Pretenţii

Decizie 262R din 09.04.2010


Prin decizia civilă nr. 262 R din 9 aprilie 2010 tribunalul a admis recursul declarat de APIA-Centrul Judeţean T., împotriva sentinţei civile 2495/3.12.2009 a Judecătoriei Alexandria, în contradictoriu cu intimata O.A.

A modificat sentinţa atacată în sensul că a mobligat pe pârâtă să restituie reclamantei şi dobânda legală, de la data cererii de chemare în judecată - 13 iulie 2009, până la restituirea integrală a debitului.

Pentru a pronunţa această hotărâre tribunalul a reţinut:

Prin acţiunea înregistrată pe rolul Judecătoriei A., la data de 13.07.2009 sub nr. 2551/740/2009, reclamanta Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean T. a chemat în judecată pe pârâta O.A. pentru ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună obligarea acesteia la restituirea sumei de 1935 lei, cu titlu de creanţă, actualizată cu dobânda legală conform art. 124 Cod de procedură fiscală, de la data punerii întârziere până la data efectuării plăţii inclusiv, cu acordarea cheltuielilor de judecată .

În motivarea acţiunii, reclamanta a arătat că prin cererea nr. 3357/21.09.2007, pârâta a solicitat sprijin financiar pentru înfiinţarea culturii de toamnă a anului 2007 de la reclamantă, în baza Ordinului M.A.D.R. nr. 687/2007 pentru o suprafaţă de 3,87 ha. cultură de grâu, a primit bonuri valorice în sumă de 1935 lei şi s-a obligat prin cererea de sprijin ca, în cazul în care nu realizează suprafeţele pe culturi specificate, să restituie suma reprezentând sprijin financiar nejustificat. Se mai arată faptul că la data verificării culturii pentru care s-a formulat cerere de sprijin, s-a încheiat şi procesul-verbal de recepţie şi restituire nr. 1935/13.06.2008 prin  care s-a constatat că din suprafaţa de 3,87 ha. pentru care s-a acordat subvenţie de la bugetul de stat, pârâta nu a înfiinţat cultura de grâu, rezultând suma nejustificată în valoare de 1935 lei.

Reclamanta a mai susţinut că, deşi a depus nenumărate diligenţe pentru recuperarea creanţei sale, pârâta nu a înţeles să restituie de bunăvoie suma stabilită prin procesul-verbal de recepţie şi restituire, învederând că aceasta a fost pusă în întârziere potrivit art. 1079 şi art. 1081 Cod civil.

În drept, au fost invocate dispoziţiile art. 1092, art. 1105 Cod civil raportat la prevederile Ordinului M.A.D.R. nr. 687/2007, Codul de procedură fiscală.

Judecătoria, prin sentinţa civilă nr. 2495 din 3.12.2009, admite în parte acţiunea şi obligă pârâta  să restituie reclamantei suma de 1935 lei, reprezentând sprijin financiar nejustificat.

Respinge capătul de cerere privind actualizarea sumei  cu dobânda legală  conform art . 124 Cod procedură fiscală, ca neîntemeiat.

Respinge capătul de cerere privind  acordarea cheltuielilor de judecată, ca neîntemeiat.

Instanţa a motivat că faţă  de  situaţia expusă şi de normele legale invocate, având în vedere şi dispoziţiile art . 17 din OUG nr. 123 /2006 care stipulează faptul că „ utilizarea sprijinului financiar pentru alte scopuri decât cele pentru care  a fost solicitat  este interzisă şi se considera sprijin financiar necuvenit”, a constatat că suma de 1935 lei acordată pârâtei sub formă de bonuri valorice pentru achiziţionarea de motorină, reprezintă sprijin financiar nejustificat, urmând a fi restituită.

În ceea ce priveşte capătul de cerere formulat de reclamantă prin care a solicitat obligarea pârâtei la plata dobânzii legale prevăzută de art. 124 Cod procedură fiscală, aferentă sumei datorate, de la data punerii în întârziere până la data efectuării plăţii, instanţa îl apreciază ca fiind neîntemeiat.

Astfel, potrivit  art. 124 alin.1 Cod procedură fiscală, pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget contribuabilii au dreptul la dobândă din ziua următoare expirării termenului prevăzut la art. 117 alin. (2) sau la art. 70, după caz. Acordarea dobânzilor se face la cererea contribuabililor, iar alin. 2 al aceluiaşi articol prevede că dobânda datorată este la nivelul majorării de întârziere prevăzute de prezentul cod şi se suportă din acelaşi buget din care se restituie ori se rambursează, după caz, sumele solicitate de plătitori.

Din economia art. 124 Cod procedură fiscală rezultă că aceste dispoziţii invocate de reclamantă în temeiul cărora solicită obligarea pârâtei la plata dobânzii se referă la dobânzile ce trebuie acordate în cazul sumelor de restituit sau de rambursat de la buget către contribuabili, şi nu invers. Or, în speţă, suma la care a fost obligată pârâta reprezintă sprijin financiar nejustificat acordat de reclamantă în vederea realizării unei culturi de grâu şi nu sumă de restituit sau de rambursat de la buget către contribuabili.

 Totodată, deşi art. 17 alin. 2 din O.U.G. nr. 123/2006 prevede că sumele necuvenite acordate sub formă de sprijin se recuperează, cu aplicarea dobânzilor şi penalităţilor prevăzute de legislaţia în vigoare, totuşi aceste dispoziţii nu se referă şi nu fac trimitere la dispoziţiile art. 124 Cod procedură fiscală.

 Pentru motivele expuse mai sus, instanţa a respins  capătul de cerere privind acordarea dobânzii legale conform art. 124 Cod procedură fiscală, ca neîntemeiat.

Împotriva sentinţei a declarat recurs reclamanta, care o critică, sub  aspectul neacordării, de către instanţă şi a dobânzii legale solicitate.

 Recursul este întemeiat.

 Conform art . 1088 Cod civil obligaţiile care au ca obiect o sumă oarecare sunt generatoare de daune interese pentru neexecutarea, sub forma dobânzii legale care sunt debite de la data  chemării în judecată, afară de cazurile în care  după lege, dobânda curge de  drept.

Conform acestui text de lege, pârâta  datorează  dobânda legală pentru suma  acordată drept  sprijin financiar,începând cu data chemării în judecată, până la achitarea debitului .

Împrejurare că reclamanta a indicat încă un alt text de lege prin acţiune, în baza căruia a considerat  că pârâta  datorează dobânda  (art.124 din Codul de procedură fiscală) nu are relevanţă în cauză, în condiţiile în care încadrarea în drept a situaţiei de fapt dintr-un dosar o dă judecătorul, nefiind ţinut de încadrarea juridică făcută de  parte.

Domenii speta