Prin cererea formulată de reclamanta SC „X” SRL Galaţi, a solicitat suspendarea executării contractului de lucrări denumit „lucrări de marcaje rutiere în mun. Galaţi” încheiat între Primăria mun.Galaţi şi SC „Y” SRL Galaţi, anularea hotărârii de adjudecare a comisiei de evaluare prin care a fost declarată necâştigătoare oferta reclamantei pentru atribuirea contractului de lucrări, obligarea pârâtei Primăria mun.Galaţi de a încheia contractul.
Prin sentinţa civilă nr.1007/02.07.2004, Tribunalul Galaţi a admis în parte acţiunea, a anulat licitaţia organizată de Primăria mun.Galaţi, documentaţia de licitaţie, procesul verbal privind atribuirea contractului, hotărârea de adjudecare.
S-a respins ca nefondat capătul de cerere privind declararea drept câştigătoare a ofertei reclamantei.
Pentru a se pronunţa această hotărâre, s-a reţinut că din analiza documentaţiei pentru elaborarea şi prezentarea ofertei privind achiziţia de lucrări, pârâta a fost confuză cu privire la criteriul de evaluare a ofertei întrucât prin caietul de sarcini sunt precizate criteriile tehnico-economice solicitate de achizitor iar prin fişa de date a achiziţiei se referă la procedura de ofertă de preţ, precizând alt criteriu utilizat, respectiv „preţul cel mai scăzut”.
Conform art.59 din O.U.G. nr.60/2001, obligaţia de a preciza criteriul pe baza căruia se atribuie contractul şi documentaţia nu mai poate fi schimbat pe toată durata de aplicare a procedurii, şi revine autorităţii contractante.
S-a reţinut că, în fişa de date a achiziţiei pârâta a menţionat a fi utilizat criteriul „preţul cel mai scăzut” în timp ce în caietul de sarcini a făcut referire la „criteriile tehnico-economice”, fără să se precizeze algoritmul de calcul aplicat, încălcându-se disp. art.61 al.1 din O.U.G. 60/2001 şi a lit.E.8.2 din O.M.F. nr.1014/2001.
Întrucât din cuprinsul documentaţiei pentru elaborarea şi prezentarea ofertei, nu rezultă cu certitudine care este criteriul care urmează a fi aplicat pentru selectarea ofertei celei mai avantajoase, instanţa a apreciat că se impune anularea licitaţiei şi a întregii proceduri de atribuire a contractului de achiziţie publică.
Sentinţa a rămas definitivă şi irevocabilă prin respingerea recursului ca nefondat.
Curtea de Apel București
art.190 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului. Atunci când un grup de operatori economici depune oferta comuna, capacitatea tehnica si profesionala se demonstreaza prin luarea în considerare a resurselor tuturor membrilor grupului, iar in cazul...
Curtea de Apel București
ermenul prevazut de art.55 alin.2 lit.c din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.34/2006 pentru contestarea documentatiei de atribuire.
Curtea de Apel Iași
Documentaţie neconformă. Ofertele depuse în baza acestora nu pot fi considerate decât ca neconforme
Curtea de Apel București
Procedura insolventei. Recursul creditoarei lipsit de interes în conditiile cesiunii de creante intervenita anterior. Vânzare bunuri ale debitoarei prin licitatie publica. Valabilitate
Curtea de Apel Târgu Mureș
Necontestarea de către ofertantul câştigător a primului raport al procedurii. Lipsa de interes în contestarea raportului procedurii întocmit subsecvent, ca urmare a dispoziţiei de reevaluare