Fond funciar. Cerere de împroprietarire formulata de succesorii persoanei îndreptatite

Sentinţă civilă 6492 din 14.06.2011


Dosar nr. 8277/55/2011

Fond funciar. Cerere de împroprietarire formulata de succesorii persoanei îndreptatite - veteran de razboi decorat.

Prin plângerea înregistrata la aceasta instanta, petenta X a chemat în judecata intimata Primaria Municipiului Arad, contestând refuzul intimatei de a-i acorda dreptul prevazut de Legea nr. 44/1994 privind veteranii de razboi (împroprietarirea cu 500 mp pentru loc de casa în municipiul, orasul sau comuna în care domiciliaza sau, daca acest lucru nu este posibil, cu 1 ha teren arabil în extravilan).

În motivare, petenta a aratat ca  a fost în repetate rânduri în audienta si a formulat cereri de atribuire a unei suprafete de teren, învederând ca se afla la o vârsta înainta, sotul sau, care a fost veteran de razboi a decedat în anul 1996, si-a pierdut parintii, un frate, precum si cei doi copii, ramânând singura si fara nici un ajutor. De asemenea, petenta a mai aratat ca sotul sau a beneficiat de prevederile Legii 187/1945, primind suprafata de 2,32 ha teren arabil, pe care l-a folosit pâna în anul 1953, când angajat fiind la Directia agricola Arad, i s-a pus în vedere sa cedeze statului terenul agricol, astfel ca terenul a fost trecut în proprietatea statului. În anul 1991, i s-a reconstituit dreptul de proprietate în baza Legii 18/1991, în baza titlului de proprietate nr. 10221/20.04.1994, dar nu i s-a atribuit faptic, desi au fost facute demersuri în acest sens. Petenta a mai aratat ca raportat la dispozitiile Legii 187/1945 având în vedere infirmitatea de 80% a sotului si ale Legii 44/1994, potrivit carora, sotul acesteia avea o serie de drepturi, acesta nu a beneficiat de nimic, fiind invocat faptul ca nu a facut dovada ca a fost decorat, dovada în acest sens fiind primita doar ulterior decesului sotului sau, din partea UM 02600.

Prin întâmpinarea formulata, intimata a solicitat respingerea plângerii ca  neîntemeiata, aratând ca nici petenta si nici sotul acesteia nu au formulat cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate catre Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Arad. De asemenea s-a mai aratat ca potrivit art. 13, lit. b din Legea 18/1991, pot beneficia de atribuirea unui loc de casa în suprafata de 500 mp sau daca nu este posibil a unui 1 ha teren arabil, veteranii de razboi decorati cu ordine, medalii, sau mostenitorii acestuia, daca titularul a depus cererea de obtinere a acestor drepturi în timpul vietii, lucru care nu s-a întâmplat în cazul sotului petentei.

Analizând actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele :

Potrivit art. 41 alin. 1 Cod procedura civila „orice persoana care are folosinta drepturilor civile  poate fi parte în proces”, iar conform art. 77 din Legea 21572001 „primarul, viceprimarul, secretarul unitatii administrativ-teritoriale si aparatul de specialitate al primarului constituie o structura functionala cu activitate permanenta, denumita primaria comunei, orasului sau municipiului, care duce la îndeplinire hotarârile consiliului local si dispozitiile primarului, solutionând problemele curente ale colectivitatii locale”.

Din aceste prevederi legale reiese ca pârâta Primaria Arad reprezinta o structura fara personalitate juridica care nu poate fi parte în proces.

Cu toate acestea, chiar daca s-ar considera ca plângerea a fost formulata în contradictoriu cu Primarul Municipiului Arad ca reprezentant al Comisiei locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Arad, actiunea formulata este neîntemeiata.

Astfel, este adevarat ca potrivit art. 13 lit. b din Legea 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, defunctul sot al petentei, în calitate de veteran de razboi decorat, ar fi avut dreptul la împroprietarirea cu 500 mp pentru loc de casa în municipiul, orasul sau comuna în care domicilia, sau  daca acest lucru nu era posibil, la 1 ha teren arabil în extravilan.

Cu toate acestea, art. 8 din acelasi act normativ prevede ca „În afara de cazurile în care legea dispune altfel, drepturile decurgând din calitatea de veteran de razboi nu sunt transmisibile si ele înceteaza prin moartea titularului. Drepturile decurgând din calitatea de veteran de razboi decorat, legate de împroprietarirea cu loc de casa sau echivalent, sunt transmisibile mostenitorilor legali, daca titularul a depus cererea de obtinere a acestor drepturi în timpul vietii”.

Cum defunctul sot al petentei nu a formulat o astfel de cerere de împroprietarire în timpul vietii si cum acest drept nu este altfel transmisibil, petenta nu este îndreptatita a beneficia de prevederile legale antementionate astfel ca instanta, pentru considerentele expuse si fata de prevederile legale amintite va respinge plângerea formulata.