Majorare pensie întreținere

Sentinţă civilă 116 din 26.01.2022


Deliberând în prezenta cauză constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de ... sub nr. ...... reclamanta X, în calitate de reprezentant legal al minorei Z, a solicitat instanţei în contradictoriu cu pârâtul Y majorarea pensiei de întreţinere stabilită prin Acordul parental autentificat cu nr. .../..., de către ....., pe seama pârâtului și în favoarea minorei Z,  născută la data de ...., conform certificatului de naștere ...., eliberat de .... la data de ...., în raport cu nevoile de  întreținere ale acesteia și mijloacele pârâtului, cu începere de la data introducerii prezentei cereri și până la terminarea studiilor.

Arată că reclamanta a fost căsătorită cu pârâtul, iar din căsătoria acestora a rezultat minora Z născută la data de ...., conform certificatului de naștere seria ....., eliberat de .... la data de ...., iar conform certificatului de divorț nr....., eliberat de ...., căsătoria a fost desfăcută prin divorț, prin acordul părților, urmând procedura notarială în acest sens.

În baza Acordului Parental autentificat sub nr. .../... de către ...., s-a stabilit ca exercitarea autorității părinteşti asupra minorei să fie făcută de ambii părinți, iar domiciliul acesteia a fost stabilit la subsemnata.

Prin același Acord Parental s-a stabilit și modalitatea de păstrare a legăturilor personale ale pârâtului cu minora, precum și obligația acestuia de a contribui la cheltuielile de creștere și educare în favoarea minorei cu suma de 50 lei.

Stabilirea cuantumului pensiei de întreținere prin Acordul Parental mai sus menționat s-a făcut pentru suma fixă de 50 lei. În prezent, minora este în vârstă de 13 ani astfel încât nevoile acesteia de întreținere au crescut iar pârâtul nu și-a respectat angajamentul către minoră, în condițiile în care veniturile pârâtului s-au triplat între timp și posibilitățile sale materiale s-au majorat.

Față de cele de mai sus, solicită majorarea pensiei de întreținere datorată pentru cheltuieli de creștere, educație și pregătire profesională ale minorei în raport cu nevoile acesteia și creșterea venitului pârâtului la 1/4 din venitul net lunar al acestuia.

În drept, au fost invocate pe dispozițiile art. 531, art.402, art. 403, art. 499, art. 513, art.514,art. 516, art. 519, art.527, art. 529, art. 530, art. 533 Noul Cod Civil, art148-151, art. 192, art. 194, art. 195 Cod Procedură Civilă.

Pârâtul a formulat întâmpinare arătând că este de acord cu cererea de chemare în judecată formulată de reclamantă, respectiv cu majorarea pensiei de întreținere stabilite prin Convenția autentificată sub nr. .../..., în raport de nevoile minorei și mijloacele materiale ale acesteia, de la data introducerii cererii și până la împlinirea de către minoră a vârstei de 18 ani.

Arată că potrivit convenţiei încheiată în procedura divorțului cu copii minori, autentificată sub nr. .../..., s-a stabilit printre altele obligația pârâtului de a plăti lunar suma de 50 lei în favoarea minorei, obligație pe care nu numai că a respectat-o, ci chiar, în ciuda situației sale financiare, a contribuit cu sume mai mari decât cea stabilită, suplimentar oferind inclusiv pachete cu bunuri necesare minorei (alimente, hăinuțe, telefon mobil). Dovadă în acest sens, sunt o serie de facturi ce atestă plata prin mandat poștal, bineînțeles, ce a mai păstrat negândindu-se că i-ar fi vreodată necesare.

Totodată arătă că pe lângă obligația de plată a pensiei de întreținere către minora -reclamanta, mai are în întreținere încă 2 copii minori : A născut la data de ... şi B născut la data de ..., dar și un copil major C.

În ceea ce privește situația sa financiară, arătă că veniturile sale sunt unele foarte mici. ocazionate, din creșterea animalelor în gospodărie, iar actuala concubină nu lucrează având un minor în vârstă de 10 luni, respectiv pe B, la întreținerea căruia contribuie.

Astfel prin prisma art. 527 alin. 2 coroborat cu art. 529 C.civ. întreținerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere și cu mijloacele celui care urmează a o plăti, iar atunci când întreținerea este datorată de părinte la stabilirea acestui cuantum instanța urmând să țină seama atât de nevoia celui care cere pensia de întreținere, cât și de mijloacele celui cate urmează a o plăti

Raportat la dispozițiile art. 454 Cod de procedură Civilă , având în vedere că este de acord cu cererea de chemare în judecată, urmează a se constata că nu poate fi obligat la plata cheltuielilor de judecată.

În drept, îşi întemeiez prezenta cerere pe dispozițiile art. 528, art. 529 Cod Civil.

Conform prevederilor art.258 din Codul de Procedură Civilă a fost administrată proba cu înscrisuri, interogatoriul pârâtului şi proba testimonială. 

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa constată că din relaţia părţilor a rezultat minora Z (născută la data de ...) conform certificatului de naștere seria ..., eliberat de .... la data de ..., iar conform certificatului de divorț nr..../..., eliberat de ..., căsătoria a fost desfăcută prin divorț, prin acordul părților, urmând procedura notarială în acest sens.

În baza Acordului Parental autentificat sub nr. .../... de către ..., s-a stabilit ca exercitarea autorității părintești asupra minorei să fie făcută de ambii părinți, iar domiciliul acesteia a fost stabilit la reclamantă.

Prin același Acord Parental s-a stabilit și modalitatea de păstrare a legăturilor personale ale pârâtului cu minora precum și obligația acestuia de a contribui la Cheltuielile de creștere și educare în favoarea minorei cu suma de 50 lei.

 În drept, potrivit art. 516 din Codul civil, obligația de întreținere există între rudele în linie dreaptă, iar potrivit art. 524 din Codul civil „are drept la întreținere numai cel care se află în nevoie, neputându-se întreține din munca sau din bunurile sale”. Pe de altă parte, potrivit art. 499 alin.3 din Codul civil „părinții sunt obligați să îl întrețină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani”.

Starea de nevoie a minorei este prezumată potrivit art. 525 Cod civil. Având în vedere că minora este elevă, având 13 ani, este îndreptățită la pensie de întreținere.

Se reține totodată că pârâtul nu se opune admiterii acțiunii.

Cât privește cuantumul pensiei de întreținere, potrivit art. 529 alin. 2 Cod civil „întreținerea este datorată potrivit cu nevoile celui care o cere și cu mijloacele celui care urmează a o plăti”, iar alin. 1 prevede că atunci când întreținerea este datorată de părinte, ea se stabilește până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru doi copii și o jumătate pentru trei copii.

În ceea ce privește mijloacele celui care prestează întreținerea, din înscrisurile de la dosar rezultă că pârâtul realizează venituri exclusiv din îngrijirea animalelor pe care acesta le deţine.

Referitor la veniturile încasate de pârât de la APIA, se va reține că acestea au o destinație specială, fiind subvenții agricole acordate din bugetul de stat și din fonduri externe, destinate efectuării lucrărilor specifice agriculturii și creșterii animalelor, neputând a fi luate în calcul la stabilirea pensiei de întreținere.

Instanţa va reţine că la acest moment, pârâtul are obligaţia de întreţinere doar cu privire la minorii Z şi A (f.45).

Este lipsit relevanţă faptul că, la acest moment, acesta continuă să asigure întreţinere copilului major, C, care nu este în continuarea studiilor, precum şi minorului B (f.49), a cărui filiaţie nu a fost modificată.

În consecință, având în vedere că pârâtul are în întreținere doi copii, reiese că pentru fiecare copil acesta poate fi obligat la plata unei pensii de întreținere în cotă de 1/6 pentru fiecare copil (1/2 din 1/3).

Instanța urmează a fixa nivelul pensiei de întreținere datorate doar sub formă procentuală, fără a indica o sumă fixă de bani datorată, în conformitate cu dispozițiile art. 530 alin. 3 Cod civil. În continuare, instanța arată că stabilirea sumei fixe datorate, ulterior pronunțării prezentei hotărâri, se va putea face de către părți, de comun acord, ori de către executorul judecătoresc, în etapa procesuală a executării silite.

Având în vedere cele expuse, instanța va stabili pensia de întreținere în favoarea minorei, la o cotă de 1/6 din venitul net realizat lunar de către pârât.

Va obliga pârâtul la plata pensiei de întreținere, astfel cum a fost stabilită prin prezenta hotărâre, începând cu data înregistrării cererii de chemare în judecată (...) și până la terminarea studiilor acesteia, fără a se depăși vârsta de 26 ani.

Având în vedere soluția ce urmează a fi dată în cauză, instanța în baza art. 452 coroborat cu art.453 alin 2 teza finală și 454 Cod procedura civilă, va dispune compensarea cheltuielilor de judecată efectuate de părți.

Pentru aceste motive, instanţa va admite în parte cererea reclamantei care face obiectul prezentei cauze.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

 Admite în parte cererea formulată de reclamanta X, domiciliată în ..... în contradictoriu cu pârâtul Y, domiciliat în .....

Dispune majorarea pensiei de întreţinere datorată de pârât pentru minora Z, stabilită prin convenţia încheiată în procedura divorţului cu copii minori autentificată sub nr. .../..... de către ....., de la suma de 50 lei lunar la un procent în cuantum de 1/6 din venitul net realizat (cu excepţia sumelor încasate de la APIA), dar nu mai puţin de venitul net minim pe economie, începând cu data introducerii cererii de chemare în judecată, respectiv ..., până la majoratul minorei. 

Dispune compensarea cheltuielilor de judecată

 Cu apel în termen 30 de zile de la comunicare.

Apelul se depune la Judecătoria Făurei.

Pronunţată astăzi, 26 ianuarie 2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, conform art. 396 alin. 2 C.proc.civ.