Fond funciar

Sentinţă civilă 2813 din 03.11.2021


Acesta este document finalizat

Cod ECLIECLI:RO:JDBRLD:2021:001.002813

Dosar nr. X

R O M I N I A

JUDECATORIA BIRLAD

JUDB

SENTINTA CIVILA Nr. 2813/2021

Sedinta publica de la 03 Noiembrie 2021

I N S T A N T A

Prin cererea de chemare in judecata inregistrata pe rolul Judecatoriei Birlad cu numarul X , reclamantul X, CNP: X, domiciliat in satul Dodesti, comuna Dodesti, judetul Vaslui, in contradictoriu cu pirita Comisia Comunala Dodesti pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, cu sediul in satul Dodesti, comuna Dodesti, judetul Vaslui si cu pirita Comisia judeteana Vaslui pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, cu sediul in municipiul Vaslui, strada Xnr.57, judetul Vaslui a solicitat:

-Obligarea piritelor la reconstituirea dreptului de proprieetate si la emiterea titlului de proprietate, privind pe defunctul X.

In motivare, in sinteza, se argumenteaza ca reclamantul este mostenitorul tatalui, X, decedat la data de 16.06.1995, inregistrat cu 1,7 hectare in Registrul agricol, in perioada 1959-1963 si cu 5000 metri patrati vie nobila. Autorului i-a fost emis pretitlul de proprietate numarul 721. Comisia locala Dodesti pentru stabilirea dreptului de proprietate privata a comunicat ca titlu a fost refuzat, ulterior nu a mai raspuns la solicitarile de clarificari.

In drept: Legea nr.18/1991.

Cerea este scutita de la taxa judiciara de timbru.

Pirita, Comisia Dodesti pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor a formulat intimpinare inregistrata la data de 09.03.2021 (f.21).

In motivare, in sinteza, se argumenteaza ca s-au transmis reclamantului documentele solicitate: copia registrului agricol privind pe X, defunct si copie de pe cererea de reconstituire formulata in baza Legii nr.18/1991.

Cererea de reconstituire a dreptului de proprietate a fost formulata de X, tatal reclamantului, la data de 07.03.1991, pentru suprafata de 1,17 hectare dintre care: 0,13 hectare vie, 1 hectar arabil, 0,04 hectare curti constructii. Titularul adeclarat, pe proprie raspundere, ca a detinut suprafata de 1,17 hectare, anterior preluarii de la CAP Dodesti. Pe aceasta baza, s-a intocmit anexa la Legea nr.18/1991 si pretitlul de proprietate. Reclamantul a refuzat preluarea titlului de proprietate, sustinind ca este intocmit gresit.

Pirita, Comisia judeteana Vaslui pentru stabilirea dreptului de proprietate privata a formulat intimpinare inregistrata la data de 19.03.2021 (f.32).

In motivare, in sinteza, se argumenteaza ca, potrivit relatiilor comunicate de Comisia locala de fond funciar Dodesti, cu adresa nr. X/05.03.2021, in registrul agricol din perioada colectivizarii (1959-1963), X figureaza cu suprafata de teren de 1,17 ha, tot tatal reclamantului fiind si cel care a revendicat in baza Legii nr. 18/1991 suprafata de 1,17 ha, din care 0,13 ha vie, 1,00 ha arabil si 0,04 ha curti, fiind validat cu aceeasi suprafata de teren si i-a fost intocmit si un pretitlu de proprietate, care insa a fost refuzat de catre reclamant pe motiv ca a fost intocmit gresit.

Iar in privinta pretentiilor reclamantului, se aratafaptul ca potrivit art. 8, alin. 1-3 si art. 11, alin. 1 si 4 din Legea nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor care se gasesc in patrimoniul cooperativelor agricole de productie se face prin reconstituirea dreptului de proprietate sau constituirea acestui drept, de prevederile legii beneficiind membrii cooperatori care au adus pamint in cooperativa agricola de productie sau carora li s-a preluat in orice mod teren de catre aceasta, precum si mostenitorii acestora, membrii cooperatori care nu au adus pamint in cooperativa si alte persoane anume stabilite, stabilirea dreptului de proprietate facindu-se la cererea depusa la primarie in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, prin eliberarea unui titlu de proprietate, suprafata adusa in cooperativa agricola de productie fiind cea care rezulta din: actele de proprietate, cartea funciara, cadastru, cererile de inscriere in cooperativa, registrul agricol de la data intrarii in cooperativa, evidentele cooperativei sau, in lipsa acestora, din orice alte probe, inclusiv declaratii de martori.

Suprafata de teren cu care autorul reclamantului a intrat in cooperativa agricola de productie este de 1.17 ha. asa cum reiese din copia registrului agricol din perioada 1959-1963 si din declaratia anexata cererii de revendicare formulata in temeiul Legii nr. 18/1991 si nu 2,20 ha cum solicita reclamantul, 1.17 ha fiind de altfel si suprafata de teren revendicata de autorul terenului prin cererea inregistrata cu nr. 175/07.03.1991 si cu care acesta a fost inscris in Anexa nr. 2a intocmita in baza Legii nr. 18/1991.

In privinta titlului de proprietate la care autorul reclamantului este indreptatit se impune respectarea prevederilor art. 13, alin. 4 din Legea nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit carora pentru fiecare pozitie dintr-o anexa pot fi emise mai multe titluri de proprietate, cu conditia ca suprafetele inscrise in aceste titluri sa nu depaseasca suprafata totala validata in anexa.

De altfel reclamantul nu face dovada contestarii de catre autorul sau a masurii validarii in limita suprafetei de 1.17 ha, in conformitate cu prevederile art. 28, alin. 2 din Anexa la HG nr. 131/1991, cu modificarile si completarile ulterioare si nici nu ar avea cum sa o faca de vreme ce aceasta este suprafata solicitata de autorul sau.

Se solicita sa se constate ca in conformitate cu prevederile art. 9, alin. 1 din Anexa la HG nr. 890/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, lucrarile privind stabilirea dreptului de proprietate pentru fostii membri ai cooperativelor agricole de productie si pentru celelalte persoane prevazute de lege se desfasoara de comisiile locale.

In temeiul art. 5 din anexa la Hotarirea de Guvern nr. 890/2005 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de constituire, atributiile si functionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, a modelului si modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum si punerea in posesie a proprietarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, Comisiilor locale le revine obligatia de a prelua si analiza cererile depuse pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, de a verifica indeplinirea conditiilor legale, avind posibilitatea de a solicita toate relatiile si datele necesare, de a stabili marimea si amplasamentul suprafetei de teren, pentru care je reconstituie dreptul de proprietate, de a completa, in urma verificarilor efectuate, anexele cu persoanele indreptatite, de a primi si transmite comisiei judetene contestatiile formulate de persoanele interesate, de a inainta si prezenta spre aprobare si validare comisiei judetene situatiile definitive, impreuna cu documentatia necesara, precum si divergentele produse si consemnate la nivelul acestor comisii si nu in ultimul rind de a pune in posesie, prin delimitare in teren, persoanele indreptatite sa primeasca terenul.

Pe de alta parte, conform art. 36, alin, 1 din anexa la HG nr. 890/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborat cu art. 27, alin. 1 din Legea nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare pe baza documentatiilor inaintate de comisiile locale, comisia judeteana emite titlurile de proprietate, acest lucru nefiind posibil decit numai dupa ce s-au facut in teren delimitarile necesare pentru masuratori, stabilirea vecinatatilor pe temeiul schitei, amplasamentului stabilit si intocmirea documentelor constatatoare prealabile.

Astfel, in ceea ce priveste obligatiile comisiilor de fond funciar, prin raportare la dispozitiile HG nr. 890/2005, se poate observa faptul ca atributiile comisiei locale de fond funciar de intocmire a documentatiei prealabile, preced obligatia ce revine Comisiei judetene Vaslui de emitere a titlului de proprietate.

Comisia locala Dodesti nu a inaintat Comisiei judetene Vaslui pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor nicio propunere, pentru emiterea unui titlu de proprietate in privinta terenurilor ce au apartinut anterior cooperativizarii autorului reclamantului. in conditiile in care potrivit art. 36, alin. 2 din Anexa la HG nr. 890/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, comisiilor locale de fond funciar le revine sarcina tinerii evidentei titlurilor de proprietate eliberate, iar prin art. 8, alin. 1 din Legea nr. 165/2013, in sarcina comisiilor locale de fond funciar a fost instituita si obligatia centralizarii tuturor cererilor de restituire nesolutionate.

Apreciaza pirita ca introducerea prezentei actiuni in contradictoriu cu Comsia Judeteana Vaslui este prematura si inadmisibila, instanta de judecata fiind obligata ca atunci cind analizeaza cererea reclamantului sa se raporteze si la imposibilitatea obiectiva de intocmire a titlului de proprietate pe numele autorului reclamantului, in ceea ce ne priveste, motivat de neintocmirea de catre comisia locala de fond funciar, a unei documentatii si netransmiterea acestei documentatii catre Comisia judeteana Vaslui pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, obligatia piritei comisia locala de a intocmi documentatia prealabila fiind o obligatie de a face, intuituu personae, inactiunea comisiei locale de fond funciar neputind fi suplinita de catre subscrisa.

De asemenea, la solutionarea cauzei instanta de judecata trebuie sa tina cont si de prevederile art. 12, alin. 1 si 3 din Legea nr. 165/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel incit daca restituirea terenurilor agricole pe vechile amplasamente nu este posibila, atribuirea terenurilor sa se faca in ordinea de inregistrare a cererilor initiale de restituire si cu respectarea stricta a ordinii categoriilor de teren.

Se solicicta ca, in ipoteza admiterii actiunii si in contradictoriu cu Comsia Judeteana Vaslui, instituirea obligatiei de emitere a titlului de proprietate trebuie conditionata de comunicarea documentatiei prealabile complete de catre comisia locala, avind in vedere starea de dependenta a propriei obligatii, cea de emitere a titlului de proprietate, fata de obligatia piritei Comisia locala Dodesti pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, de intocmire a documentatiei prealabile, pentru a se evita crearea premiselor necesare executarii silite concomitente a celor doua pirite.

In drept, au fost invocatedispozitiile art. 205, alin. (2) din Legea nr. 134/2010 privind codul de procedura civila, art. 894 din Codul de procedura civila.

S-a solicitat incuviintarea probei cu inscrisuri.

In drept: art. 36 alin.1 din anexa HG nr.890/2005 cu modificarile si completarile ulterioare, art.27 alin.1 din Legea nr.18/1991, art. 12 din Legea nr.165/2013 cu modificarile si completarile ulterioare.

In temeiul art. 255 si art. 258 Cod procedura civila, in cauza a fost administrata proba cu inscrisurile depuse la dosar.

Analizind cererea de chemare in judecata prin prisma motivelor invocate, pe baza probatoriului administrat si a dispozitiilor legale aplicabile, instanta retine urmatoarele:

In fapt:

Conform cererii inregistrate la data de 07.03.1991, X din satul Dodesti, comuna Viisoara, judetul Vaslui, a solicitat restituirea suprafetei de 1,17 hectare teren detinut inainte de CAP Dodesti, conform registrului agricol din anii 1956-1958 (f.23).

Anexa la Legea nr.18/1991, releva la numarul de ordine 217, pe X cu 1,17hectare (f.38 verso), iar registrele agricole din anii 1992- 1996 aceeasi suprafata, cu acelasi titular (f.28).In perioada 2001- 2002, pe numele mostenirii X, sunt inregistrate 1,17 hectare, iar in perioada 2003- 2005, suprafata totala de 3,71 hectare, fara a fi atestata probator provenienta pentru suprafata mai mare (f.27).

Pretitlul de proprietate emis nedatat, pe numele Xsi X pentru mostenirea X atesta suprafata de 1,1700 metri patrati pe raza satului Dodesti, judetul Vaslui.

In drept:

Conform art. 27 din Legea numarul 18/1991 si art. 75 din H.G. nr. 890/2005 emiterea titlurilor de proprietate are loc numai dupa ce s-au facut in teren delimitarile necesare pentru masuratori, stabilirea vecinatatilor pe temeiul schitei, amplasamentul, operatiuni ce se realizeaza de comisiile locale.

Conform art. 36 din acelasi act normativ, pe baza documentatiilor inaintate de comisiile locale, care cuprind anexele validate, planurile parcelare, procesele verbale de punere in posesie si schitele terenurilor, comisia judeteana emite titluri de proprietate.

Instanta constata ca obligatia piritei Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilordin comuna Banca este de rezultat – de inaintare a documentatiei apte, legale si complete catre Comisia judeteana de fond funciar si nu de diligenta.

De asemenea, Comisia judeteana are competenta de a analiza aceasta documentatie si de a solutiona in concret propunerea Comisie locale.

Ultimele proceduri atestaemiterea anexei si a pretitlului pe numele succesiunii X, pentru aceeasi suprafata de teren de1 hectar si 1700 metri patrati, cit s-a solicitat chiar de titular prin cererea inregistrata la data de 07.03.1991 (f.23).

Probatoriul administrat nu atesta calitatea de mostenitor legal sau testamentar a reclamantului in raport de mostenirea X decedat la data de 16.06.1995, pentru ca in termeni de drept succesoral, nu exista o dezbatere finalizata cu certificat de mostenitor, in favoarea X.

Nici un mijloc probator nu releva ca autorul X ar fi formulat cerere pentru suprafata de teren de 1,70 hectare si nici ca ar fi predat la CAP aceasta suprafata, unica atestare fiind pentru 1,17 hectare. Simpla majorare in registrele agricole din perioada 2003- 2005,a suprafatei la3,71 hectare, fara a fi atestata probator provenienta, pe numele mostenirii X nu confera caracter intemeiat cererii de chemare in judecata prin raportare la cererea de reconstituire formulata de titularul dreptului de reconstituire, pemtru 1,17 hectare (f.27).

Argumentul prematuritatii, astfel cum a fost invocat de pirita Comisia judeteana de fond funciar Vaslui este neintemeiat.

Instanta constata ca nu a fost invocata o exceptie procesuala. Din punct de vedere juridic, procedural, pirita argumenteaza lipsa unui element de fond a actiunii civile- conform art. 5 din Hotarirea de Guvern numarul 890/2005 cu modificarile si completarile ulterioare. Se observa insa ca a fost demarata o procedura de reconstituire a dreptului de proprietate, prin emiterea unui pretitlu de proprietate pe numele mostenirii X, desi nu este clar la ce data si in ce context procedural a fost emisa Anexa la Legea nr.18/1991, baza redactarii pretitlului considerat eronat redactat.

Conform art.21 alin.4 din Constitutia Rominiei, revizuita, jurisdictiile speciale administrative sunt facultative. In situatia in care instanta este investita in mod direct cu solutionarea unei plingeri de fond funciar, nu isi va declina competenta de solutionare si nu va conditiona procedura judiciara pe considerentul ca ar trebui solutionata mai intii o contestatie de catre un organ administrativ cu competente jurisdictionale, deoarece o astfel de solutie ar echivala cu o denegare de dreptate si cu incalcarea principiului accesului la instanta consacrat de art.21 din Constitutia Rominiei, revizuita.

Impotriva refuzului piritelor de emitere a titlului de proprietate si implicit de a finaliza sau transmitedocumentatia necesara, se poate formula plingere conf. art. 51, art. 53 si art. 65dinLg18/1991, iar competenta apartine judecatoriei.

Argumentul inadmisibilitatii, de fond, prezentat de pirita Comisia judeteana de fond funciar Vaslui este neintemeiat, deoarece nerespectarea ordinii procedurale de catre pirita Comisia locala Dodesti pentru stabilirea dreptului de proprietate privata nu poate fi opusa instantei cu efect exoneratoriu de raspundere, atit timp cit cele doua comisii sunt in raport de subordonare ierarhica, amplu reglementat de legea speciala.

In concluzie:

Se va respinge ca neintemeiata cererea de chemare in judecata formulata de reclamantul X, CNP: X, in contradictoriu cu pirita Comisia Comunala Dodesti pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor si cu pirita Comisia judeteana Vaslui pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor.

1

Domenii speta