Ordonanta Presedintiala

Decizie 793 din 18.08.2009


ORDONANTA PRESEDINTIALA

Ordonanta presedintiala avand ca obiect predarea autoturismului marca Opel Zafira urmata de vanzarea acestuia. Neindeplinirea cumulativa a celor trei conditii, respectiv urgenta, caracterul vremelnic si neprejudecarea fondului prevazute de art. 581 Cod procedura civila.

Reclamanta GGM a chemat în judecata pe pârâtul IAVpentru ordonanta presedintiala privind predarea autoturismului Opel Zafira pâna la solutionarea cererii în revendicare imobiliara.

Prin sentinta civila nr. ..../....2009 a Judecatoriei Zalau s-a respins ca nefondata cererea de ordonanta presedintiala cu urmatoarea motivare:

Autoturismul a fost cumparat în perioada în care partile întretineau relatii de concubinaj, iar reclamanta a cedat dreptul de folosinta a bunului în urma cu cinci ani.

Apoi restituirea pe calea ordonantei presedintiale, urmata de vânzarea autoturismului, acesta fiind principalul motiv pentru care se solicita restituirea de îndata a autoturismului ar conduce la luarea unei masuri definitive.

Aceasta situatie de fapt contravine conditiilor cumulative prevazute de art. 581 Cod de procedura civila al ordonantei presedintiale: urgenta, caracterul vremelnic si neprejudecarea fondului.

Împotriva sentintei astfel rezumate, a declarat recurs reclamanta GGM solicitând modificarea acesteia în sensul admiterii cererii de ordonanta presedintiala si obligarea intimatului sa predea recurentului autoturismul Opel Zafira proprietatea acesteia.

În motivare se arata ca recurenta a gasit un cumparator si doreste sa vânda autoturismul.

Intimatul nu a participat cu bani pentru cumpararea autoturismului, astfel ca reclamanta este unica proprietara, astfel ca în situatia neadmiterii actiunii nu poate uza de atributele dreptului de proprietate.

Apoi, prin admiterea cererii de ordonanta presedintiala nu ar reprezenta o masura definitiva deoarece în cazul respingerii actiunii în revendicare recurenta ar putea fi obligata la plata pretului obtinut din vânzarea autoturismului.

Recursul nu este fondat.

Potrivit dispozitiilor art. 581 alin. 1 Cod procedura civila instanta va putea sa ordone masuri vremelnice în cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin întârziere, pentru savârsirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru înlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.

În speta trebuie îndeplinite cumulativ trei conditii si anume: urgenta, caracterul vremelnic si neprejudecarea fondului.

Nici una din aceste conditii nu este îndeplinita.

Autoturismul a fost cumparat în perioada de concubinaj a partilor, iar în prezent exista pe rol o actiune în revendicare, în cadrul careia se vor lamuri aspectele privind natura juridica a bunului proprietate personala sau comuna pe cote parti.

Admiterea cererii în sensul solicitat si vânzarea autoturismului asa cum se arata în cererea introductiva ar echivala cu  solutionarea definitiva a fondului cauzei ceea ce ar înfrânge dispozitia legii privind caracterul vremelnic al masurii.

Situatia privind folosinta autoturismului de catre intimat, cu acceptul reclamantei dainuie de cinci ani, astfel ca nu este realizata conditia urgentei.

Reclamanta nu sufera vreo paguba în dreptul sau, dimpotriva, se conserva un drept pentru ambele parti privind posibilitatea stabilirii naturii juridice a bunului, apoi prin atribuire, consolidarea dreptului de proprietate asupra bunului si exercitarea atributelor acestuia.

(Decizia Civila 793/18 august 2009 nepublicata)