Lovirea sau alte violenţe prev. de art.193 Cod penal

Sentinţă penală 69 din 07.04.2021


Cuprins pe materii: Drept penal. Drept procesual penal.

Judecătoria Târgu Bujor, secţia penală, sentinţa penală nr.  69/07.04.2021

Prin rechizitoriul nr. 154.../P/2014, din data de 10.04.2019, Parchetul de pe lângă Judecătoria T  B  a trimis în judecată, în stare de libertate, pe inculpații P  N  I , P  V , pentru săvârşirea infracţiunii de lovirea sau alte violenţe prev. de art.193 alin. 2  Cod penal, constând în aceea că inculpații, la data de  06.10.2014, în jurul orei 20.00, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice şi în apropierea barului denumit colocvial „La Dudu” din loc. B , jud. G , i-au aplicat persoanei vătămate C  P  mai multe lovituri cu pumnii şi picioarele în zona corpului, cauzându-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare un număr de 3-4 zile de îngrijiri medicale potrivit Certificatului medico-legal nr. 1464 din 08.10.2014 emis de către Serviciul Clinic de Medicină Legală G ,

Situaţia de fapt a rezultat din coroborarea următoarelor mijloace de probă: plângerea penală formulată de numita C  L  în calitate de reprezentant legal al persoanei vătămate minore C  P ; declaraţiile persoanei vătămate C  P ; certificat medico-legal nr. 1464 din 08.10.2014 eliberat de Serviciul Clinic de Medicină Legală G ; proces verbal de fixare a locului faptei; declaraţiile inculpatului P  V ; declaraţiile inculpatului P  N -I;  declaraţiile martorului C I ; declaraţiile martorei C  L ; declaraţiile martorului M  T -M ; declaraţiile martorului M F ; declaraţiile martorului B  D ; declaraţie martor V  A ; declaraţie martor C  G ; procese verbale de prezentare pentru recunoaştere după fotografii cu planşele fotografice aferente; procese verbale de căutare; adresa nr. 914961 din 09.10.2018 emisă de SPCLEP G .

Cauza a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei T  B  sub nr.  ...../2019, la data de 17.04.2019.

Prin încheierea nr. 260/2019 din 21.06.2019, judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 1546/P/2014, din data de 10.04.2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria T  B , privind pe inculpații  P  N  I , P  V, trimiși  în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 193 alin. 2 Cod penal, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.

Inculpatul P  N , prezent în instanță nu a recunoscut săvârșirea faptei, dar a fost de acord să presteze muncă neremunerată în folosul comunității  în situația în care va fi găsit vinovat.

Inculpatul P  V , prezent în instanță a recunoscut săvârșirea faptei și a fost de acord să presteze muncă neremunerată în folosul comunității  în situația în care va fi găsit vinovat.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

La data de 16.10.2014, Parchetul de pe lângă Judecătoria T  B  a fost sesizat prin plângere de către numita C  L  din comuna B , sat B , jud. G  (în calitate de reprezentant legal al minorului C  P cu acelaşi domiciliu) cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de lovirea sau alte violenţe, motivat de faptul că în cursul zilei de 06.10.2014, fiul său C  P, în timp ce se afla la magazinul din localitate, a fost lovit cu palmele şi pumnii de către numiţii P  N  I  şi P  V  zis „Florin”, fiind transportat ulterior la unitatea spitalicească din mun. G în vederea acordării îngrijirilor medicale.

Din verificările efectuate în cauză şi din ansamblul probelor administrate în faza de urmărire penală a rezultat următoarea situaţie de fapt: în cursul zilei de 06.10.2014, în jurul orei 20.00, persoana vătămată C  P  s-a deplasat împreună cu martorul M T -M  la barul cunoscut colocvial sub numele de „La Dudu” din sat B , jud. G  pentru a consuma câte o ciocolată caldă, iar ulterior, după ce au părăsit incinta barului şi în timp ce se deplasau spre locuinţa persoanei vătămate,  aflându-se la o distanţă de aproximativ  20 metri față de bar, s-au întâlnit cu inculpaţii P  V  zis „Florin” şi P  N -I , persoane care se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice. Imediat ce s-au întâlnit, pe fondul unui conflict existent între inculpatul P  V  şi tatăl persoanei vătămate, inculpatul P N -I  i-a aplicat persanei vătămate  o lovitură cu pumnul în zona feţei, moment în care aceasta s-a dezechilibrat şi căzut într-un şanţ. Observând cele petrecute, martorul M  T -M  s-a speriat şi a fugit spre locuinţa sa, iar persoana vătămată s-a ridicat din şanţ şi a încercat să fugă, însă inculpatul P V  i-a pus piedică şi a căzut din nou la pământ. În timp ce persoana vătămată era căzută, cei doi inculpaţi i-au aplicat mai multe lovituri la corp cu pumnii şi picioarele. Martorul M  T -M  a ajuns la locuinţa sa şi l-a informat pe tatăl persoanei vătămate, şi anume pe martorul C  I  cu privire la cele petrecute, fapt pentru care acesta s-a deplasat la faţa locului, constatând că cele relatate se confirmă, iar persoana vătămată a fost preluată de un echipaj al ambulanţei în vederea acordării îngrijirilor medicale.

 Înainte de a ajunge echipajul ambulanţei, şi în timp ce persana vătămată se deplasa spre locuinţa sa împreună cu martorul C  I , cei doi inculpaţi au plecat în urmărirea acesteia cu intenţia de a continua actele de agresiune, dar s-au răzgândit şi au plecat acasă în momentul în care mama persoanei vătămate, numita C  L  le-a comunicat că au fost sesizate organele de poliţie. La data de 08.10.2014, persoanei vătămate C  P  i-a fost eliberat Certificatul medico-legal nr. 1464/08.10.2014 emis de către Serviciul Clinic de Medicină Legală G  potrivit căruia prezintă leziuni traumatice care au putut fi produse prin lovire cu sau mijloc contondent şi de plan dur. Leziunile pot data din 06.10.2014 şi a necesitat pentru vindecare un număr de 3-4 zile de îngrijiri medicale.

În ceea ce priveşte poziţia procesuală adoptată de către cei doi inculpaţi, s-a reținut faptul că inculpatul P  N -I  nu a recunoscut săvârşirea infracţiunii reţinute în sarcina sa, declarând faptul că „ştiu de la fratele meu Vasile că în luna octombrie a anului 2014 a avut loc  o altercaţie cu C  I , C  L  şi C  P, în timpul căreia s-au lovit reciproc. Eu personal nu am participat la această altercaţie, în acele momente aflându-mă în  mun. G  la un dentist, aflând despre aceasta a doua zi când am venit acasă. Declar faptul că nu l-am lovit pe C  P  în acea seară şi nici altă dată, conflictul având loc doar între membrii familiei C , respectiv I , L , P  şi fratele meu Vasile zis Florin. Nu cunosc motivul pentru care C  P  şi C  L  m-au reclamat că l-aş fi lovit şi eu pe C P  în acea seară şi de asemenea,  nu cunosc motivul în baza căruia a izbucnit conflictul în acea seară”. Având în vedere probatoriul administrat, rezultă că inculpatul P  N -I  a adoptat o poziţie procesuală total nesinceră, în contradicţie vădită cu declaraţiile persoanei vătămate C  P  şi ale martorilor C  I , C  L , M  T -M , M  F , B  D .

Inculpatul P  V  a adoptat o poziţie procesuală parţial sinceră, declarând că ”în acea seară îmi amintesc că i-am dat o palmă lui C  P , după care a intervenit tatăl său care a vrut să mă lovească, însă m-am ferit şi l-a lovit tot pe fiul său. În urma celor două lovituri, C  P nu a căzut la pământ ci a rămas în picioare … cert este că l-am lovit o singură dată cu palma, iar fratele meu Ionuţ nu a fost prezent, fiind plecat la G , şi că la conflict nu au mai fost prezente alte persoane. Doresc să mă împac cu familia C . Nu am martori sau alte probe de propus în dovedirea celor declarate de mine”.  Rezultă aşadar că inculpatul P  V  nu a recunoscut exercitarea tuturor actelor de agresiune exercitate asupra persoanei vătămate (în sensul că i-a aplicat mai multe lovituri cu pumnii şi picioarele împreună cu fratele său, astfel cum rezultă din cuprinsul declaraţiilor martorilor oculari C  I  şi M  T -M ).

Persoana vătămată C  P  a prezentat în detaliu întreaga desfăşurare a evenimentelor din cursul zilei de 06.10.2014, arătând că în timp ce era însoţită de martorul M  T -M  şi se afla la barul din localitate, fără niciun motiv, inculpaţii P  N -I  şi P  V , aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice, au început să o lovească cu pumnii si picioarele, deşi era căzută la pământ, fiind transportată ulterior la spital şi necesitând 3-4 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare potrivit Certificatului medico-legal nr. 1464/08.10.2014 emis de către Serviciul Clinic de Medicină Legală G . La finalul declaraţiei din data de 20.04.2018, persona vătămată a precizat că doreşte efectuarea de cercetări şi trimiterea în judecată a inculpaţilor P  N -I  şi P  V  pentru săvârşirea infracţiunii de lovirea sau alte violenţe şi se constituie parte civilă cu suma de 15.000 lei „reprezentând 1.000 lei haina şi telefon si 14.000 lei daune morale”. 

Starea de fapt mai sus redată de către persoana vătămată este confirmată şi dublată de cuprinsul declaraţiilor martorilor C  I , C  L , M T -M , M F , B  D , persoane care au reiterat condiţiile şi modalitatea în care persoana vătămată a fost agresată de către cei doi inculpaţi, precum şi de cuprinsul Proceselor verbale de prezentare pentru recunoaştere după fotografii.

În drept, fapta inculpaților P  N  I , P  V  constând în aceea că, la data de  06.10.2014, în jurul orei 20.00, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice şi în apropierea barului denumit colocvial „La Dudu” din loc. B , jud. G , i-au aplicat persoanei vătămate C  P  mai multe lovituri cu pumnii şi picioarele în zona corpului, cauzându-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare un număr de 3-4 zile de îngrijiri medicale potrivit Certificatului medico-legal nr. 1464 din 08.10.2014 emis de către Serviciul Clinic de Medicină Legală G , întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de lovire sau alte violenţe, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 193 alin. 2  Cod penal.

Elementul material al laturii obiective constă în acţiunea de lovire a persoanei vătămate cu pumnii şi picioarele în zona corpului.

Urmarea imediată constă în leziunile traumatice ce au necesitat pentru vindecare 3 - 4  zile de îngrijiri medicale.

Legătura de cauzalitate rezultă din  materialul probator administrat în cauză, respectiv: plângerea prealabilă şi declaraţiile persoanei vătămate; certificatul medico-legal nr. 1464/08.10.2014 al Serviciului de Medicină Legală G ; declaraţii  martori;  declarații inculpatți

Sub aspectul laturii subiective, inculpații au săvârşit fapta cu intenţie directă, prevăzând şi urmărind producerea rezultatului faptei.

La individualizarea pedepselor ce se vor aplica inculpaților instanţa va avea în vedere criteriile generale prev. de art. 74 Cod penal, respectiv: împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite; starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită; natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii; motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit; natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale al infractorului; conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal; nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

Din fişa de cazier judiciar rezultă că inculpații nu sunt cunoscuți cu antecedente penale.

 Faţă de gradul de pericol social concret al faptei, de împrejurările în care a fost săvârşită, persoana şi vârsta inculpaților, instanţa apreciază că scopul educativ preventiv al pedepselor  poate fi atins prin aplicarea unei amenzi penale.

Va atrage atenţia inculpaților  asupra dispoziţiilor art. 63 Cod penal.

Cu privire la latura civilă.

Persoana vătămată C  P  s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 15.000 lei din care  1000 lei daune materiale și 14.000 lei daune morale.

 La stabilirea cuantumului daunelor morale instanţa va avea în vedere că suma de bani ce se va acorda cu acest titlu trebuie să aibă efecte compensatorii pentru victimă şi să nu constituie o amendă excesivă pentru inculpatul care prin fapta sa ilicită a cauzat prejudiciul moral şi care pentru aceasta a suferit deja o condamnare penală.

De asemenea, instanţa va avea în vedere şi principiul potrivit căruia daunele morale, având drept finalitate compensarea suferinţelor psihice ale victimei, suferinţe care în sine nu pot fi înlăturate sau vindecate prin prestaţii băneşti, nu se pot constitui în sursă de îmbogăţire fără just temei a părţii civile.

Având în vedere suferinţa cauzată părţii civile prin leziunile traumatice produse de inculpați, numărul zilelor de îngrijiri medicale, instanţa apreciază că  suma de 1.000 lei este de natură să compenseze efectul negativ al faptei inculpaților.

În ceea ce privește daunele materiale, instanța reține că potrivit disp. art. 249 Cod procedură civilă „cel care face o susţinere în cursul procesului trebuie să o dovedească, în afară de cazurile anume prevăzute de lege”.

Întrucât în cauză prejudiciul material nu a fost dovedit cu niciun mijloc de  probă, instanța va respinge pretențiile părții civile C  P  privind daunele materiale ca nefondate.