CAUZE CE NU ATRAG STAREA DE RECIDIVĂ
Prin sentinţa penală nr. 171 din 11 mai 2005, Judecătoria Bicaz, a dispus condamnarea inculpatului D.I. pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat prev. de art. 2o8 rap. la art. 2o9 lit. a,b g cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. b cod penal şi art. 74,76 cod penal, la pedeapsa de 6 luni închisoare.
În temeiul art. 71 cod penal, s-au interzis inculpatului, drepturile prevăzute de art. 64 cod penal.
Pentru a pronunţa această hot, instanţa de fond a reţinut că la sfârşitul lunii mai 2004, inculpatul ajutat de alte două persoane, a sustras un şasiu de camion Raba, aparţinând părţii vătămate Cojocaru Neculai, pe care l-a transportat la locuinţa sa.
Împotriva hotărârii de condamnare, a declarat apel inculpatul, care a fost respins ca nefondat, în conformitate cu art. 379 pct. 1 lit. b cod pr.penală, constatându-se că vinovăţia inculpatului a fost bine stabilită pe baza unor probe legal administrate, temeinic şi just apreciate.
Inculpatul a recurat decizia Tribunalului Bacău, susţinând că este nevinovat, solicitând în principal achitarea: în subsidiar a solicitat acordarea unei eficiente sporite efectelor circumstanţelor atenuante, concretizată prin reducerea pedepsei.
Curtea de Apel Bacău, a admis recursul inculpatului, dar din alte considerente decât cele invocate de recurent şi anume:
S-a constatat că în mod greşit s-a reţinut la încadrarea juridică a infracţiunii comise de inculpat şi dispoziţiile art. 37 lit. b cod penal, în raport de condamnarea anterioară, prin sentinţa penală nr. 120/1998 a Judecătoriei Bicaz.
Astfel, s-a reţinut că din hotărârea sus-mentionată, a rezultat că inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii silvice prev. de art. 97 alin. 3 cod silvic, reţinându-se că în perioada octombrie 1996-ianuarie 1997, a tăiat fără drept din punctul numit „Piatra Bechetului", administrat de Ocolul Silvic Bicazu Ardelean, un număr de 135 arbori esenţă răşinoasă.
Cum art. 97 din Legea 26/1966 a fost abrogat implicit prin art. 32 din Ordonanţa Guvernului nr. 96/1998, prin dispoziţiile Legii nr. 120 din 6 mai 2004, art. I, pct. 28, fapta de tăiere fără drept, de arbori, de către persoane care nu sunt proprietari sau deţinători ai fondului forestier, a fost dezincriminată.
Întrucât potrivit art. 38 lit. e din codul penal, condamnările pentru fapte care nu mai sunt prevăzute ca infracţiuni de legea penală, nu atrag starea de recidivă, recursul inculpatului a fost admis, cele două hotărâri au fost casate în parte, iar pe fond, s-a înlăturat art. 37 lit. b cod penal, reindividualizându-se pedeapsa.
Decizia penală nr. 115 din 23.02.2006.
Curtea de Apel Galați
Concurs de infracţiuni. Calcularea sporului de pedeapsă obligatoriu conform art. 39 al. 1 lit. b Cod penal
Curtea de Apel Târgu Mureș
Recidiva mare postexecutorie. Primul termen al recidivei
Curtea de Apel Pitești
Recidivă postcondamnatorie. Neaplicarea art.61 din Codul penal referitoare la menţinerea sau revocarea beneficiului liberării condiţionate. Hotărâre nelegală.
Judecătoria Caransebeș
Conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere, având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie.
Curtea de Apel Timișoara
Concurs între cauzele de majorare şi cele de reducere a limitelor de pedeapsă. Ordinea aplicării cauzelor în procesul de individualizare judiciară a pedepsei rezultante