Pedepse. Individualizare. Reducere pedeapsă. Contrabandă.

Decizie 429 din 01.04.2021


Hotărârea apelată este netemeinică cu privire la pedeapsa principală aplicată inculpatului ..., aceasta fiind prea aspră față de împrejurările comiterii faptei, gravitatea și urmările acesteia, atitudinea inculpatului.

În acest sens, se constată că instanța de fond a aplicat fiecărui inculpat câte o pedeapsă de 2 ani închisoare, reținând doar circumstanțele personale ale celor doi inculpați, respectiv: lipsa antecedentelor penale, căsătoriți, angajați, situația militară satisfăcută, atitudine cooperantă, au recunoscut infracțiunile, sunt persoane integrate social, deși faptele celor doi sunt diferite atât în ceea ce privește împrejurările comiterii și gravității faptelor, cât și a urmărilor produse.

Astfel, în privința inculpatului ... s-a reținut deținerea unei cantități mai reduse de țigări de contrabandă, respectiv 1.797 pachete cu ţigarete (față de 4.069 pachete cu ţigarete – inculpatul ...), și, totodată, cauzarea unui prejudiciu mai redus, de 23.940 lei (față de 49.585 lei - inculpatul ...). Prin urmare, se constată că infracţiunea comisă de inculpatul ... prezintă o gravitate mai redusă decât cea comisă de inculpatul ...

Cu privire la atitudinea inculpatului ... după comiterea faptei, se constată că acesta a achitat prejudiciul în sumă de 23.940 lei către partea civilă potrivit chitanțelor din 21 mai 2015 şi 22 mai 2015, față de inculpatul ... care nu efectuat un asemenea demers.

Dacă în ceea ce îl privește pe inculpatul ... pedeapsa de 2 ani închisoare relevă gravitatea faptei comise și periculozitatea sa, în privința inculpatului ... aceeași pedeapsă este prea aspră.

În consecință, se impunea aplicarea inculpatului ... unei pedepse cu închisoarea orientată mult spre minimul special, chiar egal cu acesta (astfel cum a fost redus prin aplicarea art.396 alin.10 Cod procedură penală), Curtea apreciind că astfel se va atinge scopul pedepsei.

Decizia penală nr. 429/A/01.04.2021 a Curții de Apel Galaţi

Prin sentinţa penală nr. 1652/21.12.2020 pronunţată de Judecătoria Galați, cu aplicarea art. 396 alin. 10 C. proc. pen., în temeiul art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal a fost condamnat inculpatul ..., pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, la pedeapsa închisorii de 2 ani.

S-au aplicat inculpatului pedepsele complementare prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a și b C. pen., pe o durată de 3 ani, și potrivit art. 65 alin 1 C. pen., pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării acelorași drepturi.

În baza art. 91 C. pen., s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi s-a stabilit un termen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen.

În baza art. 93 alin. 1 C. pen., a fost obligat inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune ..., la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 alin. 2  lit. a Cod penal, s-a impus inculpatului ca pe durata termenului de supraveghere să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională.

În baza art. 93 alin. 3 Cod penal, s-a dispus ca pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul ... sau ..., pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, sub coordonarea Serviciului de Probațiune din circumscripția localității de domiciliu.

Cu aplicarea art. 396 alin. 10 C. proc. pen., în temeiul art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal a fost condamnat inculpatul ..., pentru  săvârșirea infracţiunii  de  contrabandă, la pedeapsa închisorii de 2 ani.

S-au aplicat inculpatului pedepsele complementare prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a și b C. pen., pe o durată de 3 ani, și, potrivit art. 65 alin 1 C. pen., pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării acelorași drepturi.

În baza art. 91 C. pen., s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen.

În baza art. 93 alin. 1 C. pen., a fost obligat inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune ..., la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 alin. 2  lit. a Cod penal, s-a impus inculpatului ca pe durata termenului de supraveghere să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională.

În baza art. 93 alin. 3 Cod penal, s-a dispus ca pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul ... sau AJOFM ..., pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, sub coordonarea Serviciului de Probațiune din circumscripția localității de domiciliu.

În baza art. 397 alin. 1 rap. la art. 25 alin. 1 C. proc. pen. a fost obligat inculpatul ... la plata sumei de 49.585 lei și inculpatul ... la plata sumei de 23.940 lei, către partea civilă ..., cu titlul de daune materiale.

În temeiul art. 404 al. 4 lit. d C. proc. pen. în referire la art. 112 al. 1 lit. f C. pen., s-a dispus confiscarea, de la inculpatul ..., a cantității de 4069 pachete țigări diferite mărci și de la inculpatul ... a cantității de 1797 pachete țigări diferite mărci.

În temeiul art. 272 al. 1 C. proc. pen., s-a acordat onorariul avocatului desemnat din oficiu av. ..., în cuantum de 3325 lei cf. del. 2706/2020, din fondul Ministerului Justiţiei.

În baza art. 274 alin. 2 C. proc. pen., au fost obligaţi inculpații la plata sumei de 800 lei fiecare, cu titlul de cheltuieli judiciare către stat.

Pentru a hotărî astfel, instanţa de fond a reţinut următoarele:

Prin rechizitoriul nr. 403/P/2016 emis la data de 20.07.2020 de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați şi înregistrat pe rolul instanței la data de 28.07.2020, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

- ...  pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă, faptă prevăzută și pedepsită de art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006;

- ... pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă, faptă prevăzută și pedepsită de art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006;

În actul de sesizare s-a reţinut următoarea situaţie de fapt :

- inculpatul ..., la data de 20.01.2015, în urma percheziţiei domiciliare, a fost depistat deţinând în vederea comercializării cantitatea totală de 4.069 pachete cu ţigarete de diferite mărci, fără timbru de acciză emis de autorităţile române, provenind din contrabandă, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 49.585 lei.

- inculpatul ..., la data de 26.03.2015, în urma percheziţiei domiciliare, a fost depistat deţinând în vederea comercializării cantitatea totală de 1.797 pachete cu ţigarete de diferite mărci, fără timbru de acciză emis de autorităţile române, provenind din contrabandă, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 23.940 lei.

Prin încheierea nr. 1708/2020 din Şedinţa de cameră de consiliu din data de 25.09.2020, s-a constatat legalitatea: sesizării instanţei; administrării probelor; a actelor de urmărire penală şi s-a dispus începerea judecăţii.

În faţa instanţei, la termenul din data de 26.11.2020, inculpații au înţeles să se prevaleze de dispoziţiile art. 375 alin. 1 Cod procedură penală, arătând că recunosc în totalitate faptele reţinute în actul de sesizare şi au solicitat ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală, pe care au arătat că le cunosc şi că şi le însușesc. Totodată, au precizat că nu contestă mijloacele de probă administrate în faza de urmărire penală și nu au probe noi de propus. Instanţa a procedat la audierea inculpaților. Cu ocazia audierii, inculpații au declarat că sunt de acord să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, în cazul în care vor fi găsiți vinovați.

Instanţa le-a admis cererea.

La același termen au fost depuse înscrisuri în circumstanțiere pentru inculpatul ..., iar ulterior pentru inculpatul ...

Analizând şi coroborând materialul probator administrat în cauză conform procedurii simplificate prevăzute de art. 375, 396 alin. 10 C. proc. pen., instanţa a reținut aceeaşi situaţie de fapt ca şi in actul de sesizare:

La data de 20.01.2015, în urma punerii în executare a mandatelor de percheziţie domiciliară nr. 12 şi nr. 13 emise în 19.01.2015 de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Galaţi, la domiciliul inculpatului ... din com. ..., jud. ..., acesta a fost depistat în timp ce deţinea în vederea comercializării 4.069 pachete de ţigări de diferite mărci, fără timbru de acciză emis de autorităţile române.

De asemenea, la domiciliul inculpatului ... a fost identificată suma de 3.250 lei, despre care acesta a precizat la momentul efectuării percheziţiei că reprezintă o parte din profitul obţinut în urma comercializării ţigărilor provenind din contrabandă.

Pachetele de ţigări ridicate de la inculpatul ..., cu ocazia percheziţiei domiciliare au fost depuse la Camera de Corpuri Delicte a S.T.P.F. ... conform dovezii seria ... nr. 0000334 din 21.01.2015, iar suma de 3.250 lei a fost consemnată la CEC Bank S.A. conform recipisei de consemnare nr. .../1 din 21.01.2015.

Prin adresa nr. GLR_REG-11897 din 30.04.2020, DGRFP ... s-a constituit parte civilă cu suma de 49.585 lei.

Fiind audiat pe parcursul urmăririi penale, în calitate de suspect, ... a recunoscut comiterea faptei şi a descris modalitatea în care a procedat pentru achiziţionarea şi înstrăinarea pachetelor de ţigări fără timbre de acciză emis de autorităţile române. La momentul audierii în calitate de inculpat, ... s-a prevalat de dreptul la tăcere.

La data de 26.03.2015, în urma punerii în executare a mandatelor de percheziţie domiciliară nr.103 şi nr. 104 emise în 19.03.2015 de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Galaţi, la domiciliul inculpatului ... din mun. ..., str. ... nr. ... şi nr. ..., acesta a fost depistat în timp ce deţinea în vederea comercializării 1.801 pachete de ţigări de diferite mărci, fără timbru de acciză emis de autorităţile române.

Pachetele de ţigări ridicate de la inculpatul ... cu ocazia percheziţiei domiciliare au fost depuse la Camera de Corpuri Delicte a S.T.P.F. ... conform dovezii seria ... nr. 0000378 din 31.03.2015 şi seria ... nr. 0000371 din 31.03.2015.

Prin adresa nr. ..._REG-42063 din 07.01.2020, DGRFP ... s-a constituit parte civilă cu suma de 23.940 lei.

Fiind audiat pe parcursul urmăririi penale, în calitate de suspect, ... şi-a exercitat dreptul la tăcere, iar la momentul audierii în calitate de inculpat, a arătat că îşi menţine declaraţia data în calitate de suspect, cu precizarea că recunoaşte şi regret fapta comisă, precum şi că a achitat integral prejudiciul cauzat, conform chitanţelor nr. 0183679 din 21.05.2015 privind suma de 10.000 lei şi nr. 0183680 din 22.05.2015 privind suma de 13.940 lei.

S-a precizat că situaţia de fapt şi vinovăţia inculpaților au fost dovedite prin mijloacele de probă administrate în faza de urmărire penală care se coroborează cu declarațiile de recunoaştere ale inculpaților date în fața instanţei.

Față de cele expuse, instanța a constatat, dincolo de orice îndoială rezonabilă că faptele există, constituie infracțiuni și au fost săvârșite de inculpați.

  S-a reținut că fapta inculpatului ..., constând în aceea că, la data de 20.01.2015, în urma percheziţiei domiciliare, a fost depistat deţinând în vederea comercializării cantitatea totală de 4.069 pachete cu ţigarete de diferite mărci, fără timbru de acciză emis de autorităţile române, provenind din contrabandă, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 49.585 lei, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de contrabandă, faptă prevăzută și pedepsită de art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal.

Fapta inculpatului ..., constând în aceea că, la data de 26.03.2015, în urma percheziţiei domiciliare, a fost depistat deţinând în vederea comercializării cantitatea totală de 1.797 pachete cu ţigarete de diferite mărci, fără timbru de acciză emis de autorităţile române, provenind din contrabandă, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 23.940 lei, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de contrabandă, faptă prevăzută și pedepsită de art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal.

La individualizarea pedepsei stabilită, instanţa, având în vedere şi dispoziţiile art. 74 Cod penal, a ţinut seama de împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, precum și de mijloacele folosite, de starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura și gravitatea rezultatului produs, natura și frecvența infracțiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal, nivelul de educație, vârsta, starea de sănătate, situația familială și socială a inculpatei.

Instanța a avut în vedere că inculpatul ... este căsătorit, situația militară satisfăcută, tâmplar la ..., fără antecedente penale, inculpatul ... este căsătorit, situația militară satisfăcută, studii 13 clase, prelucrător prin așchiere, fără antecedente penale, ambii cu domiciliul stabil, pe parcursul procesului penal, inculpații au avut o atitudine cooperantă, au recunoscut infracțiunile şi din înscrisurile în circumstanțiere rezultă că sunt persoane integrate social.

S-a menționat că, față de aceste considerente, persoana inculpaților şi modalitatea în care aceștia au comis infracţiunile, cu aplicarea art. 396 alin. 10 C. proc. pen., va condamna ambii inculpați la câte o pedeapsă de 2 ani închisoare.

S-a arătat că se va aplica inculpaților pedepsele complementare prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a și b C. pen., pe o durată de 3 ani, precum și pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării acelorași drepturi, potrivit art. 65 alin 1 C. pen..

În ceea ce privește individualizarea judiciară a modalității de executare a pedepsei principale, având în vedere situaţia de fapt reţinută, dar şi persoana inculpaților, instanţa a apreciat că scopul şi funcțiile pedepselor aplicate acestora, pot fi atinse şi fără privarea lor efectivă de libertate, astfel că, în baza art. 91 C. pen., a dispus suspendarea executării pedepselor sub supraveghere pe un termen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen., cu măsurile de supraveghere prev. de art. 93 alin. 1 C. pen. și obligațiile prev. de art. 93 alin. 2  lit. a și alin.3 Cod penal.

Pe latură civilă, s-a arătat că, potrivit prevederilor art. 1357 alin. 1 din Codul Civil, cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârșită cu vinovăție, este obligat să îl repare, iar potrivit prevederilor art. 1381 alin. 1 din Codul Civil orice prejudiciu dă dreptul la reparație.

S-a reținut că inculpații au comis infracțiunile de contrabandă, cu intenție și au provocat prejudiciul persoanei civile, ceea ce impune, față de împrejurarea că fără activitatea inculpaților nu  s-ar fi provocat daune materiale părții civile acoperirea acestora prin obligarea inculpaților la plata contravalorii prejudiciului.

S-a menționat că, pentru aceste considerente, în baza art. 397 alin. 1 rap. la art. 25 alin. 1 C. proc. pen. a obligat inculpatul ... la plata sumei de 49.585 lei și inculpatul ... la plata sumei de 23.940 lei, către partea civilă DGRFP ..., cu titlul de daune materiale.

Din probele administrate în cauză a rezultat că inculpații au avut bunuri a căror deţinere este interzisă de legea penală, constând în pachetele de ţigări fără timbre de accizare emise de autorităţile române, considerente pentru care, în temeiul art. 404 al. 4 lit. d C. proc. pen. în referire la art. 112 al. 1 lit. f C. pen., a dispus confiscarea, de la inculpatul ..., a cantității de 4069 pachete țigări diferite mărci și de la inculpatul ... a cantității de 1797 pachete țigări diferite mărci.

Împotriva acestei sentințe a declarat apel Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, partea civilă Statul Român – ANAF – DGRFP ... și inculpatul ...

Parchetul a arătat că sentinţa apelată este nelegală sub aspectul laturii civile, în mod greșit fiind obligat inculpatul ... la plata sumei de 23.940 lei către partea civilă cu titlu de daune materiale, având în vedere că acesta a achitat, potrivit chitanţelor din 21 mai 2015 şi 22 mai 2015, prejudiciul material imputat. A mai precizat că instanţa nu s-a pronunţat asupra confiscării speciale a sumei de 3250 lei ridicată de la inculpatul ...

Partea civilă a arătat că instanța de fond a omis obligarea inculpaților și la plata accesoriilor fiscale, aferente debitelor principale, deși a solicitat aceasta la momentul constituirii de parte civilă.

Inculpatul ... a precizat că este la primul impact cu legea penală, a recunoscut fapta, a achitat prejudiciul, solicitând reducerea pedepsei și a termenului de supraveghere la minim, precum și  înlăturarea obligației de plată către partea civilă. A solicitat admiterea apelului parchetului și respingerea apelului părții civile.

Procurorul a solicitat admiterea apelului părții civile și al inculpatului ... doar cu privire la latura civilă, considerând că pedeapsa a fost corect individualizată.

Intimatul-inculpat ... a solicitat admiterea apelului parchetului și a lăsat la aprecierea instanței apelul declarat de partea civilă.

Apelurile sunt fondate, pentru considerentele ce se vor arăta în continuare.

 Examinând cauza prin prisma motivelor de apel, cât şi din oficiu sub toate aspectele de fapt şi de  drept, conform art. 417 al .2 C.proc.pen., Curtea constată că situaţia de fapt şi vinovăția inculpaților, pentru săvârșirea infracțiunilor deduse judecăţii, au fost corect stabilite de prima instanţă, prin probele administrate în cauză, dând încadrarea juridică corespunzătoare faptelor penale comise de aceștia.

Astfel, din coroborarea probelor administrate în cauză, expuse pe larg de instanța de fond, rezultă că la data de 20.01.2015, în urma percheziţiei domiciliare, inculpatul ... a fost depistat deținând în vederea comercializării cantitatea totală de 4.069 pachete cu ţigarete de diferite mărci, fără timbru de acciză emis de autorităţile române, provenind din contrabandă, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 49.585 lei.

De asemenea, mai rezultă că la data de 26.03.2015, în urma percheziţiei domiciliare, inculpatul ... a fost depistat deţinând în vederea comercializării cantitatea totală de 1.797 pachete cu ţigarete de diferite mărci, fără timbru de acciză emis de autorităţile române, provenind din contrabandă, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 23.940 lei.

Faptele comise de cei doi inculpați întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de contrabandă, prev. de art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal.

Însă, hotărârea apelată este netemeinică cu privire la pedeapsa principală aplicată inculpatului ..., aceasta fiind prea aspră față de împrejurările comiterii faptei, gravitatea și urmările acesteia, atitudinea inculpatului.

În acest sens, se constată că instanța de fond a aplicat fiecărui inculpat câte o pedeapsă de 2 ani închisoare, reținând doar circumstanțele personale ale celor doi inculpați, respectiv: lipsa antecedentelor penale, căsătoriți, angajați, situația militară satisfăcută, atitudine cooperantă, au recunoscut infracțiunile, sunt persoane integrate social, deși faptele celor doi sunt diferite atât în ceea ce privește împrejurările comiterii și gravității faptelor, cât și a urmărilor produse.

Astfel, în privința inculpatului ... s-a reținut deținerea unei cantități mai reduse de țigări de contrabandă, respectiv 1.797 pachete cu ţigarete (față de 4.069 pachete cu ţigarete – inculpatul ...), și, totodată, cauzarea unui prejudiciu mai redus, de 23.940 lei (față de 49.585 lei - inculpatul ...).

Prin urmare, se constată că infracţiunea comisă de inculpatul ... prezintă o gravitate mai redusă decât cea comisă de inculpatul ...

Cu privire la atitudinea inculpatului ... după comiterea faptei, se constată că acesta a achitat prejudiciul în sumă de 23.940 lei către partea civilă potrivit chitanțelor din 21 mai 2015 şi 22 mai 2015, față de inculpatul ... care nu a efectuat un asemenea demers.

Dacă în ceea ce îl privește pe inculpatul ... pedeapsa de 2 ani închisoare relevă gravitatea faptei comise și periculozitatea sa, în privința inculpatului  ... aceeași pedeapsă este prea aspră.

În consecință, se impunea aplicarea inculpatului ... unei pedepse cu închisoarea orientată mult spre minimul special, chiar egal cu acesta (astfel cum a fost redus prin aplicarea art.396 alin.10 Cod procedură penală), Curtea apreciind că astfel se va atinge scopul pedepsei.

De asemenea, prima instanță a stabilit fiecărui inculpat un termen de supraveghere de la 3 ani, fără a face vreo diferențiere între aceștia faţă de gravitatea faptelor și persoana inculpaților, în special atitudinea fiecăruia după comiterea faptelor.

Prin urmare, raportat la atitudinea inculpatului ..., Curtea apreciază că un termen de supraveghere de 2 ani este suficient pentru atingerea scopului pedepsei și îndreptarea acestuia.

Cu privire la latura civilă, se constată că în mod greșit s-a dispus obligarea inculpatului ... la plata sumei de 23.940 lei către partea civilă întrucât acesta a achitat această sumă încă din faza urmării penale (chitanțele din 21 mai 2015 şi 22 mai 2015).

Însă, hotărârea apelată este nelegală cu privire la neobligarea inculpaților şi la plata accesoriilor (dobânzi, penalităţi) aferente obligaţiilor fiscale mai sus menţionate către partea civilă, conform art.173, art.174, art.176 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală (în vigoare la data faptelor).

În acest sens, se constată că potrivit art.173 și urm. din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, pentru neachitarea la termenul de scadenţă de către debitor a obligaţiilor de plată, se datorează după acest termen dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Prin sustragerea de la plata drepturilor şi taxelor vamale aferente pachetelor de țigări de contrabandă deținute de inculpați a luat naștere dreptul statului de a încasa respectivele drepturi, precum și dreptul de a percepe dobânzi şi penalităţi de întârziere de la data consumării infracțiunii și până la achitarea prejudiciului.

Din constituirea de parte civilă a rezultat că Statul Român, prin ANAF, reprezentată de DGRFP ..., a solicitat obligarea inculpaților, pe lângă plata creanțelor fiscale principale, și la plata accesoriilor (dobânzi și penalități) aferente, de la data faptei până la achitarea integrală a debitelor principale.

Chiar dacă inculpatul ... a achitat debitul principal, acesta este obligat și la plata accesoriilor fiscale, de la data faptei până la data achitării acestuia.

În ceea ce privește suma de 3250 lei ridicată de la inculpatul ..., se constată că doar din declarația acestuia reiese că ar proveni din vânzarea țigărilor de contrabandă, însă, prin rechizitoriu, nu s-a reținut deținerea și altor pachete de țigări de contrabandă, care ar fi fost valorificate de acesta, în afara celor 4.069 pachete de țigări de contrabandă găsite la percheziția domiciliară.

Prin urmare, nu se poate dispune confiscarea acestei sume întrucât nu se poate aprecia că ar fi produsă sau dobândită prin săvârşirea faptei prevăzute de legea penală.

Însă, suma respectivă (consemnată CEC Bank SA cu recipisa din 21 ianuarie 2015) poate folosi la despăgubirea părții civile.

Față de cele arătate, în baza disp. art.  421  pct. 2 lit. a C.proc.pen., se vor admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, partea civilă Statul Român – ANAF – DGRFP ... și de inculpatul ... şi se va desființa, în parte, sentința penală apelată.

În rejudecare, se va reduce pedeapsa principală aplicată inculpatului ... la 1 an și 4 luni închisoare, apreciind că astfel se va atinge scopul pedepsei.

Se va reduce la 2 ani termenul de supraveghere al inculpatului ..., apreciind că acesta este suficient pentru atingerea scopului pedepsei și îndreptarea inculpatului.

Se va înlătura obligația  inculpatului ... la plata sumei de 23.940 lei către partea civilă Statul Român – ANAF – DGRFP ..., și se va constata achitat acest prejudiciu.

Vor fi obligați inculpații ... și ... și la plata accesoriilor fiscale aferente debitului principal, de la data faptei până la data achitării acestuia, către partea civilă.

Vor fi menținute celelalte dispoziții ale sentinței penale apelate.