Muncă în folosul comunităţii

Decizie 1 din 24.09.2020


Prin cererea înregistrată la data de 27.05.2020 la Tribunalul B sub nr. 1125/110/2020, Asociația O a formulat o cerere întemeiată pe dispozițiile Legii nr. 253/2013, de a fi abilitată să organizeze activitatea de executare a muncii în folosul comunității.

Analizând cererea, judecătorul delegat cu executarea reține că Asociația ”O” este înscrisă în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor ţinut la grefa Judecătoriei B este reprezentată de R S L, în calitate de preşedinte al asociaţiei și are ca scop susținerea și promovarea copiilor supradotați, realizarea de programe turistice, sportive, educaționale și de protecție a mediului.

Art. 18 din Legea nr. 253/2013, denumit Participarea instituţiilor din comunitate la executarea pedepselor şi a măsurilor neprivative de libertate, prevede următoarele:

(1) Organizarea şi desfăşurarea executării pedepselor şi a măsurilor neprivative de libertate se fac, în cazurile prevăzute de lege, de către instituţii din comunitate, sub coordonarea serviciului de probaţiune.

(5) Persoanele juridice de drept privat pot fi implicate în activităţile prevăzute la alin. (1) dacă sunt abilitate potrivit art. 20.

Prin raportul nr.6/44261/04.08.2020 întocmit de Direcția Națională de Probațiune în condițiile art. 20 alin. (3) și (4) din Legea nr. 253/2013 este avizată favorabil solicitarea petentei, cu precizarea ca în activitatea  de punere în executare a măsurilor și obligațiilor stabilite de instanța de judecată în sarcina unei persoane sancționate, consilierul de probațiune, care este manager de caz, emite decizii obligatorii pentru persoanele aflate în supraveghere și pentru instituțiile din comunitate, subliniind importanța colaborării dintre petentă și consilierul de probațiune în vederea monitorizării orelor de muncă în folosul comunității. După executarea obligației muncii neremunerate în folosul comunității, instituția din comunitate unde persoana supravegheată a executat munca are obligația de a emite și de comunica persoanei supravegheate și consilierului de probațiune un document care atestă că munca neremunerată a fost executată.

Având în vedere scopul asociației și activitățile pe care le poate desfășura asociația pentru îndeplinirea acestui scop, așa cum rezultă din statutul asociație, precum și avizul Direcției Naționale de Probațiune, precum și propunerile din acest raport,  în temeiul art.20 alin.(1), (2), (3), (4),  (5) şi (6) din Legea nr.253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, coroborat cu art. 18 alin.(5) din Legea nr.253/2013, judecătorul delegat cu executarea va admite cererea de abilitare formulată de Asociaţia „O”, va abilita Asociaţia „O” să fie implicată în activităţile prevăzute de art.18 alin. (1) din Legea nr.253/2013, respectiv implicarea în organizarea şi desfăşurarea executării pedepselor şi a măsurilor neprivative de libertate, conform propunerilor din raportul Direcţiei Naţionale de Probaţiune nr.6/44261/04.08.2020, sub coordonarea Serviciului de Probaţiune B, pe o perioadă de 5 ani, calculată începând cu data pronunţării prezentei încheieri, 24.09.2020.

O copie a încheierii prin care s-a admis cererea de abilitare se va comunica Direcţiei de probaţiune, în vederea înscrierii persoanei într-o bază de date constituită la nivel naţional.

Va atrage atenţia Asociaţiei „O”, asupra posibilităţii retragerii abilitării conform art.20 alin.(7) din Legea nr.253/2013.

În temeiul art.275 alin.(3) C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate în cauză rămân în sarcina statului.