Tâlhărie. Violare de domiciliu. Încadrare juridică.

Decizie 181/A din 05.12.2005


Fapta inculpaţilor de a pătrunde în locuinţa părţilor vătămate, uşa de la intrare fiind descuiată, după care, prin violenţă, au sustras bani şi alte bunuri, constituie o singură infracţiune de tâlhărie în forma agravantă prev.de art.211 alin.1, 2 alin.2 indice 1  lit.a, c,e Cod penal şi două infracţiuni , respectiv tâlhărie şi violare de domiciliu aflate în concurs, întrucât fapta de violare de domiciliu este absorbită în conţinutul modalităţii agravante a tâlhăriei.

Prin sentinţa penală nr.228 din 19.09.2005 Tribunalul Mureş a condamnat pe inculpatul H.A.A., H.M. şi V.J.pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie şi violare de domiciliu prev.de art.211 alin., 2 lit.a, b , alin.2 indice 1 lit.a,c,e Cod penal şi art.192 alin.2 Cod penal.

Pentru a pronunţa această hotărâre instanţa a reţinut că în seara zilei de 25.02.2004 inculpaţii au pătruns în locuinţa părţii vătămate S.A. şi S.M., persoane în vârstă care locuiau singure , uşa de la intrare fiind descuiată. După ce inculpaţii au pătruns în bucătărie, având feţele acoperite cu căciuli tip fes, s-au năpustit asupra părţilor vătămate şi au început să le lovească cu pumnii şi picioarele, cu bâtele pe care le aveau asupra lor şi cu alte corpuri contondente, până când acestea au ajuns în stare de inconştienţă, după care au fost legate de către inculpaţi. Apoi inculpaţii au căutat în locuinţă bani, însă găsind doar suma de 500.000 lei, au mai sustras 25 litri ţuică de prune, un radiocasetofon , o pereche de ghete bărbăteşti , o pereche de pantofi de piele bărbăteşti, carne de porc, haine şi un libret CEC cu un sold de 10 milioane lei.

Împotriva acestei hotărâri a declarat apel Parchetul şi inculpaţii, care solicită schimbarea încadrării juridice, într-o singură infracţiune de tâlhărie.

Apelul este fondat.

Fapta inculpaţilor de a pătrunde în locuinţa părţilor vătămate pe uşa descuiată şi prin violenţe sustrăgând bani şi alte bunuri constituie o singură infracţiune de tâlhărie în formă agravantă prev.de art.211 alin.1, 2 , alin.2 indice 1 lit.a, c, e Cod penal şi nu două infracţiuni,  de tâlhărie şi violare de domiciliu aflate în concurs pentru că infracţiunea de violare de domiciliu este absorbită în conţinutul modalităţii agravante a tâlhăriei.

În consecinţă au fost admise apelurile Parchetului şi inculpaţilor , a fost schimbată încadrarea juridică, iar inculpaţii au fost condamnat pentru o singură infracţiune de tâlhărie în formă agravantă.

Domenii speta