Trafic de droguri

Sentinţă penală 123 din 24.09.2009


Constată  că la data de 19.12.2008 s-a înregistrat la această instanţă rechizitoriul  din 19.12.2008  emis în dosar 32/D/P/2008 al DIICOT- Serviciul Teritorial  Sibiu , prin care  s-au trimis în judecată inculpaţii :

D. L. I. pentru comiterea infracţiunii  prev. şi ped. de  art. 2 al.1 din Legea 143/2000 cu aplicarea art. 41 al.2  C.p. ( 5 acte materiale )

 Ş. A. I., pentru comiterea infracţiunilor  prev. şi ped. de  art. 2  alin. 1 din Legea 143/2000, cu aplicarea art. 41  al.2 C.p.(14 acte materiale) şi art. 4  alin.1  din Legea 143/2000 cu aplicarea  art. 33 lit.a) şi b) C.penal.

P. M. C. pentru comiterea infracţiunilor  prev. şi ped. de art.  2 alin.1 din Legea  143/2000 cu aplicarea art. 41 al.2 Cod penal  ( 3 acte materiale) şi art. 4  alin.1  din Legea 143/2000 cu aplicarea art. 33 lit.a) şi b ) Cod penal.

L. N.  pentru comiterea infracţiunilor prev. şi ped. de art. 2 alin.1 din Legea 143/2000  şi art. 4 al.1 din Legea 143/2000, cu aplicarea art. 33 lit.a) C.p.

În  actul de sesizare se reţine în fapt că inculpaţii D. L. I., zis „Piticu” şi Ş. I. A. , zis „Grasu” se cunosc de multă vreme , fiind vecini  în urmă cu mai mult timp  pe str. H.  din municipiul Sibiu . Ulterior inculpatul D. L. I. s-a mutat pe str. R. , tot din municipiul Sibiu, unde i-a cunoscut  pe inculpatul P. M. C., zis „Coco”, pe învinuitul C. A.-I. şi pe inculpatul L.  N. Acesta din urmă locuieşte în oraşul C., jud. Sibiu, iar în anul 2005 inculpaţii  P. M.-C. şi L. N. şi învinuitul C. A.-I. au fost  sancţionaţi administrativ prin aplicarea câte unei amenzi pentru comiterea infracţiunii de deţinere de droguri de risc, fără drept, în vederea consumului propriu, de către Biroul Teritorial de Investigare a Infracţiunilor de Criminal Organizată şi Terorism Sibiu.

În cursul lunii septembrie 2008 inculpatul Ş. A.-I. a descoperit accidental pe un câmp agricol din apropierea municipiului Sibiu, o cultură de cannabis ajunsă la maturitate, pe care a decis să o recolteze. Cunoscând dinainte că inculpatul P. M.-C. era familiarizat cu modalitatea de preparare a marijuanei, 1-a contactat pe acesta. Împreună au luat hotărâre să recolteze în special inflorescenţele (muguri) pe care apoi le-au uscat într-o cabană deţinută de învinuitul L. N., pe raza localităţii C., jud. Sibiu, cu acordul acestuia. În schimbul punerii la dispoziţie a locului de uscare inculpatului L. N., i-a fost oferită de către cei doi inculpaţi o anumită cantitate de cannabis în vederea consumului. Urmare a uscării întregii cantităţi au rezultat aproximativ trei kilograme de muguri de cannabis.

Cei menţionaţi mai sus au început apoi să consume marijuana astfel preparată în amestec cu tutun în ţigări pe care le confecţiona de obicei inculpatul  P. M. C. Datorită relaţiilor de prietenie, în această activitate a intrat şi inculpatul D. L.-I., cei patru consumând împreună în diverse locuri din mun. Sibiu. De obicei consumau în autoturismele inculpaţilor Ş. A. I. şi P. M. C., în locuri retrase cum ar fi Valea Săpunului, malul râului Cibin şi pe străzi lăturalnice din municipiul Sibiu.

În continuare, cei trei inculpaţi au început să ofere spre consum şi să vândă  altor persoane din cantitatea de cannabis pe care o deţineau. După ce au fost uscate  în locul menţionat mai sus, inflorescenţele au fost ambalate în treisprezece pungi  din material plastic care erau depozitate, cu rândul, de către inculpaţii Ş.  A. I. şi P. M. C. Cel mai adesea aceştia le ţineau în autoturismele lor.

Printre persoanele care au primit, fără a le fi solicitate sume de bani în schimb, cannabis, de la inculpaţii D. L.-I., Ş. A. şi P. M. C. se numără învinuitul C. A.-I. şi inculpatul L. N. precum şi martorii B. R. M. zis „Nigăru", C. R. F. zis „Bulls”, M. S. I. şi C. V.-C. De asemenea activităţile desfăşurate în această direcţie de către cei trei inculpaţi au început să fie cunoscute de către tot mai multe persoane, devenind de notorietate. Astfel martorele M. G.-A. şi V. A. au luat cunoştinţă de aceste aspecte din discuţiile altor persoane, contactându-1 apoi pe inculpatul D. L.-I. căruia i-au solicitat cannabis. Acesta le-a spus că le  poate oferi în schimbul unor sume de bani cuprinse între 40 şi 50 de lei pentru un gram. Martorii B. R. M., M. S. I. şi C. V. C. cunoşteau despre intenţia inculpaţilor de a vinde o cantitate mare de cannabis. Martorul L. S.-O. a arătat că în cursul lunii octombrie 2008 1-a cunoscut pe inculpatul Ş. A. I. care 1-a iniţiat în consumul de marijuana. La început acesta i-a oferit-o în mod gratuit, după care i-a solicitat bani în  schimbul acesteia şi anume sume de bani cuprinse între 100 şi 150 de lei pentru unul sau mai mulţi muguri preparaţi în modul arătat mai sus. Martorul a arătat că a cumpărat astfel de la inculpat cantităţi de marijuana de aproximativ opt ori.

În data de 23.09.2008 colaboratorul investigatorului sub acoperire, denumit „COCO”, autorizat în cauză prin ordonanţa procurorului, a cumpărat de la inculpatul Şerban Alexandru Ioan prin intermediul inculpatului D. L.-I. cantitatea de 20,4 grame cannabis în schimbul sumei de 50 de lei. În data de 2.10.2008, investigatorul sub acoperire „Kitty" a cumpărat de la inculpatul D. L.-I. cantitatea de 3 grame cannabis în schimbul sumei de 80 de lei  Cu această ocazie, cantitatea de cannabis i-a fost adusă inculpatului D. L.-I. de către învinuitul Ş. A., fratele inculpatului Ş. A. D., la solicitarea acestuia din urmă, întrucât el nu se putea deplasa. În data de 11.10.2008 investigatorul sub acoperire „Kitty" a cumpărat cantitatea de 13,7 grame cannabis de la inculpaţii D. L.-I. şi P. M.-C. în schimbul sumei de 50 de lei. Ulterior, în data de 08.11.2008, inculpatul D. L.-I. s-a deplasat împreună cu martorul B. R. M. şi un şofer necunoscut, cu un taxi, în mun. Alba-Iulia, unde i-a vândut investigatorului sub acoperire cantitatea de 9,4 grame cannabis contra sumei de 340 lei. Cu această ocazie, i-a oferit, ca şi „bonus", investigatorului, cantitatea de 4,8 grame cannabis.

Deoarece cei trei inculpaţi intenţionau să vândă întreaga cantitate de cannabis, D. L.-I. i-a solicitat investigatorului sub acoperire să o cumpere sau să găsească o altă persoană care să facă acest lucru. Astfel, în data de 25.11.2008, a fost stabilită o întâlnire între aceştia, în cadrul căreia un cetăţean talian urma să cumpere 2 ( două ) kilograme de cannabis în schimbul sumei de 3.000 Euro. În acest sens inculpaţii au făcut pregătiri, D. L. I. discutând cu învinuitul C. A.-I., bodiguard, să îl însoţească cu încă un prieten de-al acestuia, pentru a nu fi agresat şi deposedat prin forţă de cannabis. Învinuitul respectiv şi prietenul acestuia nu s-au mai putut deplasa, motiv pentru Care în data de 25.11.2008 şi-au asumat acest rol inculpatul Ş. A. I., de asemenea om de ordine, şi învinuitul D. A. D., văr primar cu inculpatul P. M.-C.

Inculpatul D. L.-I. s-a deplasat către limita de demarcaţie dintre judeţele Alba şi Sibiu, locul unde urma să fie perfectată tranzacţia, cu un taxi condus de către învinuitul D. M.-A., acestuia, pe drum, făcându-i cunoscut obiectul călătoriei lor.

În timp ce îi aşteptau pe inculpatul Ş. A. I. şi pe învinuitul D. A. D., care plecaseră mai târziu din Sibiu, inculpatul D. L. I. şi învinuitul D. M. A. au fost somaţi de organele de poliţie să predea bunurile deţinute contrar dispoziţiilor legale. Cei doi au refuzat acest lucru, încercând  să se sustragă . Ulterior autoturismul în care  se aflau a reuşit să fie oprit de  către organele de poliţie , prin folosirea armamentului din dotare ,în acesta  fiind  depistate 1,7618 kilograme  muguri de cannabis , ambalaţi în  zece pungi din material plastic.

La percheziţiile domiciliare  efectuate în aceeaşi zi  a fost găsită urătoarea cantitate de cannabis  la domiciliile inculpaţilor  P. M. C.  şi Ş. A. I. şi respectiv  la domiciliul învinuitului  L. N. : 219,2 grame, 126,5 grame şi 286,8 grame .De menţionat  în ceea ce îl priveşte pe învinuitul L. N. ,acesta  deţinea la locuinţa  pe care o ocupă cu chirie 10,9 grame  cannabis mărunţit  şi preparat pentru consum  şi la locuinţa părinţilor săi în pod  la uscat, alte 170,8 grame cannabis .

În faza de urmărire penală  s-au administrat  următoarele  probe : rapoartele şi procesele verbale întocmite de investigatorii sub acoperire, rapoarte de constatare tehnico-ştiinţifică cu privire la cantitatea de canabis cumpărată, proces verbal de constatare  a infracţiunii flagrante ,procese verbale de  percheziţii domiciliare ,declaraţii de martor şi declaraţiile inculpaţilor care recunosc şi regretă  faptele comise.

Analizând  probatoriul administrat  în cauză, instanţa reţine în  fond următoarele :

În cursul lunii septembrie 2008  inculpatul Ş. A.  a descoperit pe un câmp  aflat în  afara municipiului Sibiu  o cultură de cannabis neîngrădită, pe care  s-a hotărât  să o recolteze. Cunoscând faptul că inculpatul P. C., cunoştea acest gen de plantă, deoarece în trecut a consumat cannabis şi a fost şi sancţionat  administrativ  pentru aceasta, l-a contactat şi împreună au recoltat  plantele de pe câmp şi le-au transportat la inculpatul L. N.  într-o cabană deţinută de acesta pe raza localităţii Cisnădioara. În schimbul  punerii  la dispoziţie a  locului de uscare, cei doi inculpaţi  i-au oferit inculpatului L. N. o anumită cantitate în vederea consumului.

Iniţial, cei trei inculpaţi au consumat plantele de canabis confecţionându-şi singuri ţigări. În cercul  inculpaţilor menţionaţi  a intrat datorită  relaţiilor de prietenie  şi inculpatul D.  L. I .

După ce plantele  au fost  uscate  inculpaţii  D. L. I., Ş. A. şi P. M. le-au luat de la cabana  inculpatului L. N., le-au ambalat în pungi de plastic şi le-au depozitat  la P. M. C.  în portbagajul  unui autoturism cu numere expirate. Ulterior marfa a fost luată şi depozitată de inculpatul Şerban .

Din cantitatea de plantă  avută inculpaţii Ş., D. şi P.  au început  să ofere  în vederea consumului  anumite cantităţi de droguri,iniţial  unui cerc de prieteni, ca ulterior să primească anumite sume de bani  în schimbul drogurilor.

Astfel şi inculpatul D. a oferit droguri martorilor C. A. (fila 174), C. V. (f.176) B. R. M., C. R. F. şi M. S. I.

Inculpaţii S. A. şi P. M. au vândut cu sume  cuprinse între 50 şi 100 lei droguri către martorii L. S. şi  M. S.  în repetate rânduri .

De asemenea, inculpatul Ş. A prin intermediul inculpatului D. L. a vândut la data de 23.08.2008  colaboratorului investigatorului sub acoperire, denumit „Coco”  cantitatea de 20,4 grame canabis  în schimbul sumei de 50 lei .

Inculpaţii D. L. şi P. M. au vândut la data de 11.10.2008 investigatorului sub acoperire „Kity” cantitatea de 13,7 grame de canabis  contra sumei de 50 lei,iar în data de 08.11.2008 i-a vândut investigatorului, la Alba Iulia  cantitatea de 9,4 grame  canabis  contra sumei de 340 lei, oferindu-i totodată cantitatea de 4,8 grame.

Dorind să vândă toată cantitatea  de droguri  deţinută de  cei trei inculpaţii, D. L. i-a solicitat investigatorului sub acoperire  să o cumpere sau să găsească o persoană doritoare, astfel încât la data de 25.11.2008 a fost stabilită o întâlnire cu o persoană care urma să cumpere  2 kg. de canabis  contra sumei de 13.000 EURO.

Inculpatul D. a luat legătura cu inculpatul Ş. A. şi împreună cu acesta a mers în Valea Aurie la un văr de-al inculpatului  P. M., unde într-o maşină se aflau depozitate  drogurile.

Acestea au fost încărcată într-un taxi condus de martorul D. M. A., cu care inculpatul s-a deplasat spre Miercurea Sibiului, unde trebuia să se întâlnească cu agentul „ Kitty”. Pe drum  a oprit să-l aştepte pe inculpatul Ş. şi pe martorul D., moment în care au fost somaţi de organele de poliţie să predea bunurile deţinute contrar  dispoziţiilor legale.

Cei doi au refuzat acest lucru, dar au fost  urmăriţi  şi opriţi de organele  de poliţie  care au depistat la percheziţie 1,718 kg muguri de canabis  în pungi  din material plastic.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare  efectuate în aceeaşi zi au fost găsite la  domiciliul inculpatului  P. M. C. 219,2 grame  canabis, la domiciliul inculpatului Ş. A. I. 125,6 grame  şi la domiciliul inculpatului L. N. 181,7 grame canabis

Faptele aşa cum au fost descrise mai sus rezultă din: rapoartele şi procesele verbale întocmite în cauză de investigatorii sub acoperire „Kitty” şi „Coco”, rapoartele de constatare tehnico-ştiinţifică cu privire la cantităţile de cannabis cumpărate de la inculpaţi precum şi cele depistate cu ocazia organizării flagrantului şi percheziţiilor domiciliare efectuate, în concluziile cărora se arată că plantele conţin tetrahidrocannbinol (THC), procesul verbal de constatare a infracţiunii flagrante, procesele verbale de efectuare a percheziţiilor domiciliare efectuate la locuinţele inculpaţilor L. N., Ş. A., P. M. C., ocazie cu care au fost depistate cantităţile de droguri, declaraţiile martorilor D. A.-D., Ş. A., D. M.-A., C. A.- I., M. G. A., L. S. O., Ş. A., C. V. C., M. S. I., B. R.-M., C. R.-F. audiaţi în faza de urmărire penală şi în instanţă, declaraţiile inculpaţilor care recunosc şi regretă faptele comise.

Faptele inculpatului D. L.-I care în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale a deţinut în vederea punerii în circulaţie, a vândut şi a intenţionat să vândă cantitatea totală de 1,8381 Kg de Cannabis întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de droguri  de risc prev. şi ped. de art. 2 al.1 din Lg. 143/2000 cu aplicarea art. 41 al.2 C.p..

Faptele inculpaţilor Ş. A. I., P. M.C. de a-şi procura de pe un câmp agricol din apropierea municipiului Sibiu cantitatea de aproximativ 3 kg de cannabis pe care au deţinut-o în vederea comercializării şi care de asemenea au oferit şi au vândut diverse cantităţi din aceasta, precum şi fapta inculpatului L. N. care a depozitat şi deţinut, fără drept, în locuinţa sa, o cantitate de aproximativ 3 kg de cannabis, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de droguri  prev. şi ped. de art. 2 al.1 din Lg. 143/2000 cu aplicarea art. 41 al.2 C.p. în ce-i priveşte pe inculpaţii P şi Ş.

Faptele inculpaţilor Ş. A., P. M. C. şi L. N., de a deţine fără drept cannabis în vederea consumului propriu întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de deţinere de droguri de risc, fără drept, în vederea consumului propriu prev. şi ped. de art. 4 ali.1 din Lg.143/2000.

În baza textelor de lege mai sus menţionate inculpaţilor li se vor aplica următoarele pedepse penale:

- inculpaţilor D., P., Ş. şi L. câte trei ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit.a teza a II-a şi lit.b C.p. pe o durată de 2 ani după executarea pedepsei principale.

- inculpaţilor  P., S. şi L. câte 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de droduri de risc pentru consum propriu, urmând ca aceştia, în urma aplicării art. 33 lit.a şi art. 34 lit.b C.p. să execute pedeapsa cea mai grea  de 3 ani închisoare.

La individualizarea pedepselor instanţa a ţinut cont de dispoziţiile art. 52 şi 72 C.pen., de limitele de pedeapsă prev. de legea specială, de gradul de pericol social mediu al faptelor inculpaţilor, de urmările produse, de persoanele inculpaţilor care sunt tineri fără antecedente penale, care au fost sinceri şi cooperanţi pe parcursul procesului penal, regretă faptele comise.

Date fiind actele de caracterizare a inculpaţilor, referatele de evaluare efectuate de Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Sibiu care în cazul tuturor inculpaţilor reflectă preeminenţa factorilor inhibatori ai comportamentului delincvenţional ceea ce determină ca reiterarea acestui tip de conduită să fie improbabilă şi de asemenea atitudinea inculpaţilor pe tot parcursul procesului penal, faptul că aceştia desfăşoară activităţi licite prezentând în acest sens adeverinţe de la locul de muncă, creează convingerea instanţei că scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea acesteia în regim de detenţie.

Astfel în baza art. 861 C.pen. se va dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor aplicate faţă de toţi inculpaţii,  pe o durată de 5 ani în ce-l priveşte pe inculpatul D. L. I. şi pe câte o durată de 7 ani în ce-i priveşte pe fiecare dintre inculpaţii Ş. A. I., P. M.C. şi L.N, ce constituie termen de încercare în baza art. 862 C.pen.

În baza art. 863 C.pen. pe durata termenelor de încercare condamnaţii vor trebui să se supună următoarelor măsuri de supraveghere:

a)să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Sibiu;

b)să anunţe, în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea;

c)să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă;

d)să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă.

Se va stabili în sarcina Serviciului de probaţiune de pe lângă Tribunalul Sibiu, supravegherea tuturor inculpaţilor, datele prevăzute la lit. b,c şi d de mai sus comunicându-se acestui serviciu.

În baza art. 359 C.p.p. raportat la art. 864, 83, 84 C.pen. se va atrage atenţia inculpaţilor asupra dispoziţiilor legale a căror nerespectare are ca urmare revocarea suspendării sub supraveghere.

În baza art. 71 al.5 C.pen. pe durata suspendării pedepsei sub supraveghere se va suspenda şi executarea pedepselor accesorii. Se va dispune şi suspendarea pedepselor complementare.

În baza art. 88 C.pen. se va scădea din durata pedepsei închisorii aplicate inculpaţilor D. L. I. , Ş. A. I. şi P.M. C., durata reţinerii şi arestării preventive începând cu data de 25.11.2008 până la punerea efectivă în libertate a fiecărui inculpat (07.04.2009).

În baza art. 350 alin. 1 C.p.p. se va revoca măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu, luată faţă de inculpaţii D. L. I., Ş. A. I., şi P. M. C. prin încheierea din 02 aprilie 2009.

În baza art. 118 lit.e C.pen. şi art.  17 al.2 din Legea 143/2000 se va dispune confiscarea  sumelor obţinute ilicit de către inculpaţi în urma vânzării de droguri, după cum urmează:

-520 lei de la inculpatul D. L. I.;

-950 lei de la inculpatul Ş. A. I.;

-100 lei de la inculpatul P. C. M., sume rezultate conform declaraţiilor martorilor audiaţi în cauză, mai sus menţionaţi.

În baza art. 118 lit.f C.pen. şi art.  17 al.1 din Legea 143/2000 se va dispune confiscarea cantităţilor droguri rămase în urma analizelor de laborator după cum urmează:  1,7767 Kg. de cannabis reţinute de la inculpatul D. L. I.; 123 g. de cannabis reţinute de la inculpatul Ş. A. I.; 208 g. de cannabis reţinute de la inculpatul P. M. C. şi 170,8 g. de cannabis reţinute de la inculpatul L. N.

În baza art. 191 C.p.p. vor fi obligaţi inculpaţii la plata cheltuielilor judiciare către stat după cum urmează:

-5740 lei din care 5500 lei în faza de urmărire penală în sarcina inculpatului D. L. I.;

5240 lei din care 5000 lei în faza de urmărire penală în sarcina inculpatului Ş. A. I.;

-5240 lei din care 5000 lei în faza de urmărire penală în sarcina inculpatului P. M. C.

-1240 lei din care 1000 lei în faza de urmărire penală, în sarcina inculpatului L. N., restul cheltuielilor  judiciare rămânând în sarcina statului.

Onorariile avocaţilor din oficiu se vor plăti din fondurile Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti.