Pretentii

Sentinţă civilă 2478 din 29.09.2021


Cod ECLIECLI:RO:JDBRLD:2021:001.002478

Dosar nr. 1278/189/2021

R O M A N I A

JUDECATORIA BARLAD

JUDB

Sentinta Civila Nr. 2478/2021

Sedinta publica de la 29 Septembrie 2021

Instanta constituita din:

INSTANTA

Princerereade chemare in judecata inregistrata perolulacesteiinstanteladatade 05.03.2021 subnumardedosar X, reclamanta S.C.X S.A. a chemat in judecata pe parataX X solicitand instantei obligarea acesteia la plata sumei de 235,93 lei, reprezentand contravaloarea serviciului de salubrizare prestat in perioada 31.03.2019-31.12.2020 si suma de 22,57 lei, reprezentand majorari de intarziere aferente debitului solicitat,cu cheltuieli de judecata.

In fapt, reclamanta a precizat ca, in temeiul contractului de prestari serviciipublice de salubrizare nr. 761 din data de 02.06.2008 a prestat parateiservicii in valoare de 235,93 lei. Reclamanta a aratat ca parata nu a achitat debitul, astfel ca a calculat majorari de intarziere, in cuantum de22,57 lei.

Reclamanta a propus paratei solutionarea pe cale amiabila, insa paratanu au dat curs acestei invitatii, refuzand in mod nejustificat sa plateasca debitul.

In drept, actiunea a fost intemeiata pe dispozitiileart. 1270; art. 1272, art. 1516Cod civil si prevederile Legii 51/2006.

Reclamanta a solicitat prin cererea de chemare in judecata incuviintarea probei cu inscrisuri.

In temeiul art. 150 Cod pr.civ., au fost atasate cererii de chemare in judecata, incopie,urmatoarele inscrisuri pe care reclamanta si-a intemeiat actiunea, respectiv: situatia facturilor de salubritate (f. 5); fisadecont pentru operatiidiverse la data 26.02.2021 ( f.6-10); facturi fiscale (f. 11); contract de prestare a serviciului de salubrizare a localitatilor nr. 761 din data de 02.06.2008(f.13-15), convocarea la conciliere nr. 527/10.12.2020 (f. 12).

Parata nu a depus intampinare prin care sa arate exceptiile, dovezile si toate mijloacele sale de aparare, asa cum prevad dispozitiile art. 205 C.pr.civ.

In prezenta cauza a fost administrata proba cu inscrisurile de la dosar.

Analizandactelesilucrariledosaruluiinstantaretineurmatoarele:

In fapt, intre reclamanta S.C. X S.A. si parataX Xs-a incheiat contractul de prestari servicii publice de salubrizare a localitatilor nr. 761 din data de 02.06.2008,prin care reclamanta s-a obligat sa presteze servicii publice de salubrizare privind colectarea, transportul si depozitarea deseurilor municipale, iar parata s-a obligat (art.14 din contract) sa achite contravaloarea facturilor pentru serviciile de salubrizare in termenul de scadenta de 30 zile de la data emiterii acestora.

Contractul a fost semnat de catre parataX X. In baza contractului au fost emise facturile fiscale depuse la dosar de catre reclamanta (f.12). Desi a beneficiat de serviciile prestate de catre reclamanta in perioada 31.03.2019-31.12.2020, parata nu a achitat contravaloarea acestora, acumuland un debit in cuantum de 235,93 lei.

Pentru neplata debitului, reclamanta a calculat majorari de intarziere in conformitate cu art. 14 din contract.

In drept, potrivit art. 6 alin. 2 Cod civil, actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz savarsite inainte de intrarea in vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de legea in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, savarsirii ori producerii lor.

In solutionarea prezentei cauze sunt incidente urmatoarele texte de lege:

Conform art. 969 din Codul civil 1864, conventiile legal incheiate reprezinta legea partilor, neexecutarea acestuia antrenand raspunderea contractuala a partii care nu si-a executat din culpaobligatiile contractuale, iar potrivit art. 970 din acelasi act normativ conventiile trebuie executate cu buna-credinta. Art. 1073 din Codul civil 1864 prevede ca creditorul are dreptul de a obtine indeplinirea exacta a obligatiei iar in caz contrar are dreptul la dezdaunare.

Potrivit art. 42 alin.9 si 10 din Legea serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006, factura pentru serviciile furnizate/prestate se emite cel mai tarziu pana la data de 15 a lunii urmatoare celei in care prestatia a fost efectuata. Utilizatorii serviciilor de utilitati publice, persoane fizice sau juridice, sunt obligate sa achite facturile reprezentand contravaloarea serviciilor furnizate/prestate in termenul de scadenta de 15 zile lucratoare de la data primirii facturilor; data emiterii se inscrie pe factura. Termenul de scadenta privind plata facturii se ia in calcul incepand cu data primirii facturii .

Potrivit art. 42 alin. 10 din Legea 51/2006 neachitarea facturii de catre utilizator in termen de 30 de zile de la data scadentei atrage penalitati de intarziere stabilite conform reglementarilor legale in vigoare, incepand cu prima zi dupa data scadentei si, acestea fiind egale cu nivelul dobanzii datorate pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare.

Instanta constata ca potrivit art.14 din contract, partile au convenit in mod valabil clauza penala conform careia neachitarea facturii in termen de 30 zile de la data scadentei atrage dupasinepenalitati egale cu nivelul dobanzii datorate pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare, stabilite potrivit reglementarilor in vigoare pentru fiecare zi de intarziere.

Raportand textele de lege mai sus enuntate la situatia de fapt retinuta, instanta constata ca in cauza sunt indeplinite conditiile raspunderii civile contractuale, motiv pentru care prezenta actiune este intemeiata si va fi admisa pentru urmatoarele considerente:

Instanta retine ca, in temeiul contractului amintit, reclamanta si-a executat in mod corespunzator obligatia de colectare a deseurilor, aspect necontestat de catre parat, iar aceasta nu si-au indeplinit obligatia corelativa de a platicontravaloarea facturilor emise aferente perioadei 31.03.2019-31.12.2020 acumuland un debit in cuantum de 235,93 lei, atat cat consemneaza si facturile fiscale depuse la dosar.

Existenta raporturilor contractuale dintre reclamanta si parata este dovedita prin contractul de prestare a serviciului de salubrizare a localitatilor nr. 761 din data de 02.06.2008, cu putere de lege intre partile contractante, potrivit dispozitiilor art. 969 alin.1 Codcivil.

In speta, instanta apreciaza ca, facand dovada creantei de catre reclamanta,neexecutarea obligatiei de plata din partea paratei, precum si culpa acesteiapentru neexecutarea obligatiei se prezuma pana la proba contrara. Parata nu a dovedit ca si-a indeplinit obligatia de plata aserviciilor de care a beneficiat si nici nu a dovedit o cauza exoneratoare de vinovatie. Totodata, instanta observa ca parata avea posibilitatea sa conteste facturile emise de catre reclamanta in termenul de scadenta, aspect nedovedit in cauza.

Din analiza prevederilor art. 249 Cod proc. civ (Legea 134/2010 privind Codul de procedura civila) rezulta ca reclamanta care pretinde executarea obligatiei trebuie sa faca dovada existentei obligatiei si a temeiului juridic, iar paratul care pretind ca a executat obligatia asumata trebuie sa faca dovada acestei executari prin mijloace de proba admisibile.

Deasemenea, instanta retine ca, raporturile contractuale dintre reclamanta si parata, au fost dovedite in cauza cu facturile emise de reclamanta si inscrise in situatia debitului depus la dosar,precum si cu contractul de prestari servicii depus la dosar, cat si cu atitudinea paratei, care nu s-a prezentat in fata instantei pentru a-si exprima pozitia cu privire la actiune, desi a primit notificarea de plata .

In aceste conditii, intrucat nu s-a dovedit indeplinirea obligatiei prevazuta in contract, instanta va admite cererea reclamantei si va obliga parata sa plateasca reclamantei suma235,93 lei , reprezentandcontravaloare servicii prestate si neachitate.

Potrivit art.14 din contract, partile au convenit in mod valabil clauza penala conform careia neachitarea facturii in termen de 30 zile de la data scadentei atrage dupasinepenalitati egale cu nivelul dobanzii datorate pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare, stabilite potrivit reglementarilor in vigoare pentru fiecare zi de intarziere.

Potrivit art. 176dinLg. 207/2015privindCodul de procedura fiscala :

(1) Penalitatile de intarziere se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv. Dispozitiile art. 174 alin. (2) - (4) si art. 175 sunt aplicabile in mod corespunzator.

(2) Nivelul penalitatii de intarziere este de 0,01% pentru fiecare zi de intarziere.

(3) Penalitatea de intarziere nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor.

(4) Penalitatea de intarziere nu se aplica pentru obligatiile fiscale principale pentru care se datoreaza penalitate de nedeclarare potrivit art. 181.

Instanta gaseste intemeiat capatul de cerere privind plata penalitatilor de intarziere, intrucat obligatia de plata a acestora in cazul neindeplinirii obligatiei de plata este prevazuta in contract si calculata la suma de 22,57 lei , respectandu-se legislatia fiscala in vigoare.

Fata de solicitarea reclamantei, avand in vedere ca parata a cazut in pretentii, fiind retinuta culpa sa civila si procesuala, in temeiul art. 453 C.proc.civ. instanta va obliga parata sa plateasca reclamantei suma de 21 lei reprezentand taxa judiciara de timbru, timbraj corespunzator valorii pretentiilor solicitate.

Cererea a fost legal timbrata.

3