Salarizare personal bugetar. Condiţiile acordării sporurilor pentru condiţii de muncă personalului de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar. Interdicţia acordării acestora în mod concomitent şi permanent aceleaşi persoane.

Decizie 440 din 17.02.2021


Atât sporul pentru condiţii deosebit de periculoase prevăzut Anexa nr. 2, Articol unic, lit. B, pct. 8  din Regulamentul aprobat prin HG nr. 153/2017, cât şi sporul de condiţii deosebite prevăzut de Anexa nr. 8, lit. A, pct. l din Regulamentul aprobat prin HG nr. 153/2018, se acordă corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, anume în Secţia Chirurgie Generală şi respectiv bloc operator.

În aceste condiţii, dispoziţiile art. 4 alin. 1 din HG nr. 153/2018, care  prevăd expres că sporurile prevăzute în anexele nr. 1-6 şi 8 nu pot fi acordate cumulat aceleaşi persoane,  nu pot fi interpretate decât în sensul că interzic acordarea cumulată a sporurilor în mod permanent şi concomitent aceleaşi persoane, fără a exclude însă posibilitatea acordării ambelor sporuri, în mod diferenţiat şi separat, corespunzător timpului lucrat în condiţii deosebit de periculoase, respectiv în condiţii deosebite

Prin urmare, personalul nu ar putea beneficia, de exemplu, de sporul de bloc operator câtă vreme lucrează pe secţie şi nici de sporul de secţie câtă vreme acesta desfăşoară activitate în blocul operator, fiind exclusă posibilitatea acordării cumulate a celor două sporuri.

Prin sentinţa civilă nr. 608 din 28.09.2020 pronunţată de Tribunalul Gorj, Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale în dosarul nr. ____/___/___ s-a respins ca neîntemeiată acţiunea formulată de reclamanţii ___ şi ___, în contradictoriu cu pârâtul __________.

Pentru a pronunţa această sentinţă, prima instanţa a reţinut următoarele:

Reclamanții sunt salariaţi ai pârâtului __, respectiv reclamantul __ este încadrat la Secția Chirurgie Generală în funcția de medic primar şef secţie, iar reclamantul ___ este încadrat la Secția Chirurgie Generală în funcția de medic specialist, conform actelor adiționale la contractul individual de muncă depuse la dosar.

Prin acțiunea dedusă judecății reclamanții au solicitat obligarea pârâtului la plata drepturilor salariale, la care se adaugă dobânda legală, reprezentând spor pentru condiţii deosebit de periculoase pentru perioada 30.03.2018 - până la pronunţarea hotărârii şi în continuare, în procent de 75%, în baza prevederilor art. 7 alin. l lit. b de la capitolul II - anexa II la Legea cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, anexă aprobată prin H.G. nr. 153/2018, pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzute în anexa nr. II, drepturi actualizate la data plăţii.

Potrivit prevederilor art. 7 alin. l din capitolul II, anexa II la Legea cadru nr. 153/2017, în raport cu condiţiile în care se desfăşoară activitatea, pot fi acordate, pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unităţile sanitare şi unităţile medico-sociale, cu respectarea prevederilor legale, mai multe categorii de sporuri, sporul pentru condiții deosebit de periculoase fiind prevăzut la litera b): „pentru condiţii deosebit de periculoase: leprozerii, anatomie patologică, TBC, SIDA, dializă, recuperare neuromotorie, neuropsihomotorie, neuromusculară şi neurologică, psihiatrie, medicină legală, asistenţă medicală de urgenţă şi transport sanitar, acordată prin serviciile de ambulanţă şi structurile de primire a urgenţelor (UPU - SMURD, UPU, CPU), secţii şi compartimente de ATI, de terapie intensivă şi de terapie acută, unităţi de supraveghere şi tratament avansat al pacienţilor cardiaci critici (USTACC), secţii şi compartimente de îngrijiri paliative, secţii şi compartimente de oncologie medicală, oncologie pediatrică, radioterapie, hematologie oncologică, neurologie, neurochirurgie, transplant de organe, secţii/compartimente pentru arşi, laboratoare de radioterapie, centru pentru arşi, serviciul/compartimentul de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale, Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională „Prof. Dr. C.T. Nicolau” Bucureşti, centrele de transfuzie sanguină regionale/judeţene şi al municipiului Bucureşti, personalul încadrat în blocul operator, în punctele de transfuzii din spital, în laboratoarele de cardiologie şi radiologie intervenţională, în laboratoarele de endoscopie intervenţională, unităţi de accidente vasculare cerebrale acute (UAVCA)/unitate de urgenţe neurovasculare, genetică medicală, precum şi medicii de specialitate chirurgicală, epidemii deosebit de grave şi altele asemenea, stabilite de Ministerul Sănătăţii, cuantumul sporului este de până la 85% din salariul de bază. Nivelul sporului se stabileşte de conducerea fiecărei unităţi sanitare cu personalitate juridică, de comun acord cu sindicatele reprezentative semnatare ale contractului colectiv de muncă la nivel de sistem sanitar şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetul de venituri şi cheltuieli”.

Mărimea sporului pentru condiţii deosebit de periculoase acordat în baza prevederilor art. 7 alin. 1 lit. b de la cap. II din anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare este prevăzută în articolul unic, literele A și B din anexa nr. 2 la HG nr. 153/2018, care prevede la litera A un spor cuprins între 55% până la 85% din salariul de bază, iar la litera B un spor de la 50% până la 75% din salariul de bază.

Între categoriile de personal care beneficiază de spor de la 50% până la 75% din salariul de bază, la litera B pct. 8 sunt menționați și medicii de specialitate chirurgicală pe perioada cât desfăşoară activitate în blocul operator.

Așa cum rezultă din adresa nr. _____/17.09.2020, emisă de ___, reclamanții nu sunt singurii chirurgi care desfășoară activitate în blocul operator, ci mai desfășoară activitate medicală și medici din alte specialități, respectiv ortopedie, traumatologie, ATI, obstetrică ginecologie și urologie, atunci când situația o impune.

Potrivit prevederilor art. 12 alin.1 din HG nr. 153/2018: „Nominalizarea personalului care beneficiază de spor pe locuri de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum şi condiţiile de acordare se stabilesc de ordonatorul de credite, cu consultarea sindicatelor reprezentative la nivel de unitate/sindicatelor afiliate la o federaţie reprezentativă pe grup de unităţi/sector sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, în limita prevederilor din prezentul regulament-cadru”.

Instanța a constatat că prin hotărârea adoptată de Comitetul Director în şedinţa din data de 05.04.2018, la care au participat şi reprezentanţii Sindicatului _________ şi Sindicatului __________, s-a acordat pentru personalul de specialitate-medici și asistenți, de la secția chirurgie generală, un spor de 12% din salariul de bază, conform anexei nr. 8, lit. A, pct. l din HG nr. 153/2018, care prevede acordarea unui spor de la 12% până la 15% din salariul de bază pentru „personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unităţi, secţii şi compartimente cu paturi din specialităţile: traumatologie vertebro-medulară şi neuromotorie, chirurgie cardiovasculară, chirurgie cardiacă şi a vaselor mari, chirurgie vasculară, cardiologie intervenţională, chirurgie toracică, ortopedie şi traumatologie, chirurgie plastică - microchirurgie reconstructivă, chirurgie şi ortopedie pediatrică, hematologie, chirurgie generală, urologie”.

Așadar, reclamanților le-a fost acordat sporul de secție, respectiv sporul pentru secţia chirurgie generala, în cuantum 12% din salariul de bază, în temeiul dispozițiilor mai sus menționate.

Or, conform art. 4 alin. 1 din HG nr. 153/2018, „sporurile prevăzute în anexele nr. 1 - 6 şi 8 nu pot fi acordate cumulat aceleiaşi persoane”.

Prin urmare, reclamanții nu pot beneficia de sporul prevăzut în anexa nr. 8, lit. A, pct. l din HG nr. 153/2018, precum și de sporul prevăzut în anexa nr. 2, litera B pct.8 din HG nr. 153/2018, aceste sporuri neputând fi acordate în mod cumulat, astfel că pretențiile deduse judecății sunt neîntemeiate.

Față de considerentele arătate, instanța a respins acțiunea, ca neîntemeiată în baza prevederilor art. 453 alin. 1 din Codul de procedură civilă, coroborate cu prevederile  art. 455 din Codul de procedură civilă, au fost obligați reclamanţii să plătească pârâtului câte 1000 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocat achitat cu chitanța nr. ____/12.06.2000.

Împotriva acestei sentinţe au declarat apel reclamanţii __________ şi _________, criticând-o pentru nelegalitate şi netemeinicie, solicitând admiterea apelului, schimbarea sentinței în sensul admiterii cererii de chemare în judecată şi obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată, precum şi trimiterea cauzei spre rejudecare.

Instanța de fond a reținut că reclamanții se încadrează între categoriile de personal care pot beneficia de spor de la 50% până la 75% din salariul de bază, spor prevăzut la litera B pct.8 din anexa II la Legea nr. 153/2017 aprobată prin HG nr. 153/2018 în care sunt menționați şi medicii de specialitate chirurgicală pe perioada cât desfășoară activitate în bloc operator, însă li s-a respins acțiunea cu motivarea că reclamanților le-a fost acordat sporul de secție în cuantum de 12% din salariu de bază, iar conform art.4 alin. 1 din HG nr. 153/2018 nu pot fi acordate cumulate aceleiași persoane.

Având în vedere că îndeplinesc condițiile pentru aplicarea sporului pentru condiții deosebit de periculoase, prevăzute în anexa 2 în baza prevederilor art. 7 alin. I lit. B) de la capitolul II – anexa II la Legea nr. 153/2017 şi au solicitat doar acordarea acestui spor, spor ce este net superior sporului prevăzut în anexa nr. 8 din Regulamentul - Cadru, apelanții au susţinut că nu poate fi respinsă acțiunea doar pentru faptul că acestea nu pot fi cumulate.

În condițiile în care legea nu reglementează şi modalitatea în care se alege sporul unui salariat, în situația în care acesta îndeplinește condițiile pentru acordarea mai multor sporuri din anexele 1-6 şi 8 din HG nr. 153/2018, nu poate duce decât la concluzia că acesta poate fi ales de fiecare salariat în parte.

Hotărârea adoptată de Comitetul Director nu a fost depusă la dosar, iar procesul-verbal încheiat în data de 05.04.2018 cu ocazia întrunirii Comitetului Director şi Reprezentanților unor sindicate, nu le este opozabil reclamanților, aceștia neavând reprezentant, nefiind consultați nici reclamanții şi nici reprezentantul acestora.

Reclamanții au solicitat un singur spor, respectiv sporul pentru condiții deosebit de periculoase prevăzut în Anexa nr. 2 la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice, Regulament - Cadru, în baza prevederilor art. 7 alin. 1 lit. b) de la cap. II din anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare.

Apelanţii au solicitat obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

În drept, apelul a fost întemeiat pe dispozițiile art.205, 241, 242 Cod procedură civilă.

Intimatul pârât a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea apelului ca nefondat şi menţinerea sentinţei apelate ca fiind temeinică şi legală, în mod corect reţinând prima instanţă că cele două sporuri nu pot fi cumulate, faţă de prevederile art. 4 alin. 1 din HG nr. 153/2018, iar apelanţii sunt membrii ai Sindicatului _________, care a participat în şedinţa Comitetului Director şi a semnat procesul verbal în care s-a aprobat acordarea sporului de 12%.

Curtea constată că apelul este întemeiat, faţă de următoarele considerente.

Prin acțiunea dedusă judecății reclamanții solicită obligarea pârâtului la plata drepturilor salariale, la care se adaugă dobânda legală, reprezentând spor pentru condiţii deosebit de periculoase pentru perioada 30.03.2018 - până la pronunţarea hotărârii şi în continuare, în procent de 75 %, în baza prevederilor art. 7 alin. l lit. b de la capitolul II - Anexa II la Legea cadru nr. 153/2017, şi respectiv Anexa 2 , lit. B, pct. 8 din HG nr. 153/2018, drepturi actualizate la data plăţii.

Reclamanții sunt salariaţi ai pârâtului __________, în funcția de medic primar şef secţie şi respectiv medic specialist la Secția Chirurgie Generală, salarizarea acesteia fiind reglementată de prevederile Anexei nr. II la Legea cadru nr. 153/2017 care stabileşte salariile de baza, sporurile şi alte drepturi salariale specifice domeniului de activitate corespunzător familiei ocupaţionale de funcţii bugetare „Sănătate şi Asistenţă Socială”.

Modalitatea de stabilire a sporurilor cuvenite acestei categorii de personal începând cu  data de 1 martie 2018 a fost reglementată la art. 38 alin. 3 lit. c din Legea nr. 153/2017, în sensul că începând cu această dată, cuantumul sporurilor pentru condiţii de muncă se determină conform Regulamentului - cadru de acordare a sporurilor, elaborat de Ministerul Sănătăţii şi aprobat prin hotărâre a Guvernului  până la data de 1 martie 2018, fără a depăşi limita  prevăzută la art. 25.

În aplicarea acestor dispoziţii legale, prin HG nr. 153/2018 a fost aprobat Regulamentul-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi asistenţă socială”, în vigoare din 30.03.2018, în Anexa nr. 2, Articol unic, lit. B, pct.8 la acest Regulament - cadru stabilindu-se şi posibilitatea acordării sporului pentru condiţii deosebit de periculoase prevăzut la art. 7 alin. (1) lit. b) de la cap. II din anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017, în cuantum de la 50% până la 75% din salariul de bază, pentru „medicii de specialitate chirurgicală pe perioada cât desfăşoară activitate în blocul operator”.

În acelaşi timp, în baza  hotărârea adoptată de Comitetul Director în şedinţa din data de 05.04.2018, reclamanţii beneficiază de sporul de condiţii deosebite, în cuantum de 12% din salariul de bază, prevăzut de Anexa nr. 8, lit. A, pct. l din HG nr. 153/2018, acordat personalului de specialitate-medici și asistenți, de la secția chirurgie generală.

Dispoziţiile din Anexa nr. 8, lit. A, pct. l din HG nr. 153/2018 prevăd că personalul care îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebite cum ar fi stres sau risc beneficiază de sporul prevăzut la art. 7 alin. (1) lit. h) de la cap. II din anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, în cuantum de la 12% până la 15% din salariul de bază, pentru „personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unităţi, secţii şi compartimente cu paturi din specialităţile: traumatologie vertebro-medulară şi neuromotorie, chirurgie cardiovasculară, chirurgie cardiacă şi a vaselor mari, chirurgie vasculară, cardiologie intervenţională, chirurgie toracică, ortopedie şi traumatologie, chirurgie plastică - microchirurgie reconstructivă, chirurgie şi ortopedie pediatrică, hematologie, chirurgie generală, urologie”.

Art. 7 alin. (1) lit. h) de la cap. II din anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 prevede într-adevăr posibilitatea acordării unui spor de până la 15% din salariul de bază, pentru activităţi care se desfăşoară în condiţii deosebite, cum ar fi stres sau risc, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective.

Fără a contesta îndreptăţirea reclamanţilor la plata sporului pentru condiţii deosebit de periculoase prevăzut de Anexa nr.  2, Articol unic, lit. B, pct.8  din Regulamentul aprobat prin HG nr. 153/2017, prima instanţă a respins acţiunea raportat exclusiv la interdicţia cumulării sporurilor prevăzute de Anexele nr. 1-6 şi 8 din Regulament, reţinând că aceştia nu pot beneficia de acest spor câtă vreme beneficiază deja de sporul de condiţii deosebite prevăzut de anexa nr. 8, lit. A, pct. l din Regulamentul aprobat prin  HG nr. 153/2018.

Într-adevăr, dispoziţiile art. 4 alin. 1 din Regulamentul aprobat prin  HG nr. 153/2018 prevăd expres că sporurile prevăzute în anexele nr. 1-6 şi 8 nu pot fi acordate cumulat aceleiaşi persoane.

În acelaşi timp însă, rezultă din cuprinsul prevederilor anterior menţionate că atât sporul pentru condiţii deosebit de periculoase prevăzut Anexa nr.  2, Articol unic, lit. B, pct. 8  din Regulamentul aprobat prin HG nr. 153/2017, cât şi sporul de condiţii deosebite prevăzut de Anexa nr. 8, lit. A, pct. l din Regulamentul aprobat prin  HG nr. 153/2018, se acordă corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, anume în Secţia Chirurgie Generală şi respectiv bloc operator.

Prin urmare, este evident că personalul nu ar putea beneficia, de exemplu, de sporul de bloc operator câtă vreme lucrează pe secţie, şi nici de sporul de secţie câtă vreme acesta desfăşoară activitate în blocul operator, fiind exclusă aşadar posibilitatea acordării cumulate a celor două sporuri.

În aceste condiţii, dispoziţiile art. 4 alin. 1 din HG nr. 153/2018 nu pot fi interpretate decât în sensul că interzic acordarea cumulată a sporurilor în mod permanent şi concomitent aceleaşi persoane, fără a exclude însă posibilitatea acordării ambelor sporuri, în mod diferenţiat şi separat, corespunzător timpului lucrat în condiţii deosebit de periculoase, respectiv în condiţii deosebite.

În raport de aceste argumente, solicitarea reclamanţilor privind obligarea pârâtului la acordarea sporului de condiţii deosebit de periculoase era întemeiată, desigur numai în ceea ce priveşte perioada în care aceştia îşi desfăşoară activitatea în blocul operator, şi în cuantumul minim de 50% prevăzut de dispoziţiile legale, instanţa neputându-se substitui organelor prevăzute de art. 12 din Regulamentul aprobat prin HG nr. 153/2018 în stabilirea unui alt cuantum al acestuia, între limitele minimă şi maximă  prevăzute de legiuitor.

În consecinţă, în temeiul dispoziţiilor art. 480 alin. 2 NCPC, Curtea va admite apelul şi  va schimba în tot sentinţa apelată, în sensul că va admite în parte acţiunea formulată de reclamanţi şi va obligă pârâtul la plata către reclamanţi a drepturilor salariale reprezentând spor pentru condiţii deosebit de periculoase, în cuantum de 50%, pe perioada cât desfăşoară activitate în blocul operator şi pentru care nu beneficiază de sporul de  condiţii deosebite în procent de 12%, începând cu data 30.03.2018 şi până la pronunţarea prezentei decizii.

În ceea ce priveşte acordarea dobânzii legale, se reţine că obligarea angajatorului la plata de daune interese este reglementată în mod expres în Codul muncii, la art. 166 alin. 4, în sensul că întârzierea nejustificată a plăţii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune interese pentru recuperarea prejudiciului produs salariatului.

În acest context, raporturilor dintre părţi le sunt aplicabile, conform art. 278 alin. 2 din Codul muncii, şi dispoziţiile art. 1535 Cod civil, potrivit cărora în cazul în care o sumă de bani nu este plătită la scadenţă, creditorul are dreptul la daune interese moratorii, respectiv la dobânda legală, de la scadenţă până la data plăţii efective, fără a fi ţinut să dovedească un prejudiciu, acesta fiind prezumat de lege, prin prisma acestor dispoziţii fiind întemeiată şi solicitarea privind actualizarea drepturilor cu dobânda legală.

Urmare a admiterii apelului intimatul pârât a căzut în pretenţii, astfel că cererea acestuia privind acordarea cheltuielilor de judecată va fi respinsă, potrivit art. 453 NCPC.