Fond funciar

Sentinţă civilă 775 din 23.02.2021


Data publicare portal: 29.09.2021

Prin Sentinta civila nr.... din data de ... pronuntata de Judecatoria …. s-a admis în parte cererea de chemare în judecată formulată de către reclamant B.I. (Cnp ....), cu domiciliul în comuna ...., sat ...., judeţul .... şi pe pârâtele Comisia Locală .... pentru aplicarea legilor fondului funciar, cu sediul în comuna ...., judeţul .... şi Comisia Judeţenă .... pentru aplicarea legilor fondului funciar de pe lângă Instituţia Prefectului – Judeţul ...., cu sediul în Municipiul ...., , judeţul ...., astfel cum a fost modificată ca întemeiată.

A fost obligată Comisia Locală de fond funciar a comunei ...., judeţul .... să întocmească actele premergătoare şi Comisia Judeţeană .... de aplicare a legilor fondului funciar să emită titlul de proprietate pentru suprafaţa de teren 0,50 ha  (conform fişei de date).

S-a respins, ca neîntemeiat capătul de cerere privind obligarea pârâtelor la plata sumei de 100 lei pentru fiecare zi de întârziere de la data rămânerii definitive a hotărârii până la emiterea titlului de proprietate.

S-a admis în parte cererea reclamantului privind cheltuielile de judecată, respectiv suma de 1000 lei.

Au fost obligate pârâtele către reclamant la plata sumei de 1000 lei, reprezentând cheltuieli de judecată.

Pentru a se pronunţa astfel Judecătoria a reţinut următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei ...., la data de .... cu nr. .... reclamantul B.I. în contradictoriu cu pârâtele Comisia Locala .... de aplicare a Legilor fondului funciar și Comisia Judeţeană .... pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, pentru ca prin hotărârea ce se va pronunţa să fie obligate pârâtele să-i reconstituie dreptul de proprietate pentru suprafaţa de 0,50 ha teren extravilan şi intravilan, situat în comuna ...., jud....., conform Fisei cu date pentru Titlu de proprietate conform Legii 18/1991, emisa la .... de către Comisia Locala ....; obligarea domnului primar al comunei ...., în calitate de preşedinte al Comisiei Locale de Aplicare a Legilor Fondului Funciar/si a domnului prefect în calitate de preşedinte al Comisiei Judeţene .... de aplicarea a Legii Fondului Funciar la plata a 200 lei/zi daune cominatorii începând cu data introducerii cererii  şi până la emiterea Titlului de proprietate; obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată.

În motivarea cererii reclamantul a arătat că a făcut nenumărate demersuri prin care a solicitat Comisiei Locale .... reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 0,50 ha teren intravilan şi extravilan aflat pe raza comunei ...., însă făra niciun rezultat.

Singurul act pe care i l-au eliberat a fost Fisa cu date pentru Titlu de proprietate conform Legii 18/1991.

Aceasta fişă a fost întocmită la data de 25.02.2016, şi de atunci pârâtele tergiversează emiterea titlului invocând diverse motive.

Reclamantul a învederat că pe suprafaţa de teren intravilan a ridicat o casa conform Autorizaţiei pentru construirea de lucrări nr.724 din 15.06.1976, are o vârsta înaintată şi nu se pot bucura de prerogativele dreptului de proprietate întrucât pârâtele invocă diverse motive pentru a nu-i emite titlul de proprietate pentru teren.

În drept au fost invocate dispoz. Legii fondului funciar. 

În susţinerea cererii reclamantul a depus la dosar împuternicirea avocaţială (f.4) și înscrisurile (f.7-18)

Comisia Judeţeană .... a depus la dosar întâmpinare prin care a arătat că potrivit prevederilor art.36 alin.l din H.G. nr.890/2005, "Pe baza documentaţiilor înaintate de comisiile locale, care cuprind anexele validate, planurile parcelare, procesele-verbale de punere în posesie şi schiţele terenurilor, comisia judeţeană emite titlurile de proprietate conform modelului prezentat în anexa nr.20. ... "

Conform prevederilor art.5 coroborate cu prevederile art.34 şi art.36 din H.G nr. 890/2005, Comisia Locală de Fond Funciar are atributul exclusiv de a întocmi actele premergătoare scrierii titlului de proprietate, de a stabili mărimea şi amplasamentul suprafeţei de teren pentru care se reconstituie dreptul de proprietate sau care se atribuie potrivit legii, de a propune alte amplasamente şi de a consemna în scris acceptul fostului proprietar sau al moştenitorilor acestuia pentru punerea în posesie pe alt amplasament când vechiul amplasament este atribuit în mod legal altor persoane. De asemenea, punerea în posesie, prin delimitare în teren, a persoanelor îndreptăţite să primească terenul, precum şi completarea fişelor de punere în posesie este tot atributul exclusiv al Comisiei Locale de Fond Funciar.

Drept urmare, faţă de cele expuse şi raportat la competenţele conferite de lege Comisiei Judeţene ...., eventuala culpă privind neîntocmirea actelor premergătoare scrierii titlului de proprietate aparţine Comisiei Locale de Fond Funciar .... şi nu Comisiei Judeţene .....

În drept, au fost invocate prevederile H.G. nr.890/2005. Legii nr.18/1991, republicată, modificată şi completată, Codului de procedură civilă.

La data de ..... reclamantul a depus la dosar cerere de modificare a acţiunii prin care a solicitat obligarea pârâtelor să-i reconstituie dreptul de proprietate pentru suprafaţa de 0,50 ha teren extravilan si intravilan, situat în comuna ...., jud....., conform Fisei cu date pentru Titlu de proprietate conform Legii 18/1991, emisa la 25.02.2016, de către Comisia Locala ....;

-pârâtele sa fie obligate la plata penalităţilor în cuantum de 100 lei/zi, de la data rămânerii definitive a hotărârii si pana la emiterea titlului de proprietate, conform dispoziţiilor art.11 din Legea nr.76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila Daca legea speciala prevede obligarea debitorului la plata de daune cominatorii ori după caz, a unei amenzi civile pentru nerespectarea unei obligaţii de a face sau de a nu face ce nu poate fi îndeplinita de alta persoana decât debitorul, de la intrarea in vigoare a Codului de procedura civila, se vor putea aplica penalităţi în condiţiile prevăzute de art.894 Cod procedura civila "( devenit art.906,prin renumerotare).

Reclamantul a precizat ca nu se judecă cu primarul comunei .... şi nici cu prefectul judeţului ...., doar cu cele doua Comisii.

De asemenea a precizat temeiul de drept ca fiind art.223 Cod procedura civila pentru judecata cererii în lipsa şi nu art.242, din eroare menţionat.

Îşi menţine motivarea în fapt şi în drept pentru primul capăt de cerere din cererea iniţială.

Reclamantul şi-a întemeiat cererea modificatoare pe dispoziţiile art. 204 Cod procedura civila.

La data de ..... Comisia Judeţeană .... a depus la dosar un punct de vedere prin care a arătat că potrivit prevederilor art.36 alin.l din H.G. nr.890/2005. "Pe baza documentaţiilor înaintate de comisiile locale, care cuprind anexele validate, planurile parcelare, procesele-verbale de punere în posesie şi schiţele terenurilor, comisia judeţeană emite titlurile de proprietate conform modelului prezentat în anexa nr.20.

Conform prevederilor art.5 coroborate cu prevederile art.34 şi art.36 din H.G. nr.890/2005. Comisia Locală de Fond Funciar are atributul exclusiv de a întocmi actele premergătoare scrierii titlului de proprietate, de a stabili mărimea şi amplasamentul suprafeţei de teren pentru care se reconstituie dreptul de proprietate sau care se atribuie potrivit legii, de a propune alte amplasamente şi de a consemna în scris acceptul fostului proprietar sau al moştenitorilor acestuia pentru punerea în posesie pe alt amplasament când vechiul amplasament este atribuit în mod legal altor persoane. De asemenea, punerea în posesie, prin delimitare în teren, a persoanelor îndreptăţite să primească terenul, precum şi completarea fişelor de punere în posesie este tot atributul exclusiv al Comisiei Locale de Fond Funciar.

Drept urmare, faţă de cele expuse şi raportat la competenţele conferite de lege Comisiei Judeţene ..... eventuala culpă privind neîntocmirea actelor premergătoare scrierii titlului de proprietate aparţine Comisiei Locale de Fond Funciar .... şi nu Comisiei Judeţene .....

In ceea ce priveşte solicitarea reclamantului de obligare la plata penalităţilor de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la emiterea titlului de proprietate, a învederat că, pe de o parte, Comisia Judeţeană .... este în imposibilitatea emiterii titlului de proprietate în lipsa actelor premergătoare întocmite de Comisia Locală de Fond Funciar ...., iar, pe de altă parte. Comisia Judeţeană .... va proceda la emiterea titlului de proprietate îndată ce va primi întreaga documentaţie necesară din partea Comisiei Locale de Fond Funciar .....

In concluzie, pârâta a solicitat respingerea acţiunii formulată de reclamant faţă de Comisia Judeţeană .....

La data de .... reclamantul a depus la dosar răspuns la întâmpinarea şi întâmpinare la punctul de vedere formulate de pârâta Comisia Judeţeană .... de aplicare a legii fondului funciar prin care a solicitat respingerea apărărilor ca neîntemeiate întrucât pârâta Comisia Judeţeană .... de aplicare a Legilor Fondului Funciar, încearcă să se disculpe pentru neemiterea titlului de proprietate, considerând ca singura vinovată ar fi Comisia Locala .... pentru aplicarea Legilor Fondului Funciar.

De asemenea reclamantul a solicitat respingerea ca nefondate şi apărările privind respingerea capătului de cerere referitor la obligarea Comisiei Judeţene .... la plata penalităţilor în cuantum de 100 lei/zi de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la emiterea titlului de proprietate, pentru ca nu avem nicio certitudine că se vor conforma, dovada stau cei 30 de ani de pasivitate.

Instanţa în temeiul art.255 C.pr.civ. rap. la art.258 C.pr.civ. a încuviinţat pentru părţi proba cu înscrisuri, ca fiind pertinentă, concludentă și utilă cauzei.

Analizând actele şi lucrările dosarului, prin prisma motivelor invocate, a apărărilor expuse şi a probelor administrate, instanţa  reţine  următoarele :

Prin cererea de chemare în judecată, reclamantul a solicitat pe de o parte, obligarea pârâtelor Comisia Locală de fond funciar .... și Comisia Judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar să întocmească actele premergătoare și să emită titlul de proprietate pentru suprafaţa de 0,50 ha, iar pe de altă parte, obligarea pârâtelor la plata sumei de 100 lei pentru fiecare zi de întârziere de la data  rămânerii definitive a hotărârii până la emiterea titlului de proprietate.

Instanţa reţine, că potrivit anexei 9a (Tabelul Nominal cu membrii cooperatori care au adus pământ în CAP și solicită în scris stabilirea dreptului de proprietate că reclamantul  anul 1993, i s-a atribuit suprafaţa de 0,50 ha de teren (f.39).

Ulterior, a fost întocmită fişa cu date pentru Titlul de Proprietate conf. Legii nr.18/1991 la data de 25.02.2016 (f.40) privind suprafaţa de 0,5000 ha.

Conform dispoziţiilor art. 5 lit. h si i din H.G. nr. 890/2005, comisia locala are obligaţia de a pune în posesie persoanele îndreptăţite să primească terenul, a întocmi si înainta comisiei judeţene documentaţia premergătoare eliberării titlului de proprietate, în lipsa îndeplinirii acestor obligaţii imperativ prevăzute de lege, persoana îndreptăţită, aflându-se în imposibilitate de a obţine titlul de proprietate pentru suprafaţa de 0,50 ha.

Prevederile art. 36 al. 1 din H.G. nr. 890/2005 stabilesc procedura emiterii titlurilor de proprietate de către comisia judeţeană, pe baza documentaţiilor înaintate de comisiile locale, care cuprind anexele validate, planurile parcelare, procesele-verbale de punere în posesie şi schiţele terenurilor.

La art.10 din H.G. nr. 890/2005 se arată că „ (1) În situaţiile in care restituirea pe vechiul amplasament nu mai este posibilă, fostului proprietar sau moştenitorilor acestuia li se va oferi, un alt amplasament situat în aceeaşi localitate sau într-o localitate învecinată. Oferta va fi trimisă persoanelor îndreptăţite prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire iar termenul în care răspunsul la ofertă trebuie dat nu poate fi mai mic de 7 zile de la data primirii ofertei de teren pe alt amplasament. In cazul în care fostul proprietar sau moştenitorii acestuia nu accepta amplasamentul oferit, comisia locala va trebui sa formuleze o alta oferta in termen de 30 de zile, daca persoanele îndreptăţite nu optează pentru primirea de despăgubiri”.  (2) În situaţia în care într-o anumită localitate nu mai există suficient teren în rezerva comisiei de fond funciar care să fie atribuit în proprietate foştilor proprietari deposedaţi sau moştenitorilor acestora, comisiile de fond funciar se vor adresa comisiilor de fond funciar din alte localităţi care vor pune la dispoziţie terenurile rămase disponibile”.

Totodată, Comisia Judeţeană are ca atribuţie emiterea titlurilor de proprietate, pe baza documentaţiei întocmite de către Comisia Locală.

Având în vedere, că au trecut mai mult de 5 ani de la întocmirea fişei de date, iar reclamantului nu i-a fost eliberat titlul de proprietate, instanţa va dispune obligarea Comisiei Locale de fond funciar a comunei ...., judeţul .... în limita competenţelor prevăzute de H.G. nr. 890/2005 să întocmească actele premergătoare şi Comisia Judeţeană .... de aplicare a legilor fondului funciar să emită titlul de proprietate pentru suprafaţa de 0,50 ha.

 În ceea ce priveşte capătul de cerere privind obligarea pârâtelor la plata sumei de 100 lei pentru fiecare zi de întârziere până la emiterea titlului de proprietate, instanţa urmează să-l respingă pentru următoarele considerente.

Instanţa reţine că potrivit  prevederilor alin. 1 al art. 64 din Legea nr. 18/1991 rep., persoana nemulţumită poate face plângere la instanţa în a cărei rază teritorială este situat terenul  „în cazul în care comisia locală refuză înmânarea titlului de proprietate emis de comisia judeţeană sau punerea efectivă în posesie”, iar potrivit alineatului  2 al aceluiaşi articol, dacă instanţa admite cererea, primarul va fi obligat să execute de îndată, înmânarea titlului de proprietate, sau după caz, punerea efectivă în posesie,  sub sancţiunea condamnării la daune cominatorii.

Instituția daunelor cominatorii a fost reglementată prin dispozițiile art.64 din Legea nr.18/1991, în situația în care în urma admiterii plângerii de către persoana îndreptățită, ulterior este refuzată punerea acesteia în posesie.

Însă, daunele cominatorii solicitate conform legilor speciale în materia fondului funciar nu mai pot fi acordate raportat la dispozițiile art. 11 din Legea 76/2012 pentru punerea în aplicare a codului de procedură civilă,  întrucât în noua reglementare se regăsesc  dispoziţii cu privire la acordarea de  penalităţi de întârziere.

Astfel, potrivit dispozițiilor art.11 din Legea nr.76/2012 "dacă legea specială prevede obligarea debitorului la plata de daune cominatorii ori după caz, a unei amenzi civile pentru nerespectarea unei obligații de a face sau de a nu face ce nu poate fi îndeplinită de altă persoană decât debitorul, de la intrarea în vigoare a codului de procedură civilă, se vor putea aplica penalități în condițiile prevăzute la art.894 C.pr.civ.” (în prezent art.906 Cod procedură civilă.

Prin urmare, penalităţile de întârziere pot fi acordate decât prin derularea procedurii prevăzută de art.906 C.pr.civ.,  din Capitolul IV intitulat „Executarea silită a altor obligaţii de a face sau de a nu face”, adică formularea cererii de executare silită, încuviinţarea executării silite, comunicare actelor de executare către debitoare, neexecutarea obligaţiilor în termen de 10 zile de la comunicare etc.

Având în vedere argumentele de drept şi de fapt, instanţa va admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de către reclamant, astfel cum a fost modificată ca întemeiată şi va dispune obligarea Comisiei Locale de fond funciar a comunei ...., judeţul .... să întocmească actele premergătoare şi Comisia Judeţeană .... de aplicare a legilor fondului funciar să emită titlul de proprietate pentru suprafaţa de 0,50 ha (conform fişei de date).

Va respinge capătul de cerere  formulat de către reclamant privind obligarea pârâtelor la plata sumei de 100 lei pentru fiecare zi de întârziere de la data rămânerii definitive a hotărârii până la emiterea titlului de proprietate.

În temeiul art.453 alin.2 C.pr.civ. va admite în parte cererea reclamantului privind cheltuielile de judecată, respectiv suma de 1000 lei.

Instanţa va obliga pârâtele către reclamant la plata sumei de 1000 lei, reprezentând cheltuieli de judecată.