Prin sentinţa nr. 5049/05.09.2008 pronunţată de Judecătoria Oradea, s-a admis plângerea petentei H.A., în contradictoriu cu intimaţii C.C. şi I.P.J BIHOR şi în consecinţă a fost anulat procesul verbal PCA nr.3384390 din 14.12.2007.
Pentru a pronunţa această hotărâre, instanţa de fond a reţinut că prin procesul verbal atacat , petenta a fost sancţionată contravenţional în temeiul art.54 din OUG 195/2002 pentru că, conducând autoturismul nr pe strada Piaţa Unirii înspre strada Primăriei, din cauza neatenţiei în timp ce a schimbat direcţia de mers, pentru a evita impactul cu un alt autoturism a acroşat autoturismul care se afla oprit pe trecerea de pietoni aflată în apropiere.
Din probele administrate în cauză instanţa de fond a reţinut că petenta a fost sancţionată fără ca aceasta să săvârşească o faptă culpabilă cu vinovăţie, astfel încât a admis plângerea contravenţională şi în consecinţă a dispus desfiinţarea procesului verbal de contravenţie atacat.
Împotriva acestei hotărâri a declarat recurs C.C. care a solicitat instanţei de recurs casarea hotărârii şi trimiterea cauzei spre rejudecare, iar în subsidiar modificarea hotărârii în sensul respingerii plângerii contravenţionale.
Intimata de rândul 1 arata ca lasă la aprecierea instanţei solutia ce se va pronunţa în cauză.
Intimatul de rândul 2 solicita admiterea recursului şi trimiterea cauzei spre rejudecare.
Analizând recursul prin prisma motivelor invocate dar şi din oficiu sub toate aspectele, în temeiul art. 304 ind. 1 c pr. civ., tribunalul constată că este fondat.
Tribunalul reţine că potrivit art. 33 alin.2 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor: „In cazul în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie, judecatoria va cita si societatea de asigurari mentionata în procesul-verbal de constatare a contraventiei.”
Întrucât această normă este imperativă, iar instanţa de fond a soluţionat plângerea fără a cita pe asigurător, în temeiul art. 304.pct. 5 şi art. 312 c. pr. civ. admite ca fondat recursul, casează în întregime hotărârea recurată şi trimite cauza spre rejudecare urmând a se ţine seama de cele anterior reţinute.
Cheltuielile de judecată vor fi avute în vedere cu prilejul rejudecării.
Curtea de Apel Bacău
Drept procesual civil. Procesul verbal de citare. Dovada acestuia. Înscrierea în fals.
Curtea de Apel Suceava
NELEGALA CITARE.
Tribunalul Gorj
Art.85 c.p.civ. Citarea părţii la o altă adresă decât cea de domiciliu. Încălcarea dreptului de apărare şi la un proces echitabil.
Tribunalul Vaslui
Citarea inculpatului mutat de la domiciliul cunoscut.
Curtea de Apel Craiova
Lipsa citării în situaţia termenului în cunoştinţă. Legalitatea citării. Respectarea dreptului la apărare.