Numire curator special. Autorizare încheiere contract de vânzare cumpărare imobil.

Sentinţă civilă *** din 09.04.2019


Conținut speță: Solicitare de numire curator pentru reprezentarea minorului la încheierea unui act de vânzare imobil. Autorizarea instanței pentru vânzarea unui bun imobil aparținând unui minor.

Rezumat: Numirea unui curator special pentru a reprezenta un minor la încheierea unui act juridic se dispune doar în situația în care între minor și tutore (părinți) se ivesc interese contrare.

În situația în care părinții minorului nu sunt coproprietari respectiv părți ale contractului de vânzare cu privire la care se solicită reprezentarea minorului prin numirea curatorului, rezultă că nu există interese contrare între minor și părinții săi, astfel că nu se impune numirea unui curator special.

Autorizarea de către instanța de tutelă a încheierii unui contract de vânzare cu privire la bunul imobil aparținând unui minor se dispune dacă actul a cărui încheiere se solicită răspunde unei nevoi sau prezintă un folos neîndoielnic pentru minor, fiind necesar totodată avizul consiliului de familie.

Instanţa  reţine că  reclamanţii  PGC şi PTR sunt părinţii minorului PLR, astfel cum rezultă din certificatul de naştere al acestuia. Astfel că, în prezent, autoritatea părintească asupra minorului, născut la 20.01.2006, se exercită de către ambii părinţi.

Potrivit dispoziţiilor art.501  alin.1  Cod  civil ”părinţii au dreptul şi îndatorirea de a administra bunurile copilului lor minor precum şi de a-l reprezenta în actele juridice civile ori de a-i încuviinţa aceste acte, după caz.”.

Rezultă că reprezentarea minorului la încheierea actelor juridice este o reprezentare legală (dreptul de reprezentare, în acest caz, este conferit părinţilor direct prin lege – prin art.43 alin.1 lit.a, art.43 alin.2 Cod civil coroborate cu art.501 Cod civil, nefiind necesar ca un astfel de drept să fie conferit  convenţional  sau judiciar - de către instanţă).

Potrivit art.150 alin.1 Cod civil „Ori de câte ori între tutore şi minor se ivesc interese contrare, care nu sunt dintre cele ce trebuie să ducă la înlocuirea tutorelui, instanţa de tutelă va numi un curator special”. Prin cererea formulată, reclamanţii au arătat că doresc autorizarea vânzării unei suprafeţe de teren deţinute de către minor către o terţă persoană. În condiţiile în care cei doi părinţi nu sunt coproprietari cu minorul şi nu sunt părţi ale contractului de vânzare-cumpărare ce se solicită a fi încuviinţat, instanţa apreciază că nu există interese contrare între minor şi părinţii săi, astfel că nu se  impune  numirea unui curator special, reclamanţii putând  să-l reprezinte pe minor la încheierea contractului de vânzare-cumpărare.

Drept urmare, raportat la considerentele dezvoltate, instanţa  va respinge cererea privind numirea curatorului special.

Referitor la cererea privind autorizarea încheierii contractului de vânzare-cumpărare, instanţa reţine că  potrivit  dispoziţiilor  art.144  alin.2  Cod civil privind regimul juridic al actelor de dispoziţie „(2) Tutorele nu poate, fără avizul consiliului de familie şi autorizarea instanţei de tutelă, să facă acte de înstrăinare, împărţeală, ipotecare ori de grevare cu alte sarcini reale a bunurilor minorului, să renunţe la drepturile patrimoniale ale acestuia, precum şi să încheie în mod valabil orice alte acte ce depăşesc dreptul de administrare” iar potrivit  art.145  Cod civil „(1) Instanţa de tutelă acordă tutorelui autorizarea numai dacă actul răspunde unei nevoi sau prezintă un folos neîndoielnic pentru minor. (2) Autorizarea se va da pentru fiecare act în parte, stabilindu-se, când este cazul, condiţiile de încheiere a actului. (3) În caz de vânzare, autorizarea va arăta dacă vânzarea se va face prin acordul părţilor, prin licitaţie publică sau în alt mod. (4) În toate cazurile, instanţa de tutelă poate indica tutorelui modul în care se întrebuinţează sumele de bani obţinute”. Potrivit dispoziţiilor art.502 Cod civil „Drepturile şi îndatoririle părinţilor cu privire la bunurile copilului sunt aceleaşi cu cele ale tutorelui, dispoziţiile care reglementează tutela fiind aplicabile în mod corespunzător”.

În cazul de faţă, actul juridic ce se doreşte a se încheia de către reprezentanţii legali ai minorului  (contract  de vânzare-cumpărare) este  un act de dispoziţie, astfel că, raportat la dispoziţiile legale precitate se  impune  „  autorizarea”  încheierii actului de către instanţa de tutelă. Potrivit dispoziţiilor legale, instanţa de tutelă este obligată să verifice dacă actul pentru încheierea căruia se solicită autorizarea instanţei răspunde unei nevoi sau prezintă  un  folos neîndoielnic pentru minor.

Potrivit extrasului CF nr..... Satu Mare nr. cadastral ..... Satu Mare, minorul este proprietarul unei suprafeţe de teren de 212 mp, înscris în această carte funciară. Cota deţinută în proprietate constituie un bun care – administrat cu diligenţă – poate constitui o sursă importantă de venit pentru minor. Având în vedere vârsta sa,  minorul  nu este capabil a-şi administra bunurile şi în consecinţă ar fi în interesul  acestuia  obţinerea de beneficii materiale în urma  actelor  de dispoziţie pe care la încheie. Din perspectivă materială este în interesul  acestuia  de a se bucura de bunurile dobândite, prin vânzarea cotei sale de proprietate. Totodată, instanţa reţine că, potrivit susţinerilor reclamanţilor, suprafaţa deţinută  de către minor are doar o lăţime de 3 metri front la stradă, astfel că este greu să fie valorificată. Reclamanţii doresc însă ca această suprafaţă să fie alipită unei alte suprafeţe de 449 mp pentru a putea fi vândută mai uşor şi pentru a nu i se diminua valoarea.

Raportat la toate aceste  împrejurări, luând şi avizul consiliului de familiei, instanţa constată că actul pentru încheierea căruia se solicită autorizarea instanţei prezintă un folos neîndoielnic pentru minor, în caz contrar suma ce ar putea fi obţinută fiind mult diminuată. Ca atare, instanţa  va  autoriza  reclamanţii, în calitate de reprezentanţi legali ai minorului, să vândă  cota de  proprietate  deţinută de către  acesta din imobilul înscris în CF nr..... Satu Mare de sub nr. cadastral .... Satu Mare, prin încheierea contractului de vânzare-cumpărare, prin acordul părţilor.

Totodată instanţa, raportat la dispoziţiile art.152 Cod civil,  stabileşte  obligaţia reclamanţilor de a prezenta autorităţii tutelare o dare de seamă cu privire la modul de  î ndeplinire a atribuţiilor, în termen de 30 de zile de la data îndeplinirii acestora, sub sancţiunea aplicării dispoziţiilor  art.163  Cod civil iar evidenţa  acestei  dări de seama se va ţine  de autoritatea tutelară din cadrul Primăriei Municipiului Satu Mare.

De asemenea, instanţa stabileşte obligaţia reclamanţilor de a depune banii încasaţi ca urmare a înstrăinării într-un cont bancar deschis pe numele minorului urmând ca retragerile să se facă doar cu autorizarea autorităţii tutelare.