Detinere de droguri de risc, pentru consum propriu, fără drept

Sentinţă penală 3 din 13.02.2020


…………………..

Dosar nr. ……………..

R O M Â N I A

TRIBUNALUL COVASNA

SENTINŢA PENALĂ NR. 3

Şedinţa publică din 13 februarie 2020

PREŞEDINTE: ………………………..

GREFIER: ……………..

Pe  rol fiind pronunţarea asupra acţiunii penale pornită împotriva inculpatului K.K.-G., trimis în judecată, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000.

Fără citarea părţilor.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care:

Dezbaterile în cauza de faţă au avut loc în şedinţa publică din 15 ianuarie 2020, când părţile prezente au pus concluzii în sensul celor consemnate în încheierea de şedinţă, iar instanţa, în vederea deliberării, a stabilit termen pentru pronunţare la data de 29 ianuarie 2020, când a amânat pentru data de 06 februarie 2020, iar ulterior pentru data de 13.02.2020.

T R I B U N A L U L

Deliberând asupra cauzei penale de faţă, constată următoarele:

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Covasna nr. 5/D/P/2017 din data de 23.07.2019, înregistrat pe rolul Tribunalului Covasna sub dosar nr. ..... la data de 24.07.2019, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului K.K.-G., pentru săvârşirea infracţiunii de deținere de droguri de risc, pentru consum propriu, fără drept, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000.

Prin actul de sesizare al instanţei s-a reţinut, în esenţă, că inculpatul K.K.-G. este consumator de droguri ocazional de droguri, aproximativ din anul 1996.

S-a arătat că în dosarul penal nr. 71/D/P/2016 al D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Covasna s-au efectuat cercetări faţă de inculpatul H.R. sub aspectul comiterii infracţiunii de introducere în ţară de droguri de mare risc, fără drept, prevăzută de art. 3 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000, iar în cursul desfăşurării acestor cercetări a reieşit faptul că, mai multe persoane din anturajul inculpatului au preocupări referitoare la traficul şi consumul de droguri de risc si de mare risc.

S-a mai arătat că în acest sens, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Covasna a autorizat efectuarea mai multor percheziţii domiciliare, inclusiv la domiciliile persoanelor din anturajul inculpatului H.R., iar printre imobilele percheziţionate cu această ocazie au fost şi cele la care figurau domiciliul inculpatului K.K.-G. şi adresa la care acesta locuia fără forme legale.

Apoi, s-a învederat că în urma punerii în executare a mandatului de percheziţie domiciliară nr. 138/UP/2016, la adresa situată în municipiul ….., judeţul Covasna, str. ……………., adresa de domiciliu a inculpatului K.K.-G., nu au fost identificate bunuri sau substanţe de natură să intereseze cauza, în schimb, la adresa situată în municipiul ……….., pe o stradă fără denumire şi fără număr administrativ, la ieşirea din municipiul …………, jud. Covasna către comuna Ilieni, vizavi de abatorul de animale Casalco, înscris în cartea funciară nr 5672, nr top 705/2/1/3/1/2/2 cu suprafaţa de 656 mp nr. top 705/2/1/3/1/1/2 cu suprafaţa de 642 mp respectiv în cartea funciară nr. 6725 Simeria, nr. top 705/2/1/3/1/2/1 cu suprafaţă de 645 mp nr. top 705/2/1/3/1/1/1 cu suprafaţă de 631 mp, unde locuia inculpatul K.K. G. la data comiterii faptei, au fost identificate următoarele bunuri:

- un grinder metalic de culoare arămie care prezenta urme de substanţă;

- o sticluţă inscripţionata Frontin care conţinea 4 seminţe;

- o cutie metalică inscripţionata Fine Drops care prezenta urme de fragmente vegetale;

- o cutie metalică inscripţionată Doncafe care prezenta urme de fragmente vegetale;

- o cutie metalică inscripţionată Kuru Kah Veci Mehmet Effendi care prezenta urme de fragmente vegetale;

- un fragment vegetal uscat de culoare verde-oliv, tip mugure.

S-a subliniat că acestea au fost supuse analizelor de laborator pentru a se stabili dacă reprezintă substanţe stupefiante sau psihotrope sau dacă poartă urmele consumului unor astfel de substanţe, iar din raportul de constatare tehnico-ştiinţifică nr. 268955/2017 întocmit de I.G.P.R. –D.C.C.O. - Laboratorul Central de Analiză şi Profil al Drogurilor rezultă următoarele:

-fragmentul vegetal uscat de culoare verde-oliv, tip mugure este constituit din cantitatea de 0,75 grame Cannabis;

-pe grinder-ul metalic de culoare arămie care prezenta urme de substanţă s-a pus în evidenţă A9Tetrahidrocannabinol (THC);

-pe cutia metalică inscripţionată Fine Drops care prezenta urme de fragmente vegetale s-a pus în evidenţă Δ9Tetrahidrocannabinol (THC);

-pe cutia metalică inscripţionata Doncafe care prezenta urme de fragmente vegetale s-a pus în evidenţă Δ9Tetrahidrocannabinol (THC);

-pe cutia metalică inscripţionata Kuru Kah Veci Mehmet Effendi care prezenta urme de fragmente vegetale s-a pus în evidenţă Δ9Tetrahidrocannabinol (THC);

Ulterior înregistrării dosarului, judecătorul de cameră preliminară a procedat potrivit dispoziţiilor art. 342 – 348 C.proc.pen.

Întrucât în cauză nu s-au formulat cereri sau excepţii referitoare la aspecte care pot face obiectul procedurii camerei preliminare astfel cum este definit prin art. 342 C.proc.pen. şi apreciind că nici nu se impunea invocarea acestora din oficiu, în temeiul art. 346 alin. 1 C.proc.pen., prin încheierea nr. 19/CP din data de 30 august 2019, definitivă prin încheierea nr. 85/CP/23.10.2019 a Curţii de Apel Braşov, s-a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 5/P/2017 emis de D.I.I.CO.T – Biroul Teritorial Covasna, a actelor de urmărire penală, precum şi a administrării probelor obţinute prin mijloacele prevăzute de art. 97 alin. 2 C.proc.pen. şi totodată, s-a dispus începerea judecăţii.

La termenul de judecată din data de 25 noiembrie 2019, în temeiul art. 275 alin. 1 C.proc.pen., inculpatul a solicitat ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale, motiv pentru care s-a procedat la ascultarea sa şi constatând că în realitate nu recunoaşte fapta reţinută în sarcina sa, afirmând că nu avea cunoştinţă despre cantitatea de canabis identificată în podul casei sale, putând fi pusă în acel loc de oricine, instanţa a respins cererea formulată.

Din coroborarea întregului material probator, tribunalul reţine următoarea stare de fapt:

Întrucât în dosarul penal nr. 71/D/P/2016 al D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Covasna privindu-l pe numitul H.R. existau indicii că inculpatul K.K. G. ar deţine droguri la locuinţa sa, în baza mandatului nr. 139/UP/20.12.2016 emis în dosarul nr. ………. al Tribunalului Covasna, s-a dispus efectuarea unei percheziţii domiciliare la imobilul situat la ieşirea din mun. Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, fără număr administrativ, unde locuia fără forme legale inculpatul.

În urma percheziţiei, organul de cercetare penală a identificat un grinder metalic, trei cutii şi o sticlă care conţinea patru seminţe, toate cu urme de fragmente vegetale. De asemenea, în podul casei, s-a identificat un fragment vegetal uscat de culoare verde-oliv. Toate obiectele menţionate, precum şi fragmentul vegetal au fost ridicate de echipa operativă din cadrul B.C.C.O. Braşov.

Ulterior, substanţele identificate şi ridicate au fost supuse unor analize de specialitate, iar prin raportul de constatare tehnico-ştiinţifică nr. 268955 din data de 20.01.2017 (filele 62 – 69 dosar u.p.), s-a stabilit că substanţa vegetală uscată care se afla în podul locuinţei era constituită din 0,75 grame de canabis, iar pe grinder şi pe celelalte obiecte menţionate mai sus s-a pus în evidenţă ∆9- THC.

Canabis-ul este considerat un drog de risc, astfel cum este definit conform art. 1 alin. 1 lit. d din Legea nr. 143/2000 prin raportare la Anexa III din acelaşi act normativ.

În primă fază, prin ordonanţa din data de 23.06.2017, procurorul de caz a dispus renunţarea la urmărirea penală faţă de inculpatul K.K.-G. sub aspectul comiterii infracţiunii de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, prevăzută de art. 4 alin 1 din Legea nr. 143/2000, considerând că sunt incidente dispoziţiile art. 318 C.proc.pen.

Soluţia a fost confirmată prin încheierea nr. 23/14.09.2017 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Covasna.

Prin încheierea nr. 30/13.11.2017, pronunţată în dosarul nr. ………… al Tribunalului Covasna, faţă de soluţia dispusă în cauză, în baza art. 5491 C.proc.pen., s-a dispus confiscarea următoarelor bunuri de la inculpatul K.K.-G.:

-fragmentul vegetal uscat de culoare verde-oliv, tip mugure constituit din cantitatea de 1,35 grame Cannabis-masă brută (0,50 grame Cannabis-masă netă), rămas după efectuarea analizelor de laborator,

-grinder-ul metalic de culoare arămie care prezenta urme de substanță și pe care s-a pus în evidență ∆9Tetrahidrocannabinol (THC).

Ulterior, întrucât inculpatul nu a executat numărul de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, stabilit de procurorul de caz, prin ordonanţa din data de 13.05.2019 s-a dispus revocarea ordonanţei de renunţare la urmărirea penală, redeschiderea urmăririi penale şi reluarea urmăririi penale faţă de suspectul K.K.-G. sub aspectul comiterii infracţiunii deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, prevăzută de art 4 alin. 1 din Legea nr 143/2000.

Prin încheierea nr. 24/26.06.2019 a judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Covasna ordonanţa menţionată anterior a fost confirmată în temeiul art. 335 alin. 4 şi 41 C.proc.pen.

Starea de fapt reţinută mai sus rezultă din probele administrate în cursul procesului penal, respectiv din declaraţia dată de inculpat care deşi a avut o atitudine oscilantă, afirmând că nu cunoaşte provenienţa materialelor vegetale identificate în podul casei sale, totuşi a recunoscut că cu excepţia sa, nu a urcat vreo altă persoană în acel loc, după care a recunoscut că acestea îi aparţin. Mai mult, pe celelalte obiecte de depozitare ridicate de organul judiciar (cutiile metalice şi sticla) au fost puse în evidenţă ∆9- THC care este o substanţă biosintetizată de planta de canabis, astfel că este evident că acele bunuri au intrat în contact cu această substanţă.

De altfel, însuşi inculpatul a recunoscut că este un consumator de droguri de risc, mai exact de canabis, motiv pentru care nu se poate afirma că nu a avut nici un contact cu substanţele ale căror deţinere este interzisă de lege, fiind plauzibilă explicaţia conform căreia canabis-ul găsit în podul locuinţei percheziţionate să îl fi pierdut inculpatul şi ulterior să fi uitat de acesta. Apoi, trebuie avut în vedere că în urma percheziţiei domiciliare, s-a identificat şi un grinder care se afla în posesia inculpatului şi întrucât şi acesta prezenta urme de ∆9- THC, cu siguranţă a fost folosit la mărunţirea substanţei psihotrope.

Vinovăţia inculpatului rezultă şi din înscrisurile ataşate la dosar, respectiv din procesul-verbal întocmit de organul de cercetare penală cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la imobilul situat în municipiul …………, pe o stradă fără denumire şi fără număr administrativ, unde locuia inculpatul fără forme legale, în cuprinsul căruia au fost descrisă în mod detaliat materialul vegetal şi celelalte obiecte identificate de organul judiciar (filele 31 – 35, dosar u.p.).

Faptul că substanţa vegetală uscată găsită în locuinţa inculpatului constituie drog de risc reiese din raportul întocmit de Laboratorul Central de Analiză şi Profil al Drogurilor din cadrul I.G.P.R. (filele 62 – 69 dosar u.p.).

În concluzie, probele analizate mai sus dovedesc existenţa faptei şi a vinovăţiei inculpatului în comiterea infracţiunii prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, reţinute în sarcina sa şi înlătură prezumţia de nevinovăţie instituită în beneficiul acestuia prin art. 99 alin. 2 C.proc.pen. şi art. 6 paragraful 2 C.E.D.O.

În drept, fapta inculpatului K.K. G. care, în data de 21.12.2016, a deținut, fără drept, în vederea consumului propriu, droguri de risc, respectiv cantitatea de 0,75 grame de canabis, în imobilul situat în municipiul ………., pe o stradă fără denumire şi fără număr administrativ, unde locuia fără forme legale, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de deținere de droguri de risc, pentru consum propriu, fără drept prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000.

La individualizarea judiciară a pedepsei ce va fi aplicată inculpatului, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 C.pen., apreciind că natura şi gravitatea infracţiunii, împrejurările şi modul de comitere a acesteia, cantitatea relativ redusă de droguri de risc deţinute, nivelul de educaţie, vârsta, situaţia familială şi socială a inculpatului, evidenţiate prin raportul de evaluare depus la dosar, justifică aplicarea pedepsei amenzii orientate spre minimul special.

Văzând dispoziţiile art. 61 alin. 3 C.pen., faţă de toate circumstanţele reale şi personale expuse mai sus, se va aplica inculpatului pedeapsa de 120 de zile amendă, iar cuantumul sumei corespunzătoare unei zile amendă va fi stabilit la 20 (douăzeci) de lei, în total 2.400 lei pentru săvârşirea infracţiunii deţinere de droguri de risc, fără drept,pentru consum propriu.

Se va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 63 alin. 1 C.pen., potrivit cărora, dacă, cu rea-credinţă, nu execută pedeapsa amenzii, în tot sau în parte, numărul zilelor-amendă neexecutate se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile cu închisoare.

Se va constata că prin încheierea nr. 30 din data de 13 noiembrie 2017, pronunţată în dosarul nr. ………….., s-a dispus luarea măsurii confiscării speciale a următoarelor bunuri ridicate de la inculpatul K.K.-G.:

-fragmentul vegetal uscat de culoare verde-oliv, tip mugure constituit din cantitatea de 1,35 grame Cannabis-masă brută (0,50 grame Cannabis-masă netă), rămas după efectuarea analizelor de laborator,

-grinder-ul metalic de culoare arămie care prezenta urme de substanță și pe care s-a pus în evidență ∆9Tetrahidrocannabinol (THC).

În baza art. 162 C.proc.pen., se va dispune ataşarea la dosar, după rămânerea definitivă a hotărârii, a plicului de culoare albă, ce conţine 1 (unu) DVD marca Verbatim, având 4,7 GB pe care sunt stocate rezultatele percheziţiei informatice efectuate în cauză, depus la Tribunalul Covasna şi înregistrat în Registrul de evidenţă a mijloacelor materiale de probă la poziţia nr. 82/2019.

În baza art. 274 alin. 1 C.proc.pen., inculpatul va fi obligat la plata sumei de 1.200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat (1000 pentru faza de urmărire penală şi 200 pentru faza de judecată).

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

În baza art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 raportat la art. 61 alin. 4 lit. b C.pen., condamnă pe inculpatul K.K.-G., fiul lui G. şi K. născut la data de ….. în municipiul ………., judeţul ………., domiciliat în ……………… cetăţean român, necăsătorit, în concubinaj, cu un copil minor, situaţia militară satisfăcută, studii 10 clase, crescător de cai, posesor al CI seria ……. nr. ……., CNP ……….., la pedeapsa de 120 zile amendă şi stabileşte cuantumul sumei corespunzătoare unei zile amendă la 20 (douăzeci) de lei, în total 2.400 lei pentru săvârşirea infracţiunii deţinere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu.

Atrage atenţia inculpatului K.K.-G. asupra dispoziţiilor art. 63 alin. 1 C.pen., potrivit cărora, dacă, cu rea-credinţă, nu execută pedeapsa amenzii, în tot sau în parte, numărul zilelor-amendă neexecutate se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile cu închisoare.

Constată că prin încheierea nr. 30 din data de 13 noiembrie 2017, pronunţată în dosarul nr. …………., s-a dispus luarea măsurii confiscării speciale a următoarelor bunuri ridicate de la inculpatul K.K.-G.:

-fragmentul vegetal uscat de culoare verde-oliv, tip mugure constituit din cantitatea de 1,35 grame Cannabis-masă brută (0,50 grame Cannabis-masă netă), rămas după efectuarea analizelor de laborator,

-grinder-ul metalic de culoare arămie care prezenta urme de substanță și pe care s-a pus în evidență ∆9Tetrahidrocannabinol (THC).

În baza art. 162 C.proc.pen., dispune ataşarea la dosar, după rămânerea definitivă a hotărârii, a plicului de culoare albă, ce conţine 1 (unu) DVD marca Verbatim, având 4,7 GB pe care sunt stocate rezultatele percheziţiei informatice efectuate în cauză, depus la Tribunalul Covasna şi înregistrat în Registrul de evidenţă a mijloacelor materiale de probă la poziţia nr. 82/2019.

În baza art. 274 alin. 1 C.proc.pen., obligă pe inculpat la plata sumei de 1.200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 13.02.2020.

 PREŞEDINTE  GREFIER