Despăgubiri civile. Condiţiile în care răspunde societatea de asigurări şi inculpatul

Decizie 1239 din 05.10.2004


Societatea de asigurari raspunde în solidar cu inculpatul, întrucât institutia partii responsabil civilmente, se bazeaza pe ideea de garantie si de risc asumata.

Prin sentinta penala nr.4025 din 10 septembrie 2003, Judecatoria Târgu Jiu, în baza art.178 alin.2 Cod penal, cu aplic.art.74 si 76 Cod penal, a condamnat inculpatul R.D.M. la pedeapsa de 1 an închisoare si a facut aplicarea dispoz.art.1 si 7 din Legea nr.543/2002.

Inculpatul a fost obligat în solidar cu SC-AGRAS-SA Bucuresti la plata sumelor de 30.000.000 lei, despagubiri materiale si 60.000.000 lei, cu titlu de daune morale, precum si la plata sumei de 1.500.000 lei cheltuieli judiciare catre partea civila Giorgi Ion, precum si la plata sumei de 1.000.000 lei cheltuieli judiciare statului.

Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta a retinut în fapt ca la 4 septembrie 2002, în jurul orelor 1,45 inculpatul conducând autoturismul proprietate personala pe ruta Motru-Târgu Jiu, în comuna Ciuperceni, neadaptând viteza la conditiile de trafic si fiind incomodat de luminile farurilor unui autovehicul ce circula din sens opus, nu a observat în timp util doua persoane ce însoteau doua animale si care se deplasau pe partea carosabila în aceeasi directie de mers si cu care a intrat în impact.

Accidentul s-a soldat cu moartea numitului Giorgi Ioan Sorin, în vârsta de 26 ani si accidentarea partii vatamate Covrig Catalin care a suferit leziuni pentru a caror vindecare au fost necesare 25-30 zile îngrijiri medicale.

Împotriva acestei sentinte au declarat apel inculpatul, partea civila Giorgi Ion si partea responsabila civilmente si prin decizia penala nr.689 din 15 octombrie 2003, Tribunalul Gorj a luat act de retragerea apelului declarat de partea civila Giorgi Ion; a respins ca fiind nefondat apelul declarat de inculpat si a admis apelul declarat de partea responsabil civilmente, desfiintând în parte sentinta în sensul ca inculpatul a fost obligat la plata sumelor aratate mai sus, în subsidiar cu SC-AGRAS-SA Sucursala Gorj.

Instanta de apel a retinut ca în mod gresit instanta de fond a dispus obligarea solidara a inculpatului si partii responsabile civilmente la plata despagubirilor civile, deoarece potrivit legii civile, în materia asigurarilor, pentru accidente cu autovehicule, raspunderea este de natura subsidiara si limitata, având în vedere ca potrivit Legii nr.136/1995, asiguratorul plateste fie în locul asiguratului, fie direct acestuia, caz în care raspunderea solidara între ei este exclusa.

Recursul inculpatului declarat împotriva deciziei, vizând conditiile raspunderii civile adoptata de instanta de apel este fondat.

În mod gresit instanta de apel a înlaturat raspunderea solidara a inculpatului si societatii de asigurare, întrucât întocmai ca în cazul raspunderii pentru fapta altuia, institutia partii responsabile civilmente, se bazeaza pe ideea de garantie în speta, garantarea si protejarea intereselor persoanei pagubite, dar si pe ideea de risc asumata.

În acelasi timp, rezolvarea actiunii civile în procesul penal fiind dirijata de normele de drept civil, ofera posibilitatea persoanei pagubite de a actiona în judecata atât asiguratorul, cât si asiguratorul, acesta din urma putând fi obligat sa plateasca nemijlocit daune persoanei pagubite.

De asemenea, este de retinut ca între persoana pagubita, asigurat si asigurator, se poate perfecta o întelegere întocmai ca tranzactia dintre reclamant si pârât, cu participarea partii responsabil civilmente, iar legea de procedura penala nu prevede alta calitate pentru persoanele chemate sa plateasca în locul inculpatului, chiar daca în principiu o societate de asigurare nu poate fi parte responsabila civilmente în conditiile unei raspunderi delictuale prev.de art.998 si urm. Cod civil, totusi ea dobândeste aceasta calitate în lumina prevederilor art.44 si 49 din Legea nr.136/1995, din care rezulta ca asiguratorul plateste nemijlocit despagubirea celui pagubit, în masura în care acesta nu a fost despagubit de asigurat, asiguratorul acordând aceste despagubiri pentru prejudiciile de care asiguratii raspund în baza legii, fata de toate persoanele pagubite, prin accidente de autovehicule, precum si pentru cheltuielile efectuate de asigurati în procesul civil.

Ca urmare, în conditiile în care un contract de asigurare este încheiat tocmai pentru ca societatea de asigurare sa garanteze plata despagubirilor, în mod gresit, instanta de apel a apreciat ca aceasta ar avea o raspundere subsidiara si nu solidara, cu inculpatul la plata daunelor, pe considerentul ca aceasta calitate a sa nu este prevazuta de art.24 Cod pr.penala.