Schimbarea încadrarii juridice în apel. Obligatia instantei de a pronunta o pedeapsa în baza noii încadrari juridice.
Daca instanta de apel schimba încadrarea juridica a faptei, ea trebuie sa pronunte o noua pedeapsa în temeiul textului de lege aplicat, fiind inadmisibila mentinerea pedepsei aplicate în baza încadrarii juridice modificate.
C. pr. Pen. – art. 345
Curtea de Apel a admis recursul inculpatei P.M. împotriva deciziei Tribunalului Arad nr. 90 din 19 februarie 2004, prin care s-a desfiintat sentinta Judecatoriei Ineu nr. 327 din 27 noiembrie 2003.
Instanta de apel a dispus schimbarea încadrarii juridice din abuz în serviciu (art. 246 C.pen.) în gestiune frauduloasa (art. 214 C. Pen.), mentinând pedeapsa.
Dispunînd schimbarea încadrarii juridice într-o infractiune noua, instanta nu mai poate mentine pedeapsa aplicata în baza unui text ce nu se mai aplica, fiind obligata sa pronunte o pedeapsa în baza noii încadrari juridice. Neprocedînd în acest mod, instanta a lasat nesolutionat fondul cauzei.
Curtea de Apel Craiova
Excepţii. Puterea de lucru judecat şi autoritatea de lucru judecat. Discuţii.
Curtea de Apel Târgu Mureș
Judecata. Cerere de renunţare la judecată. Modificarea cererii iniţiale de chemare în judecată. Încălcarea principiului contradictorialităţii şi a principiului dreptului la apărare
Curtea de Apel București
Apel. Lipsa cercetării judecătoreşti în primă instanţă. Trimiterea cauzei spre rejudecare
Tribunalul Bistrița Năsăud
Cerere formulată în baza Legii nr. 10/2011 împotriva secretarului comunei. Calitate procesuală pasivă.
Tribunalul Maramureș
Cerinţele impuse de dispoziţiile art. 261 Cod procedură civilă 1865 şi consecinţa nerespectării acestora