Infracțiuni la legi speciale - acțiune civilă disjunsă

Hotărâre 119/19.02.2020 din 17.02.2021


Document finalizat

Cod ECLI ECLI:RO:JDLUG:2020:

Dosar nr. .../252/2019 COD OPERATOR 2926

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA LUGOJ

SENTINȚA PENALĂ Nr. ../2020

Şedinţa publică de la 19 Februarie 2020

Completul constituit din:

PREŞEDINTE E.C. P.

Grefier D. M.

Pe rol se află judecarea cauzei penale privind pe inculpatul P.D., reprezentanții legali P.D. (tata) și P.R.(mama) şi pe parte civilă B.R.E., având ca obiect infracţiuni la alte legi speciale - acţiune civilă disjunsă.

Ministerul Publc este reprezentat de procuror U. D. din  cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică se constată lipsa părților.

Procedura legal îndeplinită, fără citarea părților.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de ședință, după care:

Instanța verificând înscrisurile de la dosar constată că dezbaterea cauzei în fond a avut loc în ședința publică din data de 18.02.2020, când părțile prezente au pus concluzii pe fond care au fost consemnate în încheierea de ședință de la acea dată și care face parte integrantă din prezenta hotărâre, pronunțarea cauzei fiind amânată pentru termenul de astăzi, când:

INSTANŢA

Deliberând, asupra cauzei penale de faţă,

Prin rechizitoriul nr. .../P/2018 din data de 26.06.2019 emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Lugoj, inculpatul P.D. a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, prev. de art. 25 alin.1 lit. a din Legea 205/2004 cu aplicarea art.113 şi urm. cod penal.

În timpul cercetării judecătorești, la termenul de judecată din data de 05.11.2019  persoana vătămată B.R.E. a depus o cerere de constituire de parte civilă și a arătat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 25.000 euro, reprezentând despăgubiri civile, din care suma de 1.500 euro reprezentând daune materiale, respectiv prețul de cumpărare al unui câine din rasa ciobănesc belgian – malinos și suma de 23.500 euro reprezentând daune morale.

Prin Sentința penală nr. ... din 12.11.2019 pronunțată de Judecătoria Lugoj în dosar nr..../252/2019, inculpatului minor P.D. i-a fost aplicată măsura educativă neprivativă de libertate a asistării zilnice pe o perioadă de 3 luni, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere a animalelor, cu intenţie, fără drept.

În baza disp. art. 26 Cod proc. penală, instanța a dispus disjungerea acțiunii civile formulată de partea civilă B.R.E..

La data de 20.11.2019 pe rolul Judecătoriei Lugoj a fost înregistrată acțiunea civilă disjunsă, sub nr. de dosar .../252/2019.

Prin cererea de constituire de parte civilă B.R.E., a arătat că înțelege să se constituie parte civilă cu cu suma de 25.000 euro, reprezentând despăgubiri civile, din care suma de 1.500 euro reprezentând daune materiale, respectiv prețul de cumpărare al unui câine din rasa ciobănesc belgian – malinos și suma de 23.500 euro reprezentând daune morale.

În motivarea cererii, partea civilă  B.R.E. a arătat că acest câine i-a fost o ființă devotată, însă a căzut victimă datorită acțiunii greu de imaginat din partea inculpatului, care a acționat cu o cruzime greu de înțeles, câinele fiind omorât cu sălbăticie. Acțiunea inculpatului a fost filmată și pusă pe rețelele de socializare, creând o adevărată revoltă în rândul oamenilor din localitate.

Partea civilă a mai arătat că animalul a fost foarte atașat de acesta și de familia sa, era un câine cu o personalitate protectoare atât pentru acesta cât și pentru familia sa, inteligent, transmitea încredere, fiind un câine de pază și supraveghere excepțional. Era activ, plin de energie, se descurca grozav la probe de căutare și la tot ceea ce a fost învățat.

S-a mai arătat că era un câine de excepție, care impresiona prin inteligență, agilitate, determinare și atașament, partea civilă ținând foarte mult la acest câine.

Partea civilă a mai susținut că practica judiciară în materie a mai statuat că, prejudiciul moral nu trebuie dovedit, judecătorul fiind suveran în aprecierea consecințelor negative ale faptei ilicite și în stabilirea unei sume globale care să compenseze pentru partea civilă ceea ce îi lipsește ca urmare a faptei inculpatului.

Partea civilă apreciază că sunt întrunite condițiile generale ale răspunderii civile delictuale prev. de art.1349 C.civ. respectiv, existența prejudiciului suferit de partea civilă, a faptei ilicite săvârșite inculpat, a legăturii de cauzalitate între faptă și prejudiciu, precum și a vinovăției inculpatului în săvârșirea faptei, vinovăție care îmbracă forma intenției.

În cadrul cercetării judecătorești, în dovedirea pretențiilor materiale și morale a fost administrată proba cu înscrisurile depuse la dosar și proba testimonială cu martorul Nicolae Cristian (f.89).

Analizând materialul probator administrat sub aspectul laturii civile a cauzei, instanţa reţine următoarele:

Prin sentința penală nr. ... din 12.11.2019 pronunțată de Judecătoria Lugoj în dosar nr..../252/2019, s-a reţinut că persoana vătămată B.R.E. a deţinut un câine ciobănesc rasa malinois belgian pe care l-a crescut în imobilul din comuna .., sat .., nr....( locuinţa părinţilor acestuia).

La data de 16.03.2018 câinele a dispărut de la imobilul susmenţionat, existând posibilitatea că a găsit poarta de acces în curtea locuinţei deschisă şi a profitat de acest lucru plecând pe străzile localităţii .., fără însă a se mai întoarce, motiv pentru care persoana vătămată a trimis un mesaj pe reţelele de socializare în care anunţă dispariţia animalului oferind chiar şi recompensă pentru găsirea acestuia.

În data de 09.04.2018 în jurul orelor 1200-1300 inculpatul P.D. împreună cu  numitul M. D., în timp ce se plimbau pe malul pârâului N. au zărit câinele persoanei vătămate şi au început să arunce cu pietre în acesta, una din pietre a lovit animalul care a căzut în apă. După acest moment, inculpatul P.D. a intrat după câine în apă şi luându-l de cap a încercat să-l înece.

Observând la un moment dat că animalul nu se mai zbate l-a scos pe malul pârâului unde, pentru a fi sigur că l-a ucis i-a mai aplicat câteva lovituri cu un par în regiunea capului.

Prin sentința de mai sus inculpatului minor P.D. i-a fost aplicată măsura educativă neprivativă de libertate a asistării zilnice pe o perioadă de 3 luni, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere a animalelor, cu intenţie, fără drept iar, în baza disp. art. 26 Cod proc. penală, instanța a dispus disjungerea acțiunii civile formulată de părțile civile.

Potrivit disp. art. 1357 al.1 C.civ., cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârșită cu vinovăție, este obligat să îl repare.

Instanța reține, că în urma săvârșirii faptei de către inculpat, partea civilă B.R. E. a suferit în mod evident pe de o parte un prejudiciu material, dar și un prejudiciu moral care justifică dreptul acestuia la plata unor despăgubiri din partea inculpatului.

Cu privire la despăgubirile materiale solicitate de partea civilă B.R.E., instanța reține din înscrisurile depuse la dosar care cuprind oferte de preț pentru puii de câini din rasa ciobănesc belgian – malinos cu pedigree că prețul acestora este 700 de euro.

Pe de altă parte martorul audiat în cauză N. C. a arătat că prețul unui astfel de pui este de 100 -120 de euro, sumă la care se adaugă cheltuieli cu dresajul, microcipare, vaccinuri etc., martorul estimând la aproximativ 500-600 de euro cheltuielile persoanei vătămate cu câinele Sașha(omorât de inculpat).

Față de aceste considerente instanța dispune obligarea inculpatului în solidar cu persoanele civilmente responsabile la plata sumei de 700 euro, (sau echivalentul în lei la data efectuării plăţii la cursul BNR), reprezentând daune materiale.

În ceea ce privește componenta morală a prejudiciului instanța reține că evaluarea daunelor morale nu este supusă unor criterii legale prestabilite, aprecierea acestora fiind atributul judecătorului care trebuie să asigure un echilibru echitabil între dimensiunea punitivă si cea reparatoare a daunelor morale. În acest sens, instanța consideră că evaluarea daunelor trebuie să fie rezonabilă și aptă să asigure o compensare integrală a prejudiciului suferit fără însă a constitui o sursă de îmbogăţire fără just temei, daunele morale având natura unor satisfacții echitabile destinate a compensa material suferințele de ordin moral pricinuite. Instanța apreciază că este necesar să fie luate în considerare suferinţele fizice şi morale susceptibil în mod rezonabil a fi fost cauzate prin fapta săvârşită de inculpat, importanţa valorilor morale lezate, măsura în care au fost lezate aceste valori și intensitatea cu care au fost percepute consecințele vătămării precum şi de toate consecinţele negative ale acesteia, așa cum rezultă din probele administrate.

La stabilirea cuantumului despăgubirilor morale trebuie să se aibă în vedere, pe de o parte, dreptul părților civile de a primi o compensație materială față de prejudiciul moral suferit, iar, pe de altă parte, această compensație materială să nu ducă la o îmbogățire fără justă cauză. Astfel, suma acordată cu titlu de despăgubiri pentru daune morale nu trebuie să constituie nicio amendă nejustificată pentru autorul daunei, nici venituri nejustificate pentru victima daunei.

În acest context, se reține că suferința provocată părții civile prin pierderea câinelui, este permanentă, iar la stabilirea daunelor morale, trebuie avut în vedere, pe de o parte, prejudiciul nepatrimonial ireparabil cauzat pe plan psihic, dar și consecințele pe plan social, profesional și familial.

Dat fiind modul concret în care s-au derulat faptele, în condițiile în care câinele Sașha a părăsit adăpostul din... în data de 16.03.2018 fără a reveni între timp, până la momentul în care a fost omorâtă în data de 13.04.2018, instanța apreciază că între acest câine și stăpân nu se dezvoltase o legătură afectivă foarte puternică precum pretinde persoană vătămată. Dacă într-adevăr câinele ar fi fost foarte atașat de persoana vătămată, acesta, nu ar fi părăsit casa din .. sau cel puțin ar fi revenit în cel mult câteva zile în adăpost. Or, până a fi omorât a trecut aproape o lună de zile. Deși persoana vătămată susține că era foarte atașat de acest câine în concret instanța apreciază că B. R. E. nu a reușit să-și convingă animalul de acest atașament astfel încât sentimentul să devină reciproc și să influențeze comportamentul acestuia.

Raportat la aspectele mai sus reținute, instanța apreciază că prejudiciul moral suferit de către partea civilă este cert, dar prin aplicarea criteriilor de evidențiere a acestuia și raportarea lor la persoana părții civile, ținând seama de principiile în echitate, se impune limitarea despăgubirii la suma de 1.000 de euro (echivalentul în lei la cursul B.N.R. de la data plății), cu titlu de daune morale. Va obliga inculpatul  în solidar cu părțile responsabile civilmente P.D. și P. R., la plata sumei de 1.000 euro (sau echivalentul în lei la data efectuării plăţii la cursul BNR), reprezentând daune morale.

Se vor respinge în rest pretenţiile civile ca neîntemeiate.

În baza art. 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

În temeiul art. 19 și art. 25 Cod procedură penală, coroborat cu art. 1349 și art. 1357 Cod civil, admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă B.R.E., domiciliat în .., str. .., bl...., ap..., judeţul Timiş şi obligă pe inculpatul P.D.– fiul lui .. şi .., născut la data de ..... în .., jud. Timiş, posesor al CI seria .. nr. ..., eliberat de SPCLEP .., având CNP ...., cu domiciliul în comuna .., sat .., nr. .., jud. Timiş, cetăţean român, necăsătorit, studii 11 cls., elev, fără antecedente penale, în solidar cu părțile responsabile civilmente P.D. și P. R., la plata sumei de 700 euro, (sau echivalentul în lei la data efectuării plăţii la cursul BNR), reprezentând daune materiale şi la plata sumei de 1.000 euro (sau echivalentul în lei la data efectuării plăţii la cursul BNR), reprezentând daune morale.

Respinge în rest acțiunea civilă ca neîntemeiată.

În baza art. 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 19.02.2020.

Preşedinte,

E. C.P.

Grefier,

D. M.

Ex.8

Concept.E.C.P.

18.03.2020

Tehnored.D.M.

18.03.2020