La momentul recalculării noului salariu de bază, în cazul schimbării funcṭiei şi locului de muncă, vor fi avute în vedere sporurile specifice noului locului de muncă

Sentinţă civilă 60 din 21.01.2020


Drepturi salariale.

Cuprins pe materii: Litigii de muncă.

Index alfabetic:

- condiṭii de acordare sporuri

- spor sistematic şi spor pentru condiţii periculoase

- spor de mobilitate şi spor de confidenţialitate

Codul muncii: art.272

La momentul recalculării noului salariu de bază, în cazul schimbării funcṭiei şi locului de muncă, vor fi avute în vedere sporurile specifice noului locului de muncă.

 Tribunalul Galaṭi, secṭia I civilă, Sent.civ.60/ 21.01.2020

Prin cererea de chemare în judecată, reclamantul a solicitat obligarea angajatorului pârât la plata diferenţei dintre drepturile salariale la care era îndreptăţit şi cele efectiv achitate, ca urmare a modificării contractului colectiv de muncă prin actul adiţional. A susṭinut că nu au fost avute în vedere sporul de mobilitate şi sporul de confidenţialitate, precum şi faptul că nu a fost corect modul de calcul a sporului sistematic şi a sporului pentru condiţii periculoase.

Pârâta a susṭinut că reclamantul intra in categoria salariaților care si-au schimbat locul de munca si funcția înainte de data de 01.10.2015, astfel că la stabilirea noului salariu de baza al acestuia, valabil începând cu 01.10.2015, s-au luat in calcul ultimul salariu de baza al acestuia aferent noului post ocupat de sef secție potrivit actului adițional, la care s-au adăugat sporul de vechime, sporul sistematic, precum si sporul pentru condiții periculoase specific noului locului de munca conform CCM, in baza datelor preluate din pontaje, fisa de salarizare si ținând cont si de datele de la posturi similare din cadrul noului loc de muncă.

Cererea reclamantului este nefondată.

Instanṭa a reṭinut că, potrivit art. 272 din Codul muncii, sarcina probei în conflictele de muncă revine angajatorului, acesta fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare.

Cu privire la sporul de mobilitate şi sporul de confidenţialitate, s-a apreciat că, în condiţiile în care reclamantul nu a mai primit aceste sporuri începând cu data de 11.05.2015, acestea nu au putut fi avute în vedere la momentul recalculării noului salariu de bază şi prin includerea acestora, începând cu data de 01.10.2015.

Cu privire la modalitatea de calcul a sporului sistematic şi a celui pentru condiţii periculoase, instanţa de judecată a dispus efectuarea unei expertize tehnice de specialitate, prin care s-a concluzionat în sensul că sporul sistematic s-a raportat întotdeauna la salariul de bază, reprezentând un procent fix de 20%, astfel că nu se poate reţine că acest spor nu a fost calculat în mod corect de către societatea pârâtă, astfel cum susţine reclamantul.

În ceea ce priveşte sporul pentru condiţii periculoase, expertul a concluzionat că a fost stabilit la procentul de 25% în funcţie de media orelor lucrate efectiv în aceste condiţii, iar instanţa a constatat din foile colective de prezenţă şi faptul că reclamantul a beneficiat de acest spor doar în luna septembrie 2015, iar, în perioada mai 2015-august 2015, nelucrând în condiţii periculoase nu a beneficiat de acest spor.

Faṭă de cele menṭionate, cererea a fost respinsă, ca nefondată.