Timbru de mediu

Sentinţă civilă 709 din 12.06.2018


Cuprins art 148 alin 2 Constituţie

Tribunalul Galaţi sentinţa 709/12.06.2018

La data de .....pe rolul Tribunalului Galaţi secţia CAF  a fost înregistrată sub nr ......cererea formulată de reclamanta E în contradictoriu cu pârâta AJFP Galaţi prin care a solicitat restituirea sumei de 7821 lei timbru de mediu actualizată cu dobânda prev de lege şi acordarea cheltuielilor de judecată.

În motivarea cererii sale, reclamanta a menţionat că taxa a fost achitată pentru înmatricularea autovehiculului marca Toyota înmatriculat prima dată în Italia.

Reclamanta a apreciat că taxa de mediu a fost una abuziv stabilită , contravenind art. 110 TFUE în sensul favorizării înmatriculării maşinilor second-hand produse sau deja existente în ţară faţă de cele aduse din străinătate.

Referindu-se la jurisprudenţa CJUE reclamanta a menţionat cauza Manea contra României , cauza Tatu . A susţinut că potrivit art. 148 alin 2 Constituţie, atunci când prevederile legale naţionale contravin reglementărilor europene prioritate de aplicare au acestea din urmă.

În termen legal pârâta a formulat întâmpinare prin care a invocat excepţiile inadmisibilităţii şi prematurităţii formulării cererii, iar pe fond a solicitat respingerea cererii apreciind că taxa nu contravine art. 110 TFUE. De asemenea pârâta a formulat cerere de chemare în garanţie a Asociaţiei Fondului de Mediu la a cărei buget s-a făcut venit taxa respectivă.

În prezenta cauză instanţa a încuviinţat şi administrat proba cu înscrisuri.

Analizând actele şi lucrările dosarului, tribunalul reţine că excepţiile invocate nu sunt întemeiate, urmând a fi respinse. Excepţia inadmisibilităţii nu subzistă deoarece recomandarea parcurgerii procedurii prev. de art. 205-207 C.pr.fisc , soldată în mod previzibil cu respingerea cererii de restituire taxă fie ca tardivă, fie ca neîntemeiată nu reprezintă un remediu efectiv de soluţionare a cererii reclamantei.

În ceea ce priveşte excepţia prematurităţii pentru lipsa parcurgerii procedurii plângerii prealabile prev. de art. 7 din Legea nr 554/2004 este neîntemeiată deoarece obiectul prezentei cauze îl reprezintă refuzul de restituire taxă de timbru .i nu contestare act administrativ. În aceste condiţii , procedura plângerii prealabile nu este obligatorie.

Cu privire la fondul cererii, tribunalul apreciază că aceasta este întemeiată deoarece ea încalcă art. 110 TFUE . Cf art. 148 alin 2 Constituţie când prevederile naţionale sunt contrare celor europene se aplică dreptul european. Taxa în discuţie a fost o reintroducere a anterioarelor taxe protecţioniste de poluare şi de emisii poluante declarate neconforme cu dreptul comunitar prin hotărâri precum Manea contra României, Tatu contra României.

Raportat la aplicarea directă a dreptului comunitar prin hotărârea Budişan contra României s-a reluat critica privind protecţionismul excesiv al statului manifestat faşă de produsele autohtone şi în plus s-a criticat excepţia prevăzută de OUG nr 9/2013 cf căreia taxa urma a nu fi achitată numai de către cei care anterior achitaseră o altă taxă declarată neconformă dreptului european, precum taxa de poluare şi de emisii poluante, chiar dacă sumele nu fuseseră restituite efectiv celor care le achitaseră. Scutirea numai a acestei categorii de solicitanţi de înmatriculare a fost considerată nejustificată.

Cu privire la actualizarea sumei ce urmează a fi restituită, instanţa va obliga la actualizarea sa cu dobânda cf prev. C.pr.fisc.

Ca îşi parte căzută în pretenţii, tribunalul va obliga pârâta la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecată de 1300 de lei reprezentând taxă de timbru şi onorariu de avocat.

Pentru că potrivit art 5 alin 3 OUG nr 9/2013 taxa de timbru s-a făcut venit la bugetul Asociaţiei Fondului de Mediu, tribunalul consideră întemeiată cererea de chemare în garanţie a acestei părţi deoarece a fost beneficiara taxei în discuţie , urmând ca să oblige aceeaşi pate şi la restituirea cheltuielilor de judecată către pârâtă ca urmare a faptului că este parte căzută în pretenţii.