Tip : sentinţă penala

Sentinţă penală 284 din 09.12.2019


Prin rechizitoriul (...) nr. (...) din (...) a fost trimis în judecată inculpatul (...)  pentru săvârşirea infracţiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe”, prev. de art. 336 alin 1 din  Codul penal.

Cauza a fost înregistrată pe rolul instantei sub nr. (...)

S-a retinut prin rechizitoriu că la data de (…) în jurul orei (…) , organele de cercetare penala au depistat pe raza localității (..) în dreptul supermarketului (…), pe drumul public (…), autoturismul marca (…), cu numărul de înmatriculare (…), condus de inculpatul (…)

Întrucât conducătorul vehiculului emana halenă alcoolică, la ora (...), a fost supus testării cu aparatul (...) care la testul nr.(...) a relevat o concentrație alcoolică de (...) mg/l alcool pur în aerul expirat.

În baza rezultatului afișat de aparatul etilotest și cu consimțământul său, inculpatul  (...) a fost condus de organele de cercetare penală la (...), unde i-au fost recoltate două probe de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei, la orele (...) și (...).  Conform rezultatului buletinului de analiza toxicologica nr. (...) din (...) s-a stabilit că inculpatul (...) a avut o alcoolemie de (...)%, respectiv (...) % alcool pur în sânge.

Prin incheierea de la camera de consiliu din (...), judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instantei cu rechizitoriu, a administrării probelor, a efectuării actelor de urmărire penală si a dispus începerea judecătii cauzei.

În cauză s-a administrat proba cu înscrisuri si a fost depusă declaratia inculpatului dată la (...)

Inculpatul (...) a recunoscut savarsirea infractiunii retinuta in sarcina lui si a solicitat ca judecata să se facă numai in baza probelor administrate in cursul urmăririi penale.

In urma analizei probelor administrate in faza de urmărire penală, instanta constată că inculpatul (...) se face vinovat de săvarsirea infractiunii prev. de art. 336 alin. 1 cod penal,text de lege enuntat in sedintă publică si in baza căruia acesta va fi condamnat.

La individualizarea pedepsei, instanta va avea in vedere disp.art. 74 cod penal.

Pentru fapta săvarsită, instanta va condamna pe inculpat de pedeapsa inchisorii.

Intrucat, inculpatul a recunoscut savarsirea faptei retinute in actul de sesizare, instanta va face aplic.art. 396 alin. 10 cod procedura penală, potrivit căruia acesta beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevazute de lege, in cazul pedepsei inchisorii.

Avand in vedere că inculpatul nu are antecedente penale si tinand cont de posibilitătile sale de indreptare, instanta apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată, astfel incat in baza art. 83 alin. 1 cod penal va dispune amanarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, care se calculeaza de la data ramanerii definitive a prezentei sentinte penale, potrivit art. 84 alin. 1 cod penal.

În temeiul art.85 al.1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

-să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta;

 -să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

 -să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea sa;

 -să comunice schimbarea locului de muncă;

-să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În temeiul art.85 al.2 lit.b Cod penal obligă inculpatul la prestarea a (...) de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii la (...)

În temeiul art.88 Cod penal, instanta va atrage atenţia inculpatului asupra faptul că, dacă pe parcursul termenului de supraveghere nu va respecta măsurile de supraveghere se va dispune revocarea amânării şi executarea pedepsei.

 În temeiul art.274 al.1 C.pr.pen., instanta va obliga inculpatul la plata sumei de (...) lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.