Suspendare conditionata a executarii pedepsei. Criterii

Sentinţă penală 6 din 12.01.2010


ROMÂNIA

JUDECATORIA INEU, JUDETUL ARAD Operator 2827

DOSAR NR. (…)

SENTINTA PENALA NR. (…)

Sedinta publica din (…)

Presedinte : (…)

Grefier : (…)

S-a luat în pronuntare  cauza  penala privind pe inculpatul O B S trimis în judecata pentru savârsirea infractiunii de  conducere autovehicul  pe drum public cu o îmbibatie alcoolica peste limita legala, prev. Si ped. De art. 87 al.1 din  OUG 195/2002 republicata.

La apelul nominal se prezinta inculpatul asistat de av. A R, lipsa fiind partea vatamata F M si martorii L D si B S P.

Procedura de  citare este legal îndeplinita.

Ministerul Public a fost reprezentat de procuror P M de la Parchetul de pe lânga Judecatoria Ineu.

S-a facut referatul cauzei dupa care s-au pus în discutie eventualele cereri sau exceptii când s-a declarat ca nu sunt, i s-au adus la cunostinta inculpatului drepturile si obligatiile care îi revin în timpul cercetarii judecatoresti, prevederile art.70 al.2 C.pr.penala, învinuirile pentru care a fost trimis în judecata, a fost audiat inculpatul declaratia acestuia  fiind consemnata si atasata la dosarul cauzei.

Inculpatul a aratat ca îsi însuseste declaratiile martorilor lipsa , nu a staruit în audierea acestora si nu are de propus alte probe , situatie în care instanta constatând ca nu s-au formulat alte cereri a declarat încheiata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvântul pentru dezbaterea cauzei în fond.

Reprezentantul Parchetului de pe lânga Judecatoria Ineu a expus rechizitoriul si a pus concluzii de condamnare a inculpatului pentru savârsirea infractiunii  prev si ped de art.87 al.1 din OUG nr.195/2002 republicata la o pedeapsa cu închisoare si suspendarea conditionata  a executarii pedepsei, obligarea inculpatului la cheltuieli judiciare catre stat.

Aparatorul din oficiu, avocat A R,  s-a raliat concluziilor Parchetului de pe lânga Judecatoria Ineu, solicitând pentru faptele comise de catre inculpat o pedeapsa  sub minimul special  cu suspendarea conditionata a executarii acesteia  având în vedere conduita buna a inculpatului în timpul urmaririi penale si a cercetarii judecatoresti, ca  inculpatul a recunoscut si regretat fapta. de asemenea  a solicitat ca inculpatul sa fie obligat la plata cheltuielilor judiciare catre stat.

Inculpatul a declarat ca regreta fapta comisa si a lasat la aprecierea instantei pedeapsa ce urmeaza a  i se aplica.

J U D E C A T A

Asupra cauzei penale de fata înregistrata la data de (…) constata ca prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Ineu din (…) a fost trimis în judecata inculpatul O B S,  pentru savârsirea infractiunii prev si ped de art.87 al.1 din OUG nr. 195/2002 republicata comisa prin aceea ca în data de (…) a condus autoturismul marca (…) cu nr. de înmatriculare (…) pe drum public cu îmbibatie alcoolica peste limita legala.

Din probele administrate în cauza în timpul urmaririi penale, respectiv procesul verbal de constatare, buletinul de analiza toxicologica-alcoolemie, probe testimoniale,  precum si declaratia inculpatului si a martorilor din timpul cercetarii judecatoresti, instanta retine în fapt ca în data de (…) inculpatul a plecat din Municipiul Arad, la bunici,în localitatea Gurba, cu autoturismul cu nr. de înmatriculare (…).

În localitatea Gurba inculpatul s-a deplasat la o terasa unde a consumat bauturi alcoolice, respectiv (…). La aceasta terasa a stat pâna în dimineata zilei de (…) când în jurul orelor (…), s-a urcat la volanul autoturismului deplasându-se în localitatea Sicula, cu scopul de a ajunge la un bar cu program de noapte.

La intrarea în localitatea Sicula, rulând pe D.N. 79A, cu o viteza de aproximativ 95 km/h, inculpatul nu a observat o caruta, care se deplasa în acelasi sens de circulatie, intrând cu partea dreapta fata,în partea stânga spate a carutei.

În urma impactului dintre autoturism si vehiculul cu tractiune animala, a facut ca cele doua persoane aflate în caruta respectiv F M si L D sa fie aruncate din caruta pe sosea. Unul din caii care tractau caruta a fost omorât pe loc iar celalalt a fost ranit, primiri îngrijiri de la medicul veterinar.

Conducatorul vehiculului cu tractiune animala, F M a suferit leziuni usoare, care nu au necesitat zile de îngrijiri medicale. Cealalta persoana aflata în caruta , proiectata pe sosea, L D,a suferit leziuni  corporale pentru a caror vindecare au fost necesare 7-8 zile de îngrijiri medicale. Conducatorul autoturismului (…) a suferit leziuni usoare.

La locul accidentului au sosit organele de politie, care la testat pe inculpat cu fiola alcooltest, acesta indicând o concentratie alcoolica de 0,88 mg/l, alcool în aerul expirat.

Din buletinul de analiza toxicologica-alcoolemie nr. (…) întocmit de SJML Arad rezulta ca inculpatul la prima proba avea o alcoolemie de 1,60 gr/mie iar la a doua proba avea o alcoolemie de  1,40 gr/mie.

În declaratia data partea  vatamata  F M si L D, au aratat ca nu au nici o pretentie de natura civila fata de  inculpat.

Fapta comisa de catre inculpat în data de (…) întruneste elementele constitutive ale infractiunii de conducere pe drum public a unui autovehicul cu îmbibatie alcoolica peste limita legala prev si ped de art.87 al.1 din OUG nr. 195/2002 republicata, fapte pentru care instanta având în vedere textele sanctionatoare suscitate, criteriile generale de individualizare a pedepselor înscrise în art.72 C.penal, conduita buna a inculpatului care a recunoscut si regretat fapta comisa îl va condamna la pedeapsa de 1 ani si 6 luni închisoare.

Deoarece acest inculpat nu a mai fost condamnat, a  recunoscut faptele comise si le-a regretat, instanta îsi formeaza convingerea ca scopul pedepsei poate fi atins si fara privare de libertate si în baza art.81 C.penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei, fixeaza conform art.82 C.penal, termen de încercare de  3 ani si 6 luni si va  atrage atentia inculpatului asupra prevederilor art.83 C.penal  privind revocarea suspendarii conditionate în cazul savârsirii unei noi fapte penale.

Interzice inculpatului în caz de executare drepturile prev. de art.64 lit.a, b C.penal în conditiile art.71 C.penal, mai putin dreptul de a alege a caror executare este suspendata conform art. 71 alin. 5 cod penal.

Din fondurile Ministerului Justitiei se va vira suma de  (…) lei onorariu avocat oficiu pentru avocat A R din SAJ Ineu.

Urmare condamnarii si în baza art.191 al.1 C.pr.penala  obliga pe inculpat sa plateasca statului (…) lei cheltuieli judiciare.

Pentru aceste motive, în numele legii

H O T A R A S T E

In baza art.87 al.1 din OUG nr. 195/2002 republicata condamna pe inculpatul O B S fiul lui S si M  nascut la data de (…) în Timisoara, jud. Timis, cetatean român, studii superioare, fara antecedente penale, domiciliat în Arad, (…), jud. Arad, CNP 1931106350025.

- la 1 an si 6 luni închisoare pentru savârsirea infractiunii de conducere pe drum public a unui autovehicul cu o îmbibatie alcoolica în sânge peste limita legala.

In baza art.81 C.penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei, fixeaza conform art.82 C.penal termen de încercare de 3 ani si 6 luni, atrage atentia inculpatului asupra prev.art.83 C.penal.

Interzice inculpatului drepturile prev de art.64 lit.a,b C.penal în conditiile art.71 C.penal, mai putin dreptul de a alege a caror executare este suspendata conform art. 71 alin. 5 cod penal.

Dispune a se vira din fondurile Ministerului Justitiei (…) lei onorariu avocat oficiu  pentru avocat A R din SAJ Ineu.

In baza art.191 al.1 c. pr.penala instanta obliga pe inculpat sa plateasca statului (…) lei cheltuieli judiciare.

Cu drept de apel în 10 zile de pronuntare.

Pronuntata în sedinta publica din 12 ianuarie 2010.

Presedinte Grefier

(…) (…)