeţul Buzău,  in timp ce conducea autoutilitara, marca WV L.T, cu nr. de înmatriculare provizoriu ... ,cu masa maxima autorizata de 3500 kg, in cuplu cu remorca ,marca Indespension 2000, serie caroserie ..., a cărei masa totala maxima autorizata este de 2000 kg ,aspect ce contravine articolului 24 alin. 2 ind.1 lit. a din OUG nr.195/2002-rep.,(permisul de conducere categoria B fiind valabil pentru vehicule din categoria TR, cu masa totala maxima autorizata de pana la 3500 kg, la care se poate ataşa o remorca a cărei masa totala maxima autorizata sa fie mai mica de 750 kg .

Inculpatul nu s-a prevalat de dispoziţiile art.  374 alin. 4 Cod procedură penală , acesta apreciind că nu se face vinovat de săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina sa.

Analizând întregul material probator administrat în cauză, respectiv declaraţiile inculpatului, proces verbal de constatare a infracţiunii flagrante , proces verbal sesizare din oficiu, autorizaţie circulaţie provizorie, dovada seria ...nr. ..., proces verbal contravenţie, planşa foto, adresa nr. ..., a IPJ Valcea-Serv.Rutier, adresa nr.... a IPJ Bacău , adresa nr. ... , a S.P.C.R.P.C.I.V. Braşov,  accesare aplicaţie Registrul Auto Roman din ...,  declaraţii suspect, inculpat , raport de constatare criminalistica nr. ..., fişa de cazier rutier de la IPJ Vâlcea, acord de recunoaştere nr. .../P/2017 Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău , rechizitoriu nr. .../P/2017 al parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău,  rechizitoriu nr. .../P/2017 al parchetului de pe lângă judecătoria Brezoi, copii portale instanţe, ordonanţa nr. .../P2017 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Vâlcea, ordonanţa nr. .../P/2017 din 28.06.2019 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti de renunţare la urmărirea penală  instanţa va reţine următoarele:

Inculpatul D.A. ( 55 ani în prezent ) are domiciliul în ....

La data de 15.02.2017, la orele 07:50, organele de politie au procedat la oprirea autoturismului, marca Volkswagen Lt, cu numărul de circulaţie provizorie ... ,ce tracta o remorca, ce avea aplicată, la partea din spate, numărul de circulaţie provizorie ... , care se deplasa din direcţia Buzău către Focşani, pe DN2E85 în localitatea  Gura Calnaului, com. Vadu-Pasii, jud. Buzău .

Conducătorul auto, care se afla singur în autovehicul, a prezentat pentru control actul de identitate, permisul de conducere, autorizaţia de circulaţie provizorie, seria ..., emisă pentru autoturismul Volkswagen Lt, cu numărul de circulaţie provizorie ..., asigurarea obligatorie RCA pentru remorca si dovada seria ..., eliberata la data de ..., de IPJ Vâlcea - Politia oraşului Călimăneşti, prin care i s-a reţinut plăcuţa cu numărul de înmatriculare ..., plăcuţa despre care susnumitul a relatat că îi aparţine remorcii pe care a tractat-o.

Conducătorul auto a fost identificat în persoana numitului D.A..

Procedându-se la efectuarea de verificări in bazele de date ale politiei ,după nr. de înmatriculare ..., s-a stabilit că acest număr de înmatriculare a fost atribuit unei remorci, marca INDESPENSION, având seria de saşiu ..., proprietatea numitului R.P.D..

De asemenea ,s-a stabilit ca numărul de circulaţie provizoriu ..., ce era montat la partea din spate a remorcii, a fost atribuit, la data de 09.08.2016, unei autoutilitare, marca Volkswagen LT35, proprietatea lui P.LM.

Din autorizaţia de circulaţie provizorie prezentată de conducătorul auto rezultă faptul ca autoturismul cu numărul de circulaţie provizoriu ... este proprietatea lui P.L.M., care a fost şi proprietarul vehiculului cu numărul de circulaţie provizoriu ..., si are următoarea serie de saşiu: ..., serie ce a fost regăsită şi pe o plăcuţa martor pe stâlpul portierei stânga.

La momentul depistării, a fost identificată, pe remorcă, seria ..., pe o plăcuţă aflată în partea centrală a saşiului, pe care este înscrisă şi denumirea INDESPENSION şi nicidecum seria de saşiu ..., aşa cum rezultă din documentele prezentate de inculpat.

 Drept urmare, s-a procedat la efectuarea de verificări, în bazele de date ale politiei, după seria de saşiu ...,rezultând că această serie aparţine unui autovehicul marca Marsa R8135fk, categorie RAR: Autospecializata Basculanta cu numărul de inmatriculare ..., proprietatea numitului G.V..

Tot atunci  şi D.A. a fost verificat în baza de date a poliţiei privind deţinătorii de permis de conducere, ocazie cu care s-a constatat că acesta poseda permisul de conducere ctg. AM, Bl, B cu nr. ... , emis la data de 15.12.2015 de SRPCIV Braşov, acesta figurând în  evidente „CU RESTRICTII-RETINUT”, iar din fişa de evidenţă auto a  acestuia rezultă faptul că în data de 10.01.2017, la IPJ Vâlcea i s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art. 335 al 2 şi art. 334 al 3  Cod penal.

Din ordonanţa nr. .../P/2017, a Parchetului de pe lângă Judecătoria Rm.Vâlcea  ,rezultă că în data de 10.01.2017, numitul D.A. a fost oprit în trafic,pe DN7,pe raza com.Budesti ,jud.Valcea, în timp ce conducea autovehiculul marca WV LT,cu nr. de circulaţie provizoriu ...,care tracta semiremorca marca Indespension, cu nr. de circulaţie provizoriu ...,din verificări rezultând că la data depistării , acesta nu avea dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice.

Pentru a se retine acest lucru s-a avut în vedere faptul că la fila nr.24 din dosarul respectivei cauze se afla un document conform căruia, la data de 07.11.2016, lucrători din cadrul Politiei oraşului Horezu i-au adus la cunoştinţă numitului D.A. că nu mai are dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, act ce a fost semnat de D.A..

La momentul depistării în prezenta cauză , D.A. a declarat verbal,  faptul că în data de 15.02.2017, în jurul orelor 07:50, a condus autoturismul marca Volkswagen Lt, cu numărul de circulaţie provizorie ..., care tracta o remorca ,ce avea la partea din spate numărul de circulaţie provizorie ... pe DN2E85 în loc. Gura Calnaului din direcţia Buzău către Focşani ,directia Buzău -Bârlad şi că în data de 13.02.2017 i s-a reţinut de către Ag sef P.M. din cadrul IPJ Vâlcea - Politia or. Calimanesti, plăcuta cu numărul de inmatriculare ..., plăcuta care aparţine remorcii pe care a tractat-o şi (pentru a nu circula fără plăcuţa cu nr. de înmatriculare ,riscând, astfel, sa  fie identificat) a montat, personal, la partea din spate a remorcii, plăcuta cu nr. ..., care a aparţinut unui vehicul al numitului P.L.M., care este in prezent si proprietarul vehiculului trăgător al remorcii. La momentul depistării inculpatul a mai precizat faptul ca nu-si explica de ce pe remorca nu se regăseşte seria de şasiu ..., cu care figurează in baza de date după numărul de inmatriculare ... si ca este posibil ca aceasta serie sa fi fost pansonată în partea stânga a saşiului unde exista patru nituri care ar fi prins o plăcuta si ca pe plăcuta unde s-a găsit seria ... se afla înscrisă şi marca remorcii.

Cu aceeaşi ocazie ,numitul D.A. a mai relatat faptul că nu ştia că nu are dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice, având in vedere că a fost oprit, de patru ori, în trafic, respectiv în data de 20.11.2016, de către Politia Cisnadie, unde i s-a întocmit procesul verbal seria ..., în data de 25.11.2016, de către Politia Mehedinţi, unde i s-a întocmit procesul verbal seria ...., in data de 13.02.2017, de către Politia Calimanesti, unde i s-a întocmit procesul verbal seria ... si in data de 03.12.2016 de către Politia Bacău, motivând că nu i s-a adus la cunoştinţă, în niciuna din aceste situaţii, că are dreptul de a conduce suspendat.

La momentul depistării, inculpatului i s-a reţinut permisul de conducere şi i s-a eliberat dovada înlocuitoare, seria ..., fără drept de circulaţie, aducându-i-se la cunoştinţă că nu mai are dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice.

Inculpatul a semnat procesul verbal de depistare, fără obiecţiuni.

Cu ocazia depistării au fost efectuate filmări cu instalaţia video montata pe autospeciala politiei cu nr. MAI ... .

Pe parcursul urmăririi penale au fost primite, de la SPCRPCIV Braşov, documentele,  care au stat la baza înmatriculării provizorii a autoturismului marca VW LT, cu numărul de înmatriculare ..., rezultând că masa maximă autorizată a acestuia este 3500 kg, iar în urma verificării în baza de date a remorcii marca Indespension 2000, serie caroserie ..., s-a stabilit ca masa totala maxima autorizata este de 2000 kg.

Potrivit articolului 24 alin. 2 ind.1 lit. a din OUG nr.196/2002-rep. , permisul de conducere ,categoria B, este valabil pentru vehicule din categoria TR, cu masa totala maxima autorizata de pana la 3500 kg, la care se poate ataşa o remorca a cărei masa totala maxima autorizata sa fie mai mica de 750 kg.

În calitate de inculpat, acesta a declarat în cursul urmăririi penale faptul că  împreună cu cumnatul sau, P.L., a cumpărat un autoturism marca Volkswagen LT 35, autoturism pe care îl foloseşte, iar remorca este proprietatea sa, având structura cu prelata ,chiar daca la momentul depistării nu perfectase actele de vânzare-cumpărare.

Inculpatul a mai declarat că în data de 13.02.2017, in jurul orelor 08.00 a plecat din oraşul Călimăneşti, conducând autoturismul marca ..., cu numărul provizoriu ..., ce tracta remorca cu numărul de înmatriculare ..., cu intenţia de a se deplasa în municipiul Piteşti, de unde urma să încarce marfa , respectiv cantitatea de 1 tonă materiale textile pe care urma sa o livreze în municipiul Bârlad. Totodată acesta a declarat că în data de 13.02.2017, în jurul orelor 12.00, a fost oprit de un echipaj de politie pe raza oraşului Călimăneşti, iar  după ce a prezentat documentele personale şi ale ansamblului de vehicule pe care-l conducea, a fost sancţionat contravenţional, fiindu-i reţinut certificatul de înmatriculare şi plăcuţa cu numărul de înmatriculare  ...(conform procesului verbal seria ..., din data de  13.02.2017).

A mai precizat inculpatul că a circulat cu remorca fără a avea montată plăcuţa cu număr de înmatriculare către municipiul Piteşti ,iar după ce a sunat la Serviciul de Înmatriculări Hunedoara a încercat să contacteze telefonic persoana de la care a cumpărat remorca, însă acesta nu i-a răspuns, astfel că şi-a continuat deplasarea către municipiul Piteşti.  După ce a încărcat marfa a luat hotărârea să monteze pe remorca plăcuţa de înmatriculare cu numărul provizoriu expirat, pe care nu şi-l aminteşte însă ştie că aceasta a aparţinut aceluiaşi proprietar, respectiv numitului P.L., considerând că în acest mod „remorca va putea fi identificată de către participanţii la trafic in cazul unui eveniment rutier”.

Inculpatul a declarat ca a considerat că „există circumstanţe”, având dovada că i s-a ridicat plăcuţa cu numărul de înmatriculare  ... ,de către organele de politie din Valcea şi nu a ştiut ca acest lucru constituie infracţiune.

 Ulterior,a condus ansamblul de vehicule din municipiul Piteşti şi pana la staţia OMV Bazau, unde s-a odihnit pana in data de 15.02.2017 ,in jurul orelor 07.00, după care si-a continuat deplasarea către municipiul Bârlad. În jurul orelor 07.45,  în timp ce se deplasa pe raza judeţului Buzău a fost oprit de un echipaj de politie, care i-a solicitat să prezinte documentele personale si ale autoturismului. Inculpatul a declarat ca le-a prezentat organelor de politie permisul de conducere; autorizaţia de circulaţie provizorie, asigurarea remorcii înmatriculată în Hunedoara si dovada seria ... eliberata de IPJ Valcea la data de 13.02.2017 si documentele de provenienţa ale mărfii pe care o transporta. Totodată a relatat organelor de politie ca  a montat pe remorca un alt număr de înmatriculare care nu a aparţinut remorcii dar care a aparţinut proprietarului din acte al autoturismului marca ... .

Cu ocazia conducerii la sediul IPJ Buzău inculpatul declara ca i-a fost adus la cunoştinţă că are exercitarea  dreptului de a conduce suspendată , precizând că nu cunoştea acest lucru, întrucât a mai fost sancţionat contravenţional în alte judeţe.

Inculpatul a mai declarat că după ce i-a fost întocmit dosarul penal de către organele de politie din cadrul Politiei Horezu cât şi în momentul depistării în trafic nu a predat permisul de conducere deoarece nu-l mai găsea ,precizând că l-a găsit abia in luna ianuarie 2017.

De asemenea,inculpatul a mai declarat că nu cunoştea faptul  că trebuie să fie posesor de permis de conducere altă categorie în afara de B şi B1 pentru a conduce autoturismul marca VW LT 35, argumentând  că nu a avut asupra sa certificatul de înmatriculare al remorcii, cu toate că acesta a declarat că de fiecare dată când a circulat cu ansamblul de vehicule format  din autoturismul marca ... şi remorca cu numărul ... a avut angajat un conducător auto cu permis de conducere pentru toate categoriile.

Şi în faţa instanţei inculpatul a declarat, în esenţă, aceleaşi aspecte: că iniţial i s-a suspendat dreptul de a conduce pentru o faptă de o gravitate minoră, că a cerut verbal prelungirea dreptului de a conduce , dar pentru că nu avea permisul de conducere nu i s-a putut prelungi, apoi recunoaşte că i s-a adus la cunoştinţă că avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce, dar fiind oprit în trafic, în mai multe rânduri, în diverse zone ale ţării , de organele de poliţie rutieră care nu i-au spus nimic de dreptul de conducere a crezut că poate circula, că a condus cu un permis necorespunzător categoriei, dar pentru că era o remorcă mică a crezut că se încadrează în normele legale.

Din  adresa nr. ... a IPJ Vâlcea –Serv.Rutier (fiind înaintate adresa nr....,  a  IPJ Vâlcea - Poliţia Oraşului Horezu şi procesul verbal de depistare din data de 10.01.2017), rezultă că inculpatului i-a fost adus la cunoştinţă faptul că până la soluţionarea dosarelor penale nu mai are dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice .

Prin ordonanţa nr.1524/P/2016, din data de 10.02.2017 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Horezu s-a dispus renunţarea la urmărirea penală faţă de suspectul D.A. pentru infracţiunea prevăzută de art.334 alin.1 Cod penal (fapta de a fi condus acelaşi ansamblu de vehicule la data de 07.11.2016, cu numarul de inmatriculare provizoriu ... expirat din data de 11.10.2016).)

Faptul că inculpatul cunoştea că are dreptul de a conduce suspendat rezultă şi din adresa nr. ... a IPJ Brasov-Serv.Rutier, unde se menţionează că  acestuia i-a fost întocmit dosar penal şi că începând cu data de 16.12.2016 nu mai are dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice,pana la finalizarea dosarului penal (procesul verbal fiind semnat de acesta).

In cauza,inculpatul a fost testat cu tehnica poligraf, fiind întocmit raportul de constatare criminalistica nr. ..., ocazie cu care acestuia i-au fost adresate întrebări relevante, interpretarea diagramelor poligraf a evidenţiat faptul că răspunsurile inculpatului la întrebările relevante cauzei, cu nr. 4, 7 şi 9, au provocat modificări specifice comportamentului simulat,

Nu-i mai puţin adevărat că inculpatul a încheiat un acord de recunoaştere cu Parchetul de pe lângă Zalău la data de 26.06.2019în dosarul nr. .../P/2017 pentru infracţiunea prevăzută de art. 335 alin.2 Cod penal, unde a recunoscut că,  având permisul de conducere valabil doar pentru categoriile A,B şi B1 şi având suspendată exercitarea dreptului de a conduce vehicule , în data de  24.05.2017 a condus pe drumul public ansamblul rutier compus din autovehiculul cu nr. de înmatriculare ... şi remorca cu nr. de înmatriculare ..., aceasta din urmă având masa totală maximă autorizată de 2.000 de kg .În acel  acord se menţionează faptul că la data de 07.11.2016 inculpatului i-a fost întocmit dosar penal cu nr. .../P/2016 de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Horezu pentru o infracţiune prevăzută de art. 334 alin.1 Cod penal , fiindu-i suspendată exercitarea dreptului de a conduce vehicule pe perioada soluţionării acestui dosar, acesta soluţionându-se la data de 10.02.2017 cu renunţare la urmărirea penală. Tot pe numele inculpatului a fost deschis şi dosarul nr. .../P/2017 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea  ( depistat conducând la  10.01.2017 cu exercitarea dreptului de a conduce suspendat ) , soluţionat la data de 23.10.2017 cu renunţare la urmărirea penală.

În drept, fapta inculpatului D.A., constând în aceea că în data de 15.02.2017, în jurul orei 07.50, a fost depistat de organele de politie,pe DN2E85 în localitatea Gura Calnaului, comuna Vadu Pasii, judeţul Buzău,în timp ce conducea autoutilitara,marca WV L.t,cu nr. de înmatriculare provizoriu ...,având suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, întruneşte  trăsăturile esenţiale ale infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoana căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată , fapta prevăzută de art. 335  alin. 2 ,teza a III-a Cod penal.

Fapta inculpatului, constând în aceea că în data de 15.02.2017, in jurul orei 07.50, a fost depistat de organele de politie, pe DN2E85 in localitatea Gura Calnaului, comuna Vadu Pasii, judetul Buzau, in timp ce conducea autoutilitara,marca WV L.t,cu nr. de înmatriculare provizoriu ...,in cuplu cu o remorcă ce avea aplicat nr. de înmatriculare provizoriu ...,ce s-a dovedit a fi fals, întruneşte trăsăturile esenţiale ale infracţiunii de tractarea unei remorci cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare, fapta prevăzută de art. 334  alin. 3 Cod penal.

Fapta inculpatului, constând în aceea că în data de 15.02.2017, in jurul orei 07.50, a fost depistat de organele de politie,  pe DN2E85 in localitatea Gura Calnaului, comuna Vadu Pasii, judeţul Buzău,  in timp ce conducea autoutilitara, marca WV L.T, cu nr. de înmatriculare provizoriu ...,cu masa maxima autorizata de 3500 kg, in cuplu cu remorca ,marca Indespension 2000, serie caroserie ..., a cărei masa totala maxima autorizata este de 2000 kg ,aspect ce contravine articolului 24 alin. 2 ind.1 lit. a din OUG nr.195/2002-rep.,(permisul de conducere categoria B fiind valabil pentru vehicule din categoria TR, cu masa totala maxima autorizata de pana la 3500 kg, la care se poate ataşa o remorca a cărei masa totala maxima autorizata sa fie mai mica de 750 kg )întruneşte  trăsăturile esenţiale ale infracţiunii de  conducerea unui vehicul cu permis de conducere necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul, fapta prevăzută de art. 335 alin. 2 Cod penal.

În cauză sunt aplicabile dispoziţiile art. 38 alin.2 Cod penal, referitoare la concursul ideal de infracţiuni.

Întrucât din materialul probator administrat în cauză a  rezultat faptul că atât autoutilitara,marca Wv,cu nr. de înmatriculare provizoriu ..., cât şi remorca  ce avea aplicată plăcuţa cu nr. de înmatriculare ...,conduse de inculpat la momentul depistării, aparţin altor persoane, procurorul de caz a  dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor privind comiterea infracţiunilor de :

- încredinţare a unui vehicul pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care stie ca are suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice,prev. de art.335 alin.2 C.p. (faptuitor P.L.M.) si

 - încredinţare a unui vehicul pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie ca are permis de conducere necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv, prev. de art.335 alin.2 C.p. (faptuitor R.P.D. sau G.V.,dupa caz).

Aşadar, reţinând vinovăţia inculpatului care a fost dovedită cu certitudine, instanţa îl va condamna în baza situaţiei de fapt şi a textului incriminator, la stabilirea şi dozarea pedepsei  având în vedere criteriile generale de individualizare, prevăzute de art. 74 Cod penal, respectiv împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale inculpatului ( acesta  nu  se află la prima incidenţă cu legea penală, nefiind însă recidivist), conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal ( atitudine nesinceră)  şi nivelul de educaţie (studii superioare ) , vârsta (  55 ani în prezent ), starea de sănătate , situaţia familială ( căsătorit, 4 copii minori)  şi socială (şef timonier maritim ).

Inculpatul este cunoscut cu antecedente penale.

Astfel, din fişa de cazier judiciar a acestuia rezultă că a fost condamnat la 2000 lei amenda penala,pentru săvârşirea faptei prev. de art.180 alin.1 C.p.,art.63 alin.3,dispusa prin s.p. nr..../2012 a Jud.Brasov,def.prin d.p. nr..../2013 a Curţii de Apel  Braşov.

Prin s.p. nr..../26.06.2017,a Jud. Braşov s-a stabilit 1 an închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani,pentru art.334 alin.1 C.p.,art.396 alin.4 C.p.,art.396 alin.1 C.p.

De asemenea, în anul 2012,a fost sancţionat administrativ,cu amenzi de 1.000 lei,pentru infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice-Ord nr. .../P/2012-P.J.Constanta şi cu aceeaşi sancţiune ,prin Ord.nr. .../P/2012 Ap.j.Brasov,pentru art.180 alin.2 C.p.,lovirea sau alte violente,cu circumstanţe agravante.

Din aceeaşi fisă de cazier judiciar actualizată ,rezultă  faptul că prin sentinţa penală nr. .../S din 07.07.2016 a tribunalului Braşov ( dosar nr. 3132/62/2014*)rămasă definitivă prin decizia penală nr. ... /Apla 27.04.2018 , inculpatul a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 2 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere pe un termen de încercare de 7 ani conform Vechiului Cod penal art. 86 /1 şi 2 , pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală prevăzute de art. 9 lit. b din Legea nr. 241/2005 cu art. 41 alin.2 Cod penal , fapte din perioada 2006- 2010.

În prezent , pe rolul mai multor instanţe din ţară se află/s-au aflat  cauze similare celei deduse prezentei judecăţi, care nu au rămas definitive la data pronunţării prezentei cauze.

Instanţa va reţine că  infracţiunile reţinute în sarcina inculpatului sunt pedepsite  cu închisoarea sau amenda.

Prin adăugarea posibilităţii aplicării amenzii în cadrul art. 334 , art. 335 alin. 2 şi 3  Cod penal, legiuitorul a intenţionat să sublinieze utilitatea sporită a amenzii penale în cazul săvârşirii unei astfel de infracţiuni, aceasta putând fi mult mai eficientă în multe cazuri decât o pedeapsă cu închisoarea .

Fiind o infracţiune de pericol, legătura de cauzalitate între faptă şi urmarea produsă rezultă din însăşi săvârşirea faptei (ex re).

Urmarea imediată constă în atingerea adusă relaţiilor sociale referitoare la siguranţa circulaţiei pe drumurile publice şi crearea unei stări de pericol, din cauza aflării pe drumurile publice a unor autovehicule conduse de persoane care, nu sunt îndreptăţite, conform legii, să conducă astfel de vehicule.

Instanţa  apreciază că pedeapsa pronunţată trebuie să aibă un puternic caracter exemplar, pentru a descuraja atât pe inculpat, dar şi pe ceilalţi membrii ai societăţii de a săvârşi asemenea fapte prevăzute de legea penală.

În ceea ce priveşte persoana inculpatului,  instanţa va reţine că acesta este un om matur în vârstă de 55 de ani, şi că , deşi nu se află la prima  incidenţă cu legea penală, pare că a înţeles  - de data aceasta - consecinţele faptelor sale, mai ales în contextul antecedentelor penale pe care le are.

Instanţa apreciază că pedeapsa amenzii penale, executorie, este mult mai eficientă în acest caz decât o  pedeapsă  cu închisoarea, mai ales că inculpatul a săvârşit infracţiunile deduse prezentei judecăţi în concurs cu cele pentru care s-a dispus condamnarea sa de către Tribunalul Braşov sau i s-a amânat aplicarea pedepsei de către Judecătoria Braşov.

Dispoziţiile art. 89 Cod penal şi art. 97 Cod penal nu sunt aplicabile în prezenta cauză, în condiţiile în care inculpatul a fost condamnat la pedepse cu amenda şi nu cu închisoarea, cum cereau cele două texte menţionate.

În cazul de faţă instanţa  nu discerne din nicio împrejurare posibilitatea ca inculpatul să repete comportamentul său ilicit, mai ales că  dosarul penal cu nr. .../P/2016  al Parchetului de pe lângă Judecătoria Horezu ( de la care au plecat toate celelalte dosare penale ce-l vizau/vizează pe inculpat , pentru fapte ce presupun încălcarea normelor legale privind circulaţia pe drumurile publice în perioada 07.11.2016 -23.10.2017) a fost soluţionat la data de 10.02.2017 cu renunţare la urmărirea penală.

Aplicarea unei sancţiuni pecuniare şi nu o pedeapsă privativă de libertate îl va face pe inculpat să cumpănească mult mai bine eventualitatea încălcării din nou a legii penale.

Aşa fiind, în contextul elementelor de fapt şi de drept reţinute, instanţa  în baza art. 335 alin.2 teza - III-a  Cod penal,  cu aplicarea art. 61 alin.2,  alin.4 lit.c Cod penal,  va stabili în sarcina inculpatului  D.A. pedeapsa de 180 zile - amendă, stabileşte la 20 lei suma corespunzătoare unei zile –amendă;  astfel, va condamna inculpatul la  pedeapsa de 3.600 lei amendă ,  pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care are exercitarea dreptului de a conduce suspendată, faptă din 15.02.2017.

În baza art.  335 alin. 2  teza a I  Cod penal cu aplicarea art. 61 alin.2,  alin.4 lit.c Cod penal,  va  stabili în sarcina inculpatului  D.A. pedeapsa de 180 zile - amendă, stabileşte la 20 lei suma corespunzătoare unei zile –amendă;  astfel, va condamna inculpatul la  pedeapsa de 3.600 lei amendă ,  pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul cu permis de conducere necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul, faptă din 15.02.2017.

În baza art.  334 alin. 3 Cod penal cu aplicarea art. 61 alin.2,  alin.4 lit.b  Cod penal, va stabili în sarcina inculpatului  D.A. pedeapsa de 120 zile - amendă, stabileşte la 20 lei suma corespunzătoare unei zile –amendă;  astfel, va condamna inculpatul la  pedeapsa de 2.400 lei amendă ,  pentru săvârşirea infracţiunii de tractarea unei remorci cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare, faptă din 15.02.2017.

În baza art. 38 alin. 2  -39 alin. 1 lit. c Cod penal va contopi cele  trei pedepse, inculpatul urmând să  execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 3.600 lei amendă , la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse , respectiv 2.000 lei , în total inculpatul urmând să execute o pedeapsă de  5.600 lei. 

Va pune  în vedere inculpatului prevederile art. 63, Cod penal, potrivit cărora în cazul sustragerii cu rea-credinţă de la executarea pedepsei amenzii, instanţa va înlocui această pedeapsă cu pedeapsa închisorii.

Va constata că inculpatul a fost reţinut la data de 15.02.2017 pentru 24 ore.

În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală va obliga  inculpatul la  800 lei  cu titlu de cheltuieli judiciare.

Domenii speta