Prin sentinţa civilă nr.3472/2008 a Judecătoriei Oneşti a fost respinsă acţiunea civilă având ca obiect constatare nulitate absolută titlu de proprietate formulată de către reclamantul I.D.L.S. în contradictoriu cu pârâtii Parohia Ortodoxă B., B.V., M.N.M., M.A., C.Gh.V., V.Gh.I., A.I., Comisia Locală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor B., Comisia Judeţeană B., Primăria comunei B. şi Prefectura B.
Au fost respinse excepţiile lipsei calităţii procesuale active şi a lipsei de interes ridicate de către pârâta Parohia Ortodoxă B..
A fost admisă excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtelor Primăria comunei B. şi Prefectura B..
S-a făcut aplicarea art.274 cod procedură civilă.
Pentru a pronunţa această hotărâre, instanţa de fond a reţinut următoarele :
Reclamantul a formulat în baza legilor fondului funciar cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate în calitate de moştenitor al defunctului I.N. ( care a fost expropriat prin Decretul nr.83/1949 de mai multe suprafeţe de teren, arabil, pădure , păşune aflate pe raza comunei B., jud. B).
Cererile reclamantului au fost soluţionate pozitiv numai în parte de către Comisia Judeţeană B. de aplicare a Legii nr.18/91. Reclamantul susţine că în titlurile de proprietate ale părţilor, aşa cum s-a menţionat mai sus, cuprind pe cele care i-au aparţinut defunctului său bunic şi de aceea solicită să se constate nulitatea absolută pentru terenurile revendicare de el.
Potrivit celor consemnate în raportul de expertiză la pct.2 ( fila 182), suprafeţele de teren în litigiu prevăzute de reclamant la fila 25 au fost identificate în baza precizărilor făcute de către reclamant iar la dosar n-au fost depuse planuri anexă prin care să poată fi identificată cu exactitate terenurile în litigiu.
De asemenea s-a mai consemnat că schiţele anexă la Decretul de expropriere nr.83/1949 depuse la dosar nu permit identificarea terenurilor în cauză.
Faţă de această situaţie expertiza efectuată în cauză este lipsită de concludenţa necesară care să ducă la concluzia neechivocă asupra faptului că terenurile în cauză identificate prin expertiză s-ar încadra în vreunul din cazurile de nulitate absolută a titlurilor de proprietate prevăzute limitativ în art. III din Legea nr. 168/1997.
Pe de altă parte , în sprijinul imposibilităţii declarării, pentru terenurile revendicate de reclamant, a nulităţii absolute a titlurilor de proprietate vin şi prevederile art.II din Legea nr.169/1997 potrivit cărora dispoziţiile modificate sau de completare ori de abrogare a prezentei legi nu aduc atingere în nici un fel titlurilor şi altor acte de proprietate eliberate cu respectarea prevederilor Legii 18/1991 la data întocmirii lor.
În sprijinul aceleaşi idei vin şi prevederile art.2 al.2 din Legea nr.1/2000 potrivit cărora drepturile dobândite cu respectarea prevederilor Legii 18/1991 pentru care au fost eliberate adeverinţa de proprietate, procesul verbal de punere în posesie sau titluri de proprietate rămase valabile fără nici o altă confirmare.
În altă ordine de idei, trebuie să se aibă în vedere că reclamantul prin procesul-verbal din 5 august 2004 ( fila 107) a acceptat ca în schimbul imobilelor ( construcţii + terenuri) pe care le-a solicitat să primească cu titlu de despăgubiri echivalentul a 29.850 USD.
De altfel , reclamantul are la dispoziţie prevederile Legii nr.10/2000 pentru recuperarea terenurilor situate în extravilan.
Împotriva acestei hotărâri a declarat recurs reclamantul, criticând-o pentru următoarele motive :
- Instanţa de fond nu identifică în totalitate şi corect situaţia de fapt şi de drept incidentă în cauză; în cauză ar fi trebuit admisă atât proba cu martori cât şi suplimentul de expertiză solicitate de către reclamant prin obiecţiunile formulate;
- Instanţa de fond nu se pronunţă asupra obiectului, motivelor şi temeiniciei cererilor formulate, făcând doar o apreciere generală în sensul că au aplicabilitate dispoziţiile art.II din Legea 169/1997 şi art.2 alin.2 din Legea 1/2000, fără a explica în concret acest lucru şi fără a răspunde criticilor reclamantului;
- Instanţa de fond nu face discuţie asupra specificităţii fiecărui titlu de proprietate în parte în sensul analizării motivelor de nulitate pentru fiecare titlu în parte.
- În mod greşit se consideră aplicabilă Legea 10/2001 şi nu se pronunţă asupra motivelor care vizează aplicabilitatea Legii 18/1991.
În apărare au formulat întâmpinare intimaţii M.N.M., M.A., C.Gh.V. şi Parohia Ortodoxă B..
Intimaţii M.N.M., M.A., C.Gh.V. au solicitat respingerea recursului ca nefondat susţinând în esenţă că : în cauză nu sunt incidente dispoziţiile Legii 18/1991 ci reclamantul trebuie să urmeze procedura Legii 10/2000; cei trei intimaţi – pârâţi sunt cumpărători de bună credinţă la nivelul anilor 1953-1961, când încă nu erau C.A.P.- urile, iar titlurile de proprietate au fost eliberate cu respectarea legii 18/1991; cererea formulată la data de 20.09.2005 în temeiul Legii nr.247/2005 este tardivă întrucât nu au fost solicitate în temeiul Legii 18/1991, 169/1997 şi 1/2000, terenurile în litigiu.
Intimata Parohia Ortodoxă B. a formulat la rândul său întâmpinare prin care a solicitat respingerea recursului în principal pentru următoarele considerente : în ceea ce priveşte restituirea terenurilor în litigiu sun aplicabile dispoziţiile Legii 10/2001, iar în cele ale Legii 18/1991 titlul de proprietate emis în numele intimatei - pârâte Parohia Ortodoxă B. este legal întocmit întrucât la acel moment recurentul nu solicitase încă acest teren.
În recurs nu au fost administrate probe noi.
Examinând actele şi lucrările dosarului prin raportare la motivele de recurs invocate constată că acesta este fondat pentru următoarele considerente :
Reclamantul – recurent, personal sau prin autorii săi a formulat un număr de patru cereri de reconstituire a dreptului de proprietate în temeiul legilor fondului funciar astfel : cererea nr.4627/20.03.1991, cererea nr. 53/13.01.1998, cererea nr.739/07.03.2000 şi cererea nr. 62 din data de 20.09.2005.
Terenurile ce fac obiectul cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate sunt indicate a fi cele care au fost expropriate de la defunctul bunic al reclamantului în temeiul Decretului nr.83/1949, conform procesului verbal din data de 03.03.1949 şi din data de 23.03.1949.
Reclamantul a investit cu acţiunea în constatarea nulităţii absolute a următoarelor titluri de proprietate : titlul de proprietate nr. 78055/16.05.1996 pentru suprafaţa de 2242 m.p. – titular Parohia Ortodoxă B.; titlul de proprietate nr.76334/1993 pentru suprafaţa de 3113 m.p. şi 2513 m.p. – titular B.V., titlul de proprietate nr.77053/1994 – 1510 m.p. titular M.N.M.; titlul de proprietate nr.77038/1994 -130 m.p. – M.A.; titlul de proprietate nr. 77464/1995 -232 m.p. – C. V. şi titlul de proprietate nr.77061/1994 -2045 m.p. –tilular V.Gh.I., potrivit precizărilor aflate la fila 25 şi 228 dosar fond.
Motivul de nulitate absolută invocat este acela că titlurile de proprietate mai sus menţionate eu fost emise cu nerespectarea prevederilor legale pentru terenurile aflate în intravilan şi pentru care reclamantul a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate, susţinându-se incidenţa dispoziţiilor art.III, alin.1, lit.c din Legea nr.169/1997.
Potrivit art.III alin.1, lit.c din Legea nr.169/1997 sunt lovite de nulitate absolută potrivit legislaţiei civile încheiate la data încheierii actului juridic actele de reconstituire a dreptului de proprietate în intravilanul localităţilor, pe terenurile revendicate de către foştii proprietari, cu excepţia celor atribuite conform art.23 dij Legea 18/1991 ( art.24 din Legea nr.18/1991 în forma republicată a acestui act normativ)
Potrivit ar.261 alin.5 cod procedură civilă, hotărârea trebuie să cuprindă motivele de fapt şi de drept careu au format convingerea instanţei şi cele pentru care s-au înlăturat cererile părţilor.
Analizând sentinţa recurată se poate observa faptul că a ceasta nu corespunde cerinţelor impuse de textul menţionat anterior.
Instanţa de fond a constatat în mod corect că verificarea condiţiilor de valabilitate a uni act juridic se face prin raportare la normele în vigoare la data încheierii sale fiind o expresie a principiului neretroactivităţii legii civile, fiind încălcate în acest sens dispoziţiile art.II din Legea 169/1997 şi cele ale art.2, alin.2 din Legea 1/2000.
Însă, cu respectarea acestui principiu instanţa era obligată să analizeze legalitatea celor şase titluri de proprietate şi anume dacă acestea au fost emise în concordanţă cu prevederile legale în vigoare la data eliberării lor.
Astfel, instanţa de fond era obligată să analizeze următoarele aspecte: dacă la data reconstituirii dreptului de proprietate pentru terenurile a căror radiere se solicită a fi făcută ca urmare a anulării parţiale a titlurilor de proprietate reclamantul sau autorii săi au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate, dacă pârâţii, titulari ai dreptului de proprietate potrivit titlurile de proprietate contestate sunt persoane îndreptăţite la reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate şi dacă actele de reconstituire sau constituire au ca obiect terenuri situate în intravilan.
Pentru a stabili dacă sunt sau nu întrunite condiţiile enunţate anterior era necesar în primul rând identificarea suprafeţelor de teren solicitate de către reclamant, prin fiecare dintre cele patru cereri de reconstituire a dreptului de proprietate în cazul în care acestea sunt diferite, aspect pe care instanţa de fond nu l-a analizat.
În aceste condiţii, deşi reclamantul a formulat obiecţiuni la raportul de expertiză topo-cadastrală prin care a solicitat ca la identificarea acestor suprafeţe de teren să fie avute în vedere şi schiţele cadastrale aflate la Primăria comunei B. şi anterioare anului 1949,obiecţie pertinentă faţă de concluziile raportului în sensul imposibilităţii identificării terenurilor, instanţa nu le-a dat curs şi nu a solicitat expertului şi aceste verificări, deşi erau necesare pentru stabilirea vechiului amplasament al terenurilor ce au aparţinut autorului reclamantului şi pentru a stabili dacă există sau nu suprapunere între acesta şi amplasamentul terenurilor înscrise în titlurile de proprietate contestate.
Reclamantul a solicitat administrarea probei testimoniale, probă respinsă ca nefiind utilă soluţionării cauzei, la data de 06.11.2008.
În acest mod, instanţa de fond a respins o probă, care faţă de concluziile raportului de expertiză în sensul existenţei de dificultăţi, la identificarea vechiului amplasament din cauza insuficienţei înscrisurilor, era utilă soluţionării cauzei în vederea stabilirii corecte a situaţiei de fapt.
De asemenea tot pentru verificarea întrunirii sau nu a condiţiilor pentru anularea titlurilor de proprietate contestate se impune analizarea modalităţii de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate pentru fiecare pârât în parte: dacă a formulat cerere de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate, data formulării, prin comparare la data la care a formulat cerere reclamantul sau autorii săi pentru terenurile în litigiu ; actele care au stat la baza emiterii titlurilor de proprietate ( rol agricol, acte translative de proprietate, alte asemenea înscrisuri) toate acestea fiind necesare pentru a stabili dacă pârâţii erau îndreptăţiţi sau nu la dreptul de proprietate asupra terenurilor în litigiu.
Deşi reclamantul a invocat faptul că a intervenit sancţiunea decăderii în ceea ce priveşte întâmpinarea formulată de către pârâţii M.N.M., M.A., C.Gh.V., instanţa de fond nu s-a pronunţat asupra acestui aspect.
Se mai impune a fi precizat faptul că este nefondată apărarea pârâţilor şi opinia instanţei de fond în sensul că pentru restituirea dreptului de proprietate în ceea ce priveşte terenurile care au făcut obiectul exproprierii în temeiul Decretului nr.83/1949 sunt aplicabile dispoziţiile Legii 10/2001, iar nu acela ale Legii 18/1991.
Faţă de existenţa art.39 din Legea nr.18/1991 republicată conform căruia persoanele fizice ale căror terenuri agricole au fost trecute în proprietatea statului prin efectul Decretului nr.83/1949 şi al oricăror alte acte normative de expropriere …pot cerere reconstituirea dreptului de proprietate … este evident că terenurilor solicitate de către reclamant le sunt aplicabile aceste prevederi legale.
Pentru aceste considerente în temeiul art.312 alin.2 şi 5, art.304, pct.5 şi ar.305 cod procedură civilă, constatând că fondul cauzei nu a fost cercetat, că nu au fost administrate toate probele utile unei juste soluţionări a cauzei, va admite recursul, va casa în tot sentinţa civilă recurată, va trimite cauza spre rejudecare la aceiaşi instanţă, urmând ca în rejudecare să fie avute în vedere dispoziţiile art.315, alin.1 şi 3 cod procedură civilă.
Judecătoria Podu Turcului
Proprietate privată
Judecătoria Mizil
fond funciar
Tribunalul Olt
Lipsa calitatii procesuale active a mostenitorului ce a renuntat expres la succesiune in cadrul actiunii in anularea titlului de proprietate emis altui mostenitor.
Judecătoria Onești
fond funciar
Judecătoria Târgu Jiu
constatare nulitate parţială a titlului de proprietate