Privatizare. Vânzare de acţiuni. Încheierea actului adiţional la contract, corespunzător valorii terenului.
În cazul obţinerii de către societatea care se privatizează a certificatului de atestare a dreptului de proprietate pentru teren, preţul stabilit prin contract de vânzare-cumpărare de acţiuni urma să se majoreze cu suma reprezentând valoarea terenurilor.
Cumpărătorul s-a obligat, astfel, ca în termen de 15 zile de la data obţinerii certificatului, să încheie cu vânzătorul un act adiţional la contract, pentru cumpărarea acţiunilor aferente cotei prevăzute din valoarea terenului.
Refuzul vânzătoarei de a încheia actul adiţional la contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni constituie, aşadar, un abuz, o încălcare a acordului de voinţă al părţilor, astfel cum a fost stabilit prin contractul de vânzare de acţiuni.
Reclamanta S.C. BA S.R.L. a solicitat obligarea F.P.S. Bucureşti la încheierea actului adiţional la contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni nr. 17/ 1996.
Temeiul acestei acţiuni l-au constituit dispoziţiile clauzei 7.3. din contract, potrivit cărora părţile s-au obligat să încheie un act adiţional la contract, având ca obiect majorarea preţului cu valoarea terenului cuprins în patrimoniul societăţii, după obţinerea de către aceasta a certificatului de atestare a dreptului de proprietate.
S-a susţinut că refuzul pârâtei de a încheia actul adiţional la contract, după emiterea certificatului de atestare a dreptului de proprietate şi după încheierea unui protocol de predare-primire a terenului de la societatea care se privatizează către reclamantă, este nejustificat.
Instanţa a apreciat ca întemeiată acţiunea reclamantei.
Prin contractul de vânzare-cumpărare menţionat, F.P.S. Bucureşti, prin Direcţia Teritorială Constanţa, a vândut societăţii reclamante acţiuni reprezentând 70% din capitalul social al S.C. ABM S.A.
Clauza 7.3.1. a prevăzut că în cazul obţinerii de către societate (n.n. care se privatizează) a certificatului de atestare a dreptului de proprietate pentru teren, preţul stabilit prin contract să se majoreze cu suma reprezentând valoarea terenurilor. Cumpărătorul s-a obligat, astfel, ca în termen de 15 zile de la data obţinerii certificatului, să încheie cu vânzătorul un act adiţional la contract, pentru cumpărarea acţiunilor aferente cotei prevăzute din valoarea terenului.
Certificatul de atestare a dreptului de proprietate a fost obţinut la 25.06.1997, fiind emis în numele societăţii comerciale ABM S.A.
Refuzul pârâtei de a încheia actul adiţional la contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni constituie, aşadar, un abuz, o încălcare a acordului de voinţă al părţilor, astfel cum a fost stabilit prin contractul de vânzare de acţiuni.
(sentinţa civilă nr. 1817 COM/ 04.07.2000, definitivă conform deciziei civile nr. 924/ 2000 a Curţii de Apel Constanţa-secţia comercială, irevocabilă conform deciziei civile nr. 2509/ 2001 a C.S.J. – secţia comercială)
Tribunalul Constanța
Vânzare de acţiuni. Intervenţia unui act normativ nou, aplicabil raportului juridic dedus judecăţii.
Tribunalul Constanța
Privatizare. Vânzare de active. Licitaţie.
Tribunalul Constanța
Vânzare de acţiuni. Gaj. Obligaţie contractuală de înregistrare a garanţiei
Curtea de Apel Timișoara
Asociaţie constituită în vederea cumpărării acţiunilor emise de societatea la care statul este acţionar majoritar (P.A.S.). Succesor cu titlu particular a membrului asociat. Angajarea răspunderii pentru evicţiune de către membrul asociat împotriva acti
Tribunalul Prahova
Pretenţii rezultate din privatizare